Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ *** ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1/12/23 - 10/12/23

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ













ΔΙΑΣΤΗΜΑ - ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΟΙ




.Εντοπίστηκε η κρυψώνα του οξυγόνου στην Αφροδίτη.



Η Αφροδίτη ήταν κάπου ένας κόσμος φιλικός ζωή.Βρέθηκε ατομικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρο
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
του τοξικού πλανήτη.Το οξυγόνο αντιπροσω- πεύει περίπου το 21% του αέρα της Γης,με την υπόλοιπη ατμόσφαιρά μας να είναι κυρίως άζωτο.

Οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί,και συμπε- ριλαμβανομένων των ανθρώπων,όπως γνωρίζουμε καλά,χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν.


Η Αφροδίτη αν και σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ήταν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στη ζωή παρόμοιες με αυτές της Γης με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα,δίδυμη αδελφή της στη συνέχεια για άγνωστο λόγο μετατράπηκε σε ένα απόλυτα τοξικό κόσμο.


Στην παχιά και επιβλαβή ατμόσφαιρά  της  κυριαρχεί το διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 96,5%  με μικρότερες ποσότητες αζώτου και άλλων στοιχείων.Το οξυγόνο φαινόταν να είναι εξαφανισμένο στην Αφροδίτη. Χρησιμοποιώντας ένα όργανο στο αερομεταφερόμενο παρατη- ρητήριο SOFIA, ένα αεροσκάφος Boeing 747SP τροποποιημένο για να μεταφέρει τηλεσκόπιο υπερύθρων σε ένα κοινό πρότζεκτ μεταξύ της NASA και του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, οι επιστήμονες εντόπισαν τώρα ατομικό οξυγόνο σε ένα λεπτό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άλλα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.



Το ατομικό οξυγόνο (O1 ή O) είναι μια αλλομορφή του οξυγόνου, αποτελείται από ένα μόνο άτομο οξυγόνου και αν και είναι αναπνεύσιμο δεν επιβιώνει για πολύ στην κατώτερη ατμόσφαιρα της Γης και στην επιφάνεια της.Οι ερευνητές εντόπισαν οξυγόνο για πρώτη φορά στη  πλευρά της Αφροδίτης που βλέπει προς τον Ήλιο.Αυτή η ανίχνευση ατομικού οξυγόνου στην Αφροδίτη είναι άμεση απόδειξη για τη δράση της φωτοχημείας  που προκαλείται από την υπεριώδη ηλιακή ακτι- νοβολία και για τη μεταφορά των υλικών της από τους ανέμους της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Στη Γη, το στρώμα του στρατοσφαιρικού όζοντος που προστατεύει τη ζωή μας αντιπροσωπεύει ένα πολύ γνωστό παράδειγμα τέτοιας φωτοχημείας.


Στην Αφροδίτη, υπάρχει ένα στρώμα νεφών που περιέχει θειικό οξύ σε ύψος περίπου 65 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη με ανέμους επιπέδου τυφώνα να πνέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του πλανήτη.Περίπου 120 χλμ.πάνω από την επιφάνεια του πλανή- τη ισχυροί άνεμοι πνέουν στην ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή του πλανήτη.  Το οξυγόνο βρέθηκε να συγκεντρώνεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο ​​στρώματα, σε υψόμετρο περίπου 100 χλμ. Η θερμοκρασία του οξυγόνου βρέθηκε να κυμαίνεται από μείον 120 βαθμούς Κελσίου στην πλευρά της ημέρας του πλανήτη έως μείον 160 βαθμούς Κελσίου στη νυχτερινή του πλευρά.


Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για την ανίχνευση οξυγόνου στην Αφροδίτης στην πλευρά της ημέρας ήταν έμμεσες,βασισμένες σε μετρήσεις άλλων μορίων σε συνδυασμό με φωτοχημικά μοντέλα. Είμαστε ακόμη στην αρχή της κατανόησης της εξέλιξης της Αφροδίτης και γιατί είναι τόσο διαφορετική από τη Γη λένε οι επιστήμονες. 




2.Ο κόσμος πρόκειται να απολαύσει μια απίστευτη θέα του Ουρανού.



Στην αρχή της  εβδομάδας του Νοεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια εκπληκτική
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
θέα του πλανήτη Ουρανού,  καθώς   πλησιάζε περισσότερο από ποτέ τη Γη φέτος.Στις 13/11/23 οι άνθρωποι  είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Ουρανό στο απόγειό του,όταν θα βρίσκεται σε απόσταση 2,78 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρ. από τον πλανήτη μας Γη. Παρόλο που αυτό ακούγεται μακρινό,ο Ουρανός είναι μεγάλος και εντυπωσιακο Είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Γη και με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο,ο παγωμένος γίγαντας ήταν ορατός  κατά  τη  πλησιέστερη προσέγγισή του.Μεγάλα τηλεσκόπια μπόρεσαν να τον παρατηρήσουν και τις υπόλοιπες νύχτες της εβδομάδας.  Με σωστό εξωπλησμό, μπόρεσαν να διακρύνουν  τους δακτυλίους του.


Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια,η θέα του Ουρανού από τη Γη θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ο πλανήτης πιθανώς διαμορφώθηκε περίπου πριν από 4,5 δισεκατομμύρια, καθώς η βαρύτητα προκάλεσε τη συσσώρευση σκόνης και αερίου σε ένα περιστρεφόμενο στρόβιλο από υγρά.Στις τρέχουσες θέσεις τους, τόσο μακριά όσο είναι, ο Ουρανός και ο άλλος παγωμένος γίγαντας, ο Νέφτωνας, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν αρκετό υλικό για να διαμορφωθούν.




Η NASA και το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών,οι επιστήμονες εντόπισαν άτομα οξυγόνου σε μια λεπτή στρώση μεταξύ δύο στρωμάτων της ατμόσφαιρας.Ο κόσμος πρόκειται να απολαύσει μια απίστευτη θέα του Ουρανού.Νέες φωτογραφίες, που δημιουργήθηκαν,χάρη στα σύγχρονα μέσα, δείχνουν πώς έμοιαζε και πόσο όμορφος ήταν ένας.Οι λάτρεις του διαστήματος θα ενθουσιαστούν όταν μάθουν ότι μπορούν να δουν από κοντά το πρώτο.



ΠΛΑΝΗΤΗΣ  9   ΝΕΥΤΩΝΑΣ

Οι προσομοιώσεις υποδεικνύουν ότι οι πλανήτες δημιουργήθηκαν πολύ κοντά στον Ήλιο,πρωτού μετακινηθούν σταδιακά προς τα έξω στις τρέχουσες θέσεις τους.Καθώς έκαναν αυτήν τη μετακί- νηση, πιθανότατα εκσφενδόνιζαν αντικείμενα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς διέσχιζαν τη Ζώνη Kuiper. Είναι δυνατόν κάποιοι άλλοι παγωμένοι γίγαντες να δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να έχουν εγκαταλείψει εξ ολοκλήρου το ηλιακό μας σύστημα, ή να βρίσκονται εκεί έξω στα όριά του.





3.Σκάφος της NASA ταξιδεύοντας με τρελή ταχύτητα ανακάλυψε κάτι πολύ περίεργο



Πριν από λίγο καιρό, γοητευτήκαμε από τον Dinkinesh και το μυστικοπαθές φεγγαράκι του.
ΣΚΑΦΟΣ  ΤΗΣ ΝΑSA.
Όμως, επιστρέφει για να μας εντυπωσιάσει ξανά. Οι επιστήμονες της NASA αποκάλυψαν πρόσφατα ότι το μικρό φεγγαράκι που βρίσκε- ται σε τροχιά γύρω  από  τον  Dinkinesh  δεν είναι   μόνο   του.  Αντιθέτως, πρόκειται για ένα ζευγάρι φεγγαριών που έχουν συγχωνευτεί μεταξύ τους, μοιάζοντας με έναν μικροσκοπικό χιονάνθρωπο. Αυτό το ουράνιο φαινόμενο  είναι γνωστό  ως  "contact binaty ". Αυτή η περίεργη ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση ενός τέτοιου contact binary σε τροχιά γύρω από αστεροειδή, αν και παρόμοια αντικείμενα έχουν παρατηρηθεί στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, όπως το Arrokoth.



Ο Dinkinesh, ο αρχικός στόχος του εξερευνητή αστεροειδών Lucy της NASA, έδωσε αυτή την απροσδόκητη αποκάλυψη κατά την πρόσφατη πτήση του την 1/12/23. Το  διαστημικό σκάφος,
καθ’ οδόν για να εξερευνήσει τα σμήνη των Τρωικών αστεροειδών κοντά στον Δία, κατέγραψε εικόνες που δείχνουν τον μεγαλύτερο αστεροειδή πλάτους 790  μέτρων και το  μικρότερο  220 μέτρων φεγγαράκι του.Τελικά, ο Ήλιος είναι μικρότερος από ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα



Οι εικόνες, οι οποίες ελήφθησαν από απόσταση 1.630 χιλιομέτρων, αποκάλυψαν το δίδυμο σε σχήμα χιονάνθρωπου, αφήνοντας τους επιστήμονες ιδιαίτερα προβληματισμένους, σχετικά με το τι ακριβώς έβλεπαν.Το contact binary αμφισβητεί την υπάρχουσα κατανόηση, ειδικά από τη στιγμή που τα συστατικά του moonlet είναι παρόμοια σε μέγεθος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των ερευνητών και επιστημόνων.



Η αποστολή του Lucy έχει ως στόχο τη μελέτη αρχαίων αστεροειδών,απομεινάρια από τις πρώτες ημέρες του ηλιακού συστήματος.Η ανακάλυψη του contact binaryτου Dinkinesh προσφέρει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να διαλευκάνουν τα μυστήρια του πλανητικού σχηματισμού και των διαδικασιών συσσώρευσης.Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα, αυτός ο νεοανακαλυφθείς ουράνιος γρίφος υπόσχεται να εμβαθύνει την κατανόηση του σύμπαντος και να εμπνεύσει νέα ερωτήματα στο πεδίο της πλανητικής επιστήμης.

https://www.youtube.com/watch?v=LJ7QG0Uj18I&t=107s





4.Οι παλαιότερες ήπειροι στον Γαλαξία μας μπορεί να είναι 5 δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότερες από τη Γη.




Η απόδοση αυτού του καλλιτέχνη δείχνει μια πιθανή εμφάνιση για τον πλανήτη HD 219134b, τον
ΓΑΛΑΞΙΑΣ  ΗD219134b
πλησιέστερο επιβεβαιωμένο βραχώδη εξωπλανήτη που έχει βρεθεί εκτός του ηλιακού μας συστήματος.Ο πλανη- της έχει μέγεθος 1,6 φορές μεγαλύτερο από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του σε μόλις τρεις ημέρες.  Οι επιστήμονες  προβλέπουν   ότι ο καυτός πλανήτης,γνωστός ότι είναι βραχώδης μέσω μετρήσεων της μάζας και του  μεγέθους του,θα έχει μια βραχώδη, μερικώς λιωμένη επιφάνεια με γεωλογικό δραστήριο, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς ηφαιστείων.



Η απόδοση αυτού του καλλιτέχνη δείχνει μια πιθανή εμφάνιση για τον πλανήτη HD 219134b, τον πλησιέστερο επιβεβαιωμένο βραχώδη εξωπλανήτη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εκτός του ηλιακού μας συστήματος. παλαιότερες ήπειροι στον γαλαξία μας μπορεί να έχουν προκύψει 5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν από τη Γη, προτείνει νέα έρευνα -και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί κόσμοι στον Γαλαξία μας που φιλοξενούν εξωγήινη ζωή ακόμη πιο προηγμένη από τη δική μας.


Οι αστροβιολόγοι πιστεύουν ότι ένας πλανήτης πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει τη ζωή: οξυγόνο στην ατμόσφαιρά του, κάτι που προστατεύει τους οργανισμούς από την επικίνδυνη ακτινοβολία και υγρό νερό, για αρχή.Αν και οι μεγάλες μάζε γης δεν είναι αυστηρα απαραίτητες για την ανάδυση των ζωντανών όντων,η ιστορία τη Γης δείχνει ότι είναι σημαντικής για να ευδοκιμήσει η ζωή και να υπάρχουν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Έτσι, εάν ένας εξω- πλανήτης είχε ηπείρους πριν από τη Γη, προκύπτει ότι μπορεί να υπάρχει παλαιότερη, πιο προ- ηγμένη ζωή σε αυτόν τον κόσμο.



Οι ήπειροι σχηματίζονται λόγω της τεκτονικής των πλακών, της κίνησης των πλακών  που επιπλέουν στην κορυφή των λιωμένων σπλάχνων ενός πλανήτη. Η θερμότητα από τον πυρήνα ενός πλανήτη εμποδίζει αυτό το μάγμα να σκληρύνει και να σταματήσει την κίνηση των ηπείρων. Αυτή η θερμότητα προέρχεται από ραδιενεργά στοιχεία,όπως το ουράνιο-238,το θόριο-232 και το κάλιο-40 στον πυρήνα του πλανήτη, τα οποία εκπέμπουν ενέργεια καθώς αποσυντίθενται.




5. Πλανήτης ανακαλυφθείς   μεγέθους  Γης.


Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς πλανήτης μεγέθους Γης TOI 700e περιφέρεται εντός της κατοικήσιμη
ΠΛΑΝΗΤΗΣ  ΤΟΙ 700e
ζώνης του αστέρα του σε αυτήν την απεικόνιση.  Το αδερφάκι του στο μέγεθος της Γης, TOI 700 d, φαίνεται από μακριά.Τα περισσότερα από αυτά τα ραδιενεργά στοιχεία προήλθαν από καταστροφικά κοσμικά γεγονότα,όπως εκρήξεις σουπερνόβα και συγκρούσεις μεταξύ των νεκρώ νεκρών φλοιών γιγάντων αστεριών,γνωστών ως άστρα νετρονίων. Τα ίχνη στοιχείων μπορούν να ανιχνευθούν στα μήκη κύματος του φωτός που εκπέμπουν τα αστέρια.


 Στη νέα της δουλειά, η Greaves χρησιμοποίησε επίπεδα ουρανίου-238 και καλίου που υπήρχαν σε κοντινά αστέρια, συν τις ηλικίες των αστεριών όπως μετρήθηκαν από τον δορυφόρο Gaia, για να υπολογίσει πότε ένας υποθετικός βραχώδης πλανήτης γύρω από καθένα από αυτά τα αστέρια έγινε αρκετά ζεστός για την τεκτονική πλάκα. Διαπίστωσαν ότι οι πρώτες ήπειροι σχηματίστηκαν γύρω από κοντινά αστέρια που μοιάζουν με τον ήλιο έως και 2 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι ξεκίνησε η τεκτονική των πλακών της Γης. Οι παλαιότερες ήπειροι ενός κοντινού αστεριού βρίσκονται γύρω στο HD 4614, περίπου 20 έτη φωτός από τη Γη. Ο χρόνος έναρξης της Γης, ωστόσο, είναι μέσος όρος για την κοσμική γειτονιά μας.



Ωστόσο, δύο αστέρια ξεχωρίζουν από το σύνολο: Οι πλανήτες δύο αστεριών λίγο μικρότεροι από τον ήλιο μας (HD 76932 και HD 201891), που βρίσκονται σε απόσταση 70 έως 110 ετών φωτός από εμάς αντίστοιχα σε μια περιοχή γνωστή ως "παχύς δίσκος", θα μπορούσε να έχει σχηματίσει ηπείρους έως και  πέντε δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από εμάς. Με βάση το δείγμα της με μόλις 29 αστέρια και τις τρέχουσες καλύτερες εκτιμήσεις των αστρονόμων για το πόσο πιθανό είναι ένας πλανήτης να είναι κατοικήσιμος, η Greaves έγραψε, «θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο συστήματα μόνο σε αυτό το δείγμα με βιόσφαιρες πιο προηγμένες από ό,τι εδώ στη Γη".


Ο προσδιορισμός δυνητικά ενδιαφέροντων και κατοικήσιμων πλανητών, όπως αυτοί που εντόπισε ο Greaves, είναι κρίσιμη προετοιμασία για το μελλοντικό Παρατηρητήριο Habitable Worlds της NASA, το οποίο οι αστρονόμοι θα χρησιμοποιήσουν για να παρατηρήσουν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη  και ελπίζουμε σημάδια ζωής  στη δεκαετία του 2040. Η Greaves ελπίζει ότι η μελλοντική εργασία θα αναλύσει περισσότερα αστέρια για να προσδιοι- ρίσει εάν θα μπορούσαν να έχουν πλανήτες με τεκτο- νικές πλακών, κάτι που, όπως έγραψε, "θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη περισσότερων παλαιών συστημάτων όπου η ζωή στη στεριά θα μπορούσε να είναι προγενέστερη της Γης".

https://www.youtube.com/watch?v=tqUtKNKD8UM




6.Η NASA κατάφερε ένα συνταρακτικό επίτευγμα.




Η NASA κατάφερε ένα συνταρακτικό επίτευγμα που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το ανθρώπινο
ΓΗ
είδος σε μια διαπλανητική.Αναλυτικότερα,μετέ- δωσε επιτυχώς μηνύματα μέσω λέιζερ στην τρομερά εντυπωσιακή απόσταση των σχεδόν 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη μελλοντική γαλαξιακή επέκταση του Παγκόσμιου Ιστού. 

Για παράδειγμα, αν σε κάποια χρόνια ο άνθρωπος φτάσει στον Άρη, θα πρέπει να υπάρχει και ένα σταθερό σύστημα επικοινωνίας που να εξυπηρετεί την αμφίδρομη επικοινωνία και την πρόσβαση στο internet.  Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η βάση.Στην προκειμένη περίπτωση,η NASA χρησιμοποίησε οπτικές επικοινω- νίες για να γεφυρώσει ένα χάσμα ίσο με περίπου 40 φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.



Μέχρι τώρα, η παραδοσιακή προσέγγιση για την επικοινωνία με μακρινά διαστημόπλοια ήταν μέσω ραδιοκυμάτων.Ωστόσο,η αξιοποίηση υψηλότερων φωτεινών συχνοτήτων,όπως  υπέρυθρο φάσμα, προσφέρει σημαντική αύξηση στην ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων λόγω του αυξημένου bandwidth. Η δοκιμή αποτελεί μέρος του πειράματος Deep Space Optical Communications (DSOC) της NASA και η επιτυχημένη αρχική δοκιμή της σύνδεσης επικοινωνίας βαφτίστηκε ως "πρώτο φως".



Πρακτικά, η τεχνολογία των οπτικών ινών, στην οποία βασιζόμαστε για τις επίγειες επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας,προσαρμόστηκε για χρήση στο βαθύ διάστημα.Η προσαρμογή αυτή περιλα- βάνει τη μετάδοση υπέρυθρου φωτός με τη μορφή λέιζερ, το οποίο, ενώ δεν επιταχύνει το φως, το διοχετεύει πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερες απαιτήσεις ισχύος από τις παραδοσιακές μεθόδους των ραδιοκυμάτων. Η διαδικασία μετάδοσης περιλαμβάνει την κωδικοποίηση δεδομένων στα φωτόνια που εκπέμπει το λέιζερ, γεγονός που απαιτεί εξελιγμένο εξοπλισμό για την προετοιμασία και τη μετάφραση των πληροφοριών.


Η επίτευξη του πρώτου φωτός είναι ένα από τα πολλά κρίσιμα ορόσημα του DSOC τους επόμε- νους μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για επικοινωνίες υψηλότερου ρυθμού δεδομένων, ικανές να στέλνουν επιστημονικές πληροφορίες, εικόνες υψηλής ευκρίνειας και streaming βίντεο για την υποστήριξη του επόμενου γιγαντιαίου άλματος της ανθρωπότητας.Παρά τις δυνατότητές της όμως, η τεχνολογία παρουσιάζει και αρκετές σημαντικές προκλήσεις. Μια κρίσιμη είναι η ανάγκη το σύστημα να προσαρμόζει τη θέση του σε πραγματικό χρόνο, καθώς τα φωτόνια του λέιζερ ταξιδεύουν σε ευθεία στο διάστημα για περίπου 50 δευτερόλεπτα από το διαστημικό σκάφος στο τηλεσκόπιο, την ώρα που και τα δύο να κινούνται ταχύτατα.


Η πρόσφατη επιτυχής δοκιμή αφορούσε τον πομποδέκτη λέιζερ στο διαστημικό σκάφος Psyche, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε διετή αποστολή προς τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία,και ήρθε σε επαφή με το τηλεσκόπιο Hale του αστεροσκοπείου Palomar στη Καλιφόρνια. Όπως και να ‘χει, αν κάποια μέρα υπάρχει η τεχνολογία για βίντεο κλήσεις χωρίς καθυστερήσεις με τους ανθρώπους σε μια αποικία στον Άρη, αυτό θα είναι το πείραμα που ξεκίνησε όλα.



7.Παράξενες γεωλογικές δομές στον Άρη χρονολογούνται από την αρχαία εποχή του πλανήτη.



Το κινεζικό ρόβερ Zhurong, ένας πρωτοπόρος εξερευνητής στην επιφάνεια του Άρη, αποκάλυψε
 ROVER
ενδιαφέροντα ευρήματα χρησιμοποιώντας το σύστημα ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος. Το ρόβερ, το οποίο προσγειώθηκε στις 15 Μαΐου 2021 στην Utopia Planitia,εντόπισε ακανόνιστες πολυγωνικές σφήνες θαμμένες σε βάθος περίπου 35 μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του. Με μέγεθος που κυμαίνεται από εκατοστά έως δεκάδες μέτρα,αυτά τα πολυγωνικά χαρακτηριστικά πιστεύεται ότι προέρχονται από αρχαίους κύκλους ψύξη απόψυξη στον Άρη, που πιθανώς συνέβησαν πριν από δις εκατομμύρια χρόνια,ή εναλλακτικά,μπορεί να είναι ηφαιστειακά κατάλοιπα από ψυχόμενες ροές λάβας.


Το Zhurong, που πήρε το χαϊδευτικό του όνομα από έναν κινεζικό θεό της φωτιάς, ξεκίνησε μια αποστολή που ξεπέρασε τις προσδοκίες των ερευνητών. Αν και η αρχική διάρκεια της αποστολής του ήταν τρεις γήινοι μήνες, το ρόβερ λειτούργησε με επιτυχία για πάνω από ένα χρόνο,αναδει- κτύον τον χρόνο,αναδοντας την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητές του. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του, το Zhurong έστειλε πίσω συναρπαστικές εικόνες, συμπεριλαμβανομένης μιας αξέχαστης selfie με το σκάφος προσεδάφισης που καταγράφηκε από μια απομακρυσμένη κάμερα. Το ρόβερ μελέτησε εκτενώς την τοπογραφία του Άρη και πραγματοποίησε μετρήσεις χρησιμοποι- ώντας το όργανο ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος.


Η πρόσφατη έρευνα, με επικεφαλής τον Lei Zhang αποκαλύπτει ότι το ραντάρ του Zhurong εντόπισε δεκαέξι πολυγωνικές σφήνες σε απόσταση 1,2 χιλιομέτρων, υποδεικνύοντας μια ευρεία κατανομή παρόμοιου εδάφους κάτω από την Utopia Planitia. Τα χαρακτηριστικά αυτά εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν πριν από 3,7 έως 2,9 δισεκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια της εποχής Late Hesperian-Early Amazonian στον Άρη, συμπίπτοντας πιθανώς με την παύση ενός αρχαίου υγρού περιβάλλοντος. Το θαμμένο πολυγωνικό ανάγλυφο, είτε διαβρώθηκε είτε όχι, αποκρύφθηκε στη συνέχεια από μεταγενέστερες γεωλογικές διεργασίες.


Η  Planitia,μια απέραντη πεδιάδα μέσα στη μεγαλύτερη αναγνωρισμένη λεκάνη  πρόσκρουσης στον Άρη, έγινε μάρτυρας της εξερεύνησης του Zhurong που κάλυψε μια συνολική απόσταση 1.921 μέτρων.Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα θαμμένα πολυγωνικά χαρακτηριστικά που εντο- πίστηκαν υποδηλώνουν ένα ψυχρό περιβάλλον, το οποίο πιθανώς συνδέεται με διαδικασίες ψύξης-απόψυξης νερού/πάγου κατά την πρώιμη ιστορία του Άρη. Αυτό θα μπορούσε να έχει προκύψει από μετανάστευση υγρασίας που προκλήθηκε από κρυογενική αναρρόφηση,χιονόπτω- ση ή διάχυση ατμών για την απόθεση πάγου στους πόρους.


Αν και το έδαφος πολυγωνικού τύπου έχει παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Άρη σε  προη- γούμενες αποστολές, τα ευρήματα του Zhurong σηματοδοτούν την πρώτη ένδειξη θαμμένων πολυγωνικών χαρακτηριστικών.Η έρευνα τονίζει ότι,ανεξάρτητα από τον συγκεκριμένο μηχα-νισμό  σχηματισμού, μια σημαντική αλλαγή στο κλίμα του Άρη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των πολυγώνων.  Οι υπόγειες δομές,που κρύβονται κάτω από τα υλικά κάλυψης, υποδεικνύουν μια αξιοσημείωτη παλαιοκλιματική μεταβολή στην αρχαία εποχή του Άρη.Η αντίθεση στις συνθήκες πάνω και κάτω από το βάθος των 35 μέτρων περίπου σηματοδοτεί μια κλιματική ανατροπή σε χαμηλά έως μεσαία γεωγραφικά πλάτη στον Άρη, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την ενδιαφέρουσα γεωλογική ιστορία του πλανήτη.



8.Επικοινωνία μεταξύ άστρων χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα του Ήλιου.



Ο βαρυτικός φακός,κατά το οποίο η μάζα των ουράνιων αντικειμένων παραμορφώνει το χωρο- χρόνο,αποτελεί εδώ και καιρό μια συναρπαστική πτυχή της αστροφυσικής.Πρόσφατα,το διαστη- 
ΗΛΙΟΣ
μικό τηλεσκόπιο James Webb έγινε πρωτοσέλιδο επειδή χρησιμοποίησε αυτό το φαινόμενο για να παρατηρήσει μακρινούς γαλαξίες που καλύφθηκαν από συμπαγή σμήνη γαλαξιών.


Τώρα ο επιστήμονας της NASA,Slava Turyshev, διερευνά τη δυνατότητα χρήσης ενός βαρυτικού φακού πολύ πιο κοντά στο σπίτι μας,τον Ήλιο.Σε μια πρωτοποριακή εργασία στον διακομιστή προ εκτυπώσεων arXiv, ο Turyshev εμβαθύνει στα περίπλοκα μαθηματικά και τη φυσική που απόδει- κνύουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της βαρύτητας του Ήλιου ως "ηλιακού βαρυτικού φακού" (SGL).Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση έχει πιθανές εφαρμογές στη διαστρική επικοινωνία και στην εξερεύνηση μακρινών εξωπλανητών.


Ένας ηλιακός βαρυτικός φακός θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη αστρονομία εξαλείφοντας την ανάγκη για μεγαλύτερα τηλεσκόπια, βασιζόμενος αντ’ αυτού στην κάμψη του χωροχρόνου από τον Ήλιο για την εστίαση του φωτός. Η ιδέα αυτή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αστρονόμων όπως ο Nick Tusay από το Penn State, ο οποίος σημειώνει ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τόσο τις δυνατότητες παρατήρησης όσο και τις δυνατότητες μετάδοσης.


Το SGL προσφέρει μια  εναλλακτική λύση στους περιορισμούς των γήινων τηλεσκοπίων, όπου το μέγεθος έχει σημασία για τη συλλογή επαρκούς φωτός για την ανίχνευση αμυδρών, μακρινών αντικειμένων. Η πρόταση του Turyshev προβλέπει την αποστολή ενός τηλεσκοπίου ενός μέτρου, σημαντικά μικρότερου από το Hubble,στην  εστιακή απόσταση του  βαρυτικού πηγαδιού του  Ήλιου, περίπου 650 αστρονομικές μονάδες (AU) από το άστρο μας.


Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου,ο Turyshev και η ομάδα του διερευνούν την τεχνολογία αιχμής των ηλιακών ιστίων, με στόχο να ξεπεράσουν τα ρεκόρ απόστασης που έχουν σημειώσει διαστημόπλοια όπως το Voyager 1. Στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA έχουν ήδη δρομολογηθεί σχέδια για την αποστολή ηλιακών ιστίων στην εστία του ηλιακού βαρυτικού φακού, με στόχο τη λήψη της πρώτης εικόνας της επιφάνειας ενός εξωπλανήτη.


Κοιτάζοντας μπροστά, η αποστολή του Turyshev, που αναμένεται να εκτοξευθεί γύρω στο 2035, θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιβεβαίωση της ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες. Αν και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το Habitable Worlds Observatory εστιάζουν στις πλανητικές ατμόσφαιρες, το τηλεσκόπιο SGL θα παρέχει πρωτοφανή λεπτομέρεια, αποτυπώνοντας ενδεχομένως εξωπλανήτες με ανάλυση 700 επί 700 εικονοστοιχείων.


Πέρα από τις εφαρμογές της στην αστρονομία, η τεχνολογία SGL υπόσχεται ένα διαστρικό δίκτυο επικοινωνίας. Ο Macy Huston, αστρονόμος του Berkleu, προτείνει ότι ένα λέιζερ τοποθετημένο στη βαρυτική εστία του Ήλιου θα μπορούσε να μεταδώσει μηνύματα σε άλλα αστέρια πιο από τελεσματικά από την τρέχουσα τεχνολογία φάρου που είναι συνδεδεμένη με τη Γη.Αν και το SGL (ηλιακός βαρυτικός φακός)παρουσιάζει συναρπαστικές δυνατότητες για τη διαστρική εξερεύνηση δεν εξαλείφει όλες τις προκλήσεις. Ο περιορισμός που επιβάλλει η ταχύτητα του φωτός σημαίνει σημαντικές καθυστερήσεις στην επικοινωνία, που θυμίζουν την αποστολή επιστολών σε τεράστιες αποστάσεις.


Παρόλα αυτά,το έργο του Turyshev με τον ηλιακό βαρυτικό φακό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της επιστημονικής φαντασίας σε πραγματικότητα και ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για την επικοινωνία των διαστρικών πολιτισμών σε όλο το σύμπαν.




9.Η πιο τρομακτική φωτογραφία (video) που έχει ληφθεί ποτέ στο διάστημα.



Ο αστροναύτης που βρέθηκε στην πιο τρομακτική  φωτογραφία που  τραβήχτηκε  ποτέ  στο
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ  ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
διάστημα εξήγησε πόσο απελευθερωμένος ένιωσε σε μια στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα θα πανικοβαλλόμασταν.


Πρόκειται για έναν αστροναύτη που αιωρείται πάνω από τον πλανήτη μας,  χωρίς να είναι προσκολλημένος σε τίποτα. Ο  αστροναύτης ήταν ο Bruce McCandless II και η φωτογραφία που έγραψε ιστορία τραβήχτηκε από το Challenger στις 7 Φεβρουαρίου 1984.




Την ημέρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο ίδιος και ο συνάδελφός του αστροναύτης Bob Stewart έδεσαν τους εαυτούς τους σε Manned Maneuvering Units (MMUs) όπως τα ονομάζει η NASA και εγκατέλειψαν το διαστημόπλοιο.Αυτό τους επέτρεψε να κινηθούν σε ανοιχτό χώρο, ενώ ήταν ασύνδετοι, καθώς οι ίδιοι και το διαστημόπλοιο Challenger κινούνταν με ταχύτητα περίπου 28.900 χιλιομέτρων την ώρα. 


"Ταξίδευα με πάνω από 18.000 μίλια την ώρα, αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει, επειδή το διαστημόπλοιο κινούνταν και αυτό με την ίδια ταχύτητα. Μόνο όταν κοίταξα προς το μέρος του πλανήτη μας, κατάλαβα ότι κινούμασταν αρκετά γρήγορα. Κάποια στιγμή παρατήρησα ότι βρισκόμασταν πάνω από τη χερσόνησο της Φλόριντα", λέει ο αστροναυτης Bob  Stewart.





10.Οι Ολύμπιοι του Διός: Η Αστροπολιτεία  "Νέμεσις  ή  Τύχη".



Ο γιγαντιαίος πλανήτης στον οποίον οι αστρονόμοι της Γαίας έχουν δώσει το όνομα "Τύχη", είναι
ΝΕΦΟΣ ΤΟΥ ΟΟΡΤ
το σκάφος το οποίο εμείς ονομάζουμε "Νέμεσις" (διαμέτρου 42.000 χλμ) της 7ης Αποστολής, το οποίο στάθμευε στο εσωτερικό του Ήλιου. 

Η "Νέμεσις" μετακινήθηκε προς την περιοχή που οι επιστήμονες σας ονομάζουν Νέφος του "Όορτ"  για την υποδοχή της Αστροπολιτείας "Φοίνιξ", της ναυαρχίδας της 8ης Αποστολής του Διός και συνενώθηκε με άλλα σκάφη της  8ηςΑποστολής που καταφθάνουν.


Λόγω της μεγάλης απόστασης δημιουργείται η αίσθηση ότι πρόκειται περί τεράστιου πλανήτη. Η εκτίμηση των αστρονόμων σας ότι πιθανόν η νέα αυτή "σούπερ Γαία" να είναι ο "Υπερίωνας Ήλιος" που η Ελληνική Παράδοση ονόμαζε "Νέμεσις" είναι εσφαλμένη, διότι το δίδυμο αιθερικό άστρο του Ήλιου σας χρειάζεται άλλου είδους επιστημονικά όργανα. για τον εντοπισμό και την φωτογράφηση του, τα οποία δεν διαθέτει η γήινη τεχνολογία.


Η NASA γνωρίζει αλλά αποκρύπτει την αλήθεια. Οι δύο δορυφόροι της "Τύχης" είναι θυγατρικά σκάφη της "Νεμέσεως". Η ώρα της απονομής Συμπαντικής Δικαιοσύνης είναι πολύ κοντά τώρα.
*Στην εικόνα, η "Νέμεσις και η Τύχη", λεπτομέρεια από Αθηναϊκό Αμφορέα του 5ου αιώνος, Μουσείο Βερολίνου.



11.Η Κυθήρια κιβωτός της σοφίας.Οι Ολύμπιοι του Διός.




Μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων και στην περιοχή που σήμερα  παρουσιάζονται   γεωμαγνητικές
ΚΥΘΗΡΙΑ   ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ
ανωμαλίες, υπήρχε η περιοχή κρυστάλλων που ονομαζόταν "Κυθηρία". Η έκταση της ήταν πολύ μεγάλη  και  οι   κρύσταλλοι   δημιουργούσαν εκτεταμένες σπηλαιώσεις.  Μέσα στα σπήλαια αυτά υπήρχαν πολλά είδη κρυστάλλων διαφόρων μεγεθών,  τους οποίους  οι  Ολύμπιοι της 7ης Αποστολής ενεργοποίησαν,κατόπιν εντολής του Διός  και  δημιούργησαν την  "Κυθηρία Κιβωτό της Σοφίας",που περιείχε πολλές  βιβλιοθήκες κρυστάλλων,  μοναδικές στο είδος τους.  Οι βιβλιοθήκες αυτές μετά τον Μεγάλο Κατακλυσμό (-9.560) και τον καταποντισμό της Αιγιήδος, καταποντίστηκαν και αυτές και παραμένουν αναλλοίωτες στον βυθό της θάλασσας.



Η κιβωτός περιείχε στους ενεργοποιημένους κρυστάλλους της ολόκληρη την ιστορία του σύμπαντος και πρόσβαση στις πληροφορίες της είχαν η Αθηνά, ο Απόλλων, ο Ποσειδών, οι θαλάσσιοι θεοί Τρίτων και Πρωτεύς και η θεά Θέτις.Σήμερα πρόσβαση στις βιβλιοθήκες αυτές, έχουν οι "Μεγάλοι Διδάσκαλοι Υψηλών Συχνοτήτων".Όποιος επισκεπτόταν τις βιβλιοθήκες της "Κυθηρίας Κιβωτού Σοφίας", έκανε "κατάθεση" των γνώσεων του, αφού οι κρύσταλλοι είχαν την δυνατότητα να εγκλωβίζουν το αρχείο του εγκεφάλου του, ενώ παράλληλα έκανε "ανάληψη" γνώσεων, για όποιο θέμα τον ενδιέφερε. Ο θαλάσσιος θεός Νηρεύς και οι θαλάσσιες νύμφες Νηρηίδες, είχαν την ευθύνη φύλαξης τους.



Στην κιβωτό αυτή θα έχουν πρόσβαση στο μέλλον, όσοι Ελλάνιοι γόνοι αναβαθμιστούν πνευματικά και συνειδησιακά. Όσοι παρουσιάζουν τάσεις νοητικού και ψυχικού εκφυλισμού, λειτουργούν σε χαμηλές συχνότητες και υπακούουν τυφλά σε ότι οι άλλοι τους υπαγορεύουν (εντάσσονται στην κατηγορία που αποκαλείται "όχλος"), δεν θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις βιβλιοθήκες των κρυστάλλων. Άλλωστε δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσουν οτιδήποτε από το περιεχόμενο τους".

(Γ. Καλογεράκη "Η Άγνωστη Αρχαιολογία των Ελλήνων")



12.Έκρηξη στην άλλη άκρη του Σύμπαντος επηρέασε τη γήινη ατμόσφαιρα.


Επανάσταση στην Αστρονομία! Οι πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που στέλνει ο "Ευκλείδης",τι
ΔΙΚΟΣ  ΜΑΣ  ΓΑΛΑΞΙΑΣ
αποκαλύπτουν.Στα 5 εκατ. χρόνια μία φορά εκτιμάται ότι συμβαίνουν GRB μέσα στον δικό μας Γαλαξία.Έκρηξη στην άλλη άκρη του Σύμπαντος επηρέασε τη γήινη ατμόσφαιρα.Ηπια βίαιη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ,ένας  παλμός ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που έλουσε το Ηλιακό Σύστημα στις 9 Οκτωβ. 2022, αποδεικνύεται πως προκάλεσε σοβαρή διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης και θα μπορούσε να ήταν ολέθρια αν είχε συμβεί σε μικρότερη απόσταση.  Το  συμβάν  ήταν μια  έκλαμψη ακτίνων γάμμα (GRB), το ισχυρότερο είδος έκρηξης που γνωρίζουμε στο Σύμπαν, της οποίας το φως ταξίδευε δύο δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη. Το επίσημο όνομα που πήρε ήταν GRB 221009A, ανεπίσημα όμως οι ερευνητές τη βάφτισαν ΒΟΑΤ (Brightest Of All Time), από τα αρχικά των λέξεων "η Λαμπρότερη Ολων των Εποχών".



Αν και ο μηχανισμός γέννησης των GRΒ δεν είναι καλά κατανοητός, οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι οι εκρήξεις αυτές ξεσπούν όταν ένα γερασμένο άστρο εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμά του, καταρρέει κάτω από το ίδιο του το βάρος και μετατρέπεται είτε σε μαύρη τρύπα είτε σε άστρο νετρονίων. Η ενέργεια που απελευθερώνουν οι GRB μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ισοδυναμεί με την ενέργεια που εκπέμπει ο Ηλιος σε διάστημα δέκα δισεκατομμυρίων ετών.Ομως η ακτινοβολία της έκλαμψης δεν εξαπλώνεται σφαιρικά γύρω από το άστρο, αλλά παίρνει τη μορφή πιδάκων που πηγάζουν από τους πόλους του άστρου.


Αυτή τη φορά ένας από τους πίδακες έτυχε να στοχεύει προς τη Γη. Παρόλο που η έκρηξη συνέβη σε απόσταση 2 δισ. ετών φωτός,η  ακτινοβολία ήταν αρκετή για να τυφλώσει διαστημικά τηλε- σκόπια ακτίνων γάμμα και να προκαλέσει διαταραχές σε όλη την ιονόσφαιρα, η οποία εκτείνεται σε ύψος 50-950 χιλιομέτρων και περιέχει ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια. Σύμφωνα με νέα μελέτη  που δημοσιεύεται  στην επιθεώρηση  "Nature Communications",  επίγεια όργανα κατέγραψαν διαταραχές διάρκειας αρκετών ωρών, ενώ στην Ινδία ενεργοποιήθηκαν αισθητήρες κεραυνών.


Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές,σε περίπτωση που μια τέτοια έκρηξη συνέβαινε κοντά στη Γη, σε απόσταση μερικών δεκάδων ετών φωτός,η ακτινοβολία θα κατέστρεφε το στρώμα του όζοντος που προστατεύει τον πλανήτη από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ηλιου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η βιόσφαιρα με μαζικές εξαφανίσεις ειδών.Ευτυχώς,οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι GRB τέτοιας ισχύος συμβαίνουν περίπου μια φορά στα 10.000 χρόνια.





13.Η Γη θα βομβαρδιστεί από ισχυρές ηλιακές καταιγίδες. 



Πιθανό ένα blackout στο διαδίκτυο,προειδοποιούν οι επιστήμονες.Το άστρο περνά από τη φάση
ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΤΕΓΑΙΔΕΣ
του ηλιακού μέγιστου  και το ενεργειακό τσουνάμι  αναμένεται εντός του 2024.Συναγερμό στο επιστη- μονικό  χώρο για  επερχόμενες ηλιακές καταιγίδες, που θα μπορούσαν είναι  τόσο   ισχυρές   ώστε   να προκαλέσουν blackout στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, ακόμα και για εβδομάδες.


Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας και η κατάρρευσή του για ημέρες θα προκαλούσε τεράστια προβλή- ματα.Οι επιστήμονες που μελετούν την ηλικιακή δραστηριότητα προειδοποιούν πως το 2024 ένα τέτοιο σενάριο μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.


Κάθε 11 χρόνια ο Ήλιος περνά από μια φάση που αποκαλείται «ηλιακό μέγιστο» και συνδέεται με μια αλλαγή στο μαγνητικό του πεδίο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης εκτοξεύονται από το άστρο τεράστιες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες διαχέονται σε όλο το ηλιακό σύστημα και άστρο και τον δικό μας πλανήτη.Αυτό το ενεργειακό τσουνάμι, δυνητικά, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους δορυφόρους και στο διαδίκτυο.Αρχικά, η NASA είχε προβλέψει πως το επόμενο "ηλιακό μέγιστο" θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025, ωστόσο μια νέα μελέτη του Κέντρου Διαστημικών Επιστημών της Ινδίας, αναφέρει πως το ηλιακό γεγονός θα μπορούσε να σημειωθεί εντός του 2024, ενδεχομένως και στις αρχές του επόμενου έτους.  



Δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε την ένταση και τις συνέπειες των ηλιακών καταιγίδων τόσο
νωρίς, αλλά θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα, καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά, είπαν μιλώντας οι επιστήμονες στη Daily Mail και πρόσθεσαν:Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων, που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και να διατα- ράξουν τις υπηρεσίες  που  βασίζονται  σε αυτούς,όπως οι επικοι- νωνίες και το διαδίκτυο. 


Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ένα blackout σε πολλά από τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε χρησιμοποιούμε καθημερινά.Φυσικά δημιουργούν και το υπέροχο σέλας.Οπότε για τους κυνηγούς αυτού του φαινομένου το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά,συμπλήρωσε ο Ινδος Dibyendu Nandi.



Πώς δημιουργούνται οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες:Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν νέο τρόπο ανίχνευσης του "ηλιακού μέγιστου".Ο ήλιος θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως μια τεράστια μπάλα ηλεκτρικά φορτισμένου θερμού αερίου,   σε διαρκή κίνηση που δημιουργεί ισχυρό μαγνητικό πεδίο.Αυτό το διπολικό πεδίο, το οποίο εκτείνεται από τον έναν πόλο του ήλιου στον άλλο,όπως της Γης,χαρακτηρίζεται από μια περιοδικότητα αντιστροφής, τον αποκαλούμενο και ηλιακό κύκλο. Περίπου κάθε 11 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αναστρέφεται εντελώς, πράγμα που σημαίνει πως ο βόρειος και νότιος πόλος αλλάζουν θέση.Ο εν λόγω κύκλος επηρεάζει και τη δραστηριότητα στην επιφάνεια του ήλιου, δημιουργώντας τις σκοτεινές κηλίδες που έχουν καταγράψει τα σύγχρονα τηλεσκόπια και οι οποίες είναι αποτέλεσμα της δράσης του μαγνητικού πεδίου του ήλιου.


Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν τον ηλιακό κύκλο είναι μέσω της καταγραφής του πλήθους των σκοτεινών κηλίδων και του χρόνου που αυτές σχηματί- ζονται.  Στην αρχή του κύκλου οι ηλιακές κηλίδες είναι λιγότερες,  το γνωστό και ως "ηλιακό ελάχιστο"  αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτές αυξάνονται, φτάνοντας μέχρι τη φάση του "ηλιακού μεγίστου". Τότε είναι που αναμένονται και οι πιο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες.Το αρχείο των ηλιακών κύκλων ξεκινάει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Ελβετός αστρονόμος Max Waldmeier πριν από περίπου 100 χρόνια. Βάσει αυτών των δεδομένων προκύπτουν και οι εκτιμήσεις για το πότε σημειώνεται το "ηλιακό μέγιστο". 


Το 1935 ο Max Waldmeier προχώρησε και σε μια ακόμη παρατήρηση: Όσο πιο γρήγορη ήταν η
ΗΛΙΑΚΕΣ  ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
ολοκλήρωση ενός κύκλου, τόσο ισχυρότερες ήταν και οι ηλιακές καταιγίδες.Ως εκ τούτου,οι ισχυρό- τεροι κύκλοι, δηλαδή αυτοί με τις περισσότερες σκοτεινές κηλίδες, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να φτάσουν στο ηλιακό μέγιστο.Αυτή η σχέση, γνωστή και ως "φαινόμενο Waldmeier",  και χρησιμοποιείται συχνά για την πρόβλεψη της ισχύος ενός κύκλου.Οι Ινδοί επιστήμονες βρήκαν ωστόσο και μια νέα σχέση, χρησιμοποιώντας αρχεία δεδομένων δεκαετιών, από πολλά επίγεια παρατηρητήρια ήλιου σε όλο τον κόσμο. 

Από την έρευνά  τους  προέκυψε πως ο  ρυθμός μείωσης  του διπολικού  μαγνητικού  πεδίου του  ήλιου συσχετίζεται επίσης με τον ρυθμό αύξησης του κύκλου των ηλιακών κηλίδων. Κατά τη διάρκεια του "ελάχιστου ηλιακού", όταν δηλαδή σχεδόν δεν παρατηρούνται σκοτεινές κηλίδες στον ήλιο,η ένταση του πεδίου του διπόλου είναι μέγιστη.Και όσο σκοτεινές κηλίδες πληθαίνουν, το ηλιακό μαγνητικό πεδίο εξασθενεί, αποκτώντας μια πιο περίπλοκη δομή. Το διπολικό πεδίο εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του "ηλιακού μέγιστου" και μετά από αυτό αντιστρέφεται, αρχίζοντας ξανά τη σταδιακή ανάπτυξή του.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτές τις νέες παρατηρήσεις, για να προβλέψουν πότε ακριβώς θα σημειωθεί η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου και κατέληξαν πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του 2024. 




14.Γιατί το απόρρητο των UFO; 



Νωρίτερα το Κογκρέσο ψήφισε κάτι που ονομάζεται UAP  Disclosure Act του 2023.Ο νόμος
UFO
απαιτεί να λέει στο κοινό τι γνωρίζει για τα αμέτρητα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί στους ουρανούς πάνω από τη Γη τα τελευταία 3.000 χρόνια. 


Είναι σχεδιασμένο  και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μεταμορφωτικό κομμάτι νομιμοποίησης. Και έρχεται σε μια στιγμή  που μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι πιο απίθανες θεωρίες για τα UFO είναι στη πραγματικότητα αληθινές. Αυτά τα πράγματα είναι αληθινά. Δεν είναι όλα μετεωρολογικά μπαλόνια.Δεν είναι πειραματικά σκάφη από αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.Όποια και αν είναι,δεν είναι ανθρώπινης προέλευσης Ούτε συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους νόμους της γνωστής φυσικής. 


H αμερικανική κυβέρνηση έχει επί του παρόντος υλικές αποδείξεις ότι υπάρχουν. Αυτό σημαίνει συντρίμμια του σκάφους καθώς και τα σώματα των όντων.Το Γραφείο Παγκόσμιας Πρόσβασης (OGA), μια πτέρυγα της Διεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έχει παίξει κεντρικό ρόλο από το 2003 στην ενορχήστρωση της συλλογής ό,τι θα μπορούσε να είναι εξωγήινο διαστημόπλοιο. 


Αυτό το μυστικό γραφείο της CIA έχει πραγματοποιήσει αποστολές ανάκτησης UFO σε τουλάχι- στον εννέα σημεία συντριβής σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Dailymail . Η CIA διαθέτει ένα "σύστημα που μπορεί να διακρίνει τα UFO ενώ είναι ακόμη καλυμμένα"και ειδικές στρατιωτικές μονάδες στέλνονται για να σώσουν τα συντρίμμια και στη συνέχεια  παραδίδουν τα συντρίμμια ή το υλικό σε ιδιωτικούς εργολάβους αεροδιαστημικής άμυνας για ανάλυση,οποίοι συνεργάζονται στενά με η κυβέρνηση των ΗΠΑ.  Οπότε το ερώτημα είναι, τώρα που έχει ψηφιστεί ο νόμος περί αποκάλυψης UAP, πότε μπορούμε οι υπόλοιποι να δούμε τις πληροφορίες για τις οποίες πληρώσαμε και στην πραγματικότητα διαθέτουμε; Λοιπόν, όχι τόσο γρήγορα, αποδεικνύεται. 



Ακριβώς όταν φαινόταν ότι ο νόμος περί αποκάλυψης UAP επρόκειτο τελικά να άρει το πέπλο των μυστικών δεκαετιών, δύο Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες καταψήφισαν τη νομοθεσία. Τα δύο μέλη είναι ιδιαίτερα ισχυρά αυτόν τον όρο.Γιατί συμβαίνει αυτό και ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά κίνητρά τους; Ένα από τα μεγάλα μυστικά της Ουάσιγκτον που γνωρίζουν όλοι μέσα στην Ουάσιγκτον είναι ότι πολλά από τα πιο ισχυρά μέλη του Κογκρέσου δεν εργάζονται για τους ψηφοφόρους τους, πολύ λιγότερο για εμάς τους υπόλοιπους, για τη χώρα γενικότερα. Αντίθετα, είναι μαριονέτες και ελέγχονται αποτελεσματικά από τη μόνιμη γραφειοκρατία, μεταξύ άλλων μέσω δωροδοκίας και εκβιασμού. 


Μερικοί λένε ότι ο νόμος περί αποκάλυψης UAP ιδρύθηκε για να ανοίξει το δρόμο για ελεγχόμενη αποκάλυψη UFO, τώρα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εφόσον βασικοί πολιτικοί ελέγχονται και έχουν εντολή να παραβιάζουν κατά γράμμα και πνεύμα τον ομοσπονδιακό νόμο και να κρύβουν την αλήθεια για τα UFO από το αμερικανικό κοινό. 



15.Ερείπια ενός αρχαίου τείχους φρουρίου που βρέθηκαν στην Ανταρκτική.



Στην κορυφή μιας κορυφογραμμής βουνού στην Ανταρκτική, μπορούν να παρατηρηθούν τα
EΡΕΙΠΙΑ  ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ
ερείπια αυτού που φαίνεται να είναι μέρος ενός αρχαίου τείχους φρουρίου. Η πρώτη κατασκευή έχει ύψος 32 μέτρα, μήκος 26 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα. Μια δεύτερη παρόμοια δομή είναι ορατή προς την αντίθετη κατεύθυνση. 


Οι δύο κατασκευές φαίνεται να ήταν μέρος ενός αρχαίου τείχους φρουρίου.Ακόμη,είναι ότι κάτω από την πρώτη κατασκευή διακρίνεται μια μεγάλη σπηλιά,  πιθανώς  συνδεδεμένη  με  την  πρώτη κατασκευή. Ένας παράξενος μεγάλος σωλήνας, μήκους 10 μέτρων και πλάτους πέντε  μέτρων, φαίνεται να αιωρείται στον αέρα πριν από τη σπηλιά, αψηφώντας τις συμβατικές εξηγήσεις. 


Αυτές οι αρχαίες κατασκευές, η σπηλιά (ή η πύλη) και ο παράξενος κύλινδρος,που μοιάζει με UFO,στον αέρα, καθώς και δίπλα στην πρώτη δομή, μπορείτε να δείτε κάτι που μοιάζει με μια μεγάλη κεραία ή γερανός, όλα συμβάλλουν στην μυστηριώδης ατμόσφαιρα γύρω από αυτήν την τοποθεσία. 

Εν πάση περιπτώσει,εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις δραστηριότητες που μπορεί να έχουν συμβεί σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή της Ανταρκτικής. 

Συντεταγμένες Google Earth: 78°10'34,87"S 162° 2'27,51"E




16.Γιγαντιαία Αστροπολιτεία των Ολυμπίων. 



Η γιγαντιαία Αστροπολιτεία των Ολυμπίων "Νέμεσις" διαμέτρου 42.000 χλμ ευρίσκεται στο
ΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ  ΤΩΝ  ΟΛΥΜΠΙΩΝ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ηλιακό σύστημα "Απόλλων" για την απόδοση συμπαντικής δικαιοσύνης.Η "Νέμεσις" είναι επανδρωμένη με ενσαρκωμένες και υπερβατικές οντότητες και είναι κατ' εξοχήν πολεμικό σκάφος. 


Ανήκει στην "Ανωτέρα Τάξη" της  Λύρας, τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη αποικία της Αυτοκρατορίας της Μεγάλης Ανδρομέδας (Μ-31) στον Σπειροειδή Γαλαξία.



Με ειδικές ουράνιες διατάξεις που φέρουν την ονομασία "Μώμος", αξιολογείται από ειδική αποστολή που φέρει την ονομασία "Νέμεσις", το αξιόποινον ή όχι πράξεων ουρανίων οντοτήτων ή ανθρώπων. Ακολούθως αναλαμβάνει την εφαρμογή των αποφάσεων της "Νεμέσεως" αποστολή που την συνοδεύει με την ονομασία "Δίκη". Οι ποινές που επιβάλλονται εφαρμόζονται αμέσως.



Όσοι καταδικαστούν για σοβαρά εγκλήματα κατά ανθρώπων θα μεταφέρονται στον αστερισμό του Κάνωπος,τα Τάρταρα των αρχαίων Ελλήνων, όπου εκεί τα βαρυτικά πεδία είναι τόσον ισχυρά ώστε ουδείς δύναται να διαφύγει. Οι ψυχές των κακούργων εγκλείονται σε ηλεκτρομαγνητικές φυλακές διπλής πολικότητος για αιώνες. Εκεί μέσα, σε ημιπαράλυτη κατάσταση και εν πλήρη συνειδήσει, εκτίουν την ποινή τους χωρίς δυνατότητα ενσάρκωσης, που είναι και η μεγαλύτερη τιμωρία που μπορεί να επιβληθεί.




17.Η NASA αποκαλύπτει εκατοντάδες αντικείμενα που ρίχνουν φως στο διάστημα. 




Μόνο ένα κομμάτι σε μέγεθος κύβου ζάχαρης, από ένα αστέρι νετρονίων,  τα απομεινάρια ενός
ΑΣΤΕΡΙ  ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ
άστρου που κατέρρευσε, ζυγίζει 1 δισεκατομμύριο τόνους. Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma-ray Space Telescope ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σχεδόν 300 μοναδικών αστέρων νετρονίων,που ονομάζο- νται πάλσαρ.

 Πρόκειται για ταχύτατα περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων που εκπέμπουν ισχυρές ακτίνες φωτός από τους πόλους τους.



Η εύρεση και χαρτογράφηση των πάλσαρ παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.Τα αντι- κείμενα αυτά παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη των άστρων, την ιστορία των γαλαξιών και μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για τον προσανατολισμό, σαν το GPS, για τα διαστημικά ταξίδια.



Το παραπάνω βίντεο της NASA , δείχνει τα πολλά  πάλσαρ  που  εντοπίστηκαν από το  διαστημικό τηλεσκόπιο στον Γαλαξία μας. Αυτά τα ίδια τα πάλσαρ είναι μοναδικά, μόλις το 10% εκατό των πάλσαρ θεωρείται ότι εκτοξεύουν στο διάστημα ακτίνες γάμμα, την πιο ισχυρή μορφή ενέργειας. Κάθε σύμβολο στο video δείχνει τη θέση ενός πάλσαρ.




18.Ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος πλανήτης που "δεν θα έπρεπε να υπάρχει" και φέρνει ανατροπές




Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλανήτη τόσο μεγάλο που πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε καν να
ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ
υπάρχει. Αυτό το υποστηρίζουν επειδή είναι πολύ μεγάλος για τον Ήλιο του, με αποτέλεσμα να θέτει υπό αμφισβήτηση την ως τώρα "ιδέα" κατανομής για  το  πώς  σχηματίζονται  οι  πλανήτες  και τα ηλιακά συστήματα. Σύμφωνα με την Independent, ο πλανήτης είναι 13 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι που έχει εννέα φορές μικρότερη μάζα από τον Ήλιο μας, με την αναλογία μεταξύ τους να είναι 100 φορές μεγαλύτερη από την αναλογία Γης και Ήλιου.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πλανήτης περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι με τόσο μικρή μάζα, με την απόκλιση να είναι τόσο μεγάλη που επιστήμονες θεωρούν ότι ένας τέτοιος πλανήτης μοιάζει αδύνατο να υπάρξει."Αυτή η ανακάλυψη οδηγεί πραγματικά στο σημείο του πόσο λίγα γνωρίζουμε για το σύμπαν. Δεν θα περιμέναμε να υπάρχει ένας πλανήτης τόσο βαρύς γύρω από ένα αστέρι τόσο χαμηλής μάζας",είπαν οι επιστήμονες.


Όταν σχηματίζονται τα αστέρια από μεγάλα σύννεφα αερίου και σκόνης, τα υλικό αυτό κολλάει στο αστέρι σαν ένας δίσκος γύρω του και έτσι οι πλανήτες σχηματίζουν το επιπλέον υλικό με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να δημιουργούν ένα πλανητικό σύστημα. Όμως σε αυτό το νέο αστέρι, γνωστό ως LHS 3154, ο δίσκος γύρω του δεν μπορεί να έχει αρκετό υλικό για να δημιουργήσει έναν τόσο μεγάλο πλανήτη.



Ο δίσκος που σχηματίζει πλανήτες γύρω από το άστρο χαμηλής μάζας LHS 3154 δεν αναμένεται να έχει αρκετή στερεά μάζα για να δημιουργήσει αυτόν τον πλανήτη. Αλλά βρίσκεται εκεί έξω, οπότε τώρα πρέπει να επανεξετάσουμε όσα ξέραμε για το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες και τα αστέρια.



19.Εξωγήινη μεταλλική σφαίρα που ανακαλύφθηκε στην ατμόσφαιρα πανικόβαλε τους επιστήμονες.

 


​Την ώρα που οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν πρέπει η Γη να στείλει σήματα επικοινωνίας
METAΛΛΙΚΗ  ΣΦΑΙΡΑ
στο διάστημα υπό το φόβο να μην γίνουμε αντιλη- πτοί σε πιθανούς εισβολείς,η πιθανότητα  αποτελεί και ο πλανήτης μας αντικείμενο διερεύνησης από άλλους  πολιτισμούς  του   Γαλαξία   εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη?


Η εξέταση των ειδικών συσκευών που χρησιμο- ποιούνται  στη  στρατόσφαιρα της Γης για  τη συλλογή δειγμάτων σκόνης και σωματιδίων έφερε στο φως μια ανακάλυψη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα.



Ο Δρ.Μίλτον Γουέινραϊτ απo το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ,που ανέλαβε να αποκρυπτογραφήσει τα σωματίδια που σταμάτησαν 16 μίλια πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης, βρήκε ένα που ήταν τελείως διαφορετικό απ? όλα τα υπόλοιπα.Πρόκειται για μία μικροσκοπική μεταλλική σφαίρα από την οποία στάζει μία κολλώδης βιολογική ουσία.Η σφαίρα είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο έχει το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, αλλά παρά το πολύ μικρό μέγεθός της άφησε κρατήρα στη συσκευή υποδοχής.


Σύμφωνα με τον Γουέινραϊτ ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό είναι ότι ταξίδεψε με πολύ μεγάλη ταχύτητα από το διάστημα. Χρησιμοποιώντας την ανάλυση με ακτίνες Χ για την εξέταση της σφαίρας, κατέληξε επιπλέον στο συμπέρασμα ότι αυτό το παράξενο βιολογικό υλικό είναι πιθανό να αποτελεί μια αποικία από μικροσκοπικούς μικροοργανισμούς.Το τελευταίο που έχει αποκλειστεί δηλαδή είναι να έχει σταλεί η σφαίρα αυτή από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό, που θα είχε ως στόχο να σπείρει τη δική του ζωή στη Γη, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αποίκησης της.



Ο Γουέινραϊτ και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο ηλεκτρονικό περιοδικό "journalofcosmology", ωστόσο τα συμπεράσματά τους δεν έχουν γίνει ακόμα αποδεκτά από άλλους επιστήμονες.   Εκτός από την  αναστάτωση  που έχει  προκαλέσει  η ανακάλυψη στην κοινότητα των κοσμολόγων, βρίσκεται σε εξέλιξη και μία κόντρα ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και την ομάδα  που θεωρούν ότι δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα την ανθρωπότητα η παραδοχή ότι ένας εξωγήινος πολιτισμός στέλνει "κατασκοπευτικό» υλικό στον πλανήτη μας?"





20.Διαστημικό ποτάμι μεταφέρει άστρα στο γαλαξία μας




(Καλλιτεχνική απεικόνιση του κοσμικού ποταμού που κουβαλάει μαζί του άστρα. Εκπληκτικό εύρημα από εντυπωσιακό μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο)

Ένα κοσμικό ποτάμι αερίου υδρογόνου ρέει στο Διάστημα από το εσωτερικό του Μέγα και του
ΠΟΤΑΜΙ  ΑΕΡΙΟΥ  ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ
Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου,δύο γειτονι- κών νάνων γαλαξιών.  Το ποτάμι  αυτό  έχει μάλιστα κατεύθυνση το δικό μας γαλαξία. Το περιεχόμενο αυτού του ποταμού, που ονομάζεται Ρεύμα του Μαγγελάνου,έχει προβληματίσει τους αστρονόμου για δεκαετίες.


Για πρώτη φορά μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι μέσα σε αυτό το κοσμικό ποτάμι βρίσκονται και άστρα. Η ανακάλυψη όχι μόνο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη των δύο γαλαξιών από τους οποίους προέρχεται αυτό το κοσμικό ποτάμι αλλά και την κατανομή της ύλης στο δικό μας γαλαξία.Την ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι, από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν (CfA) εντόπισαν τα άστρα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Magellan Baade στο Παρατηρητήριο Las Campanas στη Χιλή. Με τη βοήθεια ενός λεπτομερούς χάρτη του γαλαξία μας που δημιουργήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.



Οι ερευνητές κατέγραψαν 200 άστρα που βρίσκονται στις παρυφές του  γαλαξία μας  σε   μια περιοχή προς την κατεύθυνση των δύο Νεφών του Μαγγελάνου. Ανέλυσαν το φάσμα του φωτός που προέρχονταν από αυτά τα αστέρια και διαπίστωσαν ότι η χημική σύνθεση ορισμένων άστρων ταίριαζε με εκείνη των Νεφών του Μαγγελάνου. Οι μετρήσεις πρότειναν επίσης ότι αυτά τα άστρα απέχουν μεταξύ 150.000 και 400.000 ετών φωτός από τη Γη, περίπου την αναμενόμενη απόσταση του Ρεύματος του Μαγγελάνου.


Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το αέριο που αποτελεί το Ρεύμα του Μαγγελάνου αποσχίστηκε από τους δύο γαλαξίες από τη βαρυτική έλξη του δικού μας γαλαξία. Οι νέες παρατηρήσεις μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερα για τη φύση του ρεύματος και να βοηθήσουν τους επιστήμονες που προσπαθούν να καταλάβουν πώς αλληλεπιδρά με το γαλαξία μας.Στον οποίο φαίνεται να εκβάλει.


"Με αυτά τα αποτελέσματα και άλλα παρόμοια, ελπίζουμε να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τον σχηματισμό του Μαγγελανικού Ρεύματος και των Νεφών του Μαγγελάνου, καθώς και τις προηγούμενες και μελλοντικές τους αλληλεπιδράσεις με τον γαλαξία μας" λέει ο Τσάρλι Κονρόι, καθηγητής Αστρονομίας. 




21.Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη Γη στις 5/12/23,πού ήταν ορατό το Bόρειο Σέλας.



Ήλιος Ηλιακή έκλαμψη:Ο πανίσχυρος Ήλιος, το λαμπρό αστέρι στο κέντρο του ηλιακού μας
ΗΛΙΑΚΗ  ΕΚΛΑΜΨΗ
συστήματος, έχει ένα μικρό ξέσπασμα, στέλνοντας τακτικά τις πύρινες εκρήξεις του προς τη Γη με τη μορφή ηλιακών καταιγίδων.Το Κέντρο Πρόβλεψη Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA, προει- δοποιούσε  για  μια  επικείμενη   γεωμαγνητική καταιγίδα.Ο ηλιακός άνεμος αναμενόταν να μας χτυπήσει στις 4 Δεκεμβρίου ή 5 Δεκεμβρίου. Και δεν είναι μόνο αυτό,το μαγνητικό πεδίο της Γης εδέχτει ένα απαλό χτύπημα από μια στεμματική εκπομπή μάζας (CME) που ερχόταν  προς την κατεύθυνσή μας.Όταν αυτά τα ηλιακά γεγονότα συνδυαστούν,οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν μια γεωμαγνητική καταιγίδα που θα κυμαινόταν από G1 minor έως G2 moderate.



Στεμματική οπή:Το μαγνητικό πεδίο της Γης θα δέχτηκε δύο χτυπήματα.Πρώτα,στις 4 Δεκεμβρ. χτυπήθηκε από ένα γρήγορο ρεύμα ηλιακού ανέμου που διάφύγε από μια στεμματική οπή στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Στη συνέχεια, στις 5 Δεκεμβρίου μια στεμματική εκτίναξε μάζα (CME), που είχε λανθασμένη πορεία, που μπορούσε να αγγίξει τον πλανήτη μας.Μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη και οι Στεμματικές Εκτοξεύσεις Μάζας (CME) της προκάλεσαν την πρόσφατη ισχυρή ηλιακή καταιγίδα G3.Ο τωρινός συναγερμός για γεωμαγνητική  καταιγίδα  οφείλετο  σε   ένα διαφορετικό ηλιακό συμβάν που ονομάζεται στεμματική οπή.Ένα ρεύμα υψηλής ταχύτητας από μια στεμματική οπή μπορούσε να κάνει μια διπλή κίνηση και να χτυπήσει τη Γη δύο φορές. Γιατί; Επειδή ο Ήλιος κάνει μια πλήρη περιστροφή κάθε 27 ημέρες. Έτσι,αν μας χτυπήσει ένα γρήγορο ρεύμα,υπάρχει πιθανότητα να ξαναγυρίσει προς το μέρος μας 27 ημέρες αργότερα.




Η φυσικός του καιρού του διαστήματος,Dr. Tamitha Skov,ανέφερε ότι υπάρχει μια επιπλέον ευκαιρία να δείτε το εκθαμβωτικό Βόρειο Σέλας ειδικά για όσους έχασαν το πρόσφατο σόου της ηλιακής  καταιγίδας.  Χάρη  στην  επίμονη "στεμματική οπή", η οποία στέλνει ταχύτατο ηλιακό άνεμο για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, ένας νέο γύρος αναμένεται. Σύμφωνα με τα μοντέλα της Dr. Skov, υπήρχε πιθανότητα να βιώσουμε επίπεδα γεωμαγνητικής καταιγίδας G1-G2 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.




Πού θα είναι ορατό το Bόρειο Σέλας:Σύμφωνα με το «SWPC Aurora dashboard»,το Βόρειο Σέλας θα είναι ορατό στις ΗΠΑ στο νότιο Ουισκόνσιν και τη βόρεια Νεμπράσκα.Στην Αλάσκα, το φωτεινό σόου θα είναι θεαματικό.   Η πρόβλεψη του Γεωφυσικού Ινστιτούτου Σέλας του Πανεπιστημίου της Αλάσκα Fairbanks δείχνει ότι το  Βόρειο Σέλας θα εμφανιστεί  σε ολόκληρη  την πολιτεία της Αλάσκας.Στην Ευρώπη, το Bόρειο Σέλας αναμένεται να είναι ορατό σε αρκετές περιοχής της Ρωσίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας, της Φιλανδίας. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουν να το δουν οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου.



22.Το νερό της Σελήνης έχει υδρογόνο από τον Ήλιο, σύμφωνα με δείγματα από το Απόλλων.



Ερευνητές από το "Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών (NRL)"των ΗΠΑ ίσως έλυσαν το μυστηριο
ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ  ΝΕΡΟ
που περιβάλλει το σεληνιακό νερό, παρέχοντας μια πιθανή αλλαγή για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος.Σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής τωνΗΠΑ, τα άτομα στο  διάστημα  χρειάζονται   συνήθως    3,7 λίτρα νερού ημερησίως για τους άνδρες  και  2,7 λίτρα για τις γυναίκες.

Λαμβάνοντας υπόψη μια σεληνιακή αποστολή διάρκειας τριών  εβδομάδων ,  ένα   τριμελές πλήρωμα θα χρειαζόταν το ιλιγγιώδες ποσό των 189 λίτρων νερού,  γεγονός  που   αποτελεί   μια υλικοτεχνική πρόκληση για εκτεταμένα διαστημικά ταξίδια.Οι ερευνητές του NRL εξέτασαν τα σεληνιακά πετρώματα, συγκεκριμένα το δείγμα 79221, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκό- πιο διέλευσης.Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν υπογραφές υδρογόνου σε κυστίδια, υποδεικνύοντας την παγίδευση του ηλιακού ανέμου σε ανιχνεύσιμες ποσότητες. Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει μια πιθανή δεξαμενή υδρογόνου, έναν πολύτιμο πόρο για τους μελλοντικούς εξερευνητές της Σελήνης.




Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας μαύρες τρύπες. Είναι δυνατό κάτι τέτοιο;Με 382 χιλιόγραμμα σεληνιακών πετρωμάτων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος Απόλλων, η ομάδα του NRL επικεντρώθηκε στην κατανόηση της πηγής και του σχηματισμού του νερού στη Σελήνη.Η μελέτη εμβαθύνει στα ορυκτά "απάτιτη" και "μεριλλίτη",αποκαλύπτοντας σημάδια "διαστημικής" αποσάθρωσης που προκαλείται από τον ηλιακό άνεμο. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, καθώς η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου με τα σεληνιακά πετρώματα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προέλευση του σεληνιακού νερού.



Καθώς οι επιστήμονες διερευνούν τη δυνατότητα εξόρυξης υδρογόνου από υλικά της σεληνιακής επιφάνειας, η νέα κατανόηση της προέλευσης του σεληνιακού νερού μπορεί να φέρει επανάσταση στη χρήση των πόρων για τις μελλοντικές σεληνιακές βάσεις και τη διαστημική εξερεύνηση.Η δελεαστική προοπτική της αξιοποίησης των σεληνιακών δεξαμενών νερού ανοίγει νέους δρόμους για συνεχή και αποτελεσματική εξερεύνηση εντός του ηλιακού μας συστήματος.



23.Οι μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον γενετικό κώδικα.



ΟΡΟΣ  ΣΑΣΤΑ


Πολλοί άνθρωποι που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια,έχουν νέα βιολογική δομή,με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο υγιείς. Η  δομή  αυτή  θα επιτρέψει να ζήσουν οι επόμενες γενεές σε καλύ- τερες συνθήκες διαβίωσης.


Όλοι οι άνθρωποι που ζουν τη σημερινή περίοδο χρονική περίοδο και θα ζήσουν και στο προσεχές μέλλον, θα είναι οι πρόδρομοι ενός νέου είδους ζωής.


Αν νοιώθετε πονοκεφάλους, ιλίγγους, ενοχλήσεις στ' αυτιά, διαταραχές στον σφυγμό και στους χτύπους της καρδιάς, διάφορες περίεργες αισθήσεις σ' ολόκληρο το σώμα, μελαγχολία χωρίς αιτία κ.α.,τότε να μην ανησυχείτε, γιατί αλλάζετε από όντα άνθρακα με 2 δομές στον γενετικό σας κώδικα (DNA), σε όντα κρυσταλλικά με 12 δομές,για τον λόγο ότι οι κρυσταλλικές δομές μπορούν να επιβιώσουν σε υψηλότερα ενεργειακά επίπεδα και διαστάσεις.Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις μορφές ζωής, στα φυτά και στα ζώα στον πλανήτη.


Στο ερευνητικό κέντρου Avalon στο όρος Shasta της Καλιφόρνιας,υπάρχουν εξωγήινοι από διάφορες φυλές των πλανητών.




24.H Γη έλαβε ένα μήνυμα από 10 εκατομμύρια μίλια μακριά  από το διάστημα και δεν ήταν από εξωγήινους.                                                                 




Τι σημαίνει;   Η Γη έλαβε ένα μήνυμα από το διάστημα,10 εκατομμύρια μίλια μακριά, σε 50
ΦΩΤΟΝΙΟ
δευτερόλεπτα και δεν ήταν εξωγήινοι.Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος κατάφερε να εκπέμψει ένα λέιζερ από την τεράστια έκταση του διαστήματος προς στη Νότια Καλιφόρνια, καταγράφοντας ένα ιστορικό γεγονός του Νοεμβρίου.Ο βαθύς  χώρος  οπτικών επικοι-νωνιών της NASA εκτόξευσε το υπέρυθρο λέιζερ, κωδικοποιημένο με δεδομένα για δοκιμή, δέκα εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη  σε περίπου 50 δευτερόλεπτα.Το φωτόνιο ήρθε από το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Psyche της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο και παράλληλα βρίσκεται σε μια μεγαλύτερη αποστολή για να εξερευνήσει έναν κομήτη γεμάτο μέταλλα μεταξύ του Άρη και του Δία στη ζώνη των αστεροειδών το 2028.


Σύμφωνα με τη New York Post, αυτό το γεγονός πρόκειται για την πιο μακρινή επίδειξη οπτικών επικοινωνιών που έγινε ποτέ και πέτυχε αυτό, το οποίο οι ειδικοί ονόμασαν,  στις 14/11/23, το "πρώτο φώς". Η επιτυχία του λέιζερ είναι πολύ σημαντική και βοηθάει στο να πλησιάσουμε σε βάθος τις διαστημικές εξερευνήσεις, σύμφωνα με τον Διευθυντή Τεχνολογικών Επιδείξεων της NASA,Τrounti Kortes."Η επίτευξη του πρώτου φωτός είναι ένα από τα πολλά κρίσιμα ορόσημα του DSOC για τους επόμενους μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για επικοινωνίες υψηλότερου ρυθμού δεδομένων, ικανές να στείλουν επιστημονικές πληροφορίες, εικόνες υψηλής ευκρίνειας και ροή βίντεο για να υποστηρίξουν το επόμενο γιγάντιο άλμα της ανθρωπότητας,την αποστολή ανθρώπων στον Άρη".


Αυτό το επίτευγμα έρχεται μετά από μια σημαντική ανακάλυψη που δείχνει το ρόβερ Mars Perseverance να μετατρέπει τον αέρα του Άρη σε οξυγόνο.Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι έχουν βρει βασικά δομικά στοιχεία για τη ζωή στον επίγειο κόσμο.Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι ότι τα δεδομένα δοκιμών στάλθηκαν στη Γη και ελήφθησαν στο διάστημα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται uplinking (ένα λέιζερ που μεταδίδεται από το εργαστήριο τηλεσκοπίου DSOC) και έπειτα κατεβαίνοντας προς το παρατηρητήριο Palomar.


Η διαδικασία αποστολής σημάτων πίσω στη Γη από τον δορυφόρο διαρκεί περίπου 20 λεπτά. "Ήταν μια τρομερή πρόκληση και έχουμε πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα μπορέσαμε να μεταδώσουμε, να λάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε ορισμένα δεδομένα" δήλωσε η επικεφαλής των επιχειρήσεων DSOC, Meera SrinivasanΑπώτερος στόχος είναι η μετάδοση δεδομένων 100 φορές μεγαλύτερα από τα εξαιρετικά εξελιγμένα συστή- ματα ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται στη δοκιμή.Μόλις επιτευχθεί, η NASA όχι μόνο θα είναι σε θέση να βοηθά αποστολές ανθρώπων και ρομπότ αλλά και να στέλνει όργανα υψηλότερης ανάλυσης στο βαθύ διάστημα για μελέτη.




25.Μετά τον Ήλιο δεν βλέπουμε ποιο αστέρι είναι πιο κοντά στην Γη.



Ο Ηλιός μας βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από όλα τα άλλα αστέρια του Γαλαξία μας και σε
ΕΓΓΥΤΑΤΟΣ  ΤΟΥ  ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ
απόσταση μόλις 150 εκατομμυριών χιλιομέτρων ! Το 2ο αστέρι  πιο  κοντά στη  Γη  είναι ο "Εγγύτατος του Κενταύρου" και βρίσκεται σε απόσταση 4,243 ετών φωτός από αυτήν! Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται 40,3 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας.Το οξύμωρο με αυτό το αστέρι είναι ότι παρόλο που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη,μετά τον ήλιο μας,δεν μπορούμε να το δούμε με γυμνό μάτι !  Αυτό  φυσικά  οφείλεται  στο μικρό του μέγεθος καθώς είναι ένας ερυθρός νάνος! Είναι ένας από τους μικρότερους αστέρες του Γαλαξία μας και η θερμοκρασία στην επιφάνεια του δεν ξεπερνά τους 3 χιλιάδες βαθμούς κελσίου! Η φωτεινότητα είναι 150 φορές μικρότερη της ηλιακής και με όγκο 340 φορές μικρότερο από τον ήλιο μας!




Ο "Εγγύτατος του Κενταύρου" αποτελεί μέλος ενός τριπλού αστρικού συστήματος, μαζί με τον διπλό αστέρα "άλφα Κενταύρου"! Βρίσκεται στον αστερισμό του "Κενταύρου" και  δεν  είναι ορατός από την Ελλάδα και γενικότερα από την Ευρώπη, δηλαδή βρίσκεται πάντα κάτω από τον ορίζοντα.Αν και ένα μέρος του αστερισμού,είναι ορατό από το Βόρειο ημισφαίριο! Θεωρούταν ένας ασήμαντος αστέρας, όμως το γεγονός ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από οποιονδήποτε άλλον,μετά τον Ήλιο, προσδίδει μια αίγλη!

H φωτογραφία του "Εγγύτατου" είναι από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble!




26.Για πρώτη φορά γίνεται τέτοιου είδους ανακάλυψη ανατρέποντας τα συμβατικά κοσμολογικά μοντέλα.



Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα επιβεβαιώνει
ΒΡΑΧΩΔΕΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ
κυριολεκτικά, σε καθημερινή βάση, τις υψηλές δυνατότητες  και τις προσδοκίες που υπήρχαν υπήρχαν για αυτό. Σε μια ακόμη πρώτη στο είδος του ανακάλυψη το James Webb ανίχνευσε νερό στην εσωτερική περιοχή ενός δίσκου αερίου και σκόνης που περιβάλλει  ένα  καυτό   νεογέννητο άστρο, δίσκο μέσα στον οποίο δημιουργούνται πλανήτες.


Η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή το νερό,μαζί με άλλα μόρια που χρειάζονται για να σχηματίσουν κόσμους όπως η Γη,  βρέθηκαν κοντά  σε   πολλά τεράστια, νεαρά αστέρια που παράγουν ακραία υπεριώδη ακτινοβολία.Τέτοια ακραία περιβάλλο- ντα θεωρούνταν προηγουμένως ακατάλληλα για το σχηματισμό βραχωδών πλανητών, αλλά αυτή η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει ότι πλανήτες που μοιάζουν σε χαρακτηριστικά με τη Γη (π.χ. είναι βραχώδεις) μπορεί να είναι ικανοί να σχηματιστούν σε ένα ευρύτερο φάσμα κοσμικών περιβάλλό-  ντων από ό,τι πιστεύαμε κάποτε.



Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,5 δις χρόνια. Η έρευνα αντιπροσωπεύει επίσης τα πρώτα αποτελέσματα από το πρόγραμμα eXtreme Ultraviolet Environments (XUE) που εκτελείται με το James Webb  το οποίο στοχεύει να χαρακτηρίσει τα περιβάλλοντα και τη χημεία των τεράστιων περιστρεφόμενων δίσκων σκόνης και αερίου που περιβάλλουν νεαρά αστέρια από τους οποίους προκύπτουν πλανήτες, αστεροειδείς και κομήτες.


James  Webb

Την ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες  της   Αστρονομίας   της Γερμανίας. Οι ερευνητές εστίασαν το James Webb στο Νεφέλωμα του Αστακού που βρίσκεται σε απόσταση  περίπου 5,5 χιλιάδων  ετών  φωτός  από  τη  Γη.   Το νεφέλωμα αποτελεί περιοχή αστρογένεσης και έχουν εντοπισθεί εκεί 15 δίσκοι ύλης γύρω από νεογέννητα άστρα. Ο δίσκος που μελέτησαν οι ερευνητές έλαβε την ονομασία XUE1.


Επειδή οι συνθήκες που βρίσκονται στον πρωτοπλανητικό δίσκο XUE 1 που βρίσκεται κοντά σε τεράστια άστρα είναι παρόμοιες με τις συνθήκες που βρίσκονται σε άλλες περιοχές σχηματισμού άστρων κοντά στη Γη,που είναι γεμάτες με άστρα χαμηλής μάζας,τα ευρήματα μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι είναι σύνηθες φαινόμενο να σχηματίζονται βραχώδεις πλανήτες γύρω από άστρα διαφορετικής μάζας και σε ένα ευρύτερο φάσμα περιβαλλόντων από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες.

https://www.youtube.com/watch?v=fBvreAsCJSE



27.Η SpaceX, η αμερικανική διαστημική δύναμη πρόκειται να εκτοξεύσει μυστικό διαστημικό αεροπλάνο X-37B στις 10 Δεκεμβρίου.



Ένας πύραυλος Falcon Heavy έχει προγραμματιστεί να εκτοξεύσει το ρομποτικό όχημα στις 8:14
Χ - 37Β
μ.μ. EST της  Κυριακής  10    Δεκεμβρίου.  Eνα ασπρόμαυρο διαστημικό αεροπλάνο κάθεται σε έναν διάδρομο τη νύχτα.Το μυστηριώδες διαστη- μικό αεροπλάνο X-37B   της  αμερικανικής διαστημικής δύναμης είναι σχεδόν έτοιμο να πετάξει για έβδομη φορά.


Η Space Force και η SpaceX  κάνουν τις τελικές προετοιμασίες για την προγραμματισμένη εκτό- ξευση του ρομποτικού X-37B το απόγευμα της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2023 , δήλωσαν αξιωμα- τούχοι της Space Force σε μια ενημέρωση. Το διαστημικό αεροπλάνο έχει προγραμματιστεί να απογειωθεί πάνω από έναν πύραυλο Falcon Heavy από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου 10 λεπτών που ανοίγει στις 8:14 μ.μ. EST (GMT στις 11 Δεκεμβρίου). Εάν το SpaceX μεταδίδει την εκτόξευση όπως αναμένεται, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δράση ζωντανά εδώ στο Space.com.



Η Διαστημική Δύναμη πιστεύεται ότι διαθέτει δύο οχήματα X-37B, τα οποία κατασκευάστηκαν από την Boeing. Τα διαστημικά αεροπλάνα μοιάζουν πολύ με τα παλιά διαστημικά λεωφορεία της NASA, αλλά είναι πολύ μικρότερα.  Και τα δύο X-37B θα  μπορούσαν να χωρέσουν στο  χώρο ωφέλιμου φορτίου ενός μόνο διαστημικού λεωφορείου.Τα δύο X-37B έχουν πραγματοποιήσει συνολικά έξι αποστολές μέχρι σήμερα,η καθεμία μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη από την προηγού- μενη. Το πιο πρόσφατο, γνωστό ως OTV-6 (Orbital Test Vehicle-6), έπεσε τον Νοέμβριο του 2022 αφού έκανε κύκλους της Γης για 908 ημέρες.



Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η ερχόμενη πτήση,OTV-7.H Διαστημική Δύναμη δημοσιεύει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστολές X-37B, καθώς  τα περισσότερα από  τα   ωφέλιμα φορτία τους είναι ταξινομημένα. Μερικά από αυτά τα εργαλεία είναι πιθανό να είναι νέα όργανα αναγνώρισης.Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν πει εδώ και καιρό ότι το X-37B χρησιμοποιείται κυρίως ως βάση δοκιμών για νέες τεχνολογίες.Αλλά το X-37B μεταφέρει και κάποιο μη στρατιω- ερευνητικό φορτίο. Για παράδειγμα, ένα από τα μη ταξινομημένα πειράματα που γίνονται στο OTV-7 είναι το Seeds-2, ένα έργο της NASA που θα ελέγξει πώς επηρεάζονται οι σπόροι από τη μακροχρόνια έκθεση στη διαστημική ακτινοβολία.


Οι πρώτες πέντε αποστολές X-37B εκτοξεύτηκαν στους πυραύλους "United Launch Alliance Atlas V" και η πιο πρόσφατη πέταξε με ένα SpaceX Falcon 9. Το OTV-7 θα είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιήσει το ισχυρό Falcon Heavy.Το Heavy έχει οκτώ αποστολές υπό τη ζώνη του μέχρι σήμερα. Εκτοξεύτηκε για τελευταία φορά τον Οκτώβριο , στέλνοντας το διαστημόπλοιο Psyche της NASA προς τον παράξενο μεταλλικό αστεροειδή με το ίδιο όνομα.




28.Ορατή και στην Ελλάδα σπάνια έκλειψη άστρου γίγαντα με αστεροειδή 



Το σπάνιο φαινόμενο θα συμβεί τη νύχτα της 11 Δεκεμβρίου 2023 (Δευτέρας προς Τρίτη).Ένα από
EKΛΕΙΨΗ  ΑΣΤΡΟΥ
τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα άστρα στον νυχτε- ρινό ουρανό θα εξαφανιστεί στιγμιαία καθώς ένας αστεροειδής θα περάσει από μπροστά του δημιου- ργώντας ένα φαινόμενο που θα παρατηρηθεί για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη Γη. 


Το  άστρο  είναι ο  Betelgeuse,  ένας  κόκκινος υπεργίγαντας σε απόσταση περίπου 700 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ωρίωνα. Ο αστεροειδής είναι έχει λάβει το όνομα Leona και ένας αργά περιστρεφόμενος επιμήκης διαστημικός βράχος στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.


Το σπάνιο αλλά εξαιρετικά μικρής διάρκειας θέαμα θα λάβει χώρα κάποια στιγμή τη νύχτα της προσεχούς Δευτέρας προς το ξημέρωμα της Τρίτης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασρονό- μων μπορεί να γίνει ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα στενό μονοπάτι που εκτείνεται από το Τατζικιστάν και την Αρμενία, σε όλη την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι το Μαϊάμι και το Florida Keys και τέλος σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού.


Οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον Betelgeuse και τον αστεροειδή Leona μέσω της έκλειψης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όχι περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα. Πρόσφατες παρατηρήσεις στον αστεροειδή Leona έδειξαν ότι έχει πλάτος 55 χλμ. και μήκος 80 χλμ.  Δεν είναι σαφές εάν ο αστεροειδής θα κρύψει ολόκληρο το αστέρι, προκαλώντας μια ολική έκλειψη. Αντίθετα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια έκλειψη «δακτυλίου φωτιάς» με ένα μικροσκοπικό φλεγόμενο περίγραμμα γύρω από το αστέρι. Εάν πρόκειται για ολική έκλειψη, οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι για πόσα δευτερόλεπτα το αστέρι θα εξαφανιστεί εντελώς, ίσως μέχρι και 10 δευτερόλεπτα.


Ο Betelgeuse είναι χιλιάδες φορές φωτεινότερος από τον Ήλιο και περίπου 700 φορές  μεγαλύ- τερος. Είναι τόσο τεράστιος που αν έπαιρνε τη θέση του Ήλιου θα εκτεινόταν πέρα ​​από τον Δία. Σε ηλικία μόλις 10 εκατ. ετών, ο Betelgeuse είναι πολύ πρακτικά βρέφος σε σχέση με τον ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών Ήλιο. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η ύπαρξη του Betelgeuse  στο Σύμπαν θα είναι βραχύβια δεδομένης της μάζας του και της ταχύτητας με την οποία υπολογίζεται ότι καίει τα καύσιμα του. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο Betelgeuse θα καταστραφεί σε  μια έκρηξη σουπερνόβα μέσα σε χρονικό διάστημα 100.000 ετών.


Το μυστήριο: Στα τέλη του 2019 η φωτεινότητα του Betelgeuse μειώθηκε απότομα πάρα πολύ και το άστρο παρέμεινε πολύ θαμπό για περίπου  δύο μήνες  προκαλώντας  προβληματισμό  στους επιστημόνους ,οι οποίοι προσπαθουν να βρουν απάντηση σε αυτό το φαινόμενο,χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν μέχρι σήμερα.Οι παρατηρήσεις και οι μελέτες που ακολούθησαν τον εντοπισμό φαινομένου παρήγαγαν διαφόρων ιδέες και θεωρίες με δύο από αυτές να  κυριαρχούν έκτοτε. Η μια θεωρία κάνει λόγο για ένα μεγάλο ψυχρό σημείο στην επιφάνεια του άστρου, επειδή αυτό είναι κάτι που συναντάται σε κόκκινους υπερ-γίγαντες και αυτό το ψυχρό σημείο προκαλεί το περιοδικό θάμπωμα του.


Η δεύτερη θεωρία αναφέρει την παρουσία ενός νέφους σκόνης που σχηματίστηκε ξαφνικά μπροστά στο άστρο, όπως αυτό φαίνεται από τη Γη. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο KU Leuven στο Βέλγιο υποστήριξαν ότι και οι δύο θεωρίες ισχύουν και ο συνδυασμός τους προκαλεί το φαινόμενο. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία  εμφανίστηκε ένα ψυχρό σημείο στο άστρο το οποίο, λόγω της τοπικής πτώσης θερμοκρασίας οδήγησε σε συμπύκνωση το αέριο που υπήρχε εκεί μετατρέποντας το σε σκόνη θαμπώνοντας το άστρο.




29.Ανακαλύφθηκε κολοσσιαίο σμήνος εξόριστων άστρων που περιπλανώνται στο Σύμπαν.




Η αστρική ομάδα έχει δημιουργήσει μια κοσμική δομή δέκα φορές μακρύτερη από  το  γαλαξία
ΣΜΗΝΟΣ  ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ
ΑΣΤΡΩΝ

μας. Μια  εντυπωσιακή  από   πολλές  απόψεις ανακάλυψη έκανε και μάλιστα κατά λάθος διεθνής ερευνητική ομάδα. Οι ερευνητές προσπαθούσαν να συλλέξουν δεδομένα για την σκοτεινή ύλη στο Σύμπαν όταν εντόπισαν στο διαγαλαξιακό κενό, τις διαστημικές περιοχές ανάμεσα στους γαλαξίες, ένα σμήνος άστρων  που  έχουν  δημιουργήσει   μια  κοσμική δομή την οποία οι αστρονόμοι έχουν ονομάσει "Αστρικό Ρεύμα".

Πρόκειται για ομάδες άστρων που κινούνται ομαδικά και έχουν εντοπιστεί τέτοια αστρικά ρεύματα εντός των γαλαξιών. Οι ερευνητές παρουσιάζουν την ανακάλυψη του πρώτου αστρικού ρεύματος που γνωρίζουμε το οποίο βρίσκεται στο διαγαλαξιακό κενό, τις περιοχές του Διαστήματος ανάμεσα στους γαλαξίες.



Αυτό το αστρικό ρεύμα βρίσκεται στο διαγαλαξιακό κενό του γαλαξιακού συμπλέγματος της "Κώμης" που αποτελείται από μια ομάδα περισσότερων από χίλιους μικρούς γαλαξίες που βρίσκονται περίπου 231 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτό το διαγαλαξιακό αστρικό ρεύμα έχει μήκος 10 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του γαλαξία μας. Μάλιστα η ανακάλυψη έγινε τυχαία αφού οι ερευνητές αναζητούσαν στοιχεία για την σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος.


Μια πρώτη εκτίμηση των  ειδικών είναι  ότι οι  βαρυτικές  αλληλεπιδράσεις  ανάμεσα σε  γαλαξίες υποχρεώνουν άστρα να εγκαταλείπουν τους γαλαξίες τους σχηματίζοντας ένα ρεύμα παρόμοιο με τα αντίστοιχα που υπάρχουν εντός των γαλαξιών όταν άστρα εξωθούνται σε έξοδο από τα νεφελώματα ή τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.



30.Στοιχεία βαρύτερα από ό,τι βρίσκουμε στη φύση παράγουν αρχαία αστέρια.



Αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Ian Roederer από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έκαναν μια
ΑΡΧΑΙΑ  ΑΣΤΕΡΙΑ
συναρπαστική αποκάλυψη για το πρώιμο σύμπαν. Μελετώντας 42 αστρα στο Γαλαξία μας,διέκρινα μια χαρακτηριστική χημική σύνθεση που υποδει- κνύει την ύπαρξη στοιχείων με ατομικές μάζες που ξεπερνούν το 260. Αυτό αμφισβητεί τη συμβατική αντίληψη, υποδηλώνοντας ότι τα πρώτα αστέρια, στην αυγή του χρόνου, διέθεταν την ικανότητα να παράγουν στοιχεία  με  μεγαλύτερη  μάζα  από οτιδήποτε παρατηρείται στη Γη ή στο ευρύτερο Σύμπαν.



Τα αστέρια παράγουν κατά κύριο λόγο στοιχεία μέσω σύντηξης, με τον  σίδηρο  να  είναι  το βαρύτερο αποτέλεσμα πριν αυτοκαταστραφεί.Εναλλακτικά, οι εκρήξεις σουπερνόβα και κιλονόβα πυροδοτούν τη διαδικασία ταχείας σύλληψης νετρονίων (r-process), υπεύθυνη για τη δημιουργία χρυσού, πλατίνας, θορίου και ουρανίου. Παρά τη γενική κατανόηση της διαδικασίας r, οι ακραίες συνθήκες που εμπλέκονται παραμένουν ελάχιστα κατανοητές.



Η έρευνα, που εμβαθύνει στις χημικές συνθέσεις των αρχαίων άστρων, επικεντρώθηκε στον εντοπισμό στοιχείων που προκύπτουν από την πυρηνική σχάση,όπως το "ρουθήνιο" και το "παλλάδιο". Παραδόξως, προέκυψε ένα μοτίβο στις αναλογίες αφθονίας τους, που απέκλινε από τις προσδοκίες για τα προϊόντα της διαδικασίας "r".   Αυτό υποδηλώνει ότι τα στοιχεία που μελετήθηκαν σχηματίστηκαν μέσω σχάσης, αποκαλύπτοντας μια αθέατη μέχρι σήμερα πτυχή της πολυπλοκότητας του πρώιμου Σύμπαντος. Η διαλεύκανση των μυστηρίων που περιβάλλουν αυτά τα βαριά στοιχεία προσφέρει μια μοναδική προοπτική για την ποικιλόμορφη κοσμική προέλευση της ύλης.


10/12/23                                                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ

                                                                    ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ εα (ΠΖ)

             

                                                                                








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.