Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2023 - 11/3/23- 20/3/23

ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Δεν γράφω πλέον τις Διεθνείς Εξελίξεις καθόσον αυτές βρίσκονται στον ημερίσιο εβδομαδιαίο και μηνιτύπο,στο ραδιόφωνο,την τηλεόραση.κλπ.Οπως έχω ανακοινώσει,τα άρθρα μου είναι μόνον  για το Διάστημα για τους Ανδρομέδιους-Ολύμπιους,κλπ











ΔΙΑΣΤΗΜΑ 


1.Διαστημικά αεροπλάνα: Η επιστροφή του επαναχρησιμοποιήσιμου διαστημόπλοιου;



Η ιδέα του επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού αεροπλάνου φαινόταν να πεθαίνει με το τέλος του διαστημικού λεωφορείου της NASA. Θα μπορούσε το διαστημικό αεροπλάνο να ανατείλει
KITTY HAWK

ξανά τον 21ο αιώνα;Το όνειρο να πετάξουμε μέχρι το διάστημα ξεκίνησε όταν το πρώτοαεροσκάφος πέταξε στο Kitty Hawk, στη Βόρεια Καρολίνα, το 1903. Λιγότερο από 70 χρόνια αργότερα, είχαμε ένα εντελώς ρεαλιστικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτό. Στο 2000 Space Odyssey (1968) του Stanley Kubrick, ένα μεγάλο διαστημικό αεροπλάνο ελίσσεται αβίαστα στο χρόνο με το βαλς του Μπλε Δούναβη του Στράους για να προσδεθεί σε έναν τεράστιο διαστημικό σταθμό που περιστρέφεται. 

Παρά τα πολλά σχέδια, τα πρωτότυπα και τις πειραματικές πτήσεις έκτοτε, μόνο δύο διαστημικά αεροπλάνα έχουν τεθεί ποτέ σε υπηρεσία, το Διαστημικό Λεωφορείο και το άκρως απόρρητο Boeing X-37B. Μόνο το μικρό, μη επανδρωμένο Boeing παραμένει σε υπηρεσία.Το όνειρο του χαριτωμένου διαστημικού αεροπλάνου είναι ακόμα ζωντανό, ακόμα κι αν η φιλοδοξία για τον πραγματικό τους ρόλο μπορεί να έχει συρρικνωθεί. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Κίνα φαίνεται να έχει εκτοξεύσει το δικό της επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό αεροπλάνο τύπου Boeing και μπορεί να έχει υπό ανάπτυξη έως και επτά έργα διαστημικού αεροπλάνου με πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα . Το παρόμοιο αυτόνομο ιπτάμενο εργαστήριο Space Rider της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας αναμένεται να εκτιναχθεί το 2023 και το δικό του μίνι διαστημικό αεροπλάνο της Ινδίας αργότερα αυτή τη δεκαετία.

Αλλά εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε πυραύλους για να εκτινάξουν τους αστροναύτες στο διάστημα, φέρνοντάς τους πίσω στη Γη σε κάψουλες που αιωρούνται από αλεξίπτωτο. Γιατί,
λοιπόν, το διαστημικό αεροπλάνο,εκτός από το διαστημικό λεωφορείο της Nasa που έχει αποσυρθεί πλέον,δεν έχει απογειωθεί ακόμη;Μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

βρεθεί σε μια τοποθεσία δοκιμών 2.900 χλμ (1.800 μίλια) μακριά από το Kitty Hawk στους πρόποδες των Βραχωδών Βουνών στο Κολοράντο. Η εγκατάσταση στο Air and Space Port του Κολοράντο κατασκευάστηκε ειδικά από την Reaction Engines για να πραγματοποιήσει «καυτά τεστ» της τεχνολογίας από την οποία εξαρτάται ο επαναστατικός νέος πυραυλικός κινητήρας της εταιρείας. Δοκιμές που υποστηρίχθηκαν από τη μυστική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (Darpa) της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Reaction Engines είναι μια βρετανική αεροδιαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε από τους μηχανικούς Alan Bond, Richard Varvill και John Scott το 1989 μετά την ακύρωση τουβρετανικού διαστημικού έργου Hotol. Ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει τον διάδοχο του Hotol, το εξαιρετικά κομψό διαστημικό αεροπλάνο Skylon σε ένα στάδιο σε τροχιά, μαζί με τον κινητήρα που θα το τροφοδοτούσε.Ο Synergetic Air Breathing Rocket Engine (Sabre) είναι ένας κινητήρας υδρογόνου που μπορεί να ωθήσει ένα διαστημικό αεροπλάνο όπως το Skylon από μηδενικές σε υπερηχητικές ταχύτητες χρησιμοποιώντας το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Γης και στη συνέχεια,όταν ταξιδεύετε αρκετά γρήγορα, να εκτινάξει το όχημα στο διάστημα χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένη παροχή οξυγόνου όπως ένας συμβατικός πύραυλος.


2.Το τηλεσκόπιο Hubble κοιτάζει σε ένα γαλαξιακό θαλασσινό τοπίο.



Ένας «γαλαξίας μεδουσών» με πλοκάμια αστεριών που ακολουθούν κρέμεται σε μελανό μαύρο σε αυτή την εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA. Καθώς οι γαλαξίες των μεδουσών κινούνται μέσω του διαγαλαξιακού χώρου, το αέριο απομακρύνεται αργά
ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΕΔΟΥΣΩΝ

σχηματίζοντας ίχνη που μοιάζουν με έλικες που φωτίζονται από συστάδες σχηματισμού αστεριών. Αυτά τα μπλε έλικες είναι ορατά κάτω από τον πυρήνα αυτού του γαλαξία, δίνοντάς του μια όψη σαν μέδουσα. Αυτός ο συγκεκριμένος γαλαξίας μεδουσών ,γνωστός ως JO201,βρίσκεται στον αστερισμό του Κήτου, ο οποίος πήρε το όνομά του από ένα θαλάσσιο τέρας από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Αυτός ο αστερισμός με θέμα το θαλάσσιο τέρας προσθέτει στο ναυτικό θέμα αυτής της εικόνας.


Οι έλικες των γαλαξιών μεδουσών εκτείνονται πέρα ​​από τον φωτεινό δίσκο του πυρήνα του γαλαξία. Αυτή η συγκεκριμένη παρατήρηση προέρχεται από μια έρευνα σχετικά με τα μεγέθη, τις μάζες και τις ηλικίες των συστάδων σχηματισμού άστρων στους έλικες των γαλαξιών των μεδουσών. Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι αυτό θα προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της απογύμνωσης με πίεση κριαριού – της διαδικασίας που δημιουργεί τα έλικα των γαλαξιών των μεδουσών – και του σχηματισμού άστρων.

Η κάμερα ευρέος πεδίου 3 (WFC3) του Hubble απαθανάτισε αυτό το γαλαξιακό θαλασσινό τοπίο. Ένα ευέλικτο όργανο που καταγράφει εικόνες σε υπεριώδη, υπέρυθρα και ορατά μήκη κύματος, το WFC3 είναι η πηγή μερικών από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του Hubble.



3.Το διαστημικό σκάφος Hope των ΗΑΕ έστειλε την πρώτη του φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη.


Το διαστημικό σκάφος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ)  έστειλε την πρώτη φωτογραφία που τράβηξε από τον Άρη, λίγες ημέρες αφότου μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.Η φωτογραφία τραβήχθηκε την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου μπήκε επιτυχώς σε τροχιά το σκάφος που στα αραβικά αποκαλείται "Αμάλ". Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ
ΗΟΡE-ΑΜΑΛ TΩΝ ΗΑΕ

έγιναν έτσι η πρώτη αραβική χώρα που πραγματοποιεί ένα τέτοιο επίτευγμα."Η αποστολή των Εμιράτων συνέλαβε την εικόνα του μεγαλύτερου ηφαιστείου του ηλιακού συστήματός μας,του Όρους Όλυμπος,να αναδύεται στο φως το ήλιου,νωρίς το πρωί",ανέφερε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ."Η πρώτη εικόνα του Άρη,τραβηγμένη από το πρώτο αραβικό διαστημόπλοιο στην ιστορία",έγραψε στο Twtter ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ,ο εμίρης του Ντουμπάι και πρωθυπουργός της χώρας.

Το διαστημικό σκάφος θα κάνει μετεωρολογικές μετρήσεις στον Κόκκινο Πλανήτη. Όμως αποτελεί κυρίως ένα πρώτο βήμα προς έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο.την εγκατάσταση μιας αποικίας ανθρώπων στον Άρη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Σε αντίθεση με το κινεζικό σκάφος Tianwen-1 και το αμερικανικό Mars 2020, το "Αμάλ" δεν θα κατέβει στην επιφάνεια του πλανήτη. Θα αρχίσει να μεταδίδει τις πληροφορίες που θα συλλέξει τον επόμενο Σεπτέμβριο και στα δεδομένα αυτά θα έχουν πρόσβαση όλοι οι επιστήμονες του κόσμου.



4.H NASA βάζει στο στόχαστρο τον πιο άγνωστο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.



Η NASA πρέπει να αποφασίσει μέχρι το 2024 ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη αποστολή της στο διάστημα. Η πρώτη επιλογή, προς το παρόν, είναι ο πλανήτης Ουρανός,ο πλέον «άγνωστος» πλανήτης του ηλιακού συστήματος.Ενα βασικό ζήτημα έχει τεθεί στην επιστημονική κοινότητα, καθώς η NASA πρέπει να αποφασίσει μέχρι το 2024 ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη αποστολή της στο διάστημα. Οι επιστημονικές κοινότητες ήδη έχουν αρχίσει και καταθέτουν τις προτάσεις τους. Η πρώτη επιλογή προς το παρόν είναι ο πλανήτης Ουρανός, ο πλέον «άγνωστος» πλανήτης
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

του ηλιακού συστήματος.Κι΄αυτό γιατί οι επιστήμονες ξέρουν πολύ λίγα πράγματα για αυτόν τον πλανήτη,ο οποίος έχει τέσσερις φορές το μέγεθος της Γης. Έχουν περάσει άλλωστε 30 χρόνια από τότε που το διαστημικό σκάφος Voyager-2 τράβηξε φωτογραφίες του.Ο Ουρανός ολοκληρώνει τη τροχιά του γύρω από τον Ήλιο κάθε 84 γήινα χρόνια. Και ο χειμώνας στον πλανήτη διαρκεί 21 χρόνια, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -224 βαθμούς Κελσίου.Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν πως στην επιφάνειά του ενδεχομένως να υπάρχει ωκεανός κάτω από τον πάγο και άρα πιθανότητες για ύπαρξη ζωής.

Αποστολή 2 δισεκατομμυρίων:Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή θα πρέπει να είναι η επόμενη μεγάλη αποστολή που θα πρέπει να εγκρίνει η NASA μέχρι το 2024.
Συγκεκριμένα προτείνει στη NASA να στείλει έναν ανιχνευτή στον Ουρανό,ο οποίος θα διεισδύσει στην άγνωστη ατμόσφαιρά του,και ένα άλλο διαστημόπλοιο που να μπορεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για τουλάχιστον πέντε γήινα χρόνια.Ο προϋπολογισμός για την αποστολή θα ξεπερνούσε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2023,η Kathleen Mandt του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins εξήγησε σε άρθρο της στο περιοδικό Science ότι η αποστολή «θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την προέλευση και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος,καθώς
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ

και πολλά άλλα φαινόμενα γύρω από τον μυστηριώδη πλανήτηΜε την τρέχουσα τεχνολογία, ένα διαστημικό σκάφος θα χρειαζόταν 12 έως 15 χρόνια για να καλύψει τα 1,8 δισεκατομμύρια μίλια που απαιτούνται για να φτάσει στον Ουρανό.

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Φάμπιο Φαβάτα, η NASA έχει ακόμη πολλές επιλογές στο τραπέζι. Οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι το 2024 ώστε η εκτόξευση να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.Πάντως εκτός από τον Ουρανό,ίσως η επόμενη μεγάλη αποστολή (σε δύο δεκαετίες) να είναι ο Ποσειδώνας, ο άλλος παγωμένος «γίγαντας» που παραμένει ανεξερεύνητος.Ο Πλούτωνας,από την άλλη,που είναι ακόμη πιο μακριά και δεν θεωρείται πλέον πλανήτης,έχει ερευνηθεί αρκετά από τους ειδικούς, χάρη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το σκάφος New Horizons της NASA.



5.Ο πλανήτης Ουρανός εκτόξευσε μια φυσαλίδα αερίου. 

 

Ο Ουρανός εκτόξευσε μια φυσαλίδα αερίου 22.000 φορές μεγαλύτερη από τη Γη το 1986 και τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα συμβεί ξανά.Δύο πλανητικοί επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι που είχε χάσει η προηγούμενη ανάλυση πέρυσι όταν εξέτασαν τα αρχεία της NASA: ένα χτύπημα στο μαγνητικό πεδίο του Ουρανού καθώς το διαστημόπλοιο ταξίδευε μέσα από μια μαγνητική φυσαλίδα. Το νέο εύρημα,το οποίο δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters,έρχεται καθώς οι πλανητικοί επιστήμονες αρχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους σε μερικά από τα πιο σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα στον τομέα.

Το διαστημικό σκάφος Voyager-2 κατέλαβε αυτό το ερυθρό χέρι,αλλά εκείνη τη στιγμή αγνοήθηκε από τους ερευνητές,αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε. Πίσω στο 1986 όταν το διαστημόπλοιο Voyager-2 πέταξε δίπλα στον Ουρανό και παρατήρησε μια μεγάλη φυσαλίδα
ΟΥΡΑΝΟΣ -ΦΥΣΑΛΙΔΑ

αερίου να εκτοξεύεται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Voyager-2 εντόπισε μια φωτεινή στήλη αερίου που εκτοξεύτηκε από το νότιο ημισφαίριο του Ουρανού. Το λοφίο ήταν περίπου 8.000 χιλιόμετρα (5.000 μίλια) πλάτος και εκτεινόταν 27.000 χιλιόμετρα (17.000 μίλια) πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, καθιστώντας τον περίπου 22.000 φορές τον όγκο της Γης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το λοφίο προκλήθηκε από μια ξαφνική απελευθέρωση αερίων από βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ουρανού. Η ακριβής αιτία αυτού του γεγονότος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με την ακραία κλίση του πλανήτη, η οποία του προκαλεί ακραίες εποχιακές διακυμάνσεις.
Αυτό το γεγονός ήταν σημαντικό επειδή παρείχε στους επιστήμονες νέες γνώσεις σχετικά με τη δυναμική της ατμόσφαιρας του Ουρανού και τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τα περίπλοκα καιρικά μοτίβα του πλανήτη.



6.Ο πλανήτης που θα μπορούσε να τερματίσει τη ζωή στη Γη.
Πείραμα καταδεικνύει την ευθραυστότητα του ηλιακού συστήματος.




Ένας επίγειος πλανήτης που αιωρείται μεταξύ του Άρη και του Δία θα είναι σε θέση να σπρώξει
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ
 ΑΡΗ ΚΑΙ ΔΙΑ

τη Γη έξω από το ηλιακό σύστημα και να εξαφανίσει τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη,σύμφωνα με
ένα πείραμα.Ο αστροφυσικός του UCR Stephen Kane εξήγησε ότι το πείραμά του είχε σκοπό να αντιμετωπίσει δύο αξιοσημείωτα κενά στην πλανητική επιστήμη. Το πρώτο είναι το χάσμα στο ηλιακό μας σύστημα μεταξύ του μεγέθους των επίγειων και των γιγάντιων πλανητών αερίων.Ο μεγαλύτερος επίγειος πλανήτης είναι η Γη και ο μικρότερος αέριος γίγαντας είναι ο Ποσειδώνας,ο οποίος είναι τέσσερις φορές ευρύτερος και 17 φορές μεγαλύτερη από τη Γη.Δεν υπάρχει τίποτα στο ενδιάμεσο.

Σε άλλα αστρικά συστήματα υπάρχουν πολλοί πλανήτες με μάζες σε αυτό το χάσμα tους αποκαλούμε υπερ-Γαίες.Το άλλο χάσμα βρίσκεται στη θέση, σε σχέση με τον ήλιο, μεταξύ του Άρη και του Δία.Οι πλανητολόγοι συχνά εύχονται να υπήρχε κάτι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πλανήτες. Φαίνεται σαν σπατάλη ακίνητης περιουσίας.Αυτά τα κενά θα μπορούσαν να
ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΗΣ

προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική του ηλιακού μας συστήματος και για την εξέλιξη της Γης.Για να τις συμπληρώσει,o Stephen Kane έτρεξε δυναμικές προσομοιώσεις υπολογιστή ενός πλανήτη μεταξύ Άρη και Δία με μια σειρά διαφορετικών μαζών και στη συνέχεια παρατήρησε τις επιπτώσεις στις τροχιές όλων των άλλων πλανητών.Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Planetary Science Journal,ήταν ως επί το πλείστον καταστροφικά για το ηλιακό σύστημα. «Αυτός ο φανταστικός πλανήτης δίνει μια ώθηση στον Δία που είναι αρκετή για να αποσταθεροποιήσει όλα τα άλλα»,είπε ο Kane.«Παρά το γεγονός ότι πολλοί αστρονόμοι έχουν ευχηθεί για αυτόν τον επιπλέον πλανήτη, είναι καλό που δεν τον έχουμε».

Ο πλανήτης Δίας είναι πολύ μεγαλύτερος από όλους τους άλλους πλανήτες μαζί.Η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, επομένως η βαρυτική του επίδραση είναι βαθιά.Εάν μια υπερ-Γη στο ηλιακό μας σύστημα, ένα διερχόμενο αστέρι ή οποιοδήποτε άλλο ουράνιο
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΙΑΣ

αντικείμενο διαταράξει έστω και ελαφρώς τον Δία όλοι οι άλλοι πλανήτες θα επηρεάζονταν βαθιά.Ανάλογα με τη μάζα και την ακριβή θέση μιας υπερ-Γης,η παρουσία της θα μπορούσε τελικά να εκτινάξει τον Ερμή και την Αφροδίτη καθώς και τη Γη από το ηλιακό σύστημα. Θα μπορούσε επίσης να αποσταθεροποιήσει τις τροχιές του Ουρανού και του Ποσειδώνα, εκτοξεύοντάς τους και στο διάστημα.Η υπερ-Γη θα άλλαζε το σχήμα της τροχιάς αυτής της Γης, καθιστώντας την πολύ λιγότερο κατοικήσιμη από ό,τι είναι σήμερα,αν όχι τερματίζοντας εντελώς τη ζωή.


Αν ο Κane έκανε τη μάζα του πλανήτη μικρότερη και την έβαζε απευθείας ανάμεσα στον Άρη και τον Δία,είδε ότι ήταν δυνατό ο πλανήτης να παραμείνει σταθερός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά μικρές κινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και «τα πράγματα θα πήγαιναν άσχημα»,είπε.Η μελέτη έχει επιπτώσεις στην ικανότητα των πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα να φιλοξενούν ζωή.Αν και πλανήτες σαν τον Δία, αέριοι γίγαντες μακριά από τα άστρα τους, βρίσκονται μόνο στο 10% περίπου των περιπτώσεων,η παρουσία τους θα μπορούσε να αποφασίσει εάν οι γειτονικές Γη ή οι υπερ-Γαίες έχουν σταθερές τροχιές.Αυτά τα αποτελέσματα έδωσαν στον Κane έναν ανανεωμένο σεβασμό για τη λεπτή τάξη που συγκρατεί τους πλανήτες γύρω από τον ήλιο. "Το ηλιακό μας σύστημα είναι πιο καλά ρυθμισμένο από ό,τι εκτιμούσα πριν. Λειτουργεί σαν περίπλοκα γρανάζια ρολογιού. Ρίξτε περισσότερα γρανάζια στο μείγμα και όλα σπάνε",είπε ο Κane.



7.Σε χαμηλό ρεκόρ η κάλυψη από πάγο της Ανταρκτικής.


Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στη χαμηλότερη έκτασή του στα 45 χρόνια ρεκόρ
δορυφορικών δεδομένων τον περασμένο μήνα Φεβρουάριο.Ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική συρρικνώθηκε στη μικρότερη έκταση που έχει καταγραφεί τον Φεβρουάριο για δεύτερη συνεχή χρονιά,συνεχίζοντας τη μείωση εδώ και μια δεκαετία, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ωστόσο η μειωμένη κάλυψη του πάγου αποτελεί μείζονα ανησυχία γιατί συμβάλλει στην επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη,συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αρκτικής.Περίπου το 90 τοις εκατό της ενέργειας του Ήλιου που χτυπά τον λευκό πάγο της θάλασσας αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Αλλά όταν το ηλιακό φως χτυπά το σκοτεινό, μη παγωμένο νερό του ωκεανού, απορροφάται σχεδόν η ίδια ποσότητα αυτής της ενέργειας, συμβάλλοντας άμεσα σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται.Τόσο οι περιοχές του Βόρειου όσο και του Νότιου Πόλου έχουν θερμανθεί κατά περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα του τέλους του 19ου αιώνα, τρεις φορές τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σε αντίθεση με τον θαλάσσιο πάγο στην Αρκτική, ο οποίος έχει μειωθεί κατά 3% ετησίως από τα
ΑΡΚΤΙΚΗ

τέλη της δεκαετίας του 1970,ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική παρέμεινε σχετικά σταθερός κατά την ίδια περίοδο, αν και με μεγάλες ετήσιες διακυμάνσεις.Το ρεκόρ ελάχιστης έκτασης
θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική 3,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σημειώθηκε το 2012, με τη δεύτερη και τρίτη χαμηλότερη περιοχή που καλύπτεται από πάγο το 2020 και το 2019,αντίστοιχα.Το 2021, η συμβουλευτική επιτροπή επιστήμης του κλίματος του ΟΗΕ IPCC προέβλεψε με «μεγάλη σιγουριά» ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα γίνει πρακτικά απαλλαγμένος από πάγους τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον μία φορά μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Μέχρι πρόσφατα,τα τελευταία οκτώ χρόνια,ελάχιστη έκταση του θαλάσσιου πάγου στον Νότιο Ωκεανό ήταν σταθερά κάτω από τον μέσο όρο για την περίοδο 1991-2020.
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Η Ανταρκτική αντιμετώπισε τον πρώτο της καταγεγραμμένο καύσωνα το 2020, με άνευ προηγουμένου 9,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο μέγιστο. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ένα ερευνητικό κέντρο στην ανατολική Ανταρκτική είδε τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν κατά 30 βαθμούς πάνω από το κανονικό.Η πρόσφατη κάλυψη πάγου κατά τη διάρκεια του αυστραλιανού καλοκαιριού έχει συρρικνωθεί περισσότερο γύρω από τη Δυτική Ανταρκτική, η οποία είναι πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την πολύ μεγαλύτερη Ανατολική Ανταρκτική.


8.Το Voyager - 1 αποστέλλει «Αδύνατα» δεδομένα από το Διαστρικό Διάστημα.


Σαράντα χρόνια μετά την εκτόξευση του Voyager-1 της NASA εξακολουθεί να ταξιδεύει πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο,το βετεράνο διαστημόπλοιο στέλνει ξαφνικά πίσω ασυνήθιστα
VOYAGER- 1

δεδομένα που μπερδεύουν τους μηχανικούς του.Ενώ ο ανιχνευτής είναι ακόμη σε λειτουργία,οι ενδείξεις από το σύστημα άρθρωσης και ελέγχου στάσης του,AACS,για συντομία,δεν φαίνεται να ταιριάζουν με τις κινήσεις και τον προσανατολισμό του διαστημικού σκάφους,υποδηλώνοντας ότι το πλοίο δεν είναι σίγουρο για τη θέση του στο διάστημα.Καθώς διατηρεί την κεραία του σκάφους στραμμένη απευθείας στον πλανήτη μας,το AACS είναι κρίσιμο για το Voyager να δώσει στη NASA δεδομένα σχετικά με το διαστρικό περιβάλλον του.

Ενα μυστήριο σαν αυτό είναι κάπως ισοδύναμο για την πορεία σε αυτό το στάδιο της αποστολής Voyager.Τα διαστημόπλοια είναι και τα δύο σχεδόν 45 ετών,κάτι που είναι πολύ πέρα ​​από αυτό που περίμεναν οι σχεδιαστές της αποστολής.Οι επιστήμονες για το Voyager-1 και 2 στο "Jet Propulsion Laboratory"(Εργαστήριο Jet Προώθης),της NASA,δήλωσαν ότι ο ανιχνευτής Voyager-2 και ο δίδυμος του,Voyager-1,λειτουργούν σωστά, σύμφωνα με τη NASA.

Το Voyager-1,το οποίο εκτοξεύτηκε το 1977 για να μελετήσει τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος,έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις και συνεχίζει να μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη.Το 2012,το πρωτοποριακό πλοίο βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα και εισήλθε στο διαστρικό διάστημα.Έχει ήδη διανύσει 14,5 δισεκατομμύρια μίλια από τη Γη, καθιστώντας το το πιο μακρινό αντικείμενο που κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη NASA,το AACS στο Voyager-1 αναμεταδίδει δεδομένα που παράγονται αυθαίρετα που δεν «αντανακλούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο πλοίο».Παρόλο που τα
VOYAGER-2

δεδομένα του συστήματος δείχνουν διαφορετικά, η κεραία του διαστημικού σκάφους φαίνεται να είναι σωστά προσανατολισμένη,λαμβάνει και εκτελεί εντολές της NASA και μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη. Δήλωσε ότι το πρόβλημα του συστήματος δεν έχει αναγκάσει ακόμη το γερασμένο διαστημόπλοιο να εισέλθει σε "ασφαλή λειτουργία",στην οποία εκτελεί απλώς κρίσιμες δραστηριότητες.Χρειάζονται 20 ώρες και 33 λεπτά φως για να φτάσετε στην τρέχουσα διαστρική τοποθεσία του Voyager, επομένως ένα μήνυμα μετ' επιστροφής μεταξύ της διαστημικής υπηρεσίας και του Voyager διαρκεί δύο ημέρες.

*Σημείωση:Το Advanced Access Content System είναι ένα πρότυπο για τη διανομή περιεχομένου και τη διαχείριση ψηφιακών



9.Το Big Bang μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα σύμπαν καθρέφτη όπου ο χρόνος τρέχει προς τα πίσω.



Σε ένα σύμπαν καθρέφτη, από τη δική μας οπτική γωνία, ο χρόνος μπορεί να τρέχει αντίστροφα από τη Μεγάλη Έκρηξη.Γιατί ο χρόνος φαίνεται να προχωράει; Είναι ένας γρίφος που προβληματίζει τους φυσικούς για περισσότερο από έναν αιώνα, και έχουν βρει πολλές θεωρίες για να εξηγήσουν το βέλος του χρόνου. Το τελευταίο, ωστόσο, υποδηλώνει ότι ενώ ο χρόνος προχωρά μπροστά στο σύμπαν μας, μπορεί να τρέχει προς τα πίσω σε ένα άλλο σύμπαν καθρέφτη που δημιουργήθηκε στην «άλλη πλευρά» του Big Bang.Το Σύμπαν μπορεί να υπήρχε από πάντα, σύμφωνα με τη θεωρία της βαρύτητας του ουράνιου τόξου.

Άρχισε το Σύμπαν με αναπήδηση αντί για έκρηξη;Από τι αποτελείται το Σύμπαν;Δύο κορυφαίες θεωρίες προτείνουν να εξηγηθεί η κατεύθυνση του χρόνου μέσω των σχετικά ομοιόμορφων συνθηκών του Big Bang. Στην αρχή, αυτό που είναι τώρα το σύμπαν ήταν ομοιογενώς καυτό, τόσο πολύ που η ύλη δεν υπήρχε πραγματικά. Ήταν όλα απλά μιαυπερθερμασμένη σούπα. Αλλά καθώς το σύμπαν επεκτεινόταν και ψύχθηκε, σχηματίστηκαν

BIG BANG 1
αστέρια, γαλαξίες, πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα, γεννώντας την ακανόνιστη δομή του σύμπαντος και αυξάνοντας την εντροπία του.Μια θεωρία, που προτάθηκε το 2004 από τον Sean Carroll, τώρα καθηγητή στο Caltech, και την Jennifer Chen, τότε μεταπτυχιακή φοιτήτριά του, λέει ότι ο χρόνος προχωρά λόγω της αντίθεσης στην εντροπία μεταξύ τότε και τώρα, με έμφαση στο γεγονός ότι το μέλλον το σύμπαν θα είναι πολύ πιο άτακτο από το παρελθόν. Αυτή η κίνηση προς την υψηλή εντροπία δίνει στον χρόνο την κατεύθυνσή του.Η νέα θεωρία λέει ότι ένα πρώιμο σύμπαν χαμηλής εντροπίας είναι αναπόφευκτο λόγω της βαρύτητας, και τελικά αυτό είναι που δίνει στον χρόνο το βέλος του.Για να δοκιμάσουν την ιδέα, οι υποστηρικτές της θεωρίας συναρμολόγησαν ένα απλό μοντέλο με τίποτα περισσότερο από 1.000 σωματίδια και τη φυσική της Νευτώνειας βαρύτητας. 

Η πολυπλοκότητα του συστήματος είναι στο χαμηλότερο σημείο της όταν όλα τα σωματίδια ενώνονται σε ένα πυκνά συσκευασμένο σύννεφο, μια κατάσταση ελάχιστου μεγέθους και μέγιστης ομοιομορφίας περίπου ανάλογη με τη Μεγάλη Έκρηξη. Η ανάλυση της ομάδας έδειξε ότι
ουσιαστικά κάθε διαμόρφωση σωματιδίων, ανεξάρτητα από τον αριθμό και την κλίμακα τους, θα
BIG BANG 2

εξελισσόταν σε αυτήν την κατάσταση χαμηλής πολυπλοκότητας. Έτσι, η καθαρή δύναμη της βαρύτητας θέτει τις βάσεις για την επέκταση του συστήματος και την προέλευση του βέλους του χρόνου, όλα χωρίς καμία λεπτή ρύθμιση για να δημιουργηθεί πρώτα μια αρχική συνθήκη χαμηλής εντροπίας.
Αλλά εδώ είναι η ανατροπή!Η επέκταση μετά την προσομοίωση Big Bang δεν συνέβη απλώς προς μία κατεύθυνση,αλλά δύο. Το απλό Big Bang που μοντελοποίησαν παρήγαγε δύο σύμπαντα, το ένα καθρέφτη του άλλου. Σε ένα σύμπαν, ο χρόνος φαίνεται να τρέχει μπροστά. Στην άλλη, ο χρόνος τρέχει αντίστροφα, τουλάχιστον από τη δική μας οπτική γωνία.Αν ήταν αρκετά περίπλοκα, και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν παρατηρητές που θα αντιλαμβάνονταν τον χρόνο να πηγαίνει σε αντίθετες κατευθύνσεις. Οποιαδήποτε νοήμονα όντα εκεί θα όριζαν το βέλος του χρόνου τους ως απομάκρυνση από αυτή την κεντρική κατάσταση. Θα πίστευαν ότι τώρα ζούμε στο βαθύτερο παρελθόν τους.


10.Το τηλεσκόπιο James Webb εντοπίζει 6 νέους γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν.


Μήπως ήρθε η στιγμή να ξανακοιτάξουμε ολόκληρη τη θεωρία περί δημιουργίας του σύμπαντος;Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb παρατήρησε έναν πληθυσμό γαλαξιών πολύ
JAMES WEBB

μεγάλης μάζας στο πρώιμο Σύμπαν,οι οποίοι φαίνεται ότι σχηματίστηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πίστευαν οι αστρονόμοι.Αυτό το αινιγματικό σενάριο του πολύ γρήγορου σχηματισμού γαλαξιών, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω αναλύσεις, συνέβη περίπου 500 με 700 εκατομμύρια έτη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Με άλλα λόγια, στο πολύ νεαρό και επομένως πολύ μακρινό σύμπαν.Το τηλεσκόπιο James Webb (JWST) μπόρεσε να εξερευνήσει αυτή την ελάχιστα γνωστή περιοχή χάρη στο όργανο NIRCam και την ισχυρή υπέρυθρη όρασή του, ένα μήκος κύματος που είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι και η παρατήρηση του οποίου επιτρέπει να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο.

Έξι γαλαξίες έχουν βρεθεί στο πρώιμο σύμπαν που είναι πολύ πιο μεγάλοι από ό,τι αναμενόταν, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.Δύο από αυτούς είχαν ήδη επισημανθεί από το τηλεσκόπιο Hubble, αλλά είχαν περάσει απαρατήρητοι επειδή το φως που εξέπεμπαν ήταν τόσο
6 ΓΑΛΑΞΙΕΣ

ασθενές. Σύμφωνα με την ερμηνεία των νέων εικόνων του JWST, αυτοί οι έξι γαλαξίες,που ονομάζονται «Υποψήφιοι» σε αυτό το στάδιο επειδή η ανακάλυψη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με φασματοσκοπικές μετρήσεις,περιέχουν πολύ περισσότερα άστρα από ό,τι αναμενόταν. Ένας από αυτούς πιστεύεται ότι περιέχει έως και 100 δισεκατομμύρια αστέρια. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος του Γαλαξία μας, γεγονός που φαίνεται εντελώς τρελό,δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP ο Ivo Labbé, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.Ο γαλαξίας μας χρειάστηκε 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματίσει αυτή την ποσότητα αστεριών,ενώ αυτός ο νεαρός γαλαξίας θα έκανε το ίδιο σε μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια ή 20 φορές πιο γρήγορα.Τέτοιοι μακρινοί γαλαξίες αυτού του μεγέθους, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό κοσμολογικό μοντέλο με το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη δομή του Σύμπαντος.

Οι γαλαξίες είναι πολύ μικροί και μεγαλώνουν πάρα πολύ αργά.Τυπικά,θα ήταν 10 έως 100 φορές μικρότεροι όσον αφορά τον αριθμό των άστρων», λένε οι αστροφυσικοί.Οι επιστήμονες δεν μπορούν να την ανιχνεύσουν, αλλά είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τη συμπεριφορά της και
ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

γνωρίζουν ότι παίζει βασικό ρόλο στο σχηματισμό των γαλαξιών.«Η σκοτεινή ύλη πρέπει να συμπλέκεται για να σχηματίσει μια άλω που προσελκύει το αέριο από το οποίο γεννιούνται τα αστέρια. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία υποτίθεται ότι διαρκεί πάρα πάρα πολύ καιρό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ivo Labbé.Η ανακάλυψη έγινε αμέσως θέμα συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα, καθώς πρόκειται για ανακάλυψη «ακόμη πιο συναρπαστική, διότι αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι το μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας διαφοροποιείται» αναλύει ο David Elbaz. 

Το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο «Ευκλείδης», το οποίο πρόκειται να τεθεί σε τροχιά αυτό το καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει τα μυστικά της σκοτεινής ύλης, μπορεί συμβάλει στη διαλεύκανση του μυστηρίου, τονίζει.Ο καθηγητής  Ivo Labbé επικαλείται τη θεωρία του Μαύρου Κύκνου, σύμφωνα με την οποία ένα απρόβλεπτο και απίθανο γεγονός, αν τύχει και συμβεί, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. «Αν επαληθευτεί έστω κι ένας από τους “Υποψήφιους Γαλαξίες” θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ολόκληρη τη θεωρία περί δημιουργίας του σύμπαντος», καταλήγει.



11.Νέες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες στον Γαλαξία μας.
 


Μόνο στον γαλαξία του Milky Way,υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια δυνητικά κατοικήσιμοι εξωπλανήτες. Αυτό δείχνει ότι 300 εκατομμύρια πλανήτες είναι πιθανό να έχουν τις απαραίτητες

συνθήκες για να εξελιχθεί η ζωή και η περίπλοκη ζωή στις επιφάνειές τους. Είμαστε οι μόνοι στο σύμπαν;Πόσο απέραντο είναι το σύμπαν στο οποίο ζούμε; Δεδομένης της υπάρχουσας τεχνολογίας και των μετρήσεων του σύμπαντος, δεν είμαστε σε θέση να λάβουμε αυτήν την απάντηση. Μπορούμε να κάνουμε μορφωμένες εικασίες, αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τη διερεύνηση του σύμπαντος.Μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το μέγεθος του γαλαξία μας. Συνολικά, είναι μια τεράστια τοποθεσία γεμάτη πλανήτες. Αλλά πόσοι από αυτούς τους κόσμους είναι σαν τη Γη και πόσοι από αυτούς είναι κατοικήσιμοι; Αυτή είναι μια άλλη δύσκολη λύση, αλλά μπορούμε να κάνουμε τα μαθηματικά με βάση τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια των ετών.


Τα καλά νέα για τις νέες εκτιμήσεις είναι ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ κοντά στη Γη. Κανένας από αυτούς τους πιθανώς κατοικήσιμους εξωπλανήτες δεν απέχει περισσότερο από 30 έτη φωτός
IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ SETI

μακριά.Ερευνητές από τη NASA,το Ινστιτούτο SETI και άλλα ιδρύματα από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν σε ένα μεγάλο έργο για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον γαλαξία στον οποίο ζούμε.Ενώ 300 εκατομμύρια πλανήτες μπορεί να φαίνονται μεγάλος αριθμός, απέχει πολύ από τον συνολικό αριθμό πλανητών που πιστεύεται ότι υπάρχουν στον γαλαξία μας. Σύμφωνα με τους καλύτερους υπολογισμούς μας, ο Γαλαξίας έχει τουλάχιστον έναν πλανήτη για κάθε αστέρι, πράγμα που σημαίνει ότι ο γαλαξίας στον οποίο ζούμε θα μπορούσε να έχει από 100 έως 400 δισεκατομμύρια πλανήτες.Το παρατηρήσιμο σύμπαν, από την άλλη πλευρά,έχει τουλάχιστον 125 δισεκατομμύρια γαλαξίες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Jeff Coughlin, επιστήμονα του Ινστιτούτου SETI που μελετά εξωπλανήτες."Αυτή είναι η πρώτη φορά που όλα τα συστατικά έχουν συνδυαστεί για να παράγουν έναν συμπαγή αριθμό του αριθμού των δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών στον γαλαξία.Η καλύτερη πτυχή είναι ότι μόλις μάθουμε πόσοι κατοικήσιμοι εξωπλανήτες υπάρχουν στον γαλαξία, μπορούμε να επανεξετάσουμε την "εξίσωση Drake".Αυτός είναι ένας βασικός όρος της Εξίσωσης Drake,που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του αριθμού των μεταδιδόμενων πολιτισμών.Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο μακρύ δρόμο για να μάθουμε αν είμαστε μόνοι στον κόσμο.Οι ερευνητές αναζήτησαν κόσμους παρόμοιους με τη Γη στην αναθεωρημένη εκτίμηση των πιθανών κατοικήσιμων πλανητών στον γαλαξία μας. Έλαβαν επίσης υπόψη τους πλανήτες που είναι πιθανότατα πετρώδεις στη φύση.

Στη συνέχεια,οι επιστήμονες αναζήτησαν αστέρια που μοιάζουν με τον Ήλιο στο σύμπαν, αναζητώντας αστέρια που έχουν περίπου την ίδια ηλικία και θερμοκρασία με τον ήλιο μας.Ένα
ΚΕPLER

άλλο κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση είναι εάν οι εξωπλανήτες ταιριάζουν με τις συνθήκες για την ύπαρξη υγρού νερού στις επιφάνειές τους, καθώς αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατοικησιμότητα των μακρινών κόσμων. Όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη στην τελευταία μελέτη, η οποία διαφέρει από προηγούμενες μελέτες που απλώς αναζήτησαν δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες στον γαλαξία, βασιζόμενοι κυρίως στην απόσταση του πλανήτη από το αστέρι για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους.Η νέα μελέτη λαμβάνει υπόψη μερικούς επιπλέον παράγοντες, όπως πόσο φως από το αστέρι χτυπά τον πλανήτη. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για την αξιολόγηση της πιθανότητας ύπαρξης υγρού νερού στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που ελήφθησαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler καθώς στον κόσμο μέχρι σήμερα.Υπάρχουν 4.935 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες, 8709 υποψήφιοι εξωπλανήτες της NASA και 3.706 ηλιακά συστήματα.


12.Ο καιρός στον πλανήτη Αφροδίτη.


Ο καιρός της Αφροδίτης δεν μπορεί να κατανοηθεί από μια απλή σύγκριση με τον καιρό της Γης. Πολλά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα εκεί είναι ανεξήγητα.Για
ΑΦΡΟΔΙΤΗ

παράδειγμα, αν και ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του αργά εντός 243 ημερών, ισχυρότατες και ταχύτατες θύελλες σαρώνουν όλη την ανώτερη ατμόσφαιρά του εντός μόλις τεσσάρων ημερών.Αλλά και η καλυμμένη από το πέπλο της παχιάς ατμόσφαιράς της επιφάνεια της Αφροδίτης είναι μυστηριώδης.Ενώ στη Γη ηφαιστειακές εκρήξεις συμβαίνουν με σταθερό ρυθμό και οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται συνεχώς εκτονώνοντας την ενέργεια που παράγεται στο εσωτερικό της, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στην Αφροδίτη.Εκεί,οι παλαιότεροι κρατήρες φαίνονται να έχουν ηλικία 500 εκατομμυρίων ετών, κάτι που σημαίνει ότι ο πλανήτης ενεργεί σαν χύτρα πιέσεως βρασμού, δηλαδή, όταν η εσωτερική πίεση αυξηθεί σημαντικά, ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίζεται από μια κοσμογονική πλανητική έκρηξη η οποία αναδιατάσσει τους επιφανειακούς σχηματισμούς καταστρέφοντας όσους είχαν σχηματισθεί παλιότερα. Αυτό φαίνεται να συνέβη πριν από 500 εκατομμύρια έτη και έτσι μπορεί να εξηγεί την απουσία παλαιότερων κρατήρων.Φαίνεται να υπάρχει στενή αλληλεπίδραση μεταξύ της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, παρόμοια της αλληλεπίδρασης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας της Γης. Πώς όμως επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη το ισχυρότατο «φαινόμενο θερμοκηπίου» της Αφροδίτης; Στη Γη, η παρούσα βιομηχανική επανάσταση με τους εκλυόμενους ρύπους και την ερημοποίηση έχουν δημιουργήσει ένα παρόμοιο «φαινόμενο θερμοκηπίου» που παρόλο που εμφανίζεται σε πολύ μικρότερη κλίμακα, αρχίζει ήδη να έχει σημαντικές συνέπειες για τον πλανήτη μας.

Οι μελλοντικοί επισκέπτες της Αφροδίτης,αν υπάρξουν ποτέ,θα αντικρίσουν μια επιφάνεια πέρα και απ' αυτήν ακόμη την επιστημονική φαντασία. Γιατί η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι μία
ΓΗ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

καυτή έρημος με ασθενείς ανέμους που δεν κατορθώνουν να διαβρώσουν τα βράχια, ακόμη και μετά την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων.Η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί εκεί αποτελούσε ένα πραγματικό αίνιγμα έως ότου αναγνωρίστηκε ότι η αιτία ήταν το διοξείδιο του άνθρακα που δεν επιτρέπει στην υπέρυθρη ακτινοβολία να διαφύγει στο διάστημα.Τα πυκνά νέφη της Αφροδίτης, που αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα (98%), λειτουργούν σαν θερμοκήπιο και είναι υπεύθυνα για τις υψηλές θερμοκρασίες του πλανήτη. Σε μια γεμάτη από διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα (96%), υπάρχει λίγο  άζωτο (3,5%) και θειικό οξύ με πολύ μεγάλη πυκνότητα οι άνεμοι κινούνται μόνο με ταχύτητα 360 χιλιομέτρων την ώρα. H μέση θερμοκρασία στον πλανήτη είναι 460 βαθμοί Κελσίου, ενώ σε περίπτωση που δεν υπήρχε ατμόσφαιρα ή ήταν πολύ πιο αραιή, η θερμοκρασία θα ήταν γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου!Ζεστά δε αέρια κινούνται σπειροειδώς από τον ισημερινό προς τις πολικές περιοχές και μετακινούν τα πυκνά
ΚΑΤΟΙΚΙΣΙΜΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

νέφη θειικού οξέος σε όλον τον πλανήτη. Η ηλιακή θερμότητα βοηθάει να δημιουργηθούν πολύ γρήγοροι άνεμοι μεταφέροντας τα αέρια αυτά τόσο στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας, όσο και προς τις ψυχρότερες πολικές περιοχές, όπου μειώνεται η θερμοκρασία των αερίων. Εν συνέχεια χάνουν πάλι ύψος και μετακινούνται πίσω προς τον ισημερινό.Στην επιφάνεια της Αφροδίτης, δεν υπάρχουν θερμοκρασιακές διακυμάνσεις κατά τη μέρα ή τη νύχτα. Η θερμότητα είναι σε ολόκληρο τον πλανήτη παγιδευμένη από μια ατμόσφαιρα γεμάτη με διοξείδιο του άνθρακα. Έστω κι έτσι, οι κυριότερες διαφορές στη θερμοκρασία οφείλονται στην τοπογραφία του πλανήτη. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γη, στην κορυφή των βουνών επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες απ' ότι στις πεδινές περιοχές. Έτσι λοιπόν, το κρύο στην Αφροδίτη είναι όταν το θερμόμετρο δείχνει 447 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυτό που λέμε ζέστη είναι οι 477 βαθμοί Κελσίου. 

Οι απίστευτες αυτές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην Αφροδίτη οφείλονται στο πιο ισχυρό
φαινόμενο θερμοκηπίου, που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα.Ο γειτονικός μας αυτός πλανήτης είχε παίξει από παλιά το ρόλο της "δίδυμης" αδελφής της Γης μας λόγω του μεγέθους της κι έτσι θεωρούσαμε την Αφροδίτη ως έναν όμορφο και φιλόξενο κόσμο. Οι σύγχρονες όμως διαστημικές συσκευές, μας απεκάλυψαν μια επιφάνεια με θερμοκρασία 480 βαθμών Κελσίου, και ατμοσφαιρική πίεση 90 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης μας, ίση δηλαδή με την πίεση που υφίσταται σε βάθος 100 μέτρων σ' έναν γήινο ωκεανό.




13.Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η Γη είναι πιο κοντά σε μια μαύρη τρύπα. 


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο πλανήτης μας είναι πολύ πιο κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.Ένα ιαπωνικό ραδιοαστρονομικό έργο αποκάλυψε ότι η Γη είναι 2.000 έτη φωτός πιο κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία.Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ο πλανήτης κινείται 7 km/s ή 16.000 mph
ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

ταχύτερη σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξιακό πλανήτη.Τα πεδία δεν σημαίνουν ότι η Γη είναι πιο επικίνδυνη από τη μαύρη τρύπα, αλλά αντανακλούν καλύτερα μοντέλα του γαλαξία.Αν νομίζετε ότι οι γήινες ύλες δεν έχουν ήδη πάει καλά, φαίνεται επίσης ότι ο πλανήτης μας είναι πολύ πιο κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία που φανταστήκαμε. Νέα δεδομένα παρατήρησης επέτρεψαν στους ερευνητές να βελτιώσουν τη μοντελοποίηση του Γαλαξία του Γαλαξία, δείχνοντας ότι η Γη κινείται  7 km/s (~16.000 mph) πιο γρήγορα  και είναι  2.000 έτη φωτός πιο κοντά  στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα  του Τοξότη Α.

Η πιο ακριβής πληροφόρηση προήλθε από δεδομένα 15 ετών που συλλέχθηκαν από το ιαπωνικό έργο ραδιοαστρονομίας VERΑ.Το έργο που ξεκίνησε το 2000 και μετά έχει στόχο να χαρτογραφήσει την τρισδιάστατη ταχύτητα του Γαλαξία και τις χωρικές δομές.Το VERΑ χρησιμοποιεί ιπτερφερομετρία για να συγκεντρώσει και να συνδυάσει δεδομένα από ραδιοτηλεσκόπια σε όλο το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στο έργο να αποκτήσει εξαιρετική ανάλυση, τόσο καλή όσο ένα τηλεσκόπιο με διάμετρο 230km.Το μέτρο είναι τόσο ακριβές σε αυτή την ακριβή ανάλυση των 10 δευτερολέπτων μικροτόξου, που θα ήταν αρκετά ευκρινές για να διαλέξετε ένα αμερικάνικο βαρύ αν είχε με κάποιο τρόπο να αφεθεί στην επιφάνεια. 

Ο κατάλογος Αστρομετρίας VERΑ και οι παρατηρήσεις που έγιναν πρόσφατα από άλλους ερευνητές επέτρεψαν στα αστρομερή να συνθέσουν έναν χάρτη θέσης και ταχύτητας με ένα δεύτερο κέντρο για τον Γαλαξία.Είναι ένα καλό που περιστρέφεται όλα στον Γαλαξία.Τα βέλη αυτού του χάρτη δείχνουν δεδομένα θέσης και ταχύτητας για τα 224 αντικείμενα που
ΓΑΛΑΞΙΑΣ

χρησιμοποιήθηκαν για τη μοντελοποίηση του Γαλαξία.Τα συμπαγή μαύρα χείλη δείχνουν στις θέσεις των σπειροειδών βραχιόνων του Γαλαξία.Τα χρώματα αντικατοπτρίζουν ομάδες αντικειμένων που αποτελούν μέρος του ίδιου βραχίονα, ενώ το φόντο είναι μια εικόνα προσομοίωσης.Ο χάρτης υποστηρίζει ότι αυτό το κέντρο,μαζί με την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που συνδυάζει,απέχει περίπου  25.800  έτη φωτός από τη Γη. Σημειωτέον,αυτή είναι πιο κοντάαπό την απόσταση των  27.700  ετών φωτός που καθιερώθηκε ως η επίσημη τιμή το 1985 από το Iпterpatiopal Astroponomical Upioп.Η σύνθεση της ταχύτητας του νέου χάρτη διέφερε επίσης την ταχύτητα του πλανήτη, δείχνοντας ότι ταξιδεύει με 227 km/s στην τροχιά του γύρω από τον Γαλαξιακό πλανήτη. Αυτό είναι 7 km/s ταχύτερο από την προηγουμένως «επίσημη» ταχύτητα των 220 km/s.Το VERA στρέφει την προσοχή του σε άλλα αντικείμενα,ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία.



14.Τα Ινδικά χειρόγραφα αναφέρουν ότι: «οι Έλληνες θεοί πολέμησαν εναντίον των κατοίκων της σελήνης και των συμμάχων της».


Οι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν πάρα πολλά για την σελήνη. Ο Σωκράτης την χαρακτηρίζει:
ΚΟΥΦΙΑ ΣΕΛΗΝΗ

«Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές και κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς». Αυτά αναφέρει ο Ξενοφάνης για τον δάσκαλο του. Αυτά που έλεγε ο Σωκράτης τα υποστηρίζουν και σύγχρονοι αστρονόμοι.Τα Ινδικά χειρόγραφα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες θεοί πολέμησαν εναντίον των κατοίκων της σελήνης και των συμμάχων της».

*Ο Έλληνας θεός Ορφέας,γιος του Απόλλωνα,ο πιο τακτικός ταξιδιώτης της Σελήνης και του Σειρίου, μας λέει: «Η Σελήνη έχει βουνά πολιτείες και σπίτια, η επιφάνεια της είναι έδαφος όπως της γης και κατοικείται από θεϊκούς κατοίκους». Τις πληροφορίες αυτές μας τις δίνουν Πλούταρχος και Διογένης ο Λαέρτιος.Ο Ορφέας γνώριζε το σεληνιακό ημερολόγιο των 12 μηνών και τις φάσεις της σελήνης. Μιλά για την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο, τις εύκρατες, τροπικές και πολικές ζώνες της γης, τις εκλείψεις της σελήνης, τα ηλιοστάσια, τις ισημερίες, τις κινήσεις των πλανητών και την παγκόσμια έλξη και επιμένει στο θέμα των κατοίκων της σελήνης, ότι είναι αυτοί που περιπλανήθηκαν από πλανήτη σε πλανήτη.
*Οι Τελχίνες της Ρόδου και οι Κάβειροι της Σαμοθράκης εξαφανίστηκαν μετά τον μεγάλο
ΤΕΛΧΙΝΕΣ

κατακλυσμό.Η τεχνολογική τους εξέλιξη ήταν τέτοια που τους επέτρεπε να εγκαταλείψουν την γη και να σωθούν στην Σελήνη ή τον Άρη.Η άποψη μου είναι ότι επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Σελήνη και τον Άρη αντίστοιχα, βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους θεούς κατά τον εποικισμό της γης.
*Ο Νόνος αναφέρει ότι ο Φαέθων έκανε 30 περιστροφές γύρω από το φεγγάρι,ταξίδεψε στην Αφροδίτη και επισκεπτόταν τον Βόρειο και Νότιο Πόλο.
*Ο Διόνυσος και ο Ηρακλής πήγαν στην Σελήνη και ο Ίδμων,όπως αναφέρει ο Νόνος,ταξίδεψε στην Σελήνη με το άρμα του που έμοιαζε με απαστράπτοντα κομήτη και δίνει ακριβέστατες πληροφορίες για την αθέατη πλευρά της σελήνης κάτι που πριν λίγα χρόνια έκανε ο σύγχρονος άνθρωπος.

Ο Ελληνικής καταγωγής Λουκιανός από την Σαμοσάτα της Συρίας έζησε το 120 μ.χ. Στο βιβλίο του «Αληθινή Ιστορία» αν και το χαρακτηρίζει παραμύθι,εν τούτοις δίνει πληροφορίες επιστημονικά απόλυτα ακριβείς, οι οποίες επαληθεύτηκαν στην εποχή μας. Τις πληροφορίες αυτές εάν δεν υπήρχαν ανάλογες εμπειρίες, ήταν αδύνατον να τις φαντασθεί άνθρωπος.«Πήγαινε με ένα καράβι που το πήρε ο αέρας για εφτά μερόνυχτα και την όγδοη ημέρα έφτασε στο φεγγάρι.(Τόσο κάνουν τα σύγχρονα διαστημόπλοια του ανθρώπου για το φεγγάρι).Μπήκε μέσα σε ένα πηγάδι που από πάνω είχε καθρέφτες και έβλεπε όλη τη γη. (Πρόκειται για υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο που ο άνθρωπος ακόμη δεν το έχει φτιάξει γιατί με αυτό έβλεπε και τους ανθρώπους στην γη). Βασιλιάς της Σελήνης ήταν ο Ενδυμίωνας που τον πήραν από την γη και τον πήγαν στο φεγγάρι και τον έκαναν βασιλιά».

Η Σελήνη σύμφωνα πάντα με τα Σανσκριτικά κείμενα και την Ινδουϊστική θρησκεία αλλά και τον Αριστοτέλη,σε κάποια απώτατη εποχή δεν υπήρχε σαν δορυφόρος της γης. Αργότερα η γη είχε
ΣΚΑΦΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 

τρεις δορυφόρους.Την εποχή που η γη δεν είχε δορυφόρους, οι άνθρωποι είχαν ανάστημα ύψους 1.20-1.50 μέτρων. Όταν είχε τρεις δορυφόρους τότε οι άνθρωποι είχαν ανάστημα 2.50-12.00 μέτρα και τέλος με ένα δορυφόρο έχουν το ύψος του σημερινού ανθρώπου 1.60-2.00 μέτρα,λόγω βαρύτητας (g=9.81m/sec2)(Hράκλειτος).

Το 1950 σε ναό των Μαγιάς στο Μεξικό βρέθηκε χάρτης της αθέατης πλευράς της σελήνης,ο οποίος αποδείχτηκε απόλυτα ακριβής συγκρινόμενος με τους πρόσφατους που έφεραν τα διαστημόπλοια. Η πρώτη χαρτογράφηση της αθέατης πλευράς της σελήνης από τον άνθρωπο έγινε την 7/10/1959, επομένως ο παλαιός χάρτης βρέθηκε στην γη ή από επίσκεψη γήινων στο φεγγάρι ή από επίσκεψη εξωγήινων στην γη.





15.Το φεγγάρι μίκρυνε 200 μέτρα!!

 

Το   μέγεθος του φεγγαριού έχει μικρύνει και η συρρίκνωση της Σελήνης θα  συνεχιστεί. Την
ανακοίνωση έκανε η NASA προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία παγκοσμίως.Το φεγγάρι είναι ο σύμμαχος των ερωτευμένων  και ο σύντροφος των μοναχικών. Μέσα στο νυχτερινό ουρανό ,ο φωτεινός δίσκος της πανσελήνου χωράει όλους τους ρομαντικούς
ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

ρεμβασμούς.Γι΄αυτό και η ανακοίνωση της NASA πως η Σελήνη συρρικνώνεται προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως,αλλά και ανησυχία.Νέα μελέτη, βασισμένη σε  φωτογραφίες  δορυφόρου της NASA αποκαλύπτει ότι το φεγγάρι συρρικνώθηκε  στο πρόσφατο  γεωλογικό παρελθόν και ενδεχομένως να συνεχίζει να  μικραίνει μέχρι  σήμερα.Βαθιές ρωγμές στην  επιφάνεια του φεγγαριού,ρυτίδες όπως τις αποκαλούν  οι επιστήμονες, αποδεικνύουν  ότι μετά την ψύξη του πυρήνα του,το  μέγεθός του μίκρυνε, κατά 200 μέτρα, όπως υπολογίζουν.Για τους  αστρονόμους η ανακάλυψη είναι  συγκλονιστική διότι αποκαλύπτει πως η  Σελήνη δεν είναι ένα αδρανές  ουράνιο σώμα,όπως μέχρι τώρα πίστευαν.«Σε γεωλογικούς όρους,το φεγγάρι εξακολουθεί να είναι ενεργό»,εξηγούν οι αρμόδιοι επιστήμονες.Η αλλαγή είναι τόσο ανεπαίσθητη λόγω της  απόστασης, που δεν φαίνεται με  γυμνό μάτι. Kαι οι αστρονόμοι και οι  αστροφυσικοί μας καθησυχάζουν.Πέρασαν 200 εκατομμύρια χρόνια για να  μικρύνει το φεγγάρι 200 μέτρα. Είναι απίθανο, επιστημονικά, να  εξαφανιστεί,όσο τουλάχιστον υφίσταται το ανθρώπινο είδος.


16.«Κάποιος άλλος» είναι στη Σελήνη ! 


Ο Δρ Brian O'Leary,πρώην αστροναύτης της NASA,καθηγητής Φυσικής του Princeton,μας λέει!
ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΟΜΗ

Το έγραφαν οι Έλληνες πριν από 2500 χρόνια περίπου.

Ο Πυθαγόρας μάς πληροφορεί σχετικά με τη σελήνη ότι κατοικείται από θεϊκά όντα όμοια με τους κατοίκους της γης. Ο Σωκράτης τη χαρακτηρίζει «Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές και κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς». Ο Ξενοφάνης αναφέρει  για το δάσκαλο του τα ανωτέρο.Αυτά που έλεγε ο Σωκράτης τα υποστηρίζουν και σύγχρονοι αστρονόμοι.

Επίσης ο αστροναύτης Δρ Brian O'Leary μας λέει ότι υπάρχει κάτω τεχνητή δομη στην Σεληνη.(Παναγιώτης Δαριβας)



17.Ο καιρός στον πλανήτη Αφροδίτη.


Ο καιρός της Αφροδίτης δεν μπορεί να κατανοηθεί από μια απλή σύγκριση με τον καιρό της Γης. Πολλά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα εκεί είναι ανεξήγητα. Για παράδειγμα, αν και ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του αργά εντός 243 ημερών, ισχυρότατες και ταχύτατες θύελλες σαρώνουν όλη την ανώτερη ατμόσφαιρά του εντός μόλις τεσσάρων ημερών.Αλλά και η καλυμμένη από το πέπλο της παχιάς ατμόσφαιράς της επιφάνεια
ΚΛΙΜΑ ΑΦΡΟΔΙΗΣ

της Αφροδίτης είναι μυστηριώδης.Ενώ στη Γη ηφαιστειακές εκρήξεις συμβαίνουν με σταθερό ρυθμό και οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται συνεχώς εκτονώνοντας την ενέργεια που παράγεται στο εσωτερικό της, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στην Αφροδίτη. Εκεί, οι παλαιότεροι κρατήρες φαίνονται να έχουν ηλικία 500 εκατομμυρίων ετών, κάτι που σημαίνει ότι ο πλανήτης ενεργεί σαν χύτρα πιέσεως βρασμού, δηλαδή, όταν η εσωτερική πίεση αυξηθεί σημαντικά, ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίζεται από μια κοσμογονική πλανητική έκρηξη η οποία αναδιατάσσει τους επιφανειακούς σχηματισμούς καταστρέφοντας όσους είχαν σχηματισθεί παλιότερα. Αυτό φαίνεται να συνέβη πριν από 500 εκατομμύρια έτη και έτσι μπορεί να εξηγεί την απουσία παλαιότερων κρατήρων.

Φαίνεται να υπάρχει στενή αλληλεπίδραση μεταξύ της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, παρόμοια της αλληλεπίδρασης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας της Γης. Πώς όμως επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη το ισχυρότατο «φαινόμενο θερμοκηπίου» της Αφροδίτης; Στη Γη, η παρούσα βιομηχανική επανάσταση με τους εκλυόμενους ρύπους και την ερημοποίηση έχουν δημιουργήσει ένα παρόμοιο «φαινόμενο θερμοκηπίου» που παρόλο που εμφανίζεται σε πολύ μικρότερη κλίμακα, αρχίζει ήδη να έχει σημαντικές συνέπειες για τον πλανήτη μας.Οι μελλοντικοί επισκέπτες της Αφροδίτης αν υπάρξουν ποτέ, θα αντικρίσουν μια επιφάνεια πέρα και απ' αυτήν ακόμη την επιστημονική φαντασία. Γιατί η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι μία καυτή έρημος με ασθενείς ανέμους που δεν κατορθώνουν να διαβρώσουν τα βράχια, ακόμη και μετά την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων.

Η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί εκεί αποτελούσε ένα πραγματικό αίνιγμα έως ότου αναγνωρίστηκε ότι η αιτία ήταν το διοξείδιο του άνθρακα που δεν επιτρέπει στην υπέρυθρη ακτινοβολία να διαφύγει στο διάστημα.Τα πυκνά νέφη της Αφροδίτης, που αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα (98%), λειτουργούν σαν θερμοκήπιο και είναι υπεύθυνα για τις υψηλές θερμοκρασίες του πλανήτη. Σε μια γεμάτη από διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα (96%),
ΝΕΦΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

υπάρχει λίγο  άζωτο (3,5%) και θειικό οξύ με πολύ μεγάλη πυκνότητα οι άνεμοι κινούνται μόνο με ταχύτητα 360 χιλιομέτρων την ώρα. H μέση θερμοκρασία στον πλανήτη είναι 460 βαθμοί Κελσίου, ενώ σε περίπτωση που δεν υπήρχε ατμόσφαιρα ή ήταν πολύ πιο αραιή, η θερμοκρασία θα ήταν γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου!Ζεστά δε αέρια κινούνται σπειροειδώς από τον ισημερινό προς τις πολικές περιοχές και μετακινούν τα πυκνά νέφη θειικού οξέος σε όλον τον πλανήτη. Η ηλιακή θερμότητα βοηθάει να δημιουργηθούν πολύ γρήγοροι άνεμοι μεταφέροντας τα αέρια αυτά τόσο στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας, όσο και προς τις ψυχρότερες πολικές περιοχές, όπου μειώνεται η θερμοκρασία των αερίων. Εν συνέχεια χάνουν πάλι ύψος και μετακινούνται πίσω προς τον ισημερινό.

Στην επιφάνεια της Αφροδίτης, δεν υπάρχουν θερμοκρασιακές διακυμάνσεις κατά τη μέρα ή τη νύχτα. Η θερμότητα είναι σε ολόκληρο τον πλανήτη παγιδευμένη από μια ατμόσφαιρα γεμάτη με διοξείδιο του άνθρακα. Έστω κι έτσι, οι κυριότερες διαφορές στη θερμοκρασία οφείλονται στην τοπογραφία του πλανήτη. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γη, στην κορυφή των βουνών επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες απ' ότι στις πεδινές περιοχές. Έτσι λοιπόν, το κρύο στην Αφροδίτη είναι όταν το θερμόμετρο δείχνει 447 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυτό που λέμε ζέστη είναι οι 477 βαθμοί Κελσίου. Οι απίστευτες αυτές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην Αφροδίτη οφείλονται στο πιο ισχυρό φαινόμενο θερμοκηπίου, που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα.Ο γειτονικός μας αυτός πλανήτης είχε παίξει από παλιά το ρόλο της "δίδυμης" αδελφής της Γης μας λόγω του μεγέθους της κι έτσι θεωρούσαμε την Αφροδίτη ως έναν όμορφο και φιλόξενο κόσμο. Οι σύγχρονες όμως διαστημικές συσκευές, μας απεκάλυψαν μια επιφάνεια με θερμοκρασία 480 βαθμών Κελσίου, και ατμοσφαιρική πίεση 90 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης μας, ίση δηλαδή με την πίεση που υφίσταται σε βάθος 100 μέτρων σ' έναν γήινο ωκεανό.



18.Γιατί η NASA πρόκειται να επισκεφθεί τον γιγάντιο μεταλλικό αστεροειδή 16-Psyche (Ψυχή);



Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η NASA έχει τα μάτια της σε έναν τεράστιο χρυσό αστεροειδή, και αυτό το συγκεκριμένο διαστημικό σώμα θα μπορούσε να συντηρήσει όλους τους δισεκατομμυριούχους. Αναφερόμενο σε μια 16- Psyche  (Ψυχή -16), αυτό το «χρυσό αυγό» βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, και είναι υποτιθέμενο συμπαγές μέταλλο.Ενώ συνδυάζει
ΨΥΧΗ-!6

χρυσό,λέγεται επίσης ότι συνδυάζει και άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα,ο σίδηρος και η παραμονή.Η εφημερίδα Sυп αναφέρει ότι η εκτιμώμενη συνολική αξία του ανέρχεται στα 10.000 $ τετραλίο.Εάν ο αστεροειδής επρόκειτο να μεταφερθεί στη Γη, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία,η οποία αξίζει 75,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.Αυτός ο γιγάντιος αστεροειδής από μέταλλο θα μπορούσε να προσφέρει μια ματιά στο τι βρίσκεται βαθιά στην καρδιά του πλανήτη μας. Κρύβεται στη ζώνη των παγωμένων πετρωμάτων μεταξύ του Άρη και του Δία είναι ένα σώμα που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στο ηλιακό σύστημα. Οι πιθανότητες ακόμη και να υπάρχει είναι μικρές.


Το όνομά του είναι 16-Psyche (Ψυχή).Με πλάτος 210 χιλιομέτρων,είναι εύκολα ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς,αλλά το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Psyche είναι ότι είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από μέταλλο.Αυτό είναι τόσο ασυνήθιστο που η NASAχρηματοδοτεί μια επταετή αποστολή για να επισκεφθεί τον αστεροειδή με ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο και να τον μελετήσει λεπτομερώς.Η αποστολή είναι προγραμματισμένη κυκλοφορία για τον Οκτώβριος 2023.Άφιξη στον αστεροειδή 2030.Διάρκεια τροχιών 20 μήνες.Πρόωση ηλιακή ηλεκτρονική (προωστήρας ιόντων xenon).Ο αστεροειδής,μόνο γνωστό αντικείμενο του τύπου του,ανακαλύφθηκε το 1852 ως 16ος μικρός πλανήτης και πήρε το όνομα του από την ελληνική θεά της "Ψυχής".


Σχεδόν κάθε άλλο γνωστό σώμα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο είναι βραχώδες,παγωμένο ή κατασκευασμένο από αέριο.Το μόνο μέρος που βρίσκεις μεγάλα κομμάτια μετάλλου όπως αυτό είναι στον πυρήνα ενός πλανήτη,όπως η Γη.Και αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος με τον οποίο η Lindy Elkins-Tanton,η κύρια ερευνήτρια στην αποστολή Psyche της NASA,πιστεύει ότι ξεκίνησε ο μεταλλικός αστεροειδής,ως πρωτοπλανήτης στις πρώτες μέρες του Ήλιου.«Στην αρχή του ηλιακού μας συστήματος ήταν μια πολύ βίαιη,γρήγορη εποχή όταν υπήρχαν πολλά,πολλά αντικείμενα που περιφέρονταν γύρω από τον Ήλιο και συγκρούονταν μεταξύ τους.Οι
16-PSYCHE (ΨΥΧΗ)

περισσότερες από αυτές τις συγκρούσεις ήταν επαυξητικές συσσωρεύτηκαν στους πλανήτες όπως αυτός στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Αλλά μερικές από αυτές ήταν καταστροφικές και χτύπησαν ο ένας τον βράχο από τον άλλο."είπε στο The Science Show στο ABC RN .
Εάν η Ψυχή (16-Psyche)ξεκίνησε ως πρωτοπλανήτης,όπως αναμένει ο καθηγητής Elkins-Tanton,θα είχε μια πολύ κακή τύχη.Τα μοντέλα πλανητικού σχηματισμού δείχνουν ότι χρειάζονται έως και οκτώ καταστροφικές συγκρούσεις στη σειρά για να απογυμνωθεί ο βράχος από έναν μεταλλικό πυρήνα.«Επομένως, αν η Ψυχή είναι ένας πυρήνας, είναι ένα απίθανο αντικείμενο, και είναι επίσης ένα μοναδικό αντικείμενο»,είπε ο καθηγητής Elkins-Tanton.Και ίσως είναι η μόνη ευκαιρία που θα έχουμε να μελετήσουμε έναν πλανητικό πυρήνα.Σε βάθος 4.000 χιλιομέτρων και με θερμοκρασία 5.000 βαθμών Κελσίου, ο πυρήνας της Γης είναι πολύ μακριά».

Τι θα μπορούσε να μας πει το 16-Psyche για τη Γη.Η εντύπωση του καλλιτέχνη για το διαστημόπλοιο 16-Psyche που περιφέρεται γύρω από τον αστεροειδή για τον οποίο ονομάστηκε.Ένας κόσμος από μέταλλο,το 16-Psyche είναι απίθανο να μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ. Η αποστολή των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε από τη NASA τον Ιανουάριο και έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση το 2023, θα στείλει ένα ηλιακό-ηλεκτρικό σκάφος για να μελετήσει το 16-Psyche σε προοδευτικά μικρότερες τροχιές. Αλλά δεν θα αγγίξει κάτω.«Δυστυχώς, ακόμη και για αυτό το ποσό χρημάτων δεν μπορείτε να προσγειωθείτε αξιόπιστα» είπε ο καθηγητής Elkins-Tanton.Το σκάφος θα φορτωθεί με όργανα για την ανάλτου αστεροειδούς μέσα και έξω, δίνοντάς μας μια ματιά στο πιθανό περιεχόμενο και τη διαδικασία σχηματισμού του δικού μας πλανητικού πυρήνα,καθώς και τις συνθήκες στο πολύ πρώιμο ηλιακό σύστημα.Τα μαγνητόμετρα θα καθορίσουν εάν το 16-Psyche έχει το μαγνητικό πεδίο που θα περίμενε κανείς από έναν πλανητικό πυρήνα,εξήγησε ο καθηγητής Elkins-Tanton,και οι κάμερες θα καταγράψουν αυτό που αναμένεται να είναι μια μοναδική τοπογραφία επιφάνειας.

Οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναδεί μεταλλικό κόσμο.Αν και η μεταλλική φύση του αστεροειδούς διαπιστώθηκε πριν από 30 χρόνια,όταν οι ερευνητές εκτόξευσαν ακτίνες ραντάρ στο 16-Psyche από το τηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, η ακριβής χημική του σύνθεση δεν είναι γνωστή.Με βάση εν μέρει αυτές τις παρατηρήσεις ραντάρ,ο καθηγητής Elkins-Tanton αναμένει ένα μείγμα σιδήρου και νικελίου Αυτά είναι τα πιο κοινά μέταλλα σε πλανητικούς πυρήνες και σε
ΜΕΤΑΛΙΚΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

αστεροειδείς σιδήρου που πέφτουν στη Γη.Τα φασματόμετρα στο διαστημόπλοιο θα επιβεβαιώσουν ακριβώς ποια στοιχεία απαρτίζουν τον αστεροειδή αναλύοντας τις ακτίνες γάμμα και τα νετρόνια που εκπέμπει.Αν και φαίνεται να είναι κυρίως μέταλλο, πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι το πυριτικό πέτρωμα,όπως τα πετρώματα που γνωρίζουμε από τον πλανήτη μας,αποτελεί περίπου το 10 τοις εκατό της επιφάνειας του 16-Psyche-Ψυχή.Αυτή η αποστολή θα πρέπει να προσφέρει μια ματιά στις πρώτες μέρες του ηλιακού μας συστήματος, πληροφορίες για τη διαδικασία σχηματισμού πλανητών και εικόνες ενός κόσμου που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο.Και με 13 χρόνια να περιμένουμε μέχρι το μικρό σκάφος του καθηγητή Elkins-Tanton να φτάσει στον παράξενο στόχο του,θα αξίζει την αναμονή!Η NASA κυνηγάει έναν τεράστιο χρυσό αστεροειδή που θα μπορούσε να μας κάνει όλους δισεκατομμυριούχους.


19.Ένας «πολύ κατοικήσιμος» πλανήτης με το όνομα "Proxima b".



Ένας «πολύ κατοικήσιμος» πλανήτης με το όνομα "Proxima b",είναι σε 4 έτη φωτός μακριά και έχει προσδιοριστεί από επιστήμονες.Η τροχιά του είναι εντός της κατοικήσιμης ζώνης ενός
ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗ

άστρου μόλις 4,2 έτη φωτός από τη Γη μπορεί να φιλοξενεί έναν απέραντο ωκεανό, ενισχύοντας τις πιθανότητες να υποστηρίξει τη ζωή του. Από την ανακάλυψή του "Proxima b" στροβιλιζόταν η μάζα του πλανήτη,που είναι μόλις 1,3 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης και ο κόκκινος νάνος αστέρας είναι παρόμοιος με την ηλικία μας.Ωστόσο, οι μελέτες των τελευταίων ετών ενίσχυσαν τις ελπίδες για κατοικήσιμο του και τις έχουν καταρρεύσει.Τώρα,μια νέα μελέτη αύξησε ξανά την πιθανότητα ότι το "Proxima b" θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή, υποδηλώνοντας ότι κάτω από τις σωστές συνθήκες, ο εξωπλανήτης θα μπορούσε να διατηρήσει υγρό νερό.


Από την ανακάλυψή του,τα ερωτήματα σχετικά με τους αστρονόμους,στην επιφάνεια του "Proxima b" υπάρχουν στροβιλισμοί.Η μάζα του πλανήτη είναι μόλις 1,3 φορές μεγαλύτερη από
PROXIMA b

τη μάζα της Γης, και ο κόκκινος νάνος αστέρας,που κυκλώνει,είναι παρόμοιος με την ηλικία μας. Όταν η μελέτη δημοσίευσε στην εφημερίδα "Αστροβιολογία",οι ερευνητές είπαν ότι είναι οι πρώτες κλιματικές προσομοιώσεις του "Proxima b" με δυναμικό ωκεανό.Ο πλανήτης πιστεύεται ότι είναι με "παλιρροϊκά κλειδωμένος", με το αστέρι του Proxima Ceпtaυri και σημαίνει ότι θα εχει μια μόνιμη  πίσω πλευρά.Ενώ υπάρχει νερό από την αριστερή πλευρά,το σκοτάδι το παγώνει και αυτό ισχύει αναγκαστικά για την άλλη πλευρά.Οι ερευνητές μοντελοποίησαν για διαφορετικά επίπεδα άλατος και ατμοσφαιρικές συνθετικές αναλογίες αερίων λιπαντικού και καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να παίξει το μέγεθος των περιοχών υγρών. Περισσότερο από μια δόση προσομοίωσης,η ομάδα βρήκε τον εξωπλανήτη σχεδόν κάποιο είδος υγρού ωκεανού. 



20.Το Πεντάγωνο λέει ότι "εξωγήινα μητρικά πλοία στο ηλιακό μας σύστημα πιθανόν να στέλνουν ανιχνευτές στη γη".(10 Μαρτίου 2023).



Ο Sean Kirkpatrick,διευθυντής του Γραφείου επίλυσης ανωμαλιών σε όλους τους τομείς του
MHTΡΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ

Πενταγώνου,έγραψε σε μια έρευνα με τίτλο «Φυσικοί περιορισμοί σε μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα» και συν-συγγραφέας του Abraham Loeb, προέδρου του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ότι υπάρχει πιθανότητα εξωγήινης μητρότητας και μικρότεροι ανιχνευτές ενδέχεται να επισκέπτονται τη Γη και άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.Το Πεντάγωνο κυριολεκτικά μιλάει για την ύπαρξη εξωγήινων μητρικών πλοίων που απελευθερώνουν ανιχνευτές στη γη.

«Ένα μητρικό σκάφος εξωγήινων θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα μητρικό σκάφος που
OUMUAMUA

απελευθερώνει πολλούς μικρούς ανιχνευτές κατά τη διάρκεια της κοντινής του μετάβασης στη Γη. Στην ερευνητική τους εργασία προτείνουν ότι το «Oumuamua» είναι πιθανό ένα τέτοιο μητρικό πλοίο με δυνατότητες ανιχνευτή. 
Αυτοί οι μικροσκοπικοί ανιχνευτές θα έφταναν στη Γη καθώς το μητρικό σκάφος περνούσε σε ένα κλάσμα του διαχωρισμού Γης-Ήλιου,ακριβώς όπως έκανε το Oumuamua, εξήγησαν οι συγγραφείς.Οι αστρονόμοι δεν θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τον ψεκασμό των μίνι ανιχνευτών επειδή δεν αντανακλούν αρκετό ηλιακό φως για να τους παρατηρήσουν τα υπάρχοντα τηλεσκόπια έρευνας.

https://www.youtube.com/watch?v=ChU3M6LulRI&t=396s



21.Πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες μιας εξαιρετικά σπάνιας πλανητικής ευθυγράμμισης στον ουρανό νωρίς το πρωί της 28/3/23.

 

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, μπορεί να δούμε διάφορα εκπληκτικά αξιοθέατα στο διάστημα
ΠΕΝΤΕ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

όταν κοιτάζουμε ψηλά στον νυχτερινό ουρανό.Δυστυχώς,ο ουρανός φαινόταν σχετικά άδειος τον τελευταίο μήνα.Αλλά,όπως αποδεικνύεται,το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξέρετε ΠΟΤΕ να κοιτάξετε.Οι πλανήτες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι βρίσκονται τώρα στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη (την πλευρά που βλέπει προς τον Ηλιο).Η Αφροδίτη και ο Άρης είναι αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο και ορατοί με γυμνό μάτι καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα,αλλά όχι ακριβώς μετά τη δύση του ηλίου.

Αυτοί οι δύο πλανήτες θα είναι τόσο κοντά μεταξύ τους στις 16 Μαρτίου που θα απέχουν μόνο τρία δάχτυλα πλάτος μεταξύ τους στο μήκος του βραχίονα!Στις 20 Μαρτίου, η Αφροδίτη θα είναι η πιο φωτεινή από όλες,όταν φτάσει στη μέγιστη επιμήκυνση.Στη συνέχεια, στις 28/3/23,ο Άρης, ο Κρόνος και η Αφροδίτη θα είναι όλοι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό και θα μπορούμε να δούμε τον Κρόνο αρκετά καλά εάν χρησιμοποιείτε κιάλια. Όχι μόνο αυτό,αλλά θα χωρέσουν μέσα σε έναν κύκλο 5,3 μοιρών. Αυτή η στενή εγγύτητα των πλανητικών τριών είναι εξαιρετικά σπάνια.Λοιπόν,μπορεί να αναρωτιέστε,αν όλοι οι πλανήτες είναι κρυμμένοι στην άλλη πλευρά, πώς θα τους δω; Το μυστικό είναι να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά και να είστε έξω λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα ή να ξυπνάτε νωρίς.

Καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα Απριλίου,ο Δίας,ο Κρόνος,ο Άρης και η Αφροδίτη θα είναι όλοι ορατοί στον ουρανό πριν την αυγή!
Αν και μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια δύσκολη αγγαρεία (να μένεις ξύπνιος μέχρι αργά ή να ξυπνάς νωρίς),σου εγγυώμαι ότι αυτή η θέα αξίζει τον κόπο. Και αν σας αρέσει να κοιτάτε τα αστέρια και τους πλανήτες στο διάστημα,δεν μπορείτε να το χάσετε!


22.Τεράστιος αστεροειδής μεγέθους 69 αμερικανικών "Αλιγάτορων" πέρασε από τη Γη στις 15/3/23,λέει η NASA.

 

ΒΡΑΧΟΣ
Ένας υπερμεγέθης αστεροειδής στο μέγεθος σχεδόν 69 αμερικανικών Αλιγάτορων πέταξε κοντά στον πλανήτη μας,την Τρίτη 15/3/23,με βάση τον ανιχνευτή αστεροειδών της NASA. 
Ο εν λόγω αστεροειδής ονομάζεται 2023 CM, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη (CNEOS) στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA (JPL). 

Ο διαστημικός βράχος είχε εκτιμώμενη διάμετρο 320 μέτρα. Η Hindustan Times πρόσθεσε ότι ο αστεροειδής είχει πλάτος 590 πόδια. Η Jerusalem Post πρόσθεσε ότι η μάζα θα μπορούσε να ζυγίζει περίπου 31.050 κιλά και οι πιθανότητες το 2023 CM να είναι βαρύτερο από αυτό είναι υψηλές.Η NASA JPL εκτιμά ότι ο αστεροειδής πέταξε περίπου 4 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Αν και η απόσταση είναι λίγο κοντά σε κοσμικό επίπεδο,το φεγγάρι εξακολουθεί να είναι πολύ πιο κοντά, κατά μέσο όρο 384.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.Ευτυχώς,δεν χτυπήσε τον πλανήτη μας.Ωστόσο,θα μπορούσε να καταστρέψει μια ήπειρο,να ισοπεδώσει μια δομή και να προκαλέσει σεισμούς, τεκτονικές μετατοπίσεις, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις, ακόμη και δασικές πυρκαγιές.

Το Ινστιτούτο Επιστημών Davidson, ο εκπαιδευτικός βραχίονας του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ,είχε δηλώσει προηγουμένως ότι εάν ένας αστεροειδής διαμέτρου 140 μέτρων χτυπήσει τη Γη,θα είχε πάνω από χιλιάδες φορές την ενέργεια και τη δύναμη της

πυρηνικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.Ενώ η Γη είναι ασφαλής από τον αστεροειδή
2023 CM που πραγματοποιήσε πτωτική πορεία,ένας άλλος τεράστιος διαστημικός βράχος κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας και θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη το 2046.Σε προηγούμενη αναφορά από τους Science Times, ο διαστημικός βράχος, που ονομάστηκε 2023 DW εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 27/2/23.Είχε εκτιμώμενη διάμετρο 165 πόδια, που ισοδυναμεί με το μήκος μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.Αν και μπορούσε να μην τερματίσει τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη και μια σύγκρουση θα ήταν πιθανή και μπορούσε να βλάψει σημαντικά την περιοχή όπου θα χτυπούσε.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να κάνουν συνεπείς επανυπολογισμούς καθώς θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες δεδομένων για να μειωθούν οι αβεβαιότητες και να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις για τις τροχιές τους χρόνια στο μέλλον.Οι αναλυτές Orbit θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το 2023 DW και θα ενημερώνουν τις προβλέψεις καθώς έρχονται περισσότερα δεδομένα.Η αποστολή DART της NASA μπορεί να είναι χρήσιμη για την προστασία του πλανήτη από δυνητικά επικίνδυνους διαστημικούς βράχους όπως το 2023 DW. Τέσσερις μελέτες επιβεβαίωσαν προηγουμένως ότι θα μπορούσε να αλλάξει επιτυχώς την τροχιά ενός μικρού αστεροειδούς με τη συντριβή ενός σκάφους σε αυτόν.Η ίδια προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει η πορεία του 2023 DW για να αποφευχθεί μια σύγκρουση.


23.Εικόνα κυλινδρικού μητρικού πλοίου που απελευθερώνει μικρά UFO.




Μια υποτιθέμενη φωτογραφία από τα αρχεία του Project Blue Book δείχνει ένα κυλινδρικό UFO
 ΚΥΛΙΔΡΙΚΟ UFO

που πιστεύεται ότι αιωρείται πάνω από τη Νέα Υόρκη στις 20 Μαρτίου 1950. 
Λέγεται ότι ο στρατός προσπάθησε να καλύψει την εικόνα του UFO λέγοντας ότι μπορεί να ήταν «το φεγγάρι», κάτι που φυσικά ήταν μια γελοία δήλωση. Μια άλλη προσπάθεια συγκάλυψης της εικόνας του UFO, πριν αποχαρακτηριστεί και δημοσιοποιηθεί τελικά το υλικό, ήταν να διαγραφεί το όνομα του ατόμου που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία από τα αρχεία του έργου, όπως και τα περισσότερα ονόματα που ενεπλάκησαν σε αυτήν την υπόθεση. 




Στις 11 Μαρτίου 2023 το Πεντάγωνο είπε ότι εξωγήινα μητρικά σκάφη πιθανόν να στέλνουν ανιχνευτές στη γη.Τώρα,η εικόνα του κυλινδρικού UFO δείχνει πολλούς μικρούς ανιχνευτές που εκτοξεύτηκαν από το UFO που πιστεύεται ότι είναι ένα «μητρικό πλοίο»,το οποίο δεν είναι μόνοαπόδειξη, ότι το Πεντάγωνο γνώριζε ήδη πριν από χρόνια για την ύπαρξη «εξωγήινων μητρικών πλοίων» που για κάποιο λόγο απελευθερώνουν μικρά ερευνούν την ατμόσφαιρα της
Γης.Επίσης μπορεί να αναρωτηθούμε γιατί το Πεντάγωνο μετά από τόσα χρόνια αρχίζει να μιλά για αυτά τα «μητρικά» που απελευθερώνουν μικρά UFO.Πρέπει να έχουν έναν καλό λόγο για να δημοσιοποιηθούν για αυτό το θέμα.





24.Σοκαρισμένοι οι αστρονόμοι μετά από μια τεράστια έκρηξη που συγκλονίζει το σύμπαν,στις 17/3/23.


ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

Για πολλά χρόνια, μια διεξοδική ματιά στα παροδικά αυξανόμενα αστέρια νετρονίων ήταν ένας καλός τρόπος για να μάθετε και να κατανοήσετε τα πιο σημαντικά μέρη αυτών των νεκρών αστεριών.Όταν οι αστρονόμοι εξέτασαν ένα από αυτά τα αστέρια νετρονίων κοντά στην άκρη του Γαλαξία μας,βρήκαν κάτι εκπληκτικό.Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι έχουν βρει αποδείξεις για μια τεράστια θερμοπυρηνική έκρηξη στο διάστημα,κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.

Στο παρακάτω βίντεο,το Factnomenal ρίχνει μια ματιά σε αυτή την τεράστια έκρηξη,η οποία είναι τόσο σπάνια που μάλλον δεν θα ξανασυμβεί.

https://www.youtube.com/watch?v=z12abpV0wVQ&t=1s


25.Σκάφος της NASA «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Hλιο.  


Το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο, καθώς πέρασε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα,
PARKER SOLAR

γνωστή ως στέμμα.Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα διέσχισε τα εξωτερικά όρια του Ήλιου και έκανε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις για φαινόμενα (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν.Το Parker αποτελεί το alter ego των δίδυμων σκαφών Voyager της NASA. Τα τελευταία είναι τα ανθρώπινα κατασκευάσματα που έχουν ταξιδέψει πιο μακριά από τον Ήλιο,και τη Γη,από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα, αφήνοντας πίσω τους την ηλιακή «επικράτεια», δηλαδή την περιοχή του διαστήματος μέχρι την οποία φθάνει η «ανάσα» του Ήλιου,ο ηλιακός άνεμος. 

Αντίθετα, το Parker Solar Probe έχει πλησιάσει την «καρδιά» του ηλιακού συστήματός μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη μηχανή.
Tο επίτευγμα, που χαρακτηρίστηκε ιστορικό από τη NASA,συνέβη στις 28 Απριλίου 2021 και ανακοινώθηκε τώρα.Χρειάστηκε πολύς χρόνος για τη λήψη και την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων από τους επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU). Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής,καθηγητής Τζάστιν Κάσπερτου Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν,«το γεγονός σηματοδοτεί την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αποστολής Parker και μία νέα εποχή για την κατανόηση της φυσικής τού στέμματος».«Φθάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ήλιο. Όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτή σχηματίστηκε, έτσι και το άγγιγμα του Ήλιου αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα»,ανέφερε η δρα Νίκολα Φοξ, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA.


Το σκάφος είχε εκτοξευθεί το 2018 με στόχο να μελετήσει τον Ήλιο από πιο κοντινή απόσταση από κάθε άλλη διαστημοσυσκευή στο παρελθόν,κάτι που έχει καταφέρει μετά από διαδοχικές ολοένα πιο κοντινές διελεύσεις,συνολικά 24. Η είσοδός του στο στέμμα, πέρα από το λεγόμενο
ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ

«όριο Alfven», σε ύψος περίπου 13 εκατομμυρίων χιλιομέτρων πάνω από την ορατή επιφάνεια του Ήλιου (τη φωτόσφαιρα),επιτεύχθηκε κατά την όγδοη κοντινή διέλευσή του από το άστρο μας.Το κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Parker, που εκτός των άλλων είναι το πιο γρήγορο αντικείμενο που έχουν κατασκευάσει οι άνθρωποι,καθώς κινείται με ταχύτητα άνω των 500.000 χιλιομέτρων την ώρα,ήδη έχει κάνει αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις.

Το στέμμα του Ηλίου κρύβει ένα μυστήριο που ζητά εξήγηση.Ενώ στη χαμηλότερη φωτόσφαιρα,που βρίσκεται πιο κοντά στην «καρδιά» του Ήλιου,η θερμοκρασία φθάνει περίπου τους 6.000 βαθμούς Κελσίου,στην ατμόσφαιρά του (στέμμα),που βρίσκεται πιο ψηλά.Η
θερμοκρασία μπορεί να φθάσει μερικά εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Επίσης, μέσα στο στέμμα

η εκροή των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων (ηλεκτρονίων, πρωτονίων και βαρέων ιόντων) ξαφνικά επιταχύνεται και μετατρέπεται στον υπερηχητικό ηλιακό «άνεμο», μία διαδικασία που επίσης δεν έχει κατανοηθεί καλά μέχρι σήμερα.Το επόμενο βήμα για το σκάφος θα είναι να κατέβει ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να παραμείνει εκεί για μεγαλύτερο χρόνο.Τελικά,το 2025 το Parker προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα. 

Οι πληροφορίες που θα συλλέξει, θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, να γίνεται στο μέλλον καλύτερη πρόβλεψη του διαστημικού καιρού και των μαγνητικών «καταιγίδων» που προκαλεί ο Ήλιος, ο οποίος, αντίθετα με τη Γη, δεν έχει καθόλου στερεά επιφάνεια.


20/3/23                                                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ

                                                                                 ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ εα

                                                                       

                                                                       










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.