Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ **** ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 1/11/23 - 10/11/23

 

 ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Οπως έχω ανακοινώσει τα άρθρα μου είναι για το Διάστημα και τους Ανδρομέδιους  Ολύμπιους. 




Μήνημα από τις ουράνιες "Φωτεινές Δυνάμεις".                          


Aν κάνουν το λάθος και ξεκινήσουν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο,θα ξεκινήσουν και οι αναλήψεις
Ζ
των επιλεγμένων ανθρώπων στα σκάφη των ουράνιων Φωτεινών Δυνάμεων.Μην σας φανεί περίεργο εάν εξαφανίζονται ξαφνκά από τις ζωές,σας οικογενειακά σας φιλικά και γνωστά σας πρόσωπα.Οι πιό δυνατοί, που εξυπηρετουν το φως,θα μείνουν κάτω για να βοηθήσουν να βγεί το φίδι από την τρύπα του και να το ξεκάνουν.Πιό δυνατοί είναι αυτοί  στις πολύ δύσκολές καταστάσεις,που τους ξεδιπλώθηκαν στη ζωή με την ανοχή των Φωτεινών Δυνάμενων.Ετσι έπρεπε ώστε να είναι σίγουροι οτι θα φέρουν εις πέρας το έργο που θα αναλάβουν σε όλο αυτό το χάος που θα έλθει.

Αυτές οι ψυχές είναι οι πιό δυνατές και μάλιστα κατείχαν υψηλές θέσεις στις ανώτερες κοινωνίες πριν κατέλθουν στη Γαία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κατήλθαν ώστε να συμμετάσχουν στον τελευταίον και πιό σημαντικό πλανητικό πόλεμο του φωτός εναντίον του σκότους.

Κάποιοι και κάποιες να είστε προετοιμασμένοι διότι σύντομα θα λάβετε την κλήση.Να έχετε τις κεραίες σας ορθανοικτές !!! (Φοίβος Μουσιγέτης)




ΔΙΑΣΤΗΜΑ - ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΟΙ




1.Η NASA γνωρίζει ότι  ένα περιστρεφόμενο και λαμπερό τεχνητό αντικείμενο που  κρύβεται στη  ζώνη  Kuiper.


Στις 12/5/94  αστρονόμοι  εργάζονταν στο αστεροσκοπείο των Καναρίων Νήσων παρατη- ρώντας τη Ζώνη Kuiper όταν εντόπισαν κάτι και έλαμπε και χαμηλώνει σε κανονικό ρυθμό κάθε 5,5 ώρες και σύμφωνα με την επιστήμη αυτό το αντικείμενο έπρεπε δεν υπάρχει καν. Στις 7/4/16, η ομάδα της NASA που εκτελούσε την αποστολή "New Horizons"της NASA περίμενε νευρικά. Το διαστημικό σκάφος επρόκειτο να εισέλθει στις πιο απομακρυ- σμένες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Είχαν στόχο τον πλανήτη Πλούτωνα,ο οποίο ζει σε μια περιοχή του ηλιακού συστήματος που ονομάζεται Ζώνη Κάιπερ. 



Λίγο πριν φτάσει στον πλανήτη νάνο, η ομάδα παρατήρησε ένα αντικείμενο,που ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους το 1994, κοντά. Και συμπεριφερόταν πολύ περίεργα. Αυτό το αντικείμενο, ό,τι κι αν ήταν, στριφογύριζε πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο γύρω του.Πολύ γρήγορα  το αντικείμενο αντανακλούσε το φως με έναν περίεργο τρόπο.Το "New Horizons" άλλαξε πορεία για να κάνει ένα fly-by. Ήθελαν μια καλύτερη ματιά σε αυτή την παράξενη συμπεριφορά. Αλλά καθώς το διαστημόπλοιο πλησίασε το αντικείμενο, όλες οι επικοινωνίες διακόπηκαν. 


Το διαστημόπλοιο New Horizons τέθηκε ξαφνικά σε ασφαλή λειτουργία. Τίποτα δεν είχε σπάσει, αλλά η NASA δεν μπορούσε να δει ή να ακούσει τίποτα. Κάτι ή κάποιος το έλεγχε και εμπόδιζε το σήμα και αν υπάρχει κάποιος που ελέγχει το αντικείμενο, δεν θέλει να φαίνεται και από όλα τα μέρη στο ηλιακό σύστημα η ζώνη Kuiper είναι το καλύτερο μέρος για να κρυφτείς. Όποιος κι αν ήταν δεν ήθελε η NASA να ξέρει ότι ήταν εδώ και ότι μας παρακολουθούσε για πολύ καιρό. Παρόλο που η NASA έχασε την επαφή με το New Horizon κάποια στιγμή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημο αρχείο καταστροφής του New Horizon.


2.Το σκάφος Juno της  ΝΑSA φωτογράφισε τρομακρικό "πρόσωπο" στον πλανήτη Δία.



Η NASA γνωρίζει ότι υπάρχει ένα περιστρεφόμενο και λαμπερό τεχνητό αντικείμενο που
ΣΚΑΦΟΣ NEW HORIZONS
κρύβεται στη ζώνη Kuiper.Στις 12 Μαΐου 1994 οι αστρονόμοι εργάζονταν στο αστεροσκοπείο των Καναρίων Νήσων παρατηρώντας τη Ζώνη Kuiper όταν εντόπισαν κάτι και έλαμπε και χαμηλώνει σε κανονικό ρυθμό κάθε 5,5 ώρες και σύμφωνα με την επιστήμη αυτό το αντικείμενο έπρεπε δεν υπάρχει καν. Στις 7/4/16, η ομάδα της NASA που εκτελούσε την αποστολή "New Horizons" της NASA περίμενε νευρικά. Το διαστημικό σκάφος επρόκειτο να εισέλθει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Είχαν στόχο τον πλανήτη Πλούτωνα,ο οποίο ζει σε μια περιοχή του ηλιακού συστήματος που ονομά- ζεται ξώνη Kuiper.


Λίγο πριν φτάσει στον πλανήτη νάνο, η ομάδα παρατήρησε ένα αντικείμενο,που ανακαλύ- φθηκε από τους αστρονόμους το 1994, κοντά. Και συμπεριφερόταν πολύ περίεργα. Αυτό το αντικείμενο, ό,τι κι αν ήταν, στριφογύριζε πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο γύρω του. Πολύ γρήγορα. Τεχνητά γρήγορα. Και το αντικείμενο αντανακλούσε το φως με έναν περίεργο τρόπο.Το "New Horizons" άλλαξε πορεία για να κάνει ένα fly-by. Ήθελαν μια καλύτερη ματιά σε αυτή την παράξενη συμπεριφορά. Αλλά καθώς το διαστημόπλοιο πλησίασε το αντικείμενο, όλες οι επικοινωνίες διακόπηκαν. 


Το διαστημόπλοιο New Horizons τέθηκε ξαφνικά σε ασφαλή λειτουργία. Τίποτα δεν είχε σπάσει, αλλά η NASA δεν μπορούσε να δει ή να ακούσει τίποτα. Κάτι ή κάποιος το έλεγχε και εμπόδιζε το σήμα και αν υπάρχει κάποιος που ελέγχει το αντικείμενο, δεν θέλει να φαίνεται και από όλα τα μέρη στο ηλιακό σύστημα η ζώνη Kuiper είναι το καλύτερο μέρος για να κρυφτείς. Όποιος κι αν ήταν δεν ήθελε η NASA να ξέρει ότι ήταν εδώ και ότι μας παρακολουθούσε για πολύ καιρό. Παρόλο που η NASA έχασε την επαφή με το New Horizon κάποια στιγμή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημο αρχείο καταστροφής του New Horizon.



 3.Εντοπίστηκε για πρώτη φορά υπέρυθρο σέλας στον Ουρανό.




Το εντυπωσιακό φαινόμενο ρίχνει φως σε ατμοσφαιρικές και μαγνητικές διεργασίες του αέριου πλανήτη.
ΥΠΕΡΥΘΡΟ ΣΕΛΑΣ
Αστρονόμοι που μελέτησαν δεδομένα από το μεγάλο τηλεσκόπιο Keck II στο Mauna Kea στη Χαβάη παρατήρησαν με επιτυχία το υπέρυθρο σέλας του Ουρανού για πρώτη φορά.Όπως τα σέλας στη Γη έτσι και αυτά στον Ουρανό προκαλούνται όταν τα φορτισμένα σωματίδια που οδηγούν τον ηλιακό άνεμο αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και διοχετεύονται κατά μήκος  γραμμών του  μαγνητικού πεδίου προς τους μαγνητικούς πόλους.Καθώς έρχοντε στην ατμόσφαιρα του Ουρανού,τα φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με μόρια της ατμόσφαιρας του πλανήτη, προκαλώντας τη λάμψη αυτών των μορίων.



Στη Γη,το σέλας προέρχεται από συγκρούσεις με άτομα οξυγόνου και αζώτου λαμβάνοντας αποχρώσεις κυρίως κόκκινο,πράσινο και μπλε.Στον Ουρανό,ωστόσο,τα κυρίαρχα ατμοσφαιρικά αέρια είναι το υδρογόνο και το ήλιο σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στη Γη.Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η λάμψη του σέλαος στο Ουρανό να είναι κυρίως στα υπεριώδη και υπέρυθρα μήκη κύματος.Το 1986 υπεριώδες σέλας στον Ουρανό εντοπίστηκε από το σκάφος Voyager 2 της NASA που πλησίασε τον πλανήτη. Χρειάστηκαν σχεδόν 40 χρόνια για να ανιχνευθεί το αντίστοιχο υπέρυθρο. 


Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το φασματόμετρο Keck II Near-Infrared (NIRSPEC) αστρονόμοι με επικεφαλής την επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λέστερ εντόπισαν γραμμές εκπομπής από το μόριο H3+.Το H3+ είναι ένα κατιόν τριυδρογόνου που περιέχει τρία πρωτόνια και μόνο δύο ηλεκτρόνια, που σημαίνει ότι είναι θετικά φορτισμένο.Η εκπομπή του Ουρανού ήταν το αποτέλεσμα του μοριακού υδρογόνου που ιονίστηκε και σχημάτισε κατιόντα Η3+ μετά από συγκρούσεις με φορτισμένα σωματίδια, με την εκπομπή να δημιουργεί μια υπέρυθρη λάμψη σέλας πάνω από τον βόρειο μαγνητικό πόλο.


4.Γιά όσους δεν γνωρίζουν,οι Ανδρομέδιοι-Ολύμπιοι είναι ήδη όλοι τους στην Ελλάδα από 2022.


Είμαστε ήδη πολύ κοντά και η ώρα μηδέν έφτασε.Μεγάλα γεγονότα θα ξεκινήσουν,Θα υπάρξει
ΟΜΑΔΑ  ΕΨΙΛΟΝ
ένα μεγάλο βιβλικό σενάριο όπου θα νομίζουμε ότι είναι ο 3ος ΠΠ,αλλά στην πραγματικότητα ενεργο- ποιούμε στρατιώτες και εξωγήϊνους και στη συνέχεια βομβαρδίζουμε όλα αυτά τα σατανικά κτήρια Luceriferian.Ηδη από 15/7/22 βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα μας φύλακας της,  ο δορυφορός Επότης εξωγήινης υπερτεχνολογίας στον οποίον έχουν κάνει και θέση σε τροχιά.


Μιά ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, ατόμων της "Ομάδας Εψιλον",φυλάει την Ελλάδα μας πλέον από κάθε επιβουλή και όποια κι'αν είναι!!Επίσης,από 15/7/22 έχουν έρθει στην Ελλάδα και αλλού,δισεκατομμύρια,σκάφη των Ανδρομέδιων για να μας φυλάνε.Ο μεγάλος αέρας που είχαμε τον Ιούλιο του 2023,είναι των σκαφών των Ανδρομέδιων !!

Στο ανατολικό Αιγαίο,κοντά στα παράλια της Τουρκίας,μεγάλο μέρος Ανδρομέδιων σκαφών βρίσκεται μέσα στον βυθό και περιμένει τους Τούρκους.Οι Ανδρομέδιοι είναι έτοιμοι,αν μας χτυπήσουν οι Τούρκοι τα νησία μας και τον στόλο μας,θα επέμβουν και θα γίνει .."το έλα να δείς".

Η Ελλάδα έχει μεγάλη προστασία απο τις Θείες δυνάμεις του Θεού και τους Ανδρομέδιους. 




5.Κάθε οκτώ λεπτά, μια μαγνητική πύλη που συνδέει τη Γη και τον Ήλιο θα ανοίγει.



Κατά τη διάρκεια του χρόνου,κάτι θα συμβεί στον ουρανό που πολλοί επιστήμονες δεν πίστευαν
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΠΟΡΤΑ
ότι θα συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Η NASA λέει ότι θα ανοίξει μια μαγνητική πόρτα που θα συνδέει τη Γη και τον Ήλιο, που απέχουν μεταξύ τους 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Σωματίδια υψηλής ενέργειας θα περάσουν από αυτό το κενό μέχρι να κλείσει, κάτι που θα συμβεί τη στιγμή. Ο διαστημικός φυσικός,του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων της NASA, David Seebeck,το αποκαλεί "γεγονός μεταφοράς ροής" και το 1998 ήταν σίγουρος ότι δεν υπήρχαν, αλλά η απόδειξη είναι πλέον ξεκάθαρη. Στην πραγματικότητα,ο David Seebeck απέδειξε την ύπαρξή τους το 2008 σε ένα συνέδριο πλάσματος στο Huntsville της Αλαμπάμα, όταν είπε σε μια ομάδα διαστημικών φυσικών από όλο τον κόσμο για την έρευνά του.



Η NASA ανακάλυψε ότι στο μέλλον, αυτά τα ανοίγματα μεταξύ του Ήλιου και της Γης θα συμβαίνουν κάθε 8 λεπτά.Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και πολύ καιρό ότι η Γη και ο Ήλιος συνδέονται μεταξύ τους.Μέσω του ηλιακού ανέμου, σωματίδια υψηλής ενέργειας από τον Ήλιο φτάνουν στη μαγνητόσφαιρα της Γης, η οποία είναι η μαγνητική φυσαλίδα που περιβάλλει τον πλανήτη μας, και διαπερνούν τη μαγνητική θωράκιση.

"Συνήθιζα να πιστεύαμε ότι αυτή η σύνδεση ήταν μόνιμη και ότι ο ηλιακός άνεμος θα μπορούσε να εισέλθει στο διάστημα κοντά στη Γη οποιαδήποτε στιγμή όταν ήταν ενεργός, Κάναμε λάθος. Οι συνδέσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες και οι εκλάμψεις και η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα ηλιακά σωματίδια δεν έχουν καμία επίδραση σε αυτές.Αυτές οι πύλες ανοίγουν κάθε  οκτώ λεπτά"λέει ο Seebeck. 

 

6.Το σκάφος Parker Solar Probe που παρακολουθεί τον Ήλιο.


Το σκάφος Parker Solar Probe που παρακολουθεί τον Ήλιο από μικρή απόσταση κατέρριψε και
PARKER  SOLAR
PROBE
πάλι το ρεκόρ του ταχύτερου τεχνητού αντικει-μένου.Στο 17ο κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, το σκάφος της NASA έπιασε τα 625.266 χιλιόμετρα την ώρα, ή 176 χιλιόμετρα στο  δευτερόλεπτο, ταχύτητα 500 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στην επιφάνεια της θάλασσας. 


Με αυτή την ταχύτητα, θα χρειαζόταν 45 δευτερόλεπτα για να πετάξει από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, μια απόσταση σχεδόν 8.000 χιλιομέτρων. H θερμική ασπίδα του σκάφους το προστατεύει από τις ακραίες θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1.400 βαθμούς Κελσίου Το νέο ρεκόρ τέθηκε στις 27 Σεπτεμβρίoυ.




7.Επιταχύνεται η δραστηριότητα στον Ηλιο, κορυφώνεται ήδη το 2024.     




Πόσο επηρεάζονται οι δορυφόροι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και οι τηλεπικοινωνίες.Για
ΗΛΙΟΣ
πρώτη φορά οι ΗΠΑ βάζουν πρόστιμο σε πάροχο δορυφόρου για εγκατάλειψη σκουπιδιών στο διάστημα και 14 χιλιάδες σε τροχιά και άλλοι 100.000 ετοιμάζονται.Οι προγνώσεις των καιρικών συνθηκών στο διάστημα αλλάζουν,η αιχμή της ηλιακής δραστηριότητας,που αναμε-νόταν,για το 2025,θα μπορούσε να επιταχυνθεί ήδη από το 2024, φθάνοντας σε ένταση υψηλότερη με αναμενόμενη με συνέπειες για τη λειτουργία των δορυφόρων, των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλε- επικοινωνιακών συστημάτων.Αυτό υποδεικνύεται από το πιο πρόσφατο ενημερωμένο δελτίο από το Space Weather Prediction Center (SWPC) από την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).


Το έγγραφο είναι το αποτέλεσμα ενός νέου πειραματικού συστήματος που κατέστησε δυνατό να γίνουν πιο ακριβείς οι προβλέψεις που έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια, στην αρχή του τρέχοντος ηλιακού κύκλου. Εκείνη την εποχή, τα μοντέλα υπέθεταν ότι η δραστηριότητα του αστεριού μας θα ήταν συνολικά αδύναμη και ότι θα κορυφωθεί τον Ιούλιο του 2025 με μέγιστη αιχμή 115 ηλιακών κηλίδων. Το σενάριο φαινόταν σύμφωνο με τον προηγούμενο ηλιακό κύκλο, ο οποίος ήταν ο πιο αδύναμος του περασμένου αιώνα με έναν αριθμό ηλιακών κηλίδων στη μέγιστη κορυφή (116) πολύ κάτω από τον μέσο όρο (ίσο με 179).


Οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο τρέχων ηλιακός κύκλος θα κορυφωθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2024, με έναν αριθμό ηλιακών κηλίδων μεταξύ 137 και 173. Επομένως,η ένταση θα παραμείνει κάτω από το μέσο όρο,αλλά αυτό δεν μας προστατεύει από τις καιρικές αναταράξεις που θα μπορούσαν ακόμη επηρεάζουν τη λειτουργία των δορυφόρων, του GPS,των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

https://www.youtube.com/watch?v=S3I30ZzsIKU




8.Εκτοξεύτηκε ο εξερευνητής του σουπερνόβα που εξαπλώνεται στο γαλαξία μας.



Η αποστολή θα φωτίσει τους μηχανισμούς των αστρικών εκρήξεων.Σε απόσταση περίπου 2.600
ΒΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ
ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κύκνου βρισκόταν ένα άστρο με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.Πριν από περίπου 20 χιλιάδες έτη το άστρο αυτό εξερράγη.Η έκρηξη σουπερνόβα δημιούργησε κρουστικά κύματα που αλληλεπιδρώντας με μεσοαστρικά αέρια και σκόνη σχημάτισαν ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα το οποίο ονομάστηκε "Βρόχος του Κύκνου".Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια ή ύλη του άστρου που εκτοξεύτηκε από την έκρηξη συνεχίζει να ταξιδεύει στο Διάστημα και το νεφέλωμα συνεχίζει να διαστέλλεται με ταχύτητα 1,5 εκατομυρίων χλμ,ανά ώρα,έχοντας φτάσει σε έκταση τα 120 έτη φωτός. 

Για αυτόν τον λόγο το νεφέλωμα αυτό αποτελεί ένα από τους αγαπημένους στόχους των αστρονόμων αφού η μελέτη του φωτίζει τους μηχανισμούς ενός από τα πιο βίαια,εντυπωσιακά και κρίσιμα για την ύπαρξη και εξέλιξη του Σύμπαντος φαινόμενα.Στο "Βρόχο του Κύκνου" έχει εντοπιστεί μια περιοχή που θεωρείται από τους επιστήμονες ως ένα νεφέλωμα μέσα στο νεφέλωμα και εξαιτίας των χαρακτηριστικών του έχει λάβει την ονομασία "Νεφέλωμα του Πέπλου".


Εκτιμάται ότι το "Νεφέλωμα του Πέπλου" διαθέτει τις συνθήκες για να αποτελέσει μια περιοχή γέννησης νέων άστρων και γιααυτό τον λόγο αποτελεί επίκεντρο της προσοχής στις παρατηρήσεις του "Βρόχου του Κύκνου". Η NASA ανακοίνωσε ότι εκτόξευση με επιτυχία την αποστολή INFUSE η οποία θα μελετήσει τις αλληλεπιδράσεις της ενέργειας της έκρηξης στο γαλαξιακό περιβάλλον.Οι εκρήξεις σουπερνόβα,όπως αυτή που δημιούργησε το "Βρόχος του Κύκνου",έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο σχηματισμού των γαλαξιών λένε οι επιστήμονες.Τα όργανα της αποστολής θα συλλέξουν φως που εκπέμπει ο Βρόχος του Κύκνου σε μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολία. 

Τα μέχρι σήμερα ευρήματα από τις παρατηρήσεις στο Βρόχο του Κύκνου δείχνουν ότι η σκόνη και τα αέρια της έκρηξης έχουν θερμοκρασία 50 χιλιάδες έως 300 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου και καθώς ταξιδεύουν στο Διάστημα συντρίβονται σε πολύ κρύο αέριο.Η μελέτη αυτή της διεργασίας και άλλων δεδομένων που θα συλλεχθούν θα βοηθήσουν τους ειδικούς να εντοπίσουν το πού βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία κατά μήκος του νεφελώματος και τελικά να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τους κύκλους ζωής των άστρων και των γαλαξιών.



9.Οι σεισμοί στον Άρη αποκαλύπτουν ότι κάναμε λάθος για τον πυρήνα του.



Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκάλυψε ενδιαφέρουσες  λεπτομέ-
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ
 ρος.Δύο ξεχωριστές εργασίες με γεωφυσικούς, ρίχνουν φως στην εσωτερική σύνθε σύνθεση του Άρη.Σύμφωνα με τα ευρήματά τους,υπάρχει ένα στρώμα λιωμένου πυριτικού πετρώματος πάχου 150 χιλιομέτρων  που περιβάλλει τον πυρήνα του υγρού σιδηρούχου κράματος του Αρη. Προηγουμένως, θεωρούνταν ότι ο Άρης έχει έναν μεγάλο πυρήνα με ακτίνα 1830 χλμ γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία ελαφρυτέρων στοιχείων Ωστόσο,η νέα έρευνα δείχνει έναν μικρότερο πυρήνα,που εκτιμάται ότι έχει ακτίνα μεταξύ 1650-16 χλμ.  


Αυτή η αναθεωρημένη κατανόηση ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τη χημική σύνθεση του Άρη και αμφισβητεί προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την πυκνότητα και τη στοιχειακή σύσταση του πυρήνα του.Οι επιπτώσεις των ευρημάτων εκτείνονται πέρα από τον επαναπροσδιορισμό της εσωτερικής δομής του Άρη.Προσφέρουν ζωτικά στοιχεία για την ιστορία και την εξέλιξη του πλανήτη.Για παράδειγμα,η απουσία περίσσειας ελαφρύτερων στοιχείων στον πυρήνα αμφισβητεί προηγούμενες εξηγήσεις για την απώλεια του παγκόσμιου μαγνητικού πεδίου του Άρη.


Εμβαθύνοντας περισσότερο σε αυτές τις ανακαλύψεις,οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεδιαλύνουν το αινιγματικό παρελθόν του Άρη, ρίχνοντας φως στο πώς ο πλανήτης μεταμορφώθηκε στον άγονο, ενδιαφέροντα κόσμο που παρατηρούμε σήμερα.Περαιτέρω έρευνα και εξερεύνηση υπόσχονται να διαλευκάνουν τα υπόλοιπα μυστήρια γύρω από τη γεωλογική ιστορία του Άρη.



10.Υπάρχει τελικά ζωή στην Αφροδίτη; Εντοπίστηκαν τα πρώτα σημάδια, στα σύννεφα!



ΠΛΑΝΗΤΗΣ  ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Τον Σεπτέμβριο του 2020,οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Jane Greaves του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, ανέφεραν ότι εντόπισαν φωσφίνη, ένα πιθανό σημάδι ζωής, στα σύννεφα της Αφροδίτης. Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις και επακόλουθες μελέτες, οι οποίες επί το πλείστον απέτυχαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Μια πρόσφατη εξέλιξη προσθέτει ένα νέο της  Αφροδίτης.Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Clark Maxwell (JCMT) στο Αστεροσκο-  πείο Mauna Kea στη Χαβάη,η Greaves και η ομάδα της εξερεύνησαν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, φτάνοντας ακόμη και στη μέση των νεφών της.Οι ερευνητές λένε ότι η φωσφίνη μπορεί να προέρχεται από χαμηλότερες περιοχές της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.Ωστόσο,το κρίσιμο ερώτημα παραμένει τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη φωσφίνης; Θα μπορούσε να υποδηλώνει την παρουσία εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη;Η Greaves εξήγησε ότι στη Γη, η φωσφίνη παράγεται από μικροοργανισμούς σε περιβάλλοντα με χαμηλή περιεκτικό σε οξυγόνο. Αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής φωσφίνης είναι μοναδική, καθώς η Γη δεν διαθέτει άφθονο ελεύθερο υδρογόνο, καθιστώντας τη φωσφίνη ένα πιθανό βιοσημάδι, αν βρεθεί σε άλλους πλανήτες.


Αυτή η ενδιαφέρουσα πιθανότητα αναστάτωσε την επιστημονική κοινότητα πριν από τρία χρόνια, όταν η φωσφίνη ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα σύννεφα της Αφροδίτης.Παρά τις σκληρές συνθήκες της επιφάνειας της Αφροδίτης,το περιβάλλον περίπου 50 χιλιόμετρα ψηλότερα μέσα στα σύννεφα, μοιάζει με τις πιο φιλόξενες συνθήκες της Γης.Ωστόσο και αν η φωσφίνη είναι παρούσα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης,αυτό δεν αποδεικνύει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Αβιοτικές διεργασίες,ορισμένες από τις οποίες δεν είναι πλήρως κατανοητές, θα μπορούσαν επίσης να παράγουν φωσφίνη στην Αφροδίτη.Η Greaves τόνισε μια εναλλακτική θεωρία κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της.

Η φωσφίνη θα μπορούσε να σχηματιστεί με την απελευθέρωση πετρωμάτων που περιέχουν φώσφορο στην υψηλή ατμόσφαιρα και τη διάβρωσή τους με νερό και οξύ, δημιουργώντας φωσφίνη.Αναλογιζόμενη την αρχική ανίχνευση,η Greaves εξήγησε ότι η έρευνα για την Αφροδίτη προκλήθηκε από μελέτες άλλων πλανητών όπως ο Κρόνος και από την πρόοδο  τεχνολογίας των τηλεσκοπίων.Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό, η ανακάλυψη του 2020 οδήγησε σε εντατικές έρευνες παρακολούθησης,αν και οι μεταγενέστερες μελέτες απέτυχαν να αναπαράγουν τα αποτελέσματα.

Τα πρόσφατα ευρήματα της Greaves είναι πιθανό να δώσουν ώθηση σε περαιτέρω έρευνες στο μέλλον. Η Αφροδίτη έχει καταστεί σημαντικό επίκεντρο της πλανητικής επιστήμης και της αστροβιολογίας.Οι επερχόμενες αποστολές της NASA,όπως οι VERITAS και DAVINCI,μαζί με τον ευρωπαϊκό EnVision, έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευθούν προς τον πλανήτη την επόμενη δεκαετία.Το DAVINCI θα μεταφέρει έναν καθετήρα καθόδου για να μελετήσει από κοντά την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δίνοντας ενδεχομένως απαντήσεις στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τη φωσφίνη στην Αφροδίτη και το αν υπάρχει ζωή στον πλανήτη.



11.Ιατρική τεχνολογία εξωγήινης προέλευσης με ολογραφικά  κρεβάτια.


Το τελευταίο διάστημα αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ιατρικής τεχνολογίας εξωγήινης προέλευσης,η
ΟΛΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΚΡΕΒΑΤΙ
οποία θα γίνεται δωρεάν στο παγκόσμιο πληθυσμό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Συμβουλίου της Ανδρομέδας,μέσω επαφής με τον Alex Collier, αναφέρει ότι αυτό είναι απολύτως αληθεια: "Ολογραφικά κρεβάτια με προηγμένη ιατρική τεχνολογία".Είναι μια προηγμένη ιατρική τεχνολογία που η Συνομοσπονδία χρησιμοποιεί στους πλανήτες για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε κύτταρο σε μοριακό και κβαντικό επίπεδο είναι απλά ενέργεια,φως και ήχος.Αυτό που κάνει η τεχνολογία. στο φυσικό σώμα, είναι να σαρώσει ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα και να τραβήξει 3D φωτό, κάθε κύτταρο ιστό και οργάνων και να αναγνωρίσει το γονιδίωμα και τον τύπο DNA του.Δηλαδή αν το δούμε από κβαντική άποψη, το φυσικό σώμα είναι απλά ενέργεια και πληροφόρηση βασισμένη στην αρχή της ενέργειας, του φωτός και του ήχου.


Τα κύτταρά μας αντιδρούν στις σκέψεις μας.Ανάλογα με το είδος της σκέψης που έχουμε στο συγκεκριμένο σημείο,το σώμα μας αντιδρά άμεσα σε κβαντικό,μοριακό,κυτταρικό επίπεδο, παράγοντας εκατομμύρια ηλεκτροβιοχημικές αντιδράσεις.Εάν η σκέψη είναι αρνητική,το σώμα αντιδρά στέλνοντας ανισορροπία και ως εκ τούτου σωματική δυσφορία, ασθένεια ακόμα και κάθε είδους καρκίνο.Αν η σκέψη είναι θετική και ευγνώμων,το σώμα αντιδρά βάζοντας τον εαυτό του σε ισορροπία,που λέγεται ομοιόσταση,δηλαδή είμαστεσε τέλεια υγεία.

Αυτά τα ολογραφικά κρεβάτια ανιχνεύουν όλα αυτά τα πράγματα μέσω ολογραφικής σάρωσης. Όποιος έχει προβλήματα υγείας,περνώντας από αυτό το μηχάνημα βγαίνει εντελώς υγιής.Καμία ασθένεια δεν στέκεται εμπόδιο στην επούλωση και την αποκατάσταση της υγείας.Μπορεί να αναγεννήσει ολόκληρα όργανα,όπως χέρια,χέρια,πόδια,κλπ.Επίσης μπορεί να αναζωογονήσει ένα επιδεινωμένο φυσικό σώμα πίσω ανεξάρτητα από την ηλικία.

Η λειτουργία αυτών των μηχανημάτων θα πραγματοποιηθεί από  στρατό της Γήινης Συμμαχίας. Για τη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων θα υπάρχει προηγούμενη εκπαίδευση από εξωγήινους εκπαιδευτές,ιατρικό προσωπικό που είχε προηγουμένως επιλεγεί για τις ηθικές,ηθικές και πνευματικές του ικανότητες,οι οποίοι βρίσκονται στην πέμπτη διάσταση της συνείδησης.

Αυτές οι μηχανές παράγονται μαζικά στο φεγγάρι και σε μέρη της Γης από τη Γήινη Συμμαχία, μια ομάδα επιχειρηματιών αεροδιαστημικής με συμβουλές από τη Γαλαξιακή Συνομοσπονδία.Θα εφαρμοστεί προοδευτικά σε όλο τον κόσμο.Η υπηρεσία θα είναι ενελώς δωρεάν.Είναι μέρος της διαδικασίας μετάβασης της ανθρωπότητας στην πέμπτη διάσταση της συνείδησης.

Έρχονται υπέροχες εποχές για την ανθρωπότητα! 
Εν τω μεταξύ,ας αντισταθούμε στο σκοτάδι μέχρι τέλους! 
Αντισταθείτε,είμαστε μέρος της αλλαγής !!



12.Τελικά,ίσως το ταξίδι στον χρόνο να είναι εφικτό, με μία βασική προϋπόθεση.



Η κβαντική σφαίρα λειτουργεί βάσει διαφορετικών αρχών σε σύγκριση με τον καθημερινό
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
κλασικό κόσμο μας,επιτρέποντας φαινόμενα που κυμαίνονται από φανταστικά έως παράξενα, όπως το ταξίδι στον χρόνο.Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι φυσικοί διερεύνησαν την έννοια της προσομοίωση  κλειστών χρονικών καμπυλών και μιας θεωρητική διαδρομή πίσω στο χρόνο, χρησιμοποιώντας την κβαντική διεμπλοκή,μια ιδιότυπη κβαντική αλληλεπίδραση όπου οι ιδιότητες των διεμπλεκό- μενων σωματιδίων είναι αλληλοεξαρτώμενες, ανεξάρτητα από την απόσταση.



Η μελέτη αυτή,που συχνά αναφέρεται ως Gedankenexperiment,ένα πείραμα σκέψης που έγινε δημοφιλές από τον Αϊνστάιν,εμβαθύνει στην έννοια του "αποτελεσματικού ταξιδιού στον χρόνο". Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το ταξίδι στον χρόνο δεν είναι εφικτό.Οπότε,τι άλλαξε;Τα κβαντικά σωματίδια στη Γη,τα οποία περιπλέκονται με απομακρυσμένα σωματίδια, θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν γεγονότα στο μακρινό παρελθόν.Η έρευνα προτείνει μία μέθοδο για την πιθανολογική βελτίωση των επιλογών του παρελθόντος με τον χειρισμό κβαντικών ανιχνευτών μέσω της διεμπλοκής, επιτρέποντας αναδρομικές προσαρμογές με βάση τα μετρούμενα αποτελέσματα.


Αν και το πείραμα έδειξε ποσοστό αποτυχίας 75%,οι ερευνητές πρότειναν τη χρήση μεγάλου αριθμού διεμπλεκόμενων φωτονίων και ενός μηχανισμού φιλτραρίσματος για την ενίσχυση του ποσοστού επιτυχίας.Παρά τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των κλειστών χρονικών καμπυλών και την έλλειψη πλήρους θεωρίας της κβαντικής βαρύτητας,η μελέτη παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση για την εξερεύνηση της κβαντικής μηχανικής.Η σημασία της δεν έγκειται στην επιβεβαίωση του πραγματικού ταξιδιού στο χρόνο, αλλά στην αξιοποίηση της αντισυμβατικής σχέσης της κβαντομηχανικής με το χρόνο για επίτευξη ενδιαφέροντων αποτελεσμάτων,όπως το ταξίδι στον χρόνο μέσω προσομοίωσης. 



13.Έχουμε την ικανότητα να ανατινάξουμε αστεροειδή, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε


Τον Ιούλιο του 2023,ένας ευμεγέθης αστεροειδής διαμέτρου περίπου 30 έως 60 μέτρων,πέρασε
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ
επικίνδυνα κοντά από τη Γη, φτάνοντας σε απόσταση μόλις το ένα τέταρτο της διαδρομής προς τη Σελήνη.Ευτυχώς, δεν αποτέλεσε άμεσο κίνδυνο για τον πλανήτη μας.Ωστόσο,αν είχε χτυπήσει τη Γη,η επακόλουθη σύγκρουση θα ήταν 3 φορές ισχυρότερη από το περιστατικό του Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το 2013.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αστεροειδής αυτός δεν εντοπίστηκε μέχρι και δύο ημέρες με τη διέλευση του, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση του εντοπισμού σημαντικών ουράνιων αντικειμένων. Ενώ αυτοί οι αστεροειδείς μπορεί να μην αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, θα μπορούσαν ωστόσο να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές.Μια πρόσφατη μελέτη θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε μια παρόμοια σύγκρουση αστεροειδούς αν την εντοπίζαμε μόλις λίγες ημέρες πριν συμβεί;



Η μελέτη εξετάζει έναν αστεροειδή παρόμοιο με τον προαναφερθέντα 2023 NT1 και διερευνά τη δυνατότητα αντιμετώπισής του με τη μέθοδο Pulverize It (PI).Αυτή η προσέγγιση, που θυμίζει χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ,περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός πυραύλου οπλισμένου με έναν συνδυασμό κινητικών και εκρηκτικών προσκρουστήρων.

Ο πύραυλος θα απελευθερώσει αυτούς τους προσκρουστήρες με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας τη θραύση του αστεροειδούς σε μικρότερα θραύσματα, το καθένα με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από 10 μέτρα. Οι προσομοιώσεις υπερταχύτητας υποδηλώνουν ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να εξουδετερώσει αποτελεσματικά τον αστεροειδή, ακόμη και αν εφαρμοζόταν λίγο πριν φτάσει στη Γη.Το προκύπτον νέφος συντριμμιών θα αποτελούσε περιορισμένο κίνδυνο για τον πλανήτη μας.


Παραδόξως, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνολογία για να εκτοξεύσουμε έναν αμυντικό πύραυλο μέσα σε μία ημέρα, με την προϋπόθεση ότι διατηρούμε ένα σύστημα ετοιμότητας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή παραμένει θεωρητική.Προς το παρόν,δεν διαθέτουμε τους πυραύλους και τα συστήματα πρόσκρουσης που απαιτούνται για μια τέτοια αποστολή.Σε περίπτωση άμεσης απειλής από αστεροειδή,δεν διαθέτουμε τα μέσα για να την αντιμετωπίσουμε.Ενώ υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ενός πυραύλου πλανητικής άμυνας,το βασικό ερώτημα παραμένει:"Έχουμε την αποφασιστικότητα να κατασκευάσουμε και να αναπτύξουμε ένα τέτοιο σύστημα;"


14.Η NASA αποκαλύπτει τρομακτικό κενό στις γνώσεις μας για την απειλή αστεροειδων.


Λίγο πολύ σε όλους αρέσουν τα infographics.Τι γίνεται όμως όταν αυτό προέρχεται από την
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ

NASA και δείχνει πως έχουμε μεγάλο κενό στις γνώσεις μας που θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές;Μια από τις βασικές δουλείες της NASA είναι η άμυνα του πλανήτη, που πρακτικά σημαίνει να προσέχει για αστεροειδείς που κατευθύνονται προς την Γη και μπορεί να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπων αν έχουμε πρόσκρουση.Άλλωστε οι περισσότεροι ξέρουμε τι έγινε με τους δεινόσαυρους.Η παρακολούθηση αστεροειδών,είναι πιο δύσκολη από ότι ακούγεται. Οι αστεροειδής δεν εκπέμπουν το δικό τους φως, αλλά αντανακλούν  από άλλες πηγές φωτισμού. Αυτό σημαίνει, πως όταν είναι εκτός του ηλιακού μας συστήματος και πλησιάζουν,δε μπορούμε να τους δούμε εύκολα, μέχρι να αντανακλάσουν το φως του ήλιου.Τελευταία έχουν εγκατασταθεί ακόμα περισσότερα τηλεσκόπια, με σκοπό να ανιχνεύουν αυτούς τους αστεροειδείς.


Αυτά τα τηλεσκόπια φαίνεται να κάνουν δουλίτσα, καθώς από τα τέλη του Αυγούστου 2023, έχουν καταφέρει να βρουν 32.000 αστεροειδείς κοντά στην Γη.Δεν αρκεί μόνο να τους βρούμε, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί η κίνησή τους, για να δούμε αν έρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Γη. Στην προσπάθεια εύρεσης, βοηθάνε και ερασιτέχνες αστρονόμοι, που στέλνουν τα δεδομένα τους στο Minor Planet Center, ένας από τους κεντρικούς κόμβους της στρατηγικής πλανητικής άμυνας της NASA και ένα κεντρικό κέντρο εκκαθάρισης για κυνηγούς αστεροειδών σε όλο τον κόσμο,που επιλέγει τους κυνηγούς αστεροειδών που προσφέρουν καλά δεδομένα.


Από τους 32.000 αστεροειδει αστεροειδείς κοντά στην Γη,πάνω από 10.000 έχουν διάμετρο πάνω από 140 μέτρα.Ένας τέτοιος αστεροειδής,αν πέσει στην Γη,μπορεί να εξαφανίσει μια πόλη από τον χάρτη.Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ο αστεροειδής που έπεσε στο Chelyabinsk της Ρωσίας, το 2013 και τραυμάτισε 1500 άτομα, ενώ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, ήταν μόλις 20 μέτρα.Ένας αστεροειδής 7 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Ρωσίας,θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές αν χτυπήσει το έδαφος της Γης, προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους.Αν αυτό νομίζεται πως είναι τρομακτικό,τότε το infographic μας λέει κάτι ακόμα πιο τρομακτικό. 


Σύμφωνα με αυτό,δεν έχουμε βρει ούτε τους μισούς αστεροειδής που είναι κοντά στην Γη,με μέγεθος πάνω από 140 μέτρα.Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 14.000 αστεροειδής, άνω των 140 μέτρων, που βρίσκονται κοντά στην Γη και δεν έχουμε βρει ακόμα.Ένας να είναι σε τροχιά σύγκρουσης, τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.Το ακόμα πιο τρομακτικό είναι πως 50 από τους αστεροειδής που βρήκαμε,έχουν διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου. 

Ένας τέτοιος αστεροειδής θα ήταν καταστροφικός,όχι μόνο για μια πόλη, λλά θα μπορούσε να εξαφανίσει ολόκληρες χώρες από τον χάρτη. Οι εκτιμήσεις λένε πως ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους,είχε διάμετρο 10 χιλιομέτρων.Σε αυτό το project δεν δουλεύει μόνο η NASA, αλλά και αρκετοί οργανισμοί, ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του πλανήτη από την απειλή ενός αστεροειδούς. Ελπίζουμε περισσότεροι να ταχθούν στην προστασία της Γης στο μέλλον.


15.Γνωρίστε τους 10 αστεροειδείς που θα επισκεφτεί το διαστημόπλοιο Lucy της NASA.


Το ηλιακό σύστημα είναι γεμάτο με αστεροειδείς τόσο διαφορετικούς όσο οι πλανήτες μας. Η
ΤΡΩΙΚΟΙ  ΒΡΑΧΟΙ
κύρια ζώνη αστεροειδών, που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία, φιλοξενεί πολλούς διαφορετικούς τύπους διαστημικών πετρωμάτων. Αλλά μια νέα αποστολή που ονομάζεται Lucy θα ξεκινήσει σύντομα για να μελετήσει μια ομάδα αστερο- ειδών που δεν έχει ακόμη μελετηθεί από κοντά τους Tρωικούς βράχους.


Οι Τρωικοί βράχοι δεν είναι ακριβώς,όπως οι βράχοι που βρέθηκαν στη ζώνη των αστεοειδών. Είναι όλα υπολείμματα από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος.Αλλά ενώ οι βράχοι της ζώνης των αστεροειδών έχουν μεγάλο εύρος ανακλαστικότητας,οι Τρωικοί τείνουν να είναι ως επί το πλείστον μη ανακλαστικοί βράχοι.Οι Τρωικοί διαφέρουν επίσης στο ότι περιφέρονται πιο μακριά από τον ήλιο,κοντά στην τροχιά του Δία. 

Η αποστολή Lucy της NASA εκτοξεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021,για να μελετήσει αυτούς τους μοναδικούς διαστημικούς βράχους.Η αποστολή θα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες και είναι εξοπλισμένη με τέσσερα όργανα που μπορούν να παρατηρούν τη θερμοκρασία, το άλμπεδο και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας των αστεροειδών που θα επισκεφθεί. Η Lucy έχει προγραμματιστεί να περάσει πάνω από 10 αστεροειδείς σε δύο βράχους της κύριας ζώνης και οκτώ Τρωικοί.Οι επιστήμονες θα μάθουν περισσότερα για καθέναν από αυτούς τους στόχους σε αυτήν την αντίστροφη μέτρηση!


16.Πολύ σημαντική ανακάλυψη για τον παγωμένο πλανήτη νάνο.


Εντοπίστηκε έκρηξη κρυοηφαιστείου στον Πλούτωνα η οποία αποκαλύπτει τον υπόγειο ωκεανό
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ
του.Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 και για ογδόντα χρόνια παρέμενε ένας σκοτεινός απόλυτα ψυχρός κόσμος για το οποίο γνωρίζαμε ελάχιστα πράγματα.


Το 2015 έφθασε στον Πλούτωνα το σκάφος της αποστολής New Horizons και αποκάλυψε ένα απρόσμενα ενδιαφέροντα και ενεργό γεωλογικά κόσμο.Έχουν αποκαλυφθεί πολλά εντυπωσιακά φαινόμενα που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα, την επιφάνεια αλλά και το υπέδαφος του Πλούτωνα που πριν από μερικά χρόνια υποβιβάστηκε από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση από την κατηγορία των πλανητών σε αυτή των πλανητών νάνων προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός επιστημονικής κοινότητας.


Με δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας,με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα,παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που έκανε σε εικόνες και δεδομένα της αποστολή New Horizons και αναφέρει ότι εντόπισε τα ίχνη μιας τρομερής έκρηξης ενός υπερηφαιστείου,που συνέβη πριν από μερικά εκατομύρια έτη,σε μια περιοχή που σήμερα βρίσκεται κρατήρας Kiladze που έχει διάμετρο 44 χλμ.Σύμφωνα με τους ερευνητές έχουμε να κάνουμε με ένα κρυοηφαίστειο που εκτόξευσε παγωμένα υλικά και άπλωσε στη περιοχή μια κρύα λάβα. 


Το ενδιαφέρον σημείο της μελέτης είναι ότι ανάμεσα στην ύλη που βγήκε από τα σωθικά του ηφαιστείου.Ηταν και νερό κάτι που αν ισχύει επιβεβαιώνει τις μελέτες που έχουν υποδείξει την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στο υπέδαφος του Πλούτωνα,γεγονός που αν με την σειρά του ισχύει τοποθετεί τον Πλούτωνα στους υδάτινους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος και δυνητικά κόσμο υποψήφιο για την ύπαρξη ζωή έστω και σε μικροβιακή μορφή είτε στο παρελθόν είτε ακόμη και σήμερα.Η ύπαρξη του ωκεανού μπορεί επίσης να εξηγήσει τις γεωλογικές διεργασίες στον Πλούτωνα και κυρίως την συνεχή αναδιαμόρφωση της επιφάνειας του.

https://www.youtube.com/watch?v=ARGsbwVB-Yo&t=1s



17.Εντοπίστηκαν τα λείψανα του πλανήτη που έπεσε στη Γη και γεννήθηκε η Σελήνη. 



Εντυπωσιακό εύρημα που αν επιβεβαιωθεί επιβεβαιώνει τη κρατούσα θεωρία για τη καταγωγή
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΩΜΑ
του φεγγαριού.Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένα διαστημικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Άρη έπεσε πάνω στην νεογέννητη Γη χωρίς ευτυχώς να την καταστρέψει ή να την καταστήσει ένα κόσμο αδύνατο να αναπτύξει συνθήκες φιλικές στη ζωή. Στο σώμα αυτό δόθηκε το όνομα μιας Τιτανίδας (αδελφή των Τιτάνων), της Θείας. Από την κολοσσιαία σύγκρουση εκτοξεύτηκαν τεράστιες ποσότητες υλικών τα οποία τέθηκαν σε τροχιά γύρω από την τραυματι- σμένη Γη και προοδευτικά τα υλικά αυτά άρχισαν να ενώνονται σχηματίζοντας τελικά τη Σελήνη.

Οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι η παρουσία της Σελήνης ως φυσικού δορυφόρου της Γης και οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα τους έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην παρουσία της ζωής στον πλανήτη μας ίσως όχι στην ύπαρξη της αλλά στην εξέλιξη και μορφή που πήρε η ζωή δημιουργώντας αυτό το μοναδικό από όσους τουλάχιστον γνωρίζουμε μέχρι στιγμής κόσμο στο γαλαξία μας.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση "Nature",υποστηρίζει ότι οι μυστηριώδεις γεωλογικές δομές στα βάθη του πλανήτη μας αποτελούν τα λείψανα της Τιτανίδας Θείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το πυκνό υλικό που βρίσκεται μέσα στον μανδύα της Γης, σχηματοποιήθεικε σε δομές,πάνω από τον πυρήνα του πλανήτη, και συνέβαλε στη δημιουργία της Χαβάης και της Ισλανδίας.

Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς λόγους και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν νέες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να δούμε αν τελικά αποκαλύπτεται ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της ιστορία της Γης.



18.Η έκρηξη κιλονόβα δύο άστρων νετρονίου μπορεί να απειλήσει τη ζωή στη Γη.



Αν μια έκρηξη κιλονόβα συμβεί κοντά στον πλανήτη μας.Ένα από τα πιο βίαια,εντυπωσιακά και
  ΔΥΟ   ΑΣΤΡΑ  ΝΕΤΡΙΝΙΟΥ
ταυτόχρονα μυστηριώδη φαινόμενα στο Σύμπαν μπορεί δυνητικά να απειλήσει την ανθρωπότητα και γενικότερα να μετατρέψει τη Γη σε ένα αφιλόξενο για τη ζωή πλανήτη.Πρόκειται για την  τέλεια έκρηξη στο Σύμπαν.Το φαινόμενο αφορά τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων που παράγει μια έκρηξη με μορφή τέλειας σφαίρας.Τα άστρα νετρονίων(πάλσαρ)είναι άκρως συμπυκνωμένα άστρα αποτελούμενα κυρίως από νετρόνια και συνήθως έχουν διάμετρο μόνο 20 χιλιομέτρων, όμως έχουν βάρος σχεδόν διπλάσιο του Ήλιου.Ένα κουταλάκι ύλης από άστρο νετρονίων ζυγίζει περίπου όσο το όρος Έβερεστ.Όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται,συμβαίνει το εκρηκτικό φαινόμενο της κιλονόβα,καθώς ενώνονται αρχικά σε ένα ενιαίο τεράστιο άστρο νετρονίων,το οποίο μετά καταρρέει σε μαύρη τρύπα. Θεωρητικά οι κιλονόβα είχαν προβλεφθεί από το 1974, αλλά για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν σαφώς το 2013.


Με δημοσίευση μία ερευνητική ομάδα,παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που έκανε για τις επιπτώσεις,που θα υπάρξουν στη Γη,αν μια κιλονόβα συμβεί σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας.Βρήκαν ότι εάν συνέβαινε μια συγχώνευση άστρων νετρονίων σε απόσταση περίπου 36 ετών φωτός από τη Γη,η προκύπτουσα ακτινοβολία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα γεγονός σε επίπεδο εξαφάνισης της ζωής στον πλανήτη,δηλώνουν οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν φτάσει στη Γη η καταστροφική ακτινοβολία μιας κιλονόβα θα καταστραφούν τα προστατευτικά για τη ζωή στρώματα της ατμόσφαιρας όπως αυτό του όζοντος και θα χρειαστούν πολλές χιλιάδες χρόνια μέχρι ο πλανήτης να συνέλθει. Το μόνο παρήγορο που επισημαίνουν και οι ειδικοί είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο στο Σύμπαν ενώ επίσης δεν έχουν εντοπιστεί δυαδικά συστήματα άστρων νετρονίων σε πολύ κοντινές απόστάσεις από τη Γη άρα οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο είναι πολύ περιορισμένες.

https://www.youtube.com/watch?v=y8VDwGi0r0E&t=48s




20.Η Σελήνη είναι εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.



Η Σελήνη είναι 40 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη απ'ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες,
ΣΕΛΗΝΗ
σύμφωνα με μια νέα έρευνα.Οι ερευνητές ανέλυσαν τους κρυστάλλους που έφεραν οι αστροναύτες του Apollo μεταξύ 1969 και 1972 για να προσδιορίσουν τον χρόνο που δημιουργή- θηκε η Σελήνη και σύμφωνα με τα ευρήματα είναι τουλάχιστον 4,46 δισ. ετών.


Κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo,οι αστροναύτες συγκέντρωναν πέτρες, βότσαλα, άμμο και σκόνη από την επιφάνεια του της Σελήνης.Έτσι,στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα σεληνιακής σκόνης από την τελευταία επανδρωμένη αποστολή του Apollo 17.Τα δείγματα περιείχαν κρυστάλλους ζιρκονίου που σχημα- τίστηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, οι οποίοι,σύμφωνα με τους ερευνητές,αποτελούν βασικό δείκτη για το πότε πρέπει να σχηματίστηκε η ίδια η Σελήνη. 


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από τα συντρίμμια που προέκυψαν όταν χτυπήθηκε η Γη από ένα πλανητικό σώμα περίπου στο μέγεθος του Άρη.Η ενέργεια από την πρόσκρουση έλιωσε το πέτρωμα και τελικά δημιουργήθηκε η επιφάνεια της Σελήνης.Οι κρύσταλλοι δηλώνουν ότι η Σελήνη έχει ηλικία τουλάχιστον 4,46 δισκατομμυρίων ετών. Δεδομένου ότι οι κρύσταλλοι πρέπει να έχουν σχηματιστεί μετά την ψύξη του ωκεανού μάγματος,ο προσδιορισμός της ηλικίας τους θα αποκάλυπτε την ελάχιστη δυνατή ηλικία της Σελήνης.

"Είναι εκπληκτικό να μπορείς να έχεις αποδείξεις ότι ο βράχος που κρατάς στα χέρια σου είναι το παλαιότερο κομμάτι ης Σελήνης, που έχουμε βρει μέχρι στιγμής" ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 



21.Πριν δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης "Θεία" έπεσε στην νεοσχηματισμένη Γη.


Πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια,ένα διαστημικό σώμα στο μέγεθος του Άρη έπεσε στον
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΘΕΙΑ
πλανήτη Γη,που μόλις είχε σχηματιστεί.Η σύγκρουση του πλανήτη "Θεία" (Theia) με τη Γη ήταν σφοδρότατη ενώ τα συντρίμμια που εκτοξευτήκαν σε τροχιά,σταδιακά ενώθηκαν και έγιναν ένα ενιαίο σώμα,η Σελήνη.Τώρα οι επι- στήμονες πιστεύουν ότι εντόπισαν κομμάτια της "Θείας" στα έγκατα της Γης.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση "Nature",επιστήμονες λένε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσκρουση, η "Θεία" άφησε μέρος του υλικού της στην επιφάνεια της Γης που σχηματιζόταν ακόμη και ότι τα συντρίμμια βυθίστηκαν στον πλανήτη μας. 


Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι,προς τη βάση του μανδύα της Γης,κοντά στο όριο με τον πυρήνα,υπάρχουν κομμάτια πυκνότερου υλικού σε μέγεθος ηπείρου. Η μελέτη διαπιστώνει ότι σήμερα,δύο τεράστια,πυκνά κομμάτια στον μανδύα της Γης,είναι ουσιαστικά απομεινάρια της "Θεία". Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις της πρόσκρουσης καθώς και την εξέλιξη του εσωτερικού της Γης, για να εντοπίσουν πού μπορεί να κρύβονται τα υπολείμματα της "Θείας" και πώς μπορεί να έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

"Είναι ένα πολύ συναρπαστικό και προκλητικό αποτέλεσμα,δήλωσε ενθουσιασμένος στο National Geographic,ο πλανητικός επιστήμονας Robin Canup του Institute του Κολοράντο.Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υλικό που μπορεί να μας πει περισσότερα για τη Θεία και να μας βοηθήσει να κατα- νοήσουμε καλύτερα πως σχηματίστηκε το φεγγάρι".




22.Πλανήτες όπως η Γη, 40 έτη φωτός μακριά.



ΠΛΑΝΗΤΕΣ 
Μεγάλες ομοιότητες με τη Γη παρουσιάζουν επτά εξωηλιακοί πλανήτες που ανακαλύφθηκαν στον Αστερισμό του Υδροχόου,περίπου 40 έτη φωτός μακριά από τον δικό μας πλανήτη.Το μητρικό άστρο που φωτίζει τους πλανήτες αυτούς ονομάζε- ται Trappist-1 ένας ψυχρός ερυθρός νάνος με μέγεθος μόλις το 8% του Ήλιου μας.Αντίστοιχα οι επτά εξωπλανήτες έχουν ονομαστεί Trappist-1b, c, d, e, f, g και h.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από την αμερικανική NASA:

*Εξι από τους εξωπλανήτες βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή,με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου,ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.

*Τουλάχιστον τρεις εξωπλανήτες μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού στην επιφάνειά τους.

*Οι μάζες,το μέγεθος και η πυκνότητα των επτά εξωπλανητών είναι παρόμοιοι με της Γης.

*Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από το Trappist-1 σε 1,5 έως 13 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους τους).

Μέχρι στιγμής,πάντως,οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα εάν κάποιος από τους επτά εξωηλιακούς πλανήτες διαθέτει κάποια μορφή ζωής.



23.Τέλος oι δακτύλιοι του Κρόνου το 2025.



Οι δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν από το οπτικό πεδίο το 2025,χωρίς πλέον να εμφανί- 
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΡΟΝΟΣ
ζονται στις φωτογραφίες όπως αποτυπώνονται από τους αστρονόμους.Οι δακτύλιοι του Κρόνου, οι μεγαλύτεροι και λαμπρότεροι δακτύλιοι στο ηλιακό μας σύστημα, αποτελούνται κυρίως από κομμάτια πάγου,αλλά και από κάποια πετρώματα και σκόνη.Παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1610 από τον Ιταλό αστρονόμο Galileo Galilei.Η NASA είχε αναφέρει ότι η εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.


Πιο συγκεκριμένα, πιστευόταν ότι θα χρειαστούν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια για να λιώσουν οι δακτύλιοι,αποτέλεσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου και άλλων μετεωροειδών που συγκρούονται με τους δακτυλίους, με αποτέλεσμα τα σωματίδια πάγου στους δακτυλίους να εξατμίζονται και να σχηματίζουν φορτισμένα μόρια νερού που αλληλοεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου,πριν πέσουν στον πλανήτη με τρόπο παρόμοιο με τη βροχή.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA το 2017 αποκάλυψαν ότι αναμένεται να χρειαστούν 100 εκατομμύρια χρόνια για να εξαφανιστούν οι δακτύλιοι. Το 2025 όμως  δεν θα είναι ορατοί,λόγω συγκεκριμένης κλήσης του πλανήτη.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι συνήθως ορατοί από τη Γη ακόμη και με ένα μικρό τηλεσκόπιο ή κιάλια υπό καλές συνθήκες. Καθώς, ο πλανήτης συνεχίζει να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, μέχρι το 2025, θα έχει μια συγκεκριμένη κλίση, ώστε οι δακτύλιοι του να μην είναι ορατοί. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει κάθε 13.5 με 15 χρόνια.



24.Ο ήχος της καρδιάς του Γαλαξία μας.



ΚΑΡΔΙΑ  ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ

Οι πρώτοι ήχοι από το διάστημα καταγράφηκαν από τον αστρονόμο Karl Guthe Jansky το 1932.Είχε κατασκευάσει ένα περιστρεφόμενο ραδιοτηλεσκο- πιο με το παρατσούκλι Jansky’s Merry Go Round, το οποίο είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων ραδιοκυμάτων.Όταν άρχισαν να έρχονται τα δεδομένα,υπήρχε ένα επίμονο θόρυβο υποβάθρου που,όπως ανακάλυψε ο Jansky,δεν ήταν τυχαίος θόρυβος,αλλά ο ήχος της καρδιάς του ίδιου του Γαλαξία μας.Όταν αρχίσαμε να στέλνουμε ανιχνευτές στο διάστημα με την εκτόξευση του Sputnik το 1957,αρχίσαμε να λαμβάνουμε περισσότερα δεδομένα, τα οποία λαμβάνονταν από τα όργανα που βρίσκονταν πάνω σε αυτούς τους ανιχνευτές.Σε αυτά περιλαμβά- νονται όργανα σχεδιασμένα για τη λήψη αόρατων μορφών φωτός,καθώς και κύματα στο πλάσμα στα μερικές φορές χαοτικά περιβάλλοντα γύρω από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.


Τα ραδιοκύματα δεν είναι ήχος,είναι μια μορφή φωτός στην οποία τα ηχητικά δεδομένα μπορούν να κωδικοποιηθούν όταν λαμβάνονται από έναν δέκτη,μετατρέπονται ξανά σε ήχο.Τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.Η τεχνολογία για μετατροπή των ηλεκρομαγνητικων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε ήχο είναι πολύ καλά εδραιωμένη.Οι ήχοι της Γης και Κρόνου στην πραγματικότητα,έχουμε ακούσει ακόμη και ραδιοκύματα στο διάστημα, τα οποία οι επιστήμονες έχουν μεταφράσει σε προφορικές λέξεις.

Ήταν ραδιοκύματα από τη Γη που διέρρευσαν στο διάστημα, αλλά αυτό αποδεικνύει ότι τα δεδομένα που συλλέγουν αυτά τα όργανα είναι ακριβή.Τα κύματα πλάσματος που στροβιλίζονται γύρω από τους πλανήτες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα τσιρίσματα και σφυρίγματα, γνωστά ως «chorus» (χορωδία). Τα κύματα πλάσματος της Γης μπορούν να ακούγονται λίγο σαν πουλιά ή σαν φάλαινες.Ο Κρόνος,με το σύνθετο σύστημα δορυφόρων και δακτυλίων του, ακούγεται σαν ένα soundtrack από μια απόκοσμη ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1950.


Ακόμα και οι δορυφόροι του Δία έχουν τα δικούς περίπλοκα ηχητικά προφίλ.Η Ευρώπη και η Γανυμήδης έχουν καταγραφεί να εκπέμπουν πλασματικούς ήχους που μοιάζουν με ρομποτικά "blips" και "bleeps".Ο Άρης δεν έχει ισχυρό μαγνητικό πεδίο, αλλά γνωρίζουμε πώς ακούγονται οι άνεμοι του.Τόσο το σκάφος προσγείωσης InSight όσο και το όχημα Perseverance έχουν καταγράψει τους στοιχειωμένους, μοναχικούς ήχους των ανέμων του Άρη.Και δεν είναι μόνο το Ηλιακό Σύστημα,το διάστημα είναι τεράστιο και παράξενο, και η μετατροπή του φωτός σε ήχους μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν κρυμμένες λεπτομέρειες που μπορεί να έχουν παραβλέψει.Η NASA έχει συγκεντρώσει πολλές από τις ηχογραφήσεις της σε μια λίστα αναπαραγωγής που μπορούνε οι επιστήμονες να ακούνε.



25.Η γέννηση και ο θάνατος ενός άστρου.Πώς σχηματίζονται τα «διαμάντια» του ουρανού.



Όλοι έχουμε δει το νυχτερινό ουρανό και τα εκατομμύρια, σαν μικρά διαμαντάκια, αστέρια που
ΜΠΑΛΕΣ  ΑΠΟ  ΠΛΑΣΜΑ
τον «κοσμούν».Τι είναι όμως στην πραγματικό- τητα τα αστέρια;Είναι μπάλες από πλάσμα (πολύ ζεστά αέρια) που αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο.Τα αστέρια σχηματίζονται από τη βαρυτική κατάρρευση μεγάλων νεφελωμάτων ψυχρών αερίων.Όταν το αέριο συμπιέζεται, θερμαίνεται και μετασχηματίζεται σε πλάσμα.Η θερμοκρασία του πυρήνα ενός αστέρα εξαρτάται από τη μάζα του. Όταν η θερμοκρασία στο κέντρο της σφαίρας του αερίου είναι πολύ υψηλή (περίπου 4 εκατ. βαθμοί Κελσίου), το υδρογόνο μετατρέπεται σε ήλιο μέσω πυρηνικής σύντηξης, παράγωντας δέσμες φωτεινής ενέργειας, που είναι γνωστές ως φωτόνια.Τα αστέρια μετρώνται σε σύγκριση με τη μάζα και τη φωτεινότητα του Ήλιου. Σε γενικές γραμμές, κατηγοριοποιούνται ως «νάνοι» αν είναι λιγότερο φωτεινά από τον Ήλιο, ή «γίγαντες» αν είναι φωτεινότερΣε μικρές σφαίρες πλάσματος,λιγότερο από 8% της μάζας του Ήλιου,η θερμοκρασία του πυρήνα δεν είναι αρκετά υψηλή για να ξεκινήσει η σύντηξη του υδρογόνου και το άστρο μετατρέπεται σε «καφέ νάνο»,αλλιώς γνωστά ως φαιοί νάνοι,καθώς δεν έχουν αρκετή μάζα για να συντελεστεί η σύντηξη.

Για τα άστρα που έχουν μεγαλύτερη μάζα από τους "καφέ νάνους", από τη σύντηξη στον πυρήνα παράγεται φως και θερμότητα, έτσι ώστε να αποτρέπεται η κατάρρευσή τους. Αυτό καλείται ως διαδικασία «κύριας ακολουθίας» και είναι το στάδιο μεγαλύτερης ζωής ενός άστρου.Η ακριβής διάρκεια του σταδίου της «κύριας ακολουθίας» ενός άστρου εξαρτάται από τη μάζα του,όσο χαμηλότερη είναι τόσο πιο πολύ χρειάζεται για να «κάψει» όλο το υδρογόνο του.

Η διάρκεια ζωής του Ήλιου έχει υπολογιστεί στα 10 δισεκατομμύρια χρόνια, και τώρα βρίσκεται στη μέση της ζωής του.Ένα αστέρι σαν τον Ήλιο δεν θα έχει αρκετή θερμοκρασία στον πυρήνα του για να διατηρήσει το εξωτερικό του στρώμα και έτσι θα αποβάλει το κέλυφος του όταν εξαντληθεί όλο το υδρογόνο.Το κέλυφος γίνεται τότε ένα πλανητικό νεφέλωμα,ουσιαστικά ένα σύννεφο γύρω από το αστέρι,ενώ ο πλούσιος σε άνθρακα πυρήνας κρυώνει και γίνεται ένας "λευκός νάνος".

Άστρα μέχρι και εννέα φορές τη μάζα του Ηλίου γίνονται «λευκοί νάνοι» με διαφορετικές συνθέσεις.Άστρα με μεγαλύτερη μάζα από τους «λευκούς νάνους» καταρρέουν και εκρήγνυνται βίαια ως supernova, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της μάζας τους στο γύρω περιβάλλον.Ο μικρός πυρήνας σιδήρου που απομένει συνεχίζει να καταρρέει μέχρι που αποτελείται κυρίως από νετρόνια. Είναι τα γνωστά «αστέρια νετρονίων».Άστρα με μάζα πάνω από 25 φορές αυτής του Ηλίου μπορούν να αφήσουν πίσω τους μετά την έκρηξή τους μια «μαύρη τρύπα».Οι «μαύρες τρύπες» σχηματίζονται όταν ο πυρήνας,μετά την έκρηξη του supernova,έχει ηλιακή μάζα τρεις φορές αυτής του Ηλίου.Ορισμένα από τα «υπολείμματα» μιας έκρηξης supernova σχηματίζουν άλλα άστρα και πλανήτες.


Στον αστερισμό του Ωρίωνα μπορεί κανείς να δει διαφορετικούς τύπους αστεριών, σε διάφορα
ΑΣΤΡΟ RIGEL 
ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ
στάδια της ζωής τους.Το φωτεινότερο άστρο,με ονομασία Rigel είναι ένας "μπλέ υπεργίγαντας"  περίπου 20 φορές μεγαλύτερος από τη μάζα του Ηλίου και με 100 φορές μεγαλύτερη ακτίνα.Το δεύτερο φωτεινότερο,το Betelgeuse,είναι ένας "κόκκινος υπεργίγαντας", περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από τη μάζα του Ηλίου και με 1.000 φορές μεγαλύτερη ακτίνα.Στο νεφέλωμα του Ωρίωνα τα άστρα σχηματίζονται από νέφη αερίων και σκόνης, που ονομάζονται μοριακά νέφη. Τα νέα αυτά άστρα εκπέμπουν φως στα αέρια που τα περιβάλλουν, με αποτέλεσμα να φωτίζεται το νεφέλωμα. Ορισμένα από τα φωτεινά άστρα του νεφελώματος του Ωρίωνα είναι ορατά σε εμάς, και σχηματίζουν τον αστερισμο.




26.Το «Βόρειο Σέλας» κατηφόρισε στην Ελλάδα,στη Μακεδονία στις 6/11/23.



Ματωμένος ουρανός πάνω από τη Μακεδονία.Πού οφείλεται το φαινόμενο και γιατί εμφανίστηκε
ΒΟΡΕΙΟ ΝΟΤΙΟ ΣΕΛΑΣ
στην κόκκινη εκδοχή του.Εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς και σπανιότητας είχαν την τύχη να απολαύσουν οι κάτοικοι στον νυχτερινό θόλο της Βόρειας Ελλάδας όπου έκανε την εμφάνισή του ένα ουράνιο φαινόμενο κοινό στους πόλους από όπου και αντλεί την ονομασία του,Βόρειο Νότιο Σελας, σπανιότατο όμως σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη όπως η Ελλάδα.Το φαινόμενο,στην κόκκινη εκδοχή του,έγινε ορατό στα Βαλκάνια αλλά και νοτιότερα εντός ελλαδικού χώρου,σε Σέρρες και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. 

Σύμφωνα με την Εθνικής Μετεωρολογικής  Υπηρεσίας,το φαινόμενο προκάλεσε μία εξαιρε- τικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα. 


Οπως εξηγεί σχετικό δημοσίευμα του Forecast Weather Greece,το κόκκινο χρώμα του Βόρειου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε με- γάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα),έπειτα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από τον Ηλιο η οποία κατευθύνεται προς την Γη. 

Από την άλλη, η σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλά  υψόμετρα, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή φωτονίων που εκπέμπουν πράσινο χρώμα εξού και το σύνηθες πρασινωπό χρώμα του Βόρειου Σέλαος.Πάντως,σύμφωνα με τους μετερωλόγους,δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο του Σέλαος στη χώρα μας. Τελευταία φορά που έγινε ορατό και μάλιστα,στην Αθήνα,ήταν στις 20 Νοεμβρίου του 2003.

Το Βόρειο Σέλας έχει εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια.Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο.Όπως είναι ήδη γνωστό εμφανίζεται στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη,όπως τον βόρειο πόλο και Σκανδιναβία, ενώ στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί κάποιες φορές.Τελευταία φορά στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 2003,το είχε καταγράψει κάποιος αστροφωτογράφος από την Εύβοια.Πιθανόν να είχε εμφανιστεί και το 2001. 

Αναφορές ότι είχε φανεί στη χώρα έγιναν και το 1940 και το 1870. Τα τελευταία 150 χρόνια έχει εμφανιστεί περίπου 10 με 12 φορές.Μάλιστα το φαινόμενο εμφανίζεται και σε άλλους πλανήτες όπου υπάρχει ατμόσφαιρα.



27.Μπορούμε να σταματήσουμε έναν αστεροειδή ;



Μπορούμε να σταματήσουμε έναν αστεροειδή λίγες ώρες πριν την καταστροφή; Ή θα είναι πολύ
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ
αργά;Η πλανητική άμυνα απέναντι στους αστεροειδείς βασίζεται στον έγκαιρο εντοπισμό τους.Όπως έδειξε η αποστολή DART της NASA, αν εντοπίσουμε έγκαιρα έναν αστεροειδή που έχει πορεία προς τη Γη,μπορούμε να στείλουμε ένα σκάφος για να το χτυπήσει με αρκετή κινητική ενέργεια για να αλλάξει την τροχιά του.Τι γίνεται όμως αν δεν έχουμε το χρόνο;

Το Ιούλιο του 2023,ένας αστεροειδής 60 μέτρων πέρασε δίπλα από τη Γη,στο 1/4 της απόστασης της Σελήνης και τον παρατηρήσαμε δύο μέρες αφού πέρασε από τον πλανήτη μαςΜε αυτό το μέγεθος δεν αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα αλλά θα μπορούσε να απειλήσει εκατομμύρια ζωές.Αν εντοπίσουμε λοιπόν έναν τέτοιο αστεροειδή λίγες μέρες πριν τη σύγκρουση,μπορούμε να τον σταματήσουμε;

Μία νέα έρευνα στο arXiv* μελετά το ενδεχόμενο ενός παρόμοιου αστεροειδή και το αν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε μέσω της καταστροφής του,δεδομένου ότι θα βρίσκεται πολύ κοντά για να μπορέσουμε να τον εκτρέψουμε.Η απάντηση λοιπόν είναι πως μπορούμε.Η τεχνολογία υπάρχει και μπορούμε να εκτοξεύσουμε έναν πύραυλο μέσα σε ένα παράθυρο 24 ωρών, δεδομένου ότι υπάρχει ένας τέτοιος πύραυλος σε αναμονή.

Οι επιστήμονες προτείνουν ένα συνδυασμό κινητικής ενέργειας και εκρηκτικών.Ο πύραυλος θα απελευθέρωνε ένα νέφος μικρότερων βλημάτων σε υψηλή σχετική ταχύτητα με τον αστεροειδή, διασπώντας το σώμα του σε μικρότερα κομμάτια των 10 μέτρων.Λαμβάνοντας υπόψη την πυκνό- πτητα και σύνθεση των αστεροειδών,οι προσομοιώσεις δείχνουν πως θα ήταν  αποτολεσματικό αποτελεσματικό.

ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Ακόμα και αν λάμβανε λίγες ώρες πριν τη σύγκρουση με τη Γη,τα συντρίμμια του θα αποτελούσαν σημαντικά μικρότερη απειλή για εμάς.Ωστόσο όλα αυτά παραμένουν θεωρητικά καθώς σήμερα ούτε κάποιος πύραυλος υπάρχει σε αναμονή, ούτε έχει αναπτυχθεί το σύστημα παράδοσης των βλημάτων.

Σημίωση*:Το arXiv είναι ηλεκτρονικό αποθετήριο ελεύθερης πρόσβασης για επιστημονικές μελέτες πριν την ακαδημαϊκή δημοσίευση τους, για θέματα που αφορούν τα μαθηματικά, φυσική, αστρονομία, επιστήμη υπολογιστών,βιολογία,στατιστικά και μαθηματικοοικονομικές μελέτες.


28.Οι Ολύμπιοι του Διός.


UFO

Όλα τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που βλέπουν καθημερινά οι άνθρωποι της Γαίας στον ουρανό, είναι εξωγήινης προέλευσης και τεχνολογίας και όχι γήινα κατασκευάσματα όπως σκόπιμα διαδίδουν οι μυστικές υπηρεσίες της Γαίας που ελέγχονται από τους αποστάτες.







29.Ο Ευκλείδης έστειλε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες από το Σύμπαν στις 7/11/23.



Τo 2023 εκτοξεύτηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό
THΛΕΣΚΟΠΙΟ  ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
Διαστήματος (ESA) αλλά στη δημιουργία του συμμετείχε και η NASA.Η αποστολή του Ευκλείδη είναι τα επόμενα χρόνια να διερευνήσει πώς η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια έχουν κάνει το Σύμπαν να έχει τη σημερινή του μορφή. Φαίνεται ότι το 95% του Σύμπαντος αποτελείται από αυτές τις μυστηριώδεις οντότητες.Για να αποκαλύψει τη «σκοτεινή» επιρροή στο ορατό Σύμπαν,ο Ευκλείδης θα παρατηρήσει τα σχήματα, τις αποστάσεις και μοτίβα δισεκατομμυρίων γαλαξιών σε απόσταση δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κοσμικό τρισδιάστατο χάρτη που δημιουργήθηκε ποτέ.


Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες έγχρωμες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο. Οι εικόνες αυτές χαρακτηρίζονται ως επανάσταση για την αστρονομία, καθώς ποτέ άλλοτε ένα τηλεσκόπιο δεν ήταν σε θέση να καταγράψει τόσο ευκρινείς εικόνες για ένα τόσο μεγάλο τμήμα του ουρανού και να κοιτάξει τόσο μακριά στο Σύμπαν.Οι πέντε εικόνες που δημοσιεύονται σήμερα δείχνουν ότι το τηλεσκόπιο είναι έτοιμο να δημιουργήσει τον πιο εκτεταμένο μέχρι σήμερα τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος και να αποκαλύψει μερικά από τα κρυμμένα μυστικά του. Από φωτεινά αστέρια έως αμυδρούς γαλαξίες, οι καταγραφές του Ευκλείδη δείχνουν με εξαιρετική ευκρίνεια την ολότητα αυτών των ουράνιων αντικειμένων.


Συγκεκριμένα,η πρώτη εικόνα καταγράφει 1.000 γαλαξίες που ανήκουν στο σμήνος του Περσέα, ένα από τα πλησιέστερα στη Γη σμήνη γαλαξιών, καθώς και περισσότερους από 100.000 επιπλέον γαλαξίες πιο μακριά στο βάθος. Πολλοί από αυτούς δεν ήταν ορατοί στο παρελθόν και κάποιοι είναι τόσο μακριά που το φως τους χρειάστηκε δέκα δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς.Στη δεύτερη εικόνα καταγράφεται ένας από τους πρώτους γαλαξίες που παρατήρησε ο Ευκλείδης, ο «Κρυμμένος γαλαξίας», γνωστός και ως IC 342 ή Caldwell 5. Ο γαλαξίας αυτός, που βρίσκεται περίπου έντεκα εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, είναι δύσκολο να παρατηρηθεί, επειδή βρίσκεται πίσω από τον δίσκο του Γαλαξία μας και έτσι η σκόνη, τα αέρια και τα αστέρια κρύβουν τη θέαση του. Ο Ευκλείδης χρησιμοποίησε το όργανο κοντινού υπέρυθρου για να κοιτάξει μέσα από τη σκόνη. Και να δει ολόκληρο τον γαλαξία.



Για να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος, ο Ευκλείδης θα παρατηρήσει το φως από τους γαλαξίες σε απόσταση δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Οι περισσότεροι γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν δεν μοιάζουν με τέλεια τακτοποιημένη σπείρα, αλλά είναι ακανόνιστοι και μικροί. Είναι τα δομικά στοιχεία για μεγαλύτερους γαλαξίες, όπως ο δικός μας, και μπορούμε να βρούμε μερικούς από αυτούς τους γαλαξίες σχετικά κοντά μας. Αυτός ο πρώτος ακανόνιστος νάνος γαλαξίας που παρατήρησε ο Ευκλείδης αποτυπώνεται στην τρίτη εικόνα. Ονομάζεται NGC 6822 και βρίσκεται κοντά, σε απόσταση μόλις 1,6 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.


Η τέταρτη εικόνα αποτυπώνει ένα σφαιρωτό σμήνος που ονομάζεται NGC 6397. Τα σφαιρωτά σμήνη είναι συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων αστέρων με σφαιρικό σχήμα και συγκρατούν μεταξύ τους από τη βαρύτητα. Το NGC 6397 είναι το δεύτερο πλησιέστερο σφαιρωτό σμήνος στη Γη και βρίσκεται περίπου 7.800 έτη φωτός μακριά. Επί του παρόντος κανένα άλλο τηλεσκόπιο εκτός από τον Ευκλείδη δεν μπορεί να παρατηρήσει ένα συνολικό σφαιρωτό σμήνος σε μια μόνο παρατήρηση και ταυτόχρονα να διακρίνει τόσα πολλά αστέρια στο σμήνος. Αυτά τα αμυδρά αστέρια μας μιλούν για την ιστορία του Γαλαξία μας και για το πού βρίσκεται η σκοτεινή ύλη.


ΝΕΦΕΛΩΜΑ  ΚΕΦΑΛΗ  ΑΛΟΓΟΥ

Τέλος ο Ευκλείδης μας δείχνει μια εντυπωσιακά πανοραμική και λεπτομερή άποψη του νεφελώματος Κεφαλή του Αλόγου, μέρος του αστερισμού του Ωρίωνα. Στην παρατήρηση του Ευκλείδη οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν πολλούς αμυδρούς ή και ως τώρα μη ορατούς πλανήτες μάζας αντίστοιχης με τον Δία στην ουράνια βρεφική τους ηλικία, καθώς και νεαρούς καφέ νάνους και μωρά αστέρια.Τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τις εικόνες του Ευκλείδη θα αναλύσει η κοινοπραξία Euclid, που αποτελείται από περισσότερους από 2.000 επιστήμονες από 300 ινστιτούτα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.


30.Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη μαύρη τρύπα και είναι κολοσσιαία σε μέγεθος  


Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μαύρη τρύπα που παρατηρήθηκε ποτέ χάρις το
ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb και το παρατηρητήριο Chandra X-Ray της NASA. Πρόκειται για μία κολοσσιαίου μεγέθους υπερμε- γέθη μαύρη τρύπα ηλικίας 13.2 δισεκατομμυρίων ετών,η οποία είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τον γαλαξία μας,που αποκαλούμε Milky Way. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νεοανακαλυφθείσα μαύρη τρύπα σχηματίστηκε μόλις 470 εκατομ. χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). 



Οι επιστημονικές ομάδες του JWST και του Chandra X-Ray Observatory της NASA δούλευαν πυρετωδώς εδώ και ένα χρόνο για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή τους,η οποία επιβεβαιώνει παράλληλα την πεποίθηση τους ότι οι υπερμεγέθης μαύρες τρύπες υπήρχαν από την απαρχή του σύμπαντος.Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το βάρος της είναι από 10 έως 100% της μάζας όλων των άστρων του γαλαξία της.Είναι πολύ νωρίς στο σύμπαν για να είναι ένα τέτοιο μεγαθήριο. Είναι εκπληκτικό το πώς αυτό το πράγμα κάθεται ήδη στη θέση του με τον γαλαξία του τόσο νωρίς στο σύμπαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γιγαντιαία μαύρη τρύπα δημιουργήθηκε όταν νέφη αερίου του ενός γαλαξία συγκρούστηκαν σε έναν άλλο γειτονικό γαλαξία με αστέρια.  




10/11/23                                                                  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ                                                                                             ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ  ΠΖ (εα)                     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.