Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

TA ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ *** ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 11/11/23 - 20/11/23

 ΠΡΟΛΟΓΟΣ


" Όταν η φύση έχει κέφια". Αυτόν τον τίτλο έδωσε στην δημοσίευση του ο ίδιος ο φωτογράφος που αποθανάτισε τις στιγμές που η Κύπρος εμφανίστηκε στον ουρανό της Λεμεσού στις 17/11/23.















ΔΙΑΣΤΗΜΑ - ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΟΙ



1.Εντοπίστηκε η κρυψώνα του οξυγόνου στην Αφροδίτη.


Η Αφροδίτη ήταν κάποτε ένας κόσμος φιλικός. Βρέθηκε ατομικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του
ΠΛΑΝΗΤΗΣ  ΑΦΡΟΔΙΤΗ
τοξικού πλανήτη.Το οξυγόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 21% του αέρα της Γης, με την υπόλοιπη ατμόσφαιρά μας να είναι κυρίως άζωτο. Οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, όπως γνωρίζουμε καλά χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν.Η Αφροδίτη αν και σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ήταν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στη ζωή παρόμοιες με αυτές της Γης με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα «δίδυμη αδελφή» της στη συνέχεια για άγνωστο λόγο μετατράπηκε σε ένα απόλυτα τοξικό κόσμο.

Στην παχιά και επιβλαβή ατμόσφαιρά της κυριαρχεί το διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 96,5%  με μικρότερες ποσότητες αζώτου και άλλων στοιχείων.Το οξυγόνο είναι εξαφανισμένο στην Αφροδίτη. Χρησιμοποιώντας ένα όργανο στο αερομεταφερόμενο παρατηρητήριο SOFIA, ένα αεροσκάφος Boeing 747SP τροποποιημένο για να μεταφέρει τηλεσκόπιο υπερύθρων σε ένα κοινό πρότζεκτ μεταξύ της NASA και του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, οι επιστήμονες εντόπισαν τώρα ατομικό οξυγόνο σε ένα λεπτό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άλλα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.


Το ατομικό οξυγόνο (O1 ή O) είναι μια αλλομορφή του οξυγόνου, αποτελείται από ένα μόνο άτομο οξυγόνου και αν και είναι αναπνεύσιμο δεν επιβιώνει για πολύ στην κατώτερη ατμόσφαιρα της Γης και στην επιφάνεια της. Οι ερευνητές εντόπισαν απευθείας οξυγόνο για πρώτη φορά στην πλευρά της Αφροδίτης που βλέπει προς τον Ήλιο.Αυτή η ανίχνευση ατομικού οξυγόνου στην Αφροδίτη είναι άμεση απόδειξη για τη δράση της φωτοχημείας  που προκαλείται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και  τη μεταφορά των υλικών από τους ανέμους της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Στη Γη, το στρώμα του στρατοσφαιρικού όζοντος που προστατεύει τη ζωή μας αντιπροσωπεύει ένα πολύ γνωστό παράδειγμα τέτοιας φωτοχημείας.


Στην Αφροδίτη, υπάρχει ένα στρώμα νεφών που περιέχει θειικό οξύ σε ύψος περίπου 65 χιλιομέτ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη με ανέμους επιπέδου τυφώνα να πνέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του πλανήτη.Περίπου 120 χλμ.πάνω από την επιφάνεια  ισχυροί άνεμοι πνέουν στην ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή του πλανήτη.Το οξυγόνο βρέθηκε να συγκεντρώνεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο ​​στρώματα,σε υψόμετρο περίπου 100χλμ.Η θερμοκρασία του οξυγόνου βρέθηκε να κυμαίνεται από μείον 120 βαθμούς Κελσίου στην πλευρά της ημέρας του πλανήτη έως μείον 160 βαθμούς Κελσίου στη νυχτερινή του πλευρά.


Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για την ανίχνευση οξυγόνου στην Αφροδίτης στην πλευρά της ημέρας ήταν έμμεσες,βασισμένες σε μετρήσεις άλλων μορίων σε συνδυασμό με φωτοχημικά μοντέλα. Είμαστε ακόμη στην αρχή της κατανόησης της εξέλιξης της Αφροδίτης και γιατί είναι τόσο διαφορετική από τη Γη λένε οι επιστήμονες. 



2.Ο κόσμος πρόκειται να απολαύσει μια απίστευτη θέα του Ουρανού .



Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας,θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια εκπληκτική θέα
ΟΥΡΑΝΟΣ
του Ουρανού, καθώς πλησιάζει περισσότερο από ποτέ στη Γη φέτος.Στις 13 Νοεμ.2023 οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Ουρανό στο απόγειό του,όταν θα βρίσκεται σε απόσταση 2,78 δισεκατομμυρ.χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.Παρόλο αυτό ακούγεται μακρινό,ο Ουρανός είναι μεγάλος και εντυπωσιακός. Είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη,και με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο ή ακόμη και κιάλια, ο παγωμένος γίγαντας θα είναι ορατός κατά την πλησιέστερη προσέγγισή του.Μεγαλύτερα τηλεσκόπια θα πρέπει επίσης να μπορούν να τον παρατηρήσουν και τις υπόλοιπες νύχτες της εβδομάδας.Με το σωστό εξοπλισμό,μπορείτε ακόμη και να διακρίνετε τους δακτυλίους του. 


Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η θέα του Ουρανού από τη Γη θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή Ο πλανήτης πιθανώς διαμορφώθηκε περίπου πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, καθώς η βαρύτητα προκάλεσε τη συσσώρευση σκόνης και αερίου σε ένα περιστρεφόμενο στρόβιλο από υγρά.Στις τρέχουσες θέσεις τους, τόσο μακριά όσο είναι, ο Ουρανός και ο άλλος παγωμένος γίγαντας ο Νέφτωνας, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν αρκετό υλικό για να διαμορφωθούν.

Η NASA και το Γερμανικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών,οι επιστήμονες εντόπισαν άτομα οξυγόνου σε μια λεπτή στρώση μεταξύ δύο στρωμάτων της ατμόσφαιρας.Ο κόσμος πρόκειται να απολαύσει μια απίστευτη θέα του Ουρανού.Νέες φωτογραφίες, που δημιουργήθηκαν χάρη στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, δείχνουν πώς έμοιαζε και πόσο όμορφος ήταν ένας.Οι λάτρεις του διαστήματος θα ενθουσιαστούν όταν μάθουν ότι μπορούν να δουν από κοντά το πρώτο.


ΖΩΝΗ  ΚUIPER

Οι προσομοιώσεις υποδεικνύουν ότι οι πλανήτες δημιουργήθηκαν πολύ κοντά στον Ήλιο,πρωτού μετακινηθούν σταδιακά προς τα έξω στις τρε-  χουσες θέσεις τους. Καθώς έκαναν αυτήν τη μετακίνηση, πιθανότατα εκσφενδόνιζαν αντικεί- μενα προς όλες τις κατευθύνσεις,  διέσχιζαν τη Ζώνη Kuiper. Είναι δυνατόν κάποιοι άλλοι παγωμένοι γίγαντες να δημουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να έχουν εγκαταλείψει εξ ολοκλήρου το ηλιακό μας σύστημα, ή να βρίσκονται εκεί έξω στα όριά του.




3.Σκάφος της NASA ταξιδεύοντας με τρελή ταχύτητα ανακάλυψε κάτι πολύ περίεργο.



Πριν από λίγο καιρό,γοητευτήκαμε από τον Dinkinesh ( βράχος είναι) και το μυστικοπαθές
ΒΡΑΧΟΣ
φεγγαράκι του. Όμως, επιστρέφει για να μας εντυπωσιάσει ξανά. Οι επιστήμονες της NASA αποκάλυψαν πρόσφατα ότι το μικρό φεγγαράκι που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Dinkinesh δεν είναι μόνο του.Αντιθέτως, πρόκειται για ένα ζευγάρι φεγγαριών που έχουν συγχωνευτεί μεταξύ τους,μοιάζοντας με μικροσκοπικό χιονάνθρωπο. Αυτό το ουράνιο φαινόμενο είναι γνωστό ως contact binary.Αυτή η περίεργη ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση ενός τέτοιου contact binary σε τροχιά γύρω από αστεροειδή, αν και παρόμοια αντικείμενα έχουν παρατηρηθεί στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.



Ο Dinkinesh, ο αρχικός στόχος του εξερευνητή αστεροειδών Lucy της NASA, έδωσε αυτή την απροσδόκητη αποκάλυψη κατά την πρόσφατη πτήση του την 1η Νοεμβρίου του 2023.Το διαστημικό σκάφος, καθ’ οδόν για να εξερευνήσει τα σμήνη των Τρωικών αστεροειδών κοντά στον Δία, κατέγραψε εικόνες που δείχνουν τον μεγαλύτερο αστεροειδή πλάτους 790 μέτρων και το μικρότερο, 220 μέτρων φεγγαράκι του.Τελικά, ο Ήλιος είναι μικρότερος από ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα.


Οι εικόνες, οι οποίες ελήφθησαν από απόσταση 1.630 χιλιομέτρων, αποκάλυψαν το δίδυμο σε σχήμα χιονάνθρωπου, αφήνοντας τους επιστήμονες ιδιαίτερα προβληματισμένους, σχετικά με το τι ακριβώς έβλεπαν.Το contact binary αμφισβητεί την υπάρχουσα κατανόηση, ειδικά από τη στιγμή που τα συστατικά του moonlet είναι παρόμοια σε μέγεθος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των ερευνητών και επιστημόνων.


Η αποστολή του Lucy έχει ως στόχο τη μελέτη αρχαίων αστεροειδών, απομεινάρια από τις πρώτες ημέρες του ηλιακού συστήματος. Η ανακάλυψη του contact binary του Dinkinesh προσφέρει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να διαλευκάνουν τα μυστήρια του πλανητικού σχηματισμού και των διαδικασιών συσσώρευσης.Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα, αυτός ο νεοανακαλυφθείς ουράνιος γρίφος υπόσχεται να εμβαθύνει την κατανόηση του σύμπαντος και να εμπνεύσει νέα ερωτήματα στο πεδίο της πλανητικής επιστήμης.

https://www.youtube.com/watch?v=LJ7QG0Uj18I&t=107s




4.To τρομερό Γοργόνειο των θεών.Χρησιμοποιήθηκε στον Μαραθώνα,στην Σαλαμίνα και στους Δελφούς.



Αποτελείτο από πλέγμα κρυστάλλων που λειτουργούσαν με την συσσώρευση κοσμικής και γήινης
ενέργειας με τρομαχτικά αποτελέσματα κατά την αποδέσμευση τηςΉταν απόλυτα ελεγχόμενο πολλαπλασιαστής,υποπολλαπλασιαστής οποιασδήποτε μορφής ενέργειας, φυσικής ή τεχνητής, την οποίαν ο χειριστής είχε την δυνατότητα να κατευθύνει προς οποιανδήποτε κατεύθυνση επιθυμούσε και να την χρησιμοποιεί για διάφορους σκοπούς, θετικούς ή αρνητικούς. Μπορούσε να μεταβάλλει την απλήν αιολικήν ενέργεια σε τυφώνα,την βροχή σε κατακλυσμό, την απλή σεισμική δόνηση σε καταστροφικό σεισμό, τις φλόγες πυρσών σε ολοκαυτώματα, την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας σε πύρινη λαίλαπα ή σε πολικό ψύχος, κοκ. Αντίστροφα μπορούσε να εκφυλίσει τυφώνα, σεισμική δόνηση ή να σταματήσει οποιανδήποτε φυσική καταστροφή.



Η κολοσσιαία ενέργεια που παρήγαγε το Γοργόνειο, διάνοιγε πομπούς και συλλέκτες και μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακαριαία ταξίδι στο σύμπαν ανθρώπων και σκαφών. Διάνοιγε πύλες εξόδου προς άλλη διάσταση, δημιουργώντας τεχνητούς διαύλους στρεβλώνοντας τον χωροχρόνο και γινόταν πομπός ακαριαίων μηνυμάτων προς το σμήνος των 13 γαλαξιών.Τα περισσότερα Ιερά της Ελλάδος είχαν το δικό τους Γοργόνειο, που ανήκε στο πλέγμα του ευρύτερου Ελληνικού χώρου. Ο ισχυρότερος κρύσταλλος βρισκόταν στους Δελφούς και τον είχε φέρει ο Ζευς από τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Ο αμέσως μετά από αυτόν ισχυρότερος ήταν ο κρύσταλλος της Ακροπόλεως τον οποίον είχε φέρει η Αθηνά από τον γαλαξία της Παρθένου.


Παρόμοιοι κρύσταλλοι ήταν της Δήλου, που τον έφερε ο Απόλλωνας από την Λύρα, του Αμμωνίου της Σίουα, που έφερε ο Ερμής από τον γαλαξία του Πηγάσου, του Ιδαίου Άνδρου που έφερε ο Ήφαιστος από τον γαλαξία της Καμίνου, της Ελευσίνος που έφερε η Δήμητρα από την Μικρήν Ανδρομέδα (ΙΙ) και τέλος του Ιλίου, που έφερε ο Απόλλωνας από την Λύρα, παρόμοιος και μικρότερος εκείνου των Δελφών.Το Γοργόνειον χρησιμοποιήθηκε κατά την μεγάλη σύγκρουση Διός-Κρόνου στον Μαραθώνα, στην Σαλαμίνα και στους Δελφούς.

Η Μυθολογία: Το κεφάλι της Μέδουσας Γοργώς, που συμβολίζει το περίφημο Γοργόνειο, το παρέλαβε η θεά Αθηνά από τον Περσέα και το τοποθέτησε στην ασπίδα της, επειδή ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε. Αργότερα, τοποθετήθηκε στο θώρακα της θεάς και έγινε σύμβολο της αποτρεπτικό ενάντια σε κάθε κακό.


Γοργόνειο:Μία Άγνωστη Τεχνολογία από τα Άστρα.
Το Γοργόνειο ήταν όπλο το οποίο αποτελείτο από κρυστάλλους και συλλέκτες,ομφαλούς και δέκτες,σε ιερά των Ελλήνων από το Διόν και την Τροία εως την όαση Σιοα.Τα περισσότερα ιερά της Ελλάδας διέθεταν το δικό τους Γοργόνειο που ανήκε στο πλέγμα του Γοργονείου του ευρύτερου Ελληνικου χώρα. 

(Νίκος Καστανιάς)




5.Εντοπίστηκαν συντρίμμια από άγνωστο αντικείμενο.



Πρόκειται για «διαστρικό διαστημικό σκάφος»Το άγνωστο αντικείμενο με την κωδική ονομασία
ΔΙΑΣΤΡΙΚΟ  ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ
ΣΚΑΦΟΣ
«IM1», συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2014.Απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να εξηγηθεί πώς άντεξε πίεση τετραπλάσια αυτής που συνέτριψε το υποβρύχιο Titan; Επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι τα συντρίμμια από άγνωστο αντικείμενο που συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2014 φαίνονται τεχνητής προέλευσης, πιστεύοντας ότι μπορούσαν να είναι απομεινάρια ενός διαστρικού διαστημικού  σκάφους. Πρόκειται για μεταλλικά θραύσματα που αναλύθηκαν σε εργαστήριο του Μπέρκλεϊ. 

Η ομάδα του Χάρβαρντ έχει τώρα περισσότερες ενδείξεις ότι το άγνωστο αντικείμενο, με την κωδική ονομασία «IM1», προήλθε εκτός του ηλιακού μας συστήματος.Απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να εξηγηθεί πώς το IM1 άντεξε πάνω από 200 megapascal, πίεση τετραπλάσια αυτής που συνέτριψε το υποβρύχιο Titan της OceanGate στα βάθη του Ατλαντικού, κοντά στον Τιτανικό.Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ και του Πενταγώνου υποστηρίζουν ότι εξωγήινα «μητρικά πλοία» θα μπορούσαν να πετάξουν μέσω του ηλιακού μας συστήματος,μη ανιχνευόμενα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. 


Δύο επιστήμονες του Χάρβαρντ ανακάλυψαν 50 ασυνήθιστες σιδερένιες σφαίρες αφού εντόπισαν το ΙΜ1, το άγνωστο αντικείμενο, στα ανοικτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας ως μέρος μιας υποβρύχιας αποστολής έρευνας αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.Οι 50 σφαίρες αναλύθηκαν σε εργαστήριο του Μπέρκλεϊ.Νέα εργαστηριακή ανάλυση των μεταλλικών σφαιρών αποκαλύπτει ότι είναι «ανώμαλες» και ανθεκτικότερες από κάθε παρατηρούμενο μετεωρίτη που παράγεται από τη φύση, σύμφωνα με τον καθηγητή Avi Loeb, πρώην πρόεδρο του τμήματος αστρονομίας του Χάρβαρντ που ηγήθηκε της έρευνας. Ο καθηγητής Loeb,ο οποίος έχει ονομαστεί «ο κυνηγός εξωγήινων του Χάρβαρντ»,είπε στην DailyMail: «Αυτή η σύνθεση είναι "ανώμαλη" σε σύγκριση με τα ανθρωπογενή κράματα, τους γνωστούς αστεροειδείς και τις γνωστές αστροφυσικές πηγές». 


Αλλά και η NASA αναφέρει ότι το IM1 «σχεδόν σίγουρα» προήλθε από το διάστημα,καθιστώντας το τον πρώτο γνωστό διαστρικό «επισκέπτη» στην Γη.Το επιστημονικό «δίδυμο» του Χάρβαρντ όχι μόνο υποστηρίζουν ότι το IM1 ήταν τεχνητής προέλευσης,αλλά αρνήθηκαν να αποκλείσουν ότι ήταν τμήματα ενός «διαστρικού διαστημικού σκάφους» κατασκευασμένο από εξωγήινους. Το IM1 άντεξε τέσσερις φορές την πίεση που θα κατέστρεφε συνήθως έναν συνηθισμένο μετεωρίτη σιδήρου,μετάλλου,ενώ περνούσε μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 100.215 μιλιών την ώρα.Ο σίδηρος είναι το κύριο συστατικό στα πιο σκληρά γνωστά είδη φυσικών μετεωριτών, έτσι το δίδυμο του Χάρβαρντ έχει θεωρήσει ότι πρέπει να υπάρχει κάτι πολύ ασυνήθιστο σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του αντικειμένου. 



Η σύσταση των σφαιρών περιέχει μόνο αμελητέες ποσότητες νικελίου.Ο καθηγητής Loeb ανέφερε ότι,«περισσότερο από το 95% όλων των μετεωριτών περιέχουν μέταλλο σιδήρου-νικελίου. Ως συνέπεια, οι μετεωρίτες έχουν συγκεντρώσεις νικελίου πολύ μεγαλύτερες από αυτές σχεδόν οποιουδήποτε επίγειου βράχου». Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτούς τους τυπικούς μετεωρίτες σιδήρου-νικελίου, τα θραύσματα του IM1 περιείχαν μόνο «αμελητέες» ποσότητες νικελίου, μαζί με άλλα «ιχνοστοιχεία».Ιχνοστοιχεία, σε αυτό το είδος επιστημονικής ανάλυσης, σημαίνει οποιαδήποτε χημική ένωση ή ατομικό στοιχείο που υπάρχει μόνο σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες, μικρότερες από 100 μέρη ανά εκατομμύριο.Το θεμελιώδες ερώτημα είναι εάν ο μετεωρίτης ήταν φυσικής ή τεχνολογικής προέλευσης, τονίζει ο καθηγητής Loeb. «Ελπίζουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με περαιτέρω ανάλυση της ισοτοπικής του σύνθεσης και της ραδιενεργής χρονολόγησης». 


Αλλά το IM1 δεν ήταν το μόνο αντικείμενο που ανακάλυψαν ο Siraj και ο καθηγητής Loeb που έδειχνε μια διαστρική τροχιά. Ο Loeb είπε ότι είτε το IM1 είτε το δεύτερο αντικείμενο, το IM2, ο τρίτος ισχυρότερος μετεωρίτης στον κατάλογο CNEOS της NASA, μπορεί «να κινούνται γρήγορα και να είναι σκληροί επειδή είναι τεχνητής προέλευσης, δηλαδή χημικώς προωθούμενα διαστρικά σκάφη». Τα αντικείμενα, είπε ο καθηγητής Loeb, θα μπορούσαν να είναι «σαν τους δικούς μας διαστρικούς ανιχνευτές, αλλά εκτοξεύτηκαν πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Το IM2 ήταν πολύ μεγαλύτερο από το IM1, οκτώ φορές τη μάζα του, και ταξίδευε πολύ πιο αργά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης όταν προσέκρουσε στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν μεγαλύτερα θραύσματα από αυτό (σ.σ ΙΜ1), επισήμανε ο Siraj. 


6.Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του σύμπαντος από τη NASA.


Η NASA, μαζί με άλλες διαστημικές υπηρεσίες, μόλις κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα ενός
τεράστιου σμήνους γαλαξιών, που ονομάζεται MACS0416. Οι γαλαξίες μπορεί να έχουν εκα - τοντάδες δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύ-ρια αστέρια,το καθένα με τους δικούς του πλα- νήτες.Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τόσο το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb όσο και το  Hubble για να καταγράψουν το MACS0416 και να παρατηρήσουν πώς η έκτασή του επηρεάζει την άποψή μας για το σύμπαν.


Ο MACS0416 είναι ένας φυσικός μεγεθυντικός φακός, τόνισε διαστημική υπηρεσία στο διαδίκτυο. Η βαρύτητά του είναι τόσο ισχυρή που παραμορφώνει το χρόνο και το χώρο γύρω του. Το φως ακολουθεί αυτή τη στροφή αντί να ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή, παραμορφώνοντας και φωτίζοντας (μεγεθύνοντας) τα μακρινά αντικείμενα πίσω από αυτό το σμήνος γαλαξιών. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βαρυτικός φακός και είχε προβλεφθεί ότι υπάρχει από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einsteim.


Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε εκατοντάδες γαλαξίες, ενώ προς το κέντρο της εικόνας βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών MACS0416,που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4,3 δισεκατομμυ-ρίων ετών φωτός από τη Γη. Οι μπλε γαλαξίες είναι σχετικά πιο κοντά, ενώ οι κόκκινοι γαλαξίες είναι συνήθως πιο μακριά, καθώς το φως φθάνει λόγω του διαστελλόμενου σύμπαντος σε μεγαλύτερα και πιο κόκκινα μήκη κύματος.


Επιπλέον, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα τερατώδη φωτεινό αστέρι, το Mothra, που βρίσκεται σε έναν αρχαίο γαλαξία πίσω από το σμήνος MACS0416. Ο γαλαξίας σχηματίστηκε περίπου τρις δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang που δημιούργησε το σύμπαν.Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μακρινό σημείο που έχει μεγεθυνθεί κατά περίπου 4.000 φορές.



7.Πυρηνοκίνητα διαστημόπλοια παρήγγειλε ο αμερικανικός στρατός.




ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ  ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ
ΣΚΑΦΟΣ

Σχέδιο ενός διαστημικού σκάφους που κινείται με πυρηνική ενέργεια.Στόχος μια νέα επανάσταση στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL) υπέγραψε συμφωνία με την Lockheed Martin για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα οδηγήσει σε πυρηνοκίνητα διαστημικά σκάφη. Η συμφωνία είναι μέρος του προγράμματος Joint Emergent Technology Supplying On-Orbit Nuclear (JETSON) που αφορά την ωρίμανση τεχνολογιών πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής ισχύος και πρόωσης και σχεδιασμού διαστημικών σκαφών.



Το JETSON στοχεύει να εκτοξεύσει έναν αντιδραστήρα σχάσης που θα τεθεί σε λειτουργία μια φορά στο διάστημα. Ο αντιδραστήρας θα παράγει θερμότητα, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στους μετατροπείς ισχύος Stirling για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ωφέλιμων φορτίων διαστημικών σκαφών ή ηλεκτρικούς προωθητήρες για πρόωση.


Ο αντιδραστήρας βασίζεται στην προηγούμενη τεχνολογία Kilopower Reactor Using Technology Stirling (KRUSTY) της NASA που παρουσιάστηκε το 2018. «Η ανάπτυξη της πυρηνικής σχάσης για διαστημικές εφαρμογές είναι το κλειδί για την εισαγωγή τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε και εξερευνούμε στην απεραντοσύνη του Διαστήματος» αναφέρει ο Μπάρι Μάιλς, διευθυντής προγράμματος JETSON και κύριος ερευνητής της Lockheed Martin.


Από το ηλεκτρικό υποσύστημα υψηλής ισχύος και την ηλεκτρική πρόωση μέχρι την πυρηνική θερμική πρόωση ή την επιφανειακή ισχύ σχάσης, η Lockheed Martin επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτών των συστημάτων με τους σημαντικούς κυβερνητικούς φορείς και τους βιομηχανικούς εταίρους μας. Στο JETSON, η Lockheed θα συνεργαστεί με τη Space Nuclear Power Corp (SpaceNukes) και την BWX Technologies οι οποίες διαθέτουν εξειδίκευση στην πυρηνική ενέργεια και στο σχεδιασμό αντιδραστήρων.



8.Ο Εγκέλαδος διαθέτει όλα τα συστατικά της ζωής.  


Ο Εγκέλαδος, ο δορυφόρος του Κρόνου, κερδίζει όλο και μεγαλύτερη προσοχή από την επιστημο-
ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ
ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ
νική κοινότητα στην αναζήτηση ζωής στο Ηλιακό  σύστημα.Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε  για τον παγωμένο πλανήτη με τον τεράστιο υπόγειο ωκεανό, προέρχονται από την αποστολή Cassini η οποία ολοκληρώθηκε το 2017, αλλά οι επιστήμονες ακόμα αναλύουν την τεράστια ποσότητα πληροφοριών που πήραμε. Τώρα, μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο Εγκέλαδος διαθέτει όλα τα απαραίτητα χημικά συστατικά για τη δημιουργία ζωής. 

Ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες είναι η αναλογία Redfield, η αναλογία δηλαδή του άνθρακα, του αζώτου και του φωσφόρου (C:N:P), η οποία είναι σταθερή στη βιομάζα των ωκεανών με τιμές 106:16:1. Η αναλογία αυτή δείχνει μία αξιοσημείωτη σταθερότητα μεταξύ της χημείας των ζωντανών οργανισμών και του ωκεανού, θέτοντας ένα χημικό πλαίσιο θρεπτικών συστατικών και της ζωής.Η αναλογία Redfield θεωρείται πλέον ένα σημάδι για τον εντοπισμό ζωής στην αστροβιολογία, ειδικά σε ωκεάνιους κόσμους όπως η Ευρώπη και ο Εγκέλαδος. 


Άλλες αναλύσεις δείχνουν πως ο ωκεανός του Εγκέλαδου περιέχει πολλά από τα χημικά στοιχεία που βρίσκουμε σε ζώντες οργανισμούς στη Γη, υποστηρίζοντας την υπόθεση πως ο Εγκέλαδος μπορεί να υποστηρίξει τη μεθανογένεση .Στη Γη, τα Αρχαία, μία κατηγορία προκαρυωτικών μικροβίων, πραγματοποιούν μεθανογένεση σε ένα εύρος διαφορετικών περιβάλλ περιβάλλοντων εδώ και τρία δισεκατομμύρια χρόνια και βιοχημικά μοντέλα δείχνουν πως είναι συμβατά με τον ωκεανό του Εγκέλαδου.Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της επιστήμης των βιοϋπογραφών. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε συγκεκριμένα χημικά συστατικά, αλλά απέχουμε πολύ ακόμα από το να μετρήσουμε με ακρίβεια τη συνολική χημεία του Εγκέλαδου. 


Βλέποντας όπως τις βιολογικές διεργασίες να αναδιοργανώνουν τα χημικά στοιχεία και παρατηρώντας ολόκληρα οικοσυστήματα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε βιοϋπογραφές που είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθούν. Έτσι, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε εξωγήινες μορφές ζωής να αναδιοργανώνουν τα χημικά στοιχεία με εντελώς νέους τρόπους από αυτούς που γνωρίζουμε.Η ζωή μπορεί να έχει βρει έναν άλλο δρόμο στον Εγκέλαδο. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να υπάρξει ζωή, η οποία αναδιοργανώνει το χημικό περιβάλλον της.



9.Το  σύμπαν είναι λάθος.


Ο James Webb απέδειξε ότι όλα όσα γνωρίζαμε για το σύμπαν είναι λάθος.Όταν «Το διαστημικό
τηλεσκόπιο James Webb», άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια και κοίταξε στο βαθύ Σύμπαν, Σύμπαν,αυτό που βρήκε ήταν αρκετά εκπλη- κτικό,ένα πλήθος νεαρών, τεράστιων γαλαξιών που φαινόταν πολύ μεγαλύτεροι από το αναμενόμενο.


Στο συμβατικό μοντέλο της κοσμολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, την κανονική ύλη και την ακτινοβολία.Αυτοί οι τύποι γαλαξιών θα απαιτούσαν σημαντικό χρόνο για να σχηματιστούν, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. 

Με όλους αυτούς τους γαλαξίες που βρέθηκαν μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρίων ετών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. 



10.Αστροναύτες έχασαν μια εργαλειοθήκη στο διάστημα και είναι ορατή από τη Γη.


Εκτός από τα άστρα, τους πλανήτες, τα νεφελώματα, τους γαλαξίες, εδώ και μερικά 24ωρα, στο
            ΛΕΥΚΟΣ  ΣΑΚΟΣ 
     ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ
πεδίο των παρατηρητών του ουρανού βρίσκεται και ένα ανθρώπινο αντικείμενο.Πρόκειται για μία εργαλειοθήκη που κατά λάθος έπεσε από τους αστροναύτες Τζασμίν Μογκμπέλι και Λοράλ Ο’Χάρα που πέρασαν έξι ώρες και 42 λεπτά εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για εργασίες συντήρησης. Πλέον,ο λευκός σάκος αιωρείται σε τροχιά γύρω από τη Γη,από τον οποίο είναι ορατός αν και όχι με γυμνά μάτια.Συγκεκριμένα, ο επίσης αστροναύτης Σατόσι Φουρουκάουα "συνέλαβε" το αντικείμενο ενώ φωτογράφιζε το όρος Φούτζι στην Ιαπωνία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 


Σύμφωνα με τη NASA,τα εργαλεία που χάθηκαν,δεν αποδείχτηκαν απαραίτητα για τους δύο αστροναύτες στο υπόλοιπο του διαστημικού περιπάτου τους.Οι ελεγκτές αποστολής ανέλυσαν την τροχιά του λευκού σάκου, επιβεβαιώνοντας πως ο κίνδυνος σύγκρουσης με τον ΔΔΣ ήταν χαμηλός και πως το πλήρωμα είναι ασφαλές. Ο σάκος έχει καταχωρηθεί στα διαστημικά σκουπίδια και αναμένεται να επανέλθει στην τροχιά της Γης τους επόμενους μήνες, αλλά πιθανότατα θα  αναφλεγεί όταν φτάσει σε ύψος περίπου 113 χιλιομέτρων. 


Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αντικείμενο χάνεται στο διάστημα.Το 2008,η Στεφανίσιν Πάιπερ είδε τη δική της εργαλειοθήκη επίσης να πέφτει,ενώ εκείνη επισκεύαζε μια ζημιά στον ΔΔΣ. Η απώλεια αυτού του σάκου ανάγκασε τους ελεγκτές της αποστολής να αλλάξουν τα σχέδια για τους υπόλοιπους διαστημικούς περιπάτους που είχαν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Endeavour.

https://www.youtube.com/watch?v=W7nsSoGXzio&t=3s



11.Η Γαλαξιακή Ομοσπονδία Φωτός.


Η Γαλαξιακή Ομοσπονδία Φωτός ιδρύθηκε από φωτεινά όντα της Κραταιάς Αυτοκρατορίας της
ΦΩΤΕΙΝΑ  ΟΝΤΑ  ΤΗΣ
ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ
Ανδρομέδας για την καταπολέμηση των αυθαιρεσιών του Κρόνου και των σκοτεινών δυνάμεων που τον ακολούθησαν, με τις οποίες προκαλούσε κοσμική αταξία σε πάρα πολλούς πλανήτες αστρικών συστημάτων και κυρίως εκείνων όπου η ζωή βρισκόταν στα αρχικά στάδια εξέλιξης.

Η Ανωτέρα Τάξη Συμμάχων,με επικεφαλής τις δυνάμεις του αστρικού συστήματος της Λύρας αποτελούμενη από τις δυνάμεις των πλανητών 21 αστρικών συστημάτων,ανέλαβε την εξουδετέρωση της αταξίας των σκοτεινών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Ωρίωνα. 


Όλοι οι αγώνες των αποστατών εστιάστηκαν στην περιοχή του ιερού άστρου του Σειρίου, διότι το άστρο αυτό αποτελεί την πηγή της ζωής για τον "Σπειροειδή Γαλαξία".



12.Χημικός τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψε μέθοδο παραγωγής οξυγόνου στον Άρη.



Το σύστημα εντόπισε μόρια τοπικών υλικών του πλανήτη που λειτουργούν ως καταλύτες.Οι
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ
ακραίες και αφιλόξενες συνθήκες για παρουσία της ζωής και του ανθρώπου στην επιφάνεια του Άρη υποχρεώνουν τους επιστήμονες να ζητούν λύσεις να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να διαβιώσει στον πλανήτη.Η έλλειψη οξυγόνου στον Κόκκινο Πλανήτη είναι ένα από αυτά τα εμπόδια. Το οξυγόνο είναι απαραίτητο μόνο για να μπορεί να αναπνέει ο άνθρωπος αλλά και για την χρήση του ως καυσίμου για τους πυραύλους που θα χρησιμοποιούνται για εκτόξευση διαστημίκων σκαφών και φορτίων από τον πλανήτη.

Με τη βοήθεια των ρομποτικών εξερευνητών που βρίσκονται στον Άρη οι επιστήμονες πραγματο- ποιούν διαφόρων ειδών έρευνες και πειράματα στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων παραγωγής οξυγόνου στον πλανήτη αφού όπως είναι ευνόητο η παραγωγή οξυγόνου εκεί είναι πιο συμφέρουσα από κάθε άποψη από την μεταφορά του οξυγόνου από τη Γη.


Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Synthesis» πολυμελής ερευνητική ομάδα στην Κίνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών της τα οποία οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας μεθόδου παραγωγής οξυγόνου με τοπικά υλικά.Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένο να πραγματοποιεί χημικές έρευνες. Το ρομπότ πήρε δείγματα μετεωριτών που έχουν φθάσει στη Γη από τον Άρη. Πρόκειται για πετρώματα που εκτοξεύτηκαν από τον Άρη μετά από πτώσεις μεγάλων αστεροειδών στον πλανήτη. Τα πετρώματα αυτά ταξίδεψαν στο ηλιακό μας σύστημα  έπεσαν στη Γη και εντοπίστηκαν είτε από ιδιώτες που τα παρέδωσαν στους επιστήμονες είτε από ερευνητικές αποστολές αναζήτησης μετεωριτών όπως αυτές που οργανώνονται στην Ανταρκτική που αποτελεί ιδανικό τόπο ανακάλυψης μετεωριτών.


Η προσπάθεια αναζήτησης μεθόδων παραγωγής οξυγόνου στον Άρη βασίζεται στο γεγονός ότι ο πλανήτης διαθέτει σημαντικά νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του.  Δεδομένου ότι το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να συλλέξουν αυτό το οξυγόνο από τα αποθέματα νερού του Άρη.Για να συμβεί αυτό απαιτείται η παρουσία ενώσεων που λειτουργούν ως καταλύτες ικανοί να προκαλέσουν χημικές αντιδράσεις που διασπούν τα μόρια του νερού για να δημιουργήσουν οξυγόνο και αέριο υδρογόνο.Ο ρομποτικός χημικός πραγματοποίησε υπολογισμούς σε περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια μόρια τα οποία μπορούσε να φτιάξει από έξι διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία που υπήρχαν στα πετρώματα και πιο συγκεκριμένα σίδηρο, νικέλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, αλουμίνιο και ασβέστιο.


Μέσα σε έξι εβδομάδες, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ο χημικός AI επέλεξε, συνέθεσε και εξέτασε 243 από αυτά τα διαφορετικά μόρια.«Όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν τη διαστημική εξερεύνηση Όταν τελικά είδαμε ότι οι καταλύτες που κατασκευάζει το ρομπότ μπορούσαν πραγματικά να παράγουν οξυγόνο διασπώντας τα μόρια του νερού, ένιωσα ότι το όνειρό μου γινόταν πραγματικότητα. Άρχισα ακόμη και να φαντάζομαι ότι εγώ ο ίδιος θα ζω στον Άρη στο μέλλον» αναφέρει ο Τζουν Τζιάνγκ επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας άνθρωπος επιστήμονας θα χρειαζόταν περίπου 2.000 χρόνια για να βρει αυτόν τον «καλύτερο» καταλύτη χρησιμοποιώντας συμβατικές τεχνικές δοκιμής και λάθους γεγονός που αποκαλύπτει την σημασία αυτής της έρευνας.


13.Το James Webb ανακάλυψε τον δεύτερο πιο μακρινό γαλαξία.


Οι συστηματικές παρατηρήσεις των επιστημόνων στο γαλαξιακό Σμήνος της Πανδώρας, το οποίο
ΝΕΟΙ  ΜΕΓΑΛΕΣ  ΓΑΛΑΞΙΕΣ 
κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb», επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του δεύτερου και του τέταρτου πιο μακρινού γαλαξία που παρά- τηρήθηκαν ποτέ.Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλή ερευνητές του  Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State) επιβεβαίωσε την απόσταση αυτών των αρχαίων γαλαξιών και συμπέρανε τις ιδιότητε ιδιότητές τους χρησιμοποιώντας νέα φασματοσκοπικά δεδομένα από το τηλεσκόπιο.



Σε αντίθεση με άλλους γαλαξίες που έχουν επιβεβαιωθεί σε αυτή την απόσταση, οι νέοι γαλαξίες είναι μεγαλύτεροι. Ο ένας είναι επιμήκης, σχεδόν σαν φιστίκι και ο άλλος μοιάζει με χνουδωτή μπάλα. Αν και αναμένεται να έχουν σχηματιστεί από παρόμοια υλικά, δείχνουν σημάδια ότι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.


Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το φως που ανιχνεύθηκε από το τηλεσκόπιο εκπέμφθηκε από τους δύο γαλαξίες όταν το σύμπαν είχε ηλικία περίπου 330 εκατομμυρίων ετών και ταξίδεψε για περίπου 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός για να φτάσει στο James Webb. Όμως,οι γαλαξίες βρίσκονται σήμερα στα 33 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, λόγω της διαστολής του σύμπαντος κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Οι απίστευτα μακρινοί γαλαξίες προσφέρουν πληροφορίες για το πώς μπορεί να σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες.


Το φως από αυτούς τους γαλαξίες είναι αρχαίο, περίπου τρεις φορές παλαιότερο από τη Γη.Πριν από την ανάλυσή μας, γνωρίζαμε μόνο τρεις γαλαξίες που είχαν επιβεβαιωθεί σε αυτή περίπου την ακραία απόσταση.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο γαλαξίες είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από τους τρεις γαλαξίες που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως σε αυτές τις ακραίες αποστάσεις. Ο ένας είναι τουλάχιστον έξι φορές μεγαλύτερος με διάμετρο περίπου 2.000 έτη φωτός. Καθώς το πρώιμο σύμπαν θεωρείται ότι ήταν πολύ συμπιεσμένο και αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο γαλαξίας είναι τόσο μεγάλος.


Οι δύο γαλαξίες ήταν μεταξύ των 60.000 πηγών φωτός στο Σμήνος της Πανδώρας που ανιχνεύ- θηκαν σε μία από τις πρώτες εικόνες βαθέος πεδίου του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb κατά τη διάρκεια του 2022, του πρώτου έτους επιστημονικής λειτουργίας του. Μέσα σε λίγους μήνες η ερευνητική ομάδα περιόρισε τις 60.000 φωτεινές πηγές,  οκτώ από τις οποίες θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι μεταξύ των πρώτων γαλαξιών. 

Στη συνέχεια το τηλεσκόπιο στράφηκε ξανά στο Σμήνος της Πανδώρας καταγράφοντας τα φάσματα των υποψήφιων πηγών φωτός.




14.Βρέθηκαν θραύσματα του πλανήτη που συγκρούστηκε με τη Γη και γεννήθηκε η Σελήνη.


Σε μια σπουδαία ανακάλυψη, που μπορεί να κάνει την ανθρωπότητα να γνωρίσει περισσότερα για
ΓΗ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΗ
τη Σελήνη,προχώρησαν επιστήμονες.

Μυστηριώδεις μάζες που κρύβονται πάνω από 1.000 μίλια κάτω από τη γη μπορεί να είναι απομεινάρια ενός πλανήτη μεγέθους όπως ο Άρης, που έπεσε πάνω στη Γη στις αρχές της γέννησης του ηλιακού συστήματο και παρήγαγε μια βροχή από συντρίμμια που σχημάτισε την Σελήνη, σύμφωνα με ερευνητές.Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία των επιστημόνων, η Σελήνη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια όταν ένας αρχαίος πρωτοπλανήτης με το όνομα Theia χτύπησε πάνω στη νεοδημιούργητη Γη. 


Εκείνη την εποχή, ο πλανήτης μας ήταν ακόμη βρέφος και μόνο το 85% του σημερινού του μεγέθους.Η σύγκρουση θα είχε λιώσει μεγάλο μέρος της Γης και της Theia,η οποία αναμορφώ- θηκε ως μια νέα, πιο ογκώδης Γη. Εν τω μεταξύ, τεράστιες ποσότητες σκόνης και βράχων εκτοξεύτηκαν σε τροχιά, όπου στη συνέχεια ενώθηκαν για να δημιουργήσουν την Σελήνη.Ενώ πολλοί επιστήμονες βρίσκουν το σενάριο της γιγαντιαίας σύγκρουσης πειστικό, η αναζήτηση συνεχίζεται για στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία, όπως επίσης και για τυχόν σημάδια της βίαιης σύγκρουσης που θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμη και σήμερα.


Έχοντας αυτό κατά νου, μια διεθνής ομάδα ερευνητών έστρεψε την προσοχή της σε δύο ηπειρωτικού μεγέθους μάζες που βρίσκονται θαμμένες βαθιά μέσα στον μανδύα της Γης, πολύ κάτω από την Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι μάζες αυτές, γνωστές τεχνικά ως LLVPs, ανακαλύφθηκαν αρχικά από σεισμολόγους, αλλά η προέλευσή τους δεν ήταν ποτέ σαφής.Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή της γιγαντιαίας σύγκρουσης και των ρευμάτων συναγωγής στο εσωτερικό της Γης για να διερευνήσουν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το κατακλυσμιαίο γεγονός.Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, η σύγκρουση θα έλιωνε το ανώτερο μισό του μανδύα της Γης, επιτρέποντας σε ένα μεγάλο κομμάτι της Thea, ίσως το 10%, να διεισδύσει βαθύτερα στον πλανήτη και να βυθιστεί σταδιακά προς τον πυρήνα.


Κατά τα επόμενα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, τα πετρώματα από τη Thea θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί λόγω της συναγωγής στο εσωτερικό της Γης και να σχηματίσουν σημερινές μάζες. Οι μάζες αυτές, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι ελαφρώς πυκνότερες από το περιβάλλον πέτρωμα του μανδύα, βρίσκονται κοντά στο όριο με τον πυρήνα της Γης, σε βάθος περίπου 1.800 μιλίων.Βάσει λοιπόν των νέων στοιχείων που έφερε στο φως η έρευνα, πλέον μπορούν να γίνουν περισσότερες λεπτομέριες γνωστές τόσο για την Thea, όσο και για τη Σελήνη, πόσο μάλλον σε μια εποχή που ερευνάται αν μπορεί να κατοικηθεί από τον άνθρωπο.


15.Βροχή μετεωριτών "Λεωνίδες" 2023: Πότε, πού και πώς να το δείτε.


Οι Λεωνίδες είναι μια μικρή βροχή που παράγει περίπου 15 μετεωρίτες την ώρα.Αρκετοί μετεω- 
ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ
ρίτες διασχίζουν τον γεμάτο αστέρια ουρανό αφήνοντας μακριά λευκά ίχνη στον νυχτερινό ουρανό πάνω από ένα κατάφυτο έδαφος.Η βροχή μετεωριτών Λεωνιδών εκπέμπεται από τον αστερισμό του Λέοντα. Σε αυτή τη φωτογραφία, η βροχή μετεωριτών Leonid φαίνεται στον ουρανό πάνω από το Lampang της Ταϊλάνδης. 


Η βροχή μετεωριτών "Λεωνίδες" είναι ενεργή μεταξύ 3 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου και φέτος θα κορυφωθεί στις 17-18 Νοεμβρίου. Το ντους παράγεται όταν η Γη περνά μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά ελλειπτικής τροχιάς του γύρω από τον ήλιο κάθε 33 χρόνια. Οι Λεωνίδες θεωρούνται μερικοί από τους ταχύτερους μετεωρίτες, που διασχίζουν τον ουρανό με ταχύτητα 71 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τη NASA. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εντυπωσιακές βολίδες που παράγουν μακριές, φωτεινές και πολύχρωμες λωρίδες μετεωριτών. 


Κάθε τόσο, η βροχή ξεσπά σε μια εκπληκτική καταιγίδα μετεωριτών όπου χιλιάδες μετεωρίτες πέφτουν κάθε ώρα. Αυτές οι καταιγίδες συμβαίνουν κάθε 33 χρόνια περίπου και η τελευταία συνέβη το 2002. Οι καταιγίδες μετεωριτών ορίζονται ως έχουν τουλάχιστον 1.000 μετεωρίτες την ώρα. Παρατηρητές το 1966 είδαν χιλιάδες μετεωρίτες "Λεωνίδες"να πέφτουν μέσα σε μόλις 15 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ενεργής καταιγίδας. 


Αν και η καταιγίδα του 1966 είναι ένα απλό «πασπαλισμό» σε σύγκριση με την καταιγίδα μετεω- ριτών Leonid του 1833 που είδε περίπου 100.000 μετεωρίτες την ώρα να πέφτουν βροχή στη Γη! Αν και δεν θα δούμε μια καταιγίδα μετεωριτών Leonid φέτος, οι Leonid θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια αξιοπρεπή παράσταση. Το φεγγάρι θα είναι 23% φωτισμένο κατά την ημερομηνία της κορυφής των Λεωνιδών,επομένως δεν πρέπει να παρεμβαίνει υπερβολικά στις ευκαιρίες θέασης.


ΒΡΟΧΗ  ΛΕΩΝΙΔΩΝ

Τι προκαλεί τη βροχή μετεωριτών Λεωνιδών. Οι Λεωνίδες προκαλούνται από τα συντρίμμια του πάγου και της σκόνης που αφήνει πίσω του το 55P/Tempel-Tuttle καθώς περνά μέσα από το ηλιακό σύστημα και περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο κάθε 33 χρόνια. Θα επιστρέψει ξανά το 2031. Όταν η Γη περνά μέσα από τα συντρίμμια του κομήτη,ψίχουλα του κομήτη θερμαίνονται καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης και παράγουν εντυπωσιακά  "πεφταστέρια" που διασχίζουν τον ουρανό. Οι βροχές μετεωριτών ονομάζονται από τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται οι μετεωρίτες, γνωστός ως ακτινοβόλος. Από τη σκοπιά της Γης, οι Λεωνίδες φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα στο Βόρειο Ημισφαίριο. 



16. Θέση Αστερισμού του "Λέοντα",με απόκλιση 15 μοίρες και γεωγραφικά πλάτη 90 και μείον 65 μοίρες.


Ο αστερισμός του Λέοντα μπορεί να δει σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 90 και μείον 65 μοιρών.Για
ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ ΛΕΩΝ
να βρείτε τον Λέοντα,αναζητήστε πρώτα το λαμπερό αστέρι Regulus,στη συνέχεια οπίσθιο ερωτηματικό γνωστό ως"το δρεπάνι" που αντιπροσωπεύει τη χαίτη του λιονταριού. Μην κοιτάτε απευθείας τον Λέοντα για να βρείτε μετεωρίτες, καθώς τα πεφταστέρια θα είναι ορατά σε όλο τον ουρανό. 

Φροντίστε να κοιτάξετε γύρω σας και να μετακι- νήσετε το βλέμμα σας σε κοντινούς αστερισμούς, καθώς οι μετεωρίτες μακριά από το ακτινοβόλο τείνουν να έχουν μακρύτερα τρένα,λαμπερά ίχνη συντριμμιών,και είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν.  


Για να δείτε καλύτερα τους Λεωνίδες, πηγαίνετε στην πιο σκοτεινή δυνατή τοποθεσία, γείρετε πίσω και χαλαρώστε. Δεν χρειάζεστε τηλεσκόπια ή κιάλια, καθώς το μυστικό για μια καλή εμπειρία θέασης μετεωριτών είναι να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερο ουρανό. Φροντίστε να αφήσετε περίπου 30 λεπτά για να προσαρμοστούν τα μάτια σας στο σκοτάδι. 

Αν θέλετε περισσότερες συμβουλές για το πώς να φωτογραφίσετε τη βροχή μετεωριτών Leonid, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας πώς να φωτογραφίζετε μετεωρίτες και βροχή μετεωριτών και εάν χρειάζεστε εξοπλισμό απεικόνισης, σκεφτείτε τις καλύτερες φωτογραφικές μηχανές μας για αστροφωτογραφία και τους καλύτερους φακούς για αστροφωτογραφία.Επίσης ένας κόκκινος φακός, ζεστά ρούχα, ένα ζεστό ρόφημα και μια άνετη καρέκλα είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια μιας νύχτας κυνηγιού μετεωριτών.   


Η καλύτερη ώρα για να αναζητήσετε τους Λεωνίδες είναι μεταξύ μεσάνυχτα και αυγής τοπική ώρα σύμφωνα με τα Βασιλικά Μουσεία του Γκρίνουιτς. Οι μετεωρίτες θα κορυφωθούν στις 17-18 Νοεμβρίου και θα είναι ενεργοί μεταξύ 3 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη NASA. Το Εθνικό Παρατηρητήριο των Σχολείων,έχει μια μεγάλη επισκόπηση των βροχών και σχεδιάζετε τον εντοπισμό μετεωριτών.



17.Αυτό το νεκρό αστέρι ξαναζωντανεύει στις 15/11/23.



"Κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι να πει.Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο κάτι τόσο γρήγορο και η φωτεινότητα τόσο δυνατή όσο η αρχική έκρηξη μήνες αργότερα",λένε οι επιστήμονες.

ΝΕΚΡΟ ΑΣΤΕΡΙ
Μια απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας που στρο- βιλίζει πολλή ύλη γύρω της και απελευθερώνει υψηλό επίπεδο φωτεινότητας.

Μια εικόνα  δείχνει ένα νεκρό αστέρι που διοχετεύει έναν πίδακα με ταχύτητα σχεδόν φωτός που εκτοξεύτηκε από μια μαύρη τρύπα, θα μπορούσε αυτό να είναι η αιτία του "Τασμανικού Διαβόλου;" 


Ενα μακρινό αστέρι έχει ξαναζωντανέψει μετά τον εκρηκτικό θάνατο του εκτοξευοντάς επαναλα- μβανόμενες ενεργειακές εκλάμψεις σε μια περίοδο αρκετών μηνών που δεν μοιάζουν με τίποτα οι αστρονόμοι πριν.Αν και κάθε λάμψη διαρκεί λίγα μόλις λεπτά ακόμα και 100 ημέρες μετά την πρώτη έκρηξη, παραμένουν όλες τόσο φωτεινές και τόσο ισχυρές όσο αυτή η αρχική έκρηξη,ένας σπάνιος τύπος αστρικού κατακλυσμού που ονομάζεται "φωτεινός γρήγορος μπλε οπτικός μεταβατικός" ή LFBOT. Αυτό το συγκεκριμένο LFBOT απέχει περίπου ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός από τη Γη και έχει χαρακτηριστεί επίσημα AT2022tsd, με τους ανακαλυπτές του να το αποκαλούν "ο διάβολος της Τασμανίας".


Πολύ πιο φωτεινές από τις συνηθισμένες εκρήξεις που σηματοδοτούν τους θανάτους τεράστιων αστεριών, τα LFBOT εξασθενούν επίσης πιο γρήγορα μετά θάνατον, κατά τη διάρκεια των ημερών και όχι των εβδομάδων. Αυτά τα ακραία φαινόμενα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2018 και σε μισή δεκαετία από τότε, η προέλευσή τους έχει καλυφθεί από μυστήριο. Ωστόσο, η προηγουμένως αόρατη δραστηριότητα έκλαμψης του διαβόλου της Τασμανίας μπορεί να προσφέ- ρει κάποιες απαντήσεις.Εντοπισμένη από 15 διαφορετικά τηλεσκόπια σε όλη την υδρόγειο, αυτή η συμπεριφορά φαίνεται να δείχνει ότι ο κινητήρας που κινεί το LFBOTS είναι είτε μια μαύρη τρύπα είτε ένα αστέρι νετρονίων - υπολείμματα που μένουν πίσω όταν υπάρχουν πραγματικά τεράστια  αστέρια καλούπι.

«Δεν πιστεύουμε ότι τίποτα άλλο μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους εκλάμψεις», δήλωσε η Anna YQ Ho, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Αυτό διευθετεί πολυετή συζήτηση σχετικά με το τι εξουσιοδοτεί αυτό το είδος έκρηξης και αποκαλύπτει μια ασυνήθιστα άμεση μέθοδο μελέτης της δραστηριότητας των αστρικών πτωμάτων».



18.Αποστολή της NASA θέλει να δει τι συνέβη τη στιγμή που γεννήθηκε το Σύμπαν.



Ένα νέο διαστημικό παρατηρητήριο θα κάνει προηγμένη κοσμική χαρτογράφηση.Η NASA
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ  SPHEREx
αποκάλυψε μια σειρά στοιχεία για την αποστολή Spectro Photometer for the History of the Univers, Epoch Reionization and Ices Explorer(SPHEREx) που είναι σχεδιασμένη για να πραγματοποιήσει μια μεγάλης έκτασης με λεπτομέρειας χαρτογράφηση του Σύμπαντος.Το διαστημικό παρατηρητήριο της αποστολής θα χαρτογραφήσει και θα συλλέξει στοιχεία από περίπου 450 εκατ. γαλαξίες καθώς και από περίπου 100 εκατ. άστρα που βρίσκονται στο δικό μας γαλαξία.


Σύμφωνα με τα στελέχη της NASA η αποστολή θα παρέχει έναν άνευ προηγουμένου γαλαξιακό χάρτη, με «δακτυλικά αποτυπώματα» από τις πρώτες στιγμές της ιστορίας του Σύμπαντος. Η αποστολη θα προσφέρει επίσης νέα στοιχεία για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης "Τι έκανε το Σύμπαν να διασταλεί τόσο γρήγορα, λιγότερο από ένα νανοδευτερόλεπτο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Μάλιστα η αποστολή θα αναζητήσει σε περιοχές του γαλαξία μας όπου γεννιούνται νέα άστρα αλλά και σε αστρικούς δίσκους ύλης που δημιουργούνται πλανήτες ίχνη νερού και οργανικών μορίων που είναι απαραίτητα για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε εδώ στη Γη. Επίσης η αποστολή θα υποδείξει στόχους για περαιτέρω μελέτη από άλλα τηλεσκόπια ή ερευνητικές αποστολές και προγράμματα. Η εκτόξευση του παρατηρητηρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την NASA το ερχόμενο καλοκαίρι αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

https://www.youtube.com/watch?v=Jqw6QeUIDoU



19.Εκπληκτικές εικόνες από την πρώτη εισβολή ερευνητικού σκάφους μέσα σε ηλιακή έκρηξη.



Εξαιρετικά χρήσιμα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για τα φαινόμενα του Ήλιου.To Parker Solar
ΣΚΑΦΟΣ PARKER SOLAR
PROBE
Probe είναι ένα σκάφος που έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και εκτοξεύθηκε το 2018 με σκοπό να μελετήσει από κοντά τον Ήλιο. Είναι προστατευμένο από μια ειδική ασπίδα πάχους 11 εκατοστών από σύνθετο υλικό άνθρακα. Το σκάφος αυτό έχει πλησιάσει και καταγράψει δεδομένα πιο κοντά στον Ήλιο από οποιαδήποτε άλλο σκάφος, δορυφόρο και γενικότερα ανθρώπινο δημιούργημα.

Όπως ανακοίνωσε η NASA το Parker Solar Probe πραγματοποίησε άλλη μια εντυπωσιακή πρωτιά αφού έγινε το πρώτο σκάφος που εισέρχεται σε μια ηλιακή έκρηξη και όχι μόνο επιβίωσε αλλά κατέγραψε για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την καρδιά αυτού φαινομένου. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για τον αποκαλούμενο «διαστημικό καιρό» που επηρεάζει και τη Γη.


Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.


Εκτός των άλλων η… εισβολή του Parker Solar Probe σε μια ηλιακή έκλαμψη αναμένεται να βοηθήσει στην απόδειξη μιας θεωρίας που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια σχετικά με την αλληλεπίδραση των CME με τη διαπλανητική σκόνη αλληλεπίδραση που και αυτή παίζει ρόλο στον διαστημικό καιρό και η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσαν να δίνουν ακριβείς προγνώσεις για το πότε και πώς θα αντιμετωπίζει η Γη τις επιπτώσεις των ηλιακών εκλάμψεων.

https://www.youtube.com/watch?v=sHEwTKEDVM0




20.Σκάφος μεγέθους πλανήτη που φαίνεται να συνδέεται με τον Ήλιο.



Η εκπληκτική φωτογραφία ενός σκάφους μεγέθους πλανήτη που φαίνεται να συνδέεται με τον
ΣΚΑΦΟΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΣ
Ήλιο, προέρχεται από βίντεο που λήφθηκε από το Ηλιακό Παρατηρητήριο της NASA "Solar Dynamics Observatory" κατά το διάστημα 03/09/2012 - 03/12/2012 και προκάλεσε σοκ στους επιστήμονες, κάνοντας τους να αναρωτιούνται για το τι επρόκειτο. Η απάντηση δόθηκε από τους Ολύμπιους του Διός.


Ο πλανήτης στον οποίο δόθηκε από την NASA το όνομα "Αθηνά", είναι το σκάφος της "Μεγάλης Συμπαντικής Αδελφότητας Φωτός" με την ονομασία "Τελειότης", το οποίο βρίσκεται στο ηλιακό σας σύστημα με αποστολή σωτηρίας από το 1947. Μεταφέρει μυριάδες σκαφών, τα οποία θα χρησιμοποιη- θούν για την εκκένωση της Γαίας σε περίπτωση ολέθρου, διασώζοντας μικρά παιδιά, νεαρά άτομα και δίκαιους ανθρώπους.


Με εντολή του Ιερού Άρχοντα Φωτός Δία και όταν απαιτηθεί, η εκκένωση του πλανήτη θα επιτευχθεί σε διάστημα ελαχίστων λεπτών, με την χρήση κολοσσιαίων ποσοτήτων ηλιακής ενέργειας και με εστιασμό ανοδικών ακτίνων σε αυτούς που θα διασωθούν, οι οποίοι θα ξεπερνούν το ήμισυ του πληθυσμού της Γαίας.


Η σύνδεση του πλανητικού πόλου της "Τελειότητας" με τον Ήλιο είναι ενεργειακός δίαυλος, μέσα από τον οποίο διοχετεύονται από τον "Σείριο και τον Υπερίωνα Ήλιο" κολοσσιαίες ποσότητες οργόνης και ενέργειας στον Ήλιο, τις οποίες χρειάζονται τα σκάφη μας που ναυλοχούν στο εσωτερικό του. Επίσης πυροδοτεί συνεχείς αντιδράσεις στην μάζα του Ήλιου ώστε να διατηρεί την νεότητα του και να παραμένει άφθαρτος, συντηρώντας την ζωή των πλανητών του χωρίς προβλήματα επιβίωσης.



21.Ο Ζωοδότης θεός Ηλιος - Απόλλων.



Οι Ολύμπιοι του Διός:

"Ο Ήλιος κυβερνάται από υψηλές οντότητες,οι οποίες ανήκουν καθ'ολοκληρίαν στην ακολουθίαν
ΘΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
αυτού που εσείς αποκαλείτε θεόν Απόλλωνα.Η θεωρία των επιστημόνων σας ότι το κέντρο του Ήλιου είναι μια κόλαση πυρός και θερμοκρασίας πολλών εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, είναι μια λάθος εκτίμηση που οφείλεται στα ελλειπή αποτε- λέσματα των ερευνών τους, λόγω της μεγάλης απόστασης και των ατελειών των οργάνων παρα- τήρησης του ΉλιουΌμως η σημαντικότερη αιτία των εσφαλμένων ενδείξεων των επιστημονικών οργάνων παρατήρησης, οφείλεται στους δικούς μας επηρεασμούς, για να μην μπορούν οι επιστή- μονες της Γαίας να έχουν σαφή γνώση της κατάστασης του εσωτερικού του Ήλιου με πιθανότητα να εντοπίσουν ή να υποψιαστούν την δική μας παρουσία στο εσωτερικό του. 


Δεν θέλαμε να διαπιστώσουν την μεγάλη αλήθεια, ότι ο Ήλιος είναι μια κοίλη σφαίρα, μέσα στην οποία ναυλοχούν οι αρμάδες των σκαφών μας. Ο Ήλιος είναι ένα αέρινο σώμα που λειτουργεί σαν διάφανη Κρυστάλλινη Σφαίρα με πυρακτωμένο περίβλημα και είναι κενός στο εσωτερικό του. Την αποστολή διαμόρφωσης του δικού σας Ήλιου σε γιγάντια πύρινη σφαίρα, ανέλαβε και έφερε εις πέρας αυτός τον οποίον εσείς αποκαλείτε θεόν Απόλλωνα, όταν η "Ανωτέρα Τάξη Συμμάχων" της Λύρας είχε επιφορτισθεί από την Κραταιά Αυτοκρατορία της Ανδρομέδας με την ευθύνη του εποικισμού της Γαίας, πριν εκατομμύρια χρόνια. Ο Ήλιος, στο αρχικό του μέγεθος, ήταν πολύ μικρότερος, αλλά με τεχνολογικήν επέμβαση στο εσωτερικό του, ωθήσαμεν όλη την διάπυρη μάζα του κέντρου του προς την περιφέρεια, το πάχος της οποίας είναι 200.000 χλμ και η ακτίνα του κενού χώρου που σχηματίστηκε στο εσωτερικό του είναι 500.000 χλμ.


Οι επιστήμονες της Γαίας θεωρούν τις ηλιακές κηλίδες περιοδικά φυσικά φαινόμενα. Είναι μαύρες οπές τις οποίες δημιουργούμε, ώστε με τις διεργασίες λειτουργίας τους να συντηρούμε αφ' ενός τις διεργασίες της φωτεινής επιφάνειας του Ήλιου και αφετέρου να δημιουργούμε παράθυρα στο φωτεινό πύρινο περίβλημα με κενά χωροχρόνου, για τις μετακινήσεις των σκαφών μας από και προς το κέντρο του. Δια μέσου των ηλιακών κηλίδων βλέπουμε όχι μόνον το ηλιακό σας σύστημα, αλλά και ολόκληρον τον Γαλαξία.Η θερμοκρασία στο εσωτερικό κενό του Ήλιου είναι όντως μεγάλη, αλλά μικρότερη της θερμοκρασίας της επιφάνειας του. Η θερμοκρασία αυτή ακτινοβολείται προς τα έξω με γιγαντιαία μαγνητικά ρεύματα. 

Η διαφορά αυτών των θερμοκρασιών με δική μας διαχείριση δημιουργεί στο εσωτερικό του Ήλιου όχι μόνον φαινόμενα αντιβαρύτητας, αλλά και συνθήκες 5ης διάστασης, που είναι μια κατάσταση ακατανόητη από τον γήινο άνθρωπο.Στην πραγματικότητα ο Ήλιος είναι ένας κοσμικός δίαυλος που συνδέει τους κόσμους μας, τον δικό μας με τον δικό σας και την Γαία με τον Γαλαξία σας, αποτελεί την πύλη των ουρανίων δυνάμεων προς την Γαία. Συνδέει τον υπερβατικό με τον ορατό κόσμο, τον αόρατο με τον φανερό, τον πραγματικό με τον φανταστικό. 

Χρησιμοποιούμε συνειδητά την ενέργεια του και το εσωτερικό του για την εκπλήρωση της αποστολής μας.Από τις τεχνητές βάσεις στο εσωτερικό του κυβερνάται ο Ήλιος από υψηλές οντότητες, οι οποίες ανήκουν καθ' ολοκληρίαν στην ακολουθίαν αυτού που εσείς αποκαλείτε θεόν Απόλλωνα."


22.Τι είναι αυτό το μαύρο αντικείμενο που εμφανίστηκε  στον ουρανό της Ξάνθης; (15/11/23)


Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Ξάνθης έχουν αναστατωθεί από ένα σπάνιο φαινόμενο.

Εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε ένα μαύρο αντικείμενο όπου έμεινε σταθερό για πολλές ώρες στον ουρανό της Ξάνθης. 

Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα εφήβων ενώ περπατούσαν, σήκωσαν το κεφάλι τους και είδαν ένα μαύρο αντικείμενο το οποίο και φωτογράφησαν με τα κινητά τους. Κανείς δεν ήξερε !  Πιθανόν ήταν  UFO. 





23.Ανακαλύψαμε μέθοδο παραγωγής οξυγόνου στον Άρη, με την βοήθεια ΑΙ χημικού!



ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ

Ο Άρης είναι ένας ιδιαίτερα αφιλόξενος πλανήτης για την συντήρηση ζωής, καθώς οι θερμοκρασία και το φυσικό του τοπίο, δεν είναι τα κατάλληλα. Επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα έχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν για να γίνει βιώσιμος από τον άνθρωπο.Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οξυγόνου, καθώς είναι το πιο απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση. Εκτός αυτού όμως, χρησιμεύει και σαν καύσιμο για τους πυραύλους και τα οχήματα από τον πλανήτη.Τα τελευταία ρομπότ που στείλαμε στον Κόκκινο Πλανήτη μας έχουν δώσει πολλές πληροφορίες, μέσα από πειράματα και έρευνες που πραγματοποίησαν. Μερικά από αυτά ήταν για να βρουν τρόπους παραγωγής οξυγόνου στον πλανήτη, καθώς είναι μια λύση πιο βιώσιμη από την απλή μεταφορά οξυγόνου από την Γη.


Μια ομάδα από την Κίνα δημοσίευσε στο Nature τα αποτελέσματα έρευνας, που οδήγησε στην ανακάλυψη μεθόδου παραγωγής οξυγόνου με υλικά που βρίσκουμε τον Άρη.Το μεγάλο ατού της ομάδας όμως, ήταν ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που ο σκοπός του είναι να πραγματοποιεί χημικές έρευνες. Με χρήση δειγμάτων από μετεωρίτες που έφτασαν στην Γη από τον Άρη, κατάφερε να σχεδιάσει μαζί με τους επιστήμονες, την διαδικασία παραγωγής οξυγόνου. Τα δείγματα είναι κομμάτια του Άρη, που έφτασαν στην Γη μετά από την αποκόλλησή τους, λόγω μεγάλων μετεωριτών που χτύπησαν τον Κόκκινο Πλανήτη. Τα πετρώματα αυτά μετά το μεγάλο τους ταξίδι, έφτασαν στην Γη και εντοπίστηκαν από ερευνητικές αποστολές ή ιδιώτες που διοργάνωναν αποστολές στην Ανταρκτική για την συλλογή μετεωριτών.


Η επιτυχία την μεθόδου βασίζεται στο γεγονός πως ο Άρης διαθέτει σημαντικές ποσότητες νερού σε μορφή πάγου, στο υπέδαφός του. Το νερό ως γνωστόν αποτελείται από οξυγόνο και υδρογόνο, με την διαδικασία διάσπασή του να είναι πλήρως γνωστή. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται ουσίες που δρουν σαν καταλύτες, δημιουργώντας τις απαραίτητες αντιδράσεις για την διάσπαση σε οξυγόνο και αέριο υδρογόνο.Το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έκανε πειράματα με περισσότερα από 3.7 εκατομμύρια μόρια, από 6 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία που υπήρχαν στα πετρώματα από τους μετεωρίτες. Ανάμεσα σε αυτά ήταν σίδηρος, νικέλιο, αλουμίνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Το ρομποτ έκανε πειράματα επί 6 εβδομάδες όλο το 24ωρο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Κατάφερε να συνθέσει και να εξετάσει 245 από αυτά τα διαφορετικά μόρια. Στην περίπτωση που το κάναμε χωρίς το ρομπότ, θα χρειαζόντουσαν περίπου 2000 χρόνια για να βρεθούν οι καλύτερη καταλύτες για την διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=KsBveF-PwAY&t=67s



24.Την απόκρυψη ενός αστεροειδούς ή την πλήρη κάλυψη ενός εμβληματικού αστεριού.


Οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για ένα ασυνήθιστο ουράνιο γεγονός.Φανταστείτε τον αγαπημένο
ΩΡΙΩΝΑΣ
σας αστερισμό χωρίς ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του. Για μια σύντομη στιγμή στις 12 Δεκεμβρίου 2023, αυτό μπορεί να συμβεί στον Ωρίωνα (Orion,) τουλάχιστον για θεατές σε μια στενή περιοχή από την κεντρική Ασία και τη νότια Ευρώπη έως τη Φλόριντα και το Μεξικό. Γύρω στις 1:17 UTC (8:17 μ.μ. EST 11 Δεκεμβ.), ο αστεροειδής της κύριας ζώνης, 319 Leona,θα περάσει μπροστά από τον Betelgeuse, το κόκκινο αστέρι στον ώμο του Ωρίωνα και θα μπλοκάρει το φως του για λίγα δευτερόλεπτα.



Η απόκρυψη ενός αστεριού 1ου μεγέθους είναι σπάνια,ένα τέτοιο γεγονός είναι ορατό από τη Γη μόνο κάθε μερικές δεκαετίες,αλλά η παρακολούθηση ενός αστεριού μπορεί να δώσει στους αστρονόμους πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες. Με τον ακριβή χρονισμό της διάρκειας της απόκρυψης από πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα, μπορούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για το μέγεθος και το σχήμα του αστεροειδούς. 

Μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν τα παράξενα μεγάλα κελιά του Betelgeuse, με τα οποία το αστέρι φωτίζει και σκουραίνει για μήνες κάθε φορά. Ο Betelgeuse είναι το 10ο φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό μας (+0,5 μέγεθος), επομένως οι παρατηρητές χρειάζονται μόνο μέτριο εξοπλισμό για να συμμετάσχουν.



25.Πώς σχηματίστηκε η Γη; Το James Webb, ίσως, έχει την απάντηση.



ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΓΗ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει συλλέξει δεδομένα που ρίχνουν φως στο σχηματισμό της Γης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι το τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει υδρατμούς μέσα σε δίσκους όπου σχηματίζονται πλανήτες, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη  μια μακροχρόνια θεωρία για την προέλευση πλανητών όπως η Γη.


Η ανίχνευση των υδρατμών έγινε σε δύο διαφορετικούς συμπαγείς δίσκους που αποτελούνται από αέριο και σκόνη και περιβάλλουν δύο άστρα, ηλικίας δύο έως τριών εκατομμυρίων ετών.Η ηλικία αυτή,σχετικά νεαρή στο τεράστιο χρονοδιάγρα-μμα του σύμπαντος, τοποθετεί τους δύο δίσκους μέσα στην περιοχή του σχηματισμού άστρων του Ταύρου, περίπου 430 έτη φωτός μακριά από τη Γη.


Η αποκάλυψη υδρατμών από το James Webb σε αυτούς τους δίσκους υποστηρίζει την υπόθεση της “συσσώρευσης βοτσάλων”, που υποδηλώνει ότι οι πλανήτες αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα μικρών θραυσμάτων βράχων επικαλυμμένων με πάγο που υφίστανται τριβή από το αέριο μέσα σε δίσκους πλανητογένεσης. Αυτή η τριβή εξαντλεί την τροχιακή ενέργεια των βότσαλων, ωθώντας τα να κινηθούν προς τα μέσα και τελικά να συγχωνευθούν.Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την πεποίθηση ότι η Γη και οι άλλοι πλανήτες εξελίχθηκαν μέσω συσσώρευσης βοτσάλων, όπου μικροσκοπικά σωματίδια συσσωρεύτηκαν σταδιακά, σχηματίζοντας τους ουσιαστικούς πλανήτες που κατοικούμε και εξερευνούμε σήμερα.Ηδιαδικασία εξαρτάται από τη συγχώνευση μικρότερων μικρότερων βότσαλων για τη δημιουργία πρωτοπλανητών, οι οποίοι, λόγω της αυξημένης βαρύτητάς τους, προσελκύουν περισσότερα βότσαλα και θραύσματα.


Η κατανόηση του σχηματισμού της Γης και άλλων ουράνιων σωμάτων αποτελεί μακροχρόνιο στόχο της αστρονομίας. Αν και έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, μεταξύ των οποίων και ο σχηματισμός της Σελήνης από σύγκρουση της Γης με άλλον πλανήτη, συγκεκριμένες αποδείξεις ήταν ασύλληπτες μέχρι σήμερα.Η παρουσία υδρατμών στους πλανητικούς δίσκους που παρατηρήθηκαν από το τηλεσκόπιο James Webb χρησιμεύει ως πειστική απόδειξη υπέρ της θεωρίας της συσσώρευσης με βότσαλα. Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση του σχηματισμού της Γης, αλλά συμβάλλει επίσης στη διαλεύκανση των μυστηρίων του τρόπου με τον οποίο άλλοι κόσμοι πήραν μορφή. Επιπλέον, μπορεί να δώσει πληροφορίες για το αν γιγάντιοι πλανήτες όπως ο Δίας μεγάλωσαν απορροφώντας άλλους πλανήτες που βρίσκονταν κοντά τους.



26.Η περίεργη περίπτωση του γαλαξία Ι Ζwicky 18. 



Ο I Zwicky 18 είναι ένας νάνος ακανόνιστος γαλαξίας που βρίσκεται περίπου 60 εκατομμύρια έτη
ΓΑΛΑΞΙΑΣ  I  ZWICKY
φωτός μακριά στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Ο γαλαξίας αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό αστρονόμο Fritz Zwicky σε μια φωτογραφική έρευνα της δεκαετίας του 1930 στους γαλαξίες.


Μελέτες στο Αστεροσκοπείο Palomar πριν από περίπου 40 χρόνια οδήγησαν τους αστρονόμους να πιστέψουν ότι ο γαλαξίας εξερράγη με σχηματισμό αστέρων δισεκατομμύρια χρόνια μετά τους γαλαξιακούς γείτονές του. 

Γαλαξίες που μοιάζουν με τη νεανική εμφάνιση του I Zwicky 18 βρίσκονται συνήθως μόνο στο πρώιμο σύμπαν. Οι πρώιμες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble πρότειναν μια ηλικία 500 εκατομμυρ. ετών για το I Zwicky18.  

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble,ωστόσο,αργότερα βρήκε αμυδρά, παλαιότερα αστέρια που περιέχονταν στον γαλαξία, υποδηλώνοντας ότι ο σχηματισμός των άστρων του ξεκίνησε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν και πιθανώς πριν από δέκα δισεκατομμύρια χρόνια. Ο γαλαξίας, επομένως, μπορεί να έχει σχηματιστεί ταυτόχρονα με τους περισσότερους άλλους γαλαξίες.Ο  γαλαξίας αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό αστρονόμο Fritz Zwicky σε μιά φωτογραφική έρευνα της δεκαετίας του 1930 στους γαλαξίες.



27.Εξωγήινο διαστημόπλοιο ηλικίας 1,5 εκατομμυρίου ετών βρέθηκε στη Σελήνη με σώματα εξωγήινων κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo 19 & 20.



Η επίσημη ιστορία μας λέει ότι 17 αποστολές εκτοξεύτηκαν μεταξύ 1961 και 1975, εκ των οποίων
ΑΠΟΛΛΩΝ  20
οι 11 ήταν επανδρωμένες (Απόλλων 7 έως Απόλλων 17). Σε αυτό το διάστημα έγιναν 6 επιτυχείς προσγειώσεις στη σεληνιακή επιφάνεια. Οι πτήσεις Apollo 18, 19 και 20 ακυρώθηκαν λόγω έλλειψης νέας επιστημονικής αξίας σε τεράστια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων. Ωστόσο,το 2007,ο Ιταλός ανεξάρτητος δημοσιογράφος Luca Scantamburlo πήρε μια γραπτή συνέντευξη με τον William Rutledge, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι μέλος της μυστικής αποστολής Apollo 20.Σύμφωνα με τον ίδιο,ήταν υπάλληλος της Bell Laboratories και υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Ο Rutledge τράβηξε την προσοχή του κοινού ξεκινώντας να διανέμει φωτογραφίες και βίντεο της αποστολής Apollo 20 στο διαδίκτυο το 2007,η οποία συνέλαβε το ίδιο διαστημόπλοιο και τους πιλότους του.


Ποια είναι η ουσία των πληροφοριών από το Rutledge; Υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 15 στο φεγγάρι, ανακαλύφθηκε και φωτογραφήθηκε στην επιφάνειά του ένα αγνώστου ταυτότητας τεχνητό αντικείμενο.Κατά τις αποστολές 16 και 17, λήφθηκαν αρκετές ακόμη φωτογραφίες και πραγματοποιήθηκε αναγνώριση του εδάφους από τροχιά. Το έργο των αποστολών 18 και 19 (που δεν ήταν πλέον επίσημα) δεν είναι πραγματικά σαφές: ο Rutledge λέει μόνο ότι κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών, παρουσιάστηκαν ορισμένα προβλήματα, με αποτέλεσμα να χαθούν ερευνητικά δεδομένα. Αρχικά σχεδιάστηκε να προσγειωθεί δίπλα σε ένα εξωγήινο πλοίο και να το μελετήσει χρησιμοποιώντας ρόβερ.


Το 1976, εκτοξεύτηκε η αποστολή Apollo 20, η οποία περιελάμβανε τους: William Rutledge, Aleksei Leonov και Leona Snyder. Κατάφεραν να προσγειωθούν από το πλοίο, να μπουν μέσα και να επιθεωρήσουν το εσωτερικό του πλοίου και τα σώματα των πιλότων.Μία από τις πηγές είπε ότι όχι μόνο εξέτασαν τα πτώματα αλλά πήραν και το κεφάλι ενός από τα πτώματα μαζί τους.Οι διαστάσεις του πλοίου ήταν 3370 x 510 μέτρα. Η ηλικία υπολογίζεται στα 1,5 εκατομμύρια χρόνια. στο εσωτερικό, υπάρχουν πολλά σημάδια βιολογικής ζωής: υπολείμματα βλάστησης στο χώρο του κινητήρα του πλοίου, πέτρες τριγωνικού σχήματος που αποπνέουν ένα κίτρινο υγρό που έχει κάποιες ιατρικές ιδιότητες, υπολείμματα μικρών σωμάτων (περίπου 10 cm) που ζούσαν σε ένα δίκτυο «γυάλινων» σωλήνων που διαπερνούν ολόκληρο το πλοίο.


Βρήκαν ένα ανθρωποειδές, θηλυκό, 1,65 μέτρα. Είχε γεννητικά όργανα, μαλλιά, έξι δάχτυλα. Ήταν πιλότος, υπήρχε μια συσκευή ακροβατικών συνδεδεμένη με τα δάχτυλα και τα μάτια της, το σώμα δεν είχε ρούχα και έπρεπε να κόψουν δύο καλώδια συνδεδεμένα στη μύτη χωρίς ρουθούνια. Ο Λεόνοφ απομάκρυνε τη συσκευή από τα μάτια. Θρόμβοι αίματος ή βιολογικά υγρά έσκασαν και πάγωσαν στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια και μέρη του σώματος. Ορισμένα μέρη του σώματος ήταν σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση, τα μαλλιά και το δέρμα προστατεύονταν από ένα λεπτό διαφανές στρώμα προστασίας. Η κατάσταση δεν φαινόταν ούτε νεκρή ούτε ζωντανή. Το περίπτερο ήταν γεμάτο επιγραφές και σχηματιζόταν από μακρούς, κοίλους εξαγωνικούς σωλήνες.


Από την άλλη, μπορεί κανείς μόνο να μαντέψει ότι αυτό ήταν το πλοίο των Anunnaki, για το
MHTΡΙΚΟ  ΠΛΟΙΟ
οποίο έγραψε ο Sitchin ή κάποιοι άλλοι τύποι.Οι αμφιβολίες προκαλούνται από τον αριθμό των δακτύλων, αυτά τα ανθρωποειδή έχουν 12 από αυτά (6 σε κάθε χέρι) και γνωρίζουμε ότι οι Anunnaki χρησιμοποιούσαν το δεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης και σε όλες τις τοιχογραφίες, έχουν παλάμες με 5 δάχτυλα.Γνωρίζουμε επίσης ότι οι Anunnaki είχαν μια παράλληλη αποστολή σε χαμηλή τροχιά στη Γη: ένα μέρος τους δούλευε στη Γη, το άλλο μέρος παρέμεινε στο μητρικό πλοίο. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποίησαν το φεγγάρι και ένα από τα πλοία παρέμεινε εκεί. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η ομάδα των μηχανικών που πραγματοποίησαν το έργο Apollo ήταν επικεφαλής του Wernher von Braun, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Γερμανίας εργάστηκε προς όφελος του Τρίτου Ράιχ, δημιουργώντας γι 'αυτούς τους περίφημους πυραύλους V-2.

Ο Braun ήρθε στις ΗΠΑ μαζί με πολλούς άλλους Γερμανούς επιστήμονες που απομακρύνθηκαν από τη Γερμανία στο πλαίσιο της Επιχείρησης Paperclip το 1945. Και η κολοσσιαία τεχνολογική ανακάλυψη των μηχανικών του Τρίτου Ράιχ συνέβη λόγω της συνεργασίας με τις αποκρυφιστικές κοινωνίες του Ahnenerbe και του Vril, οι οποίοι έλαβαν πληροφορίες από οι αρχαίοι εκδρομείς των θεών που σχετίζονται με τον πολιτισμό μας.  

Ο Braun είχε μια ενδιαφέρουσα αλυσίδα γεγονότων: "Γερμανικές αποκρυφιστικές κοινωνίες, μετακίνηση στις ΗΠΑ,εργασία σε ένα διαστημικό πρόγραμμα,ανίχνευση εξωγήινου διαστημικού σκάφους, πιθανώς οι ίδιοι Θεοί που συμβούλευαν τους Ναζί. Επέζησε μέχρι το 1977 και είδε την εκτόξευση του Apollo 20 και, επιπλέον, σύμφωνα με τον William Rutledge,ήταν προσωπικά παρών στην εκτόξευση.


28.Μυστηριώδεις σεληνιακοί στροβιλισμοί που μπερδεύουν τους επιστήμονες.



Μυστηριώδεις «σεληνιακοί στροβιλισμοί» που μπερδεύουν τους επιστήμονες για δεκαετίες
ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΣ ΣΤΡΟΒΙΛΙΣΜΟΣ
μπορεί να είναι κοντά σε μια εξήγηση.Κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί τους στροβίλους της Σελήνης, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να συνδέονται με ορισμένα υψόμετρα στην επιφάνεια του φεγγαριού.Ένα μωσαϊκό εικόνων Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) που δείχνει τον σεληνιακό στροβιλισμό Reiner Gamma. Το «μάτι» του στροβιλισμού φαίνεται στο κέντρο αριστερά, ενώ άλλα φωτεινά σημάδια του στροβιλισμού εκτείνονται στο κάτω αριστερό και πάνω δεξιά μέρος της εικόνας.Οι νέοι τοπογραφικοί χάρτες του φεγγαριού μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση των μυστηριωδών φωτεινών «στροβιλισμών» που διακοσμούν τη σεληνιακή επιφάνεια, που έχουν μπερδέψει τους επιστήμονες για δεκαετίες.Οι στροβιλισμοί της Σελήνης είναι περιοχές με αντίθετες φωτεινές και σκοτεινές ραβδώσεις που απλώνονται σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης και εμφανίζονται σε όλους τους τύπους εδάφους, από ορατά σκοτεινά μπαλώματα γνωστά ως "φοράδα" μέχρι τα φωτεινότερα υψίπεδα.


Τώρα, αντίθετα με ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες, νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο The Planetary Science Journal υποδηλώνουν ότι οι στροβιλισμοί της Σελήνης, στην πραγματικότητα, συσχετίζονται με την τοπογραφία, που σημαίνει ότι τα φωτεινά σημάδια εμφανίζονται σε διαφορετικά υψόμετρα από το πιο σκοτεινό περιβάλλον τους.Οι σεληνιακές στροβιλισμοί έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων από τότε που ανακαλύφθηκαν, εν μέρει επειδή η επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί πλήρως πώς σχηματίστηκαν.Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την αιτία αυτών των παράξενων χαρακτηριστικών. χαρακτηριστικών.

Mαγνητικές ανωμαλίες που θωρακίζουν την επιφάνεια της σελήνης από τον ηλιακό άνεμο, κρούσεις από αστεροειδείς ή κομήτες και πολλά άλλα. Ωστόσο, καμία από αυτές τις ιδέες δεν εξηγεί πλήρως το φαινόμενο που βλέπουμε. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να συμπεριλάβουν έναν άλλο παράγοντα στις σκέψεις τους,την τοπογραφία,τη διάταξη των γεωγραφικών χαρακτηριστικών στην επιφάνεια της Σελήνης.Η κανονική ερμηνεία των στροβιλισμών της Σελήνης είναι ότι η τοπογραφία δεν έχει καμία σχέση με τη θέση ή το σχήμα του στροβιλισμού.


Το 2022, ωστόσο, πλανητικοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA για να διερευνήσουν έναν συγκεκριμένο στροβιλισμό της Σελήνης στην περιοχή Mare Ingenii στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού. Διαπίστωσαν ότι οι φωτεινές περιοχές ήταν μερικά μέτρα χαμηλότερα σε υψόμετρο, κατά μέσο όρο, από τα γύρω σκοτεινά σημάδια του στροβιλισμού.Τώρα, το έργο του Weirich βρίσκει μια παρόμοια τάση σε έναν άλλο στροβιλισμό γνωστό ως Reiner Gamma , όπου οι φωτεινές περιοχές είναι περίπου 13 πόδια (4 μέτρα) χαμηλότερα από τις πιο σκοτεινές περιοχές. Η εύρεση μιας σχέσης με την τοπογραφία σε μια τοποθεσία στροβιλισμού θα μπορούσε να είναι απλώς μια τύχη, αλλά η εύρεση της σε δύο πολύ ξεχωριστές περιοχές στροβιλισμού είναι πιο δύσκολο να αγνοηθεί.Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αγνοηθεί γιατί ο Reiner Gamma είναι ο αρχετυπικός σεληνιακός στροβιλισμός.

Έρευνα που χρησιμοποιεί δεδομένα από την αποστολή ARTEMIS της NASA δείχνει ότι οι σεληνιακές στροβιλισμοί, όπως ο σεληνιακός στροβιλισμός Reiner Gamma που απεικονίζεται εδώ από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων του ηλιακού ανέμου με τους απομονωμένους θύλακες μαγνητικού πεδίου της Σελήνης.Γιατί μπορεί οι στροβιλισμοί να είναι πιο συνηθισμένοι σε χαμηλότερες περιοχές; Θα μπορούσε να είναι ότι η φωτεινή σεληνιακή σκόνη μεταφέρεται σε αυτές τις γούρνες και τις κοιλάδες μέσω κάποιας άγνωστης διαδικασίας. Ίσως να σηκώνονται από κρούσεις μετεωριτών ή να μετακινούνται μέσω στατικού ηλεκτρισμού, ο οποίος είναι άφθονος στη σεληνιακή επιφάνεια , αυξάνοντας έτσι την ανάκλαση αυτών των περιοχών, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αν και αυτό το νέο έργο δεν βρίσκει μια οριστική απάντηση για το πώς προέκυψαν οι στροβιλισμοί της Σελήνης, δείχνει ότι η τοπογραφία μπορεί να είναι μέρος του παζλ. Τα ασυνήθιστα αντικείμενα ή φαινόμενα είναι μερικές φορές το κλειδί για την απόκτηση βαθύτερης γνώσης. Για αυτόν τον λόγο, οι στροβιλισμοί της Σελήνης είναι πολύ ενδιαφέροντες και το γεγονός ότι φαίνονται πραγματικά δροσερά.Η Έκλειψη της Υπερσελήνης φωτογραφίζεται από το Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα. Η τελευταία φορά που μια Υπερσελήνη συνέπεσε με έκλειψη ήταν το 1982 και δεν θα επαναληφθεί μέχρι το 2033.


29.Ο άπιαστος εξωπλανήτης είναι «κοσμικός γλύπτης» που σκάλισε σπειροειδείς βραχίονες του αστεριού του


Ο γιγαντιαίος εξωπλανήτης MWC 758c προσφέρει μια ματιά στη γέννηση εξωγήινων ηλιακών
ΑΠΙΑΣΤΟΣ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ
συστημάτων.Δύο εικόνες που δείχνουν πώς ένας γιγάντιος εξωπλανήτης χαράζει σπειροειδείς βραχίονες γύρω από το μητρικό του αστέρι.Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν γιγάντιο εξωγήινο πλανήτη που διαμορφώνει τους σπειροειδείς βραχίονες που αναπτύσσονται σε αέριο και σκόνη γύρω από το μητρικό του άστρο. 

Ο πλανήτης τυχαίνει  να είναι ο πιο κόκκινος  πλανήτης εκτός του ηλιακού  συστήματος, ή "εξωπλανήτης", που έχει δει ποτέ, λένε οι επιστήμονες.Οι σπειροειδείς βραχίονες είναι δομές που συνήθως συνδέονται με γαλαξίες, με εικόνες του σπειροειδούς γαλαξία μας, του Γαλαξία μας, που παρέχουν ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μιας τέτοιας δομής. Οι σπειροειδείς βραχίονες δεν περιορίζονται στους γαλαξίες. αέριο και σκόνη γύρω από νεαρά αστέρια μπορούν επίσης να αναπτύξουν αυτά τα χαρακτηριστικά.


σε απόσταση περίπου 500 ετών φωτός από τη Γη, το αστέρι,MWC 758,υπολογί- ζεται ότι είναι μόλις μερικών εκατομμυρίων ετών, πρακτικά ένα βρέφος σε σύγκριση με τον «μεσήλικα» ήλιο μας, ο οποίος είναι περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων ετών.Και όπως ο ήλιος ήταν στα σπάργανά του, το MWC 758 περιβάλλεται από έναν δίσκο από υλικό που γεννά τον πλανήτη που ονομάζεται πρωτοπλανητικός δίσκος.Αλλά τουλάχιστον από το 2013,οι αστρονόμοι γνώριζαν ένα σπειροειδές σχέδιο που σχηματίζει δύο βραχίονες σε αυτόν τον πρωτοπλανητικό δίσκο. 


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα πιστεύουν τώρα ότι αυτοί οι δίδυμοι σπειροειδείς βραχίονες είναι το έργο ενός τεράστιου πλανήτη,που ονομάζεται MWC 758c,ο οποίος περιφέρεται γύρω από το αστέρι σε απόσταση ισοδύναμη με 100 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ηλίου. Η μελέτη παρουσιάζει μια σταθερή απόδειξη ότι αυτοί οι σπειροειδείς βραχίονες προκαλούνται από γιγάντιους πλανήτες.Και με το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb,θα δοκιμάσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα αναζητώντας περισσότερους πλανήτες όπως ο MWC 758c.



30.Ένα "ιδιόρρυθμο" ραδιοφωνικό σήμα που μοιάζει με σέλας από ηλιακή κηλίδα ανακαλύφθηκε για 1η φορά.




Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει για τις αστρικές  μαγνη-
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ  ΣΗΜΑ
τικές διεργασίες.Πάνω από σκοτεινή ηλιακή κηλίδα, υπάρχουν πολλά ροζ μονοπάτια που ρέουν κάθετα προς τα έξω.Μια απεικόνιση ραδιοφωνικό εκπομπών που αναδύονται από μια ηλιακή κηλίδα. Οι ηλιακοί επιστήμονες παρατήρησαν μια εκπλη- κτική εμφάνιση ράδιο κυμάτων πάνω από μια ηλιακή κηλίδα και αυτές οι εκπομπές μοιάζουν εντυπωσιακά με οθόνες σέλας στη Γη, γνωστές ως Βόρειο Σέλας. 


Συμβαίνοντας περίπου 25.000 μίλια (40.000 χιλιόμετρα) σε ένα σκοτεινό, σχετικά δροσερό μέρος του ήλιου , αυτές οι εκπομπές ραδιοφώνου "αυροκαμπίνου" μπορούσαν όχι μόνο να ρίξουν φως στη δυναμική των έντονων ηλιακών ραδιοεκρήξεων, αλλά και σε μεγάλες αστρικές κηλίδες πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Τα σήματα εντοπίστηκαν από αστρονόμους από το Κέντρο Ηλιακής Εδάφους.    

Oι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει έναν περίεργο τύπο μακροχρόνιων πολωμένων ραδιοεκρήξεων που προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα, οι οποίες επιμένουν για πάνω από μια εβδομάδα.Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τις τυπικές,παροδικές ηλιακές εκρήξεις ραδιοφώνου που συνήθως διαρκούν λεπτά ή ώρες.Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την κατανόησή των επιστημόνων για τις αστρικές μαγνητικές διεργασίες.




20 / 11 /23                                                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ

                                                                                     ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ εα (ΠΖ)          

                                   







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.