Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

TΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ****ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024 - 1/8/24 - 10/8/24


ΠΡΟΛΟΓΟΣ















ΔΙΑΣΤΗΜΑ  -  ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΑ


1. H  μεγάλη  ερυθρά κηλίδα .



Απάντηση  στο  φαινόμενο  της  συρρίκνωσης  της  μόνιμης  καταιγίδας  στο γιγάντιο πλανήτη. Η
ΕΡΥΘΡΑ  ΚΗΛΙΔΑ
Μεγάλη  Ερυθρά  Κηλίδα  είναι  μια  περιοχή  υψηλών πιέσεων, ένα βαρομετρικό   υψηλό   σύστημα,   στην   ατμόσφαιρα  του   Δία  που  συντηρεί μια αντικυκλωνική θύελλα, τη μεγαλύτερη σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Το φαινόμενο  παρατηρείται  προσεκτικά  από το 1830  αλλά όλα τα διαθέσιμα  στοιχεία  υποδεικνύουν ότι δημιου - ργήθηκε 100-200 έτη νωρίτερα.






Έχουν  πραγματοποιηθεί  δεκάδες  μελέτες  για  τα  χαρακτηριστικά αλλά και  τους  μηχανισμούς αυτής της κολοσσιαίας  καταιγίδας  η  έκταση  της  οποίας  αυξομειώνεται. Κάποια  στιγμή  είχε φτάσει  σε  έκταση  τα  40 χιλιάδες χλμ. ενώ  σήμερα  έχει  υποχωρήσει  στα  16 χιλιάδες χλμ. και συνεχίζει να  συρρικνώνεται  με  τους επιστήμονες να αναζητούν  απαντήσεις για  το  τι  ακριβώς συμβαίνειΕρευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες διαστημικής μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο πραγματοποιώντας σειρά σχεδιασμένων για την περίσταση προσομοιώσεων. 



Σύμφωνα  με  τους  ερευνητές  η  "Μεγάλη  Ερυθρά  Κηλίδα" είναι   μια  αντικυκλωνική  θύελλα που διατηρεί το μέγεθος της ενσωματώνοντας μικρότερου μεγέθους θύελλες που δημιουργούνταν σε κοντινή απόσταση από αυτή. Όμως  το  τελευταίο  χρονικό  διάστημα  έχει  μειωθεί  ο αριθμός αυτών  των μικρότερων  γειτονικών  θυελλών  με  αποτέλεσμα  να μειώνεται  και  το μέγεθος της Κηλίδας.Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα διακρί- τά μετεωρολογικά φαινόμενα στο ηλιακό μας σύστημα. 


Τέτοιες  προσομοιώσεις  και  προσπάθειες  παρατήρησης  είναι  απαραίτητες για να αποκαλυφθεί τελικά η δυναμική που κρύβεται πίσω από την εξέλιξη της παλαιότερης και μεγαλύτερης θύελλας του ηλιακού μας συστήματος, αναφέρουν οι ερευνητές.

Naftemporiki.gr





2.Tα μεγάλα παναθήναια.

 


Η  μεγαλοπρεπέστερη  και  επισημότερη  εορτή,  με  την οποία ο λαός  της  Αθήνας  τιμούσε  την
ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ
προστάτιδα θεά της πόλης του.Σύμφωνα με την παράδοση, η εορτή καθιερώθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον Εριχθόνειο με το όνομα "Αθήναια" και αναδιοργανώθηκε από τον Θησέα στο τέλος της Μυκηναϊκής εποχής και έλαβε το όνομα "Παναθήναια".







Νέα αναδιοργάνωση έγινε από τον Πεισίστρατο το 566 πχ. Τα Μεγάλα  Παναθήναια εορτάζονταν κάθε τέσσερα χρόνια με τέτοια λαμπρότητα ώστε κατά τον 6ον αιώνα έως τον 4ον αιώνα πχ είχαν πανελλήνιαν αίγλη. Τα Μικρά Παναθήναια εορτάζονταν κάθε χρόνο και είχαν τοπικό  χαρακτήρα. Οι τελετές και οι αγώνες που διαρκούσαν από 4 - 12 ημέρες, έφταναν στο αποκορύφωμα τους την 28ην ημέρα του μηνός Εκατομβαιώνος, η οποία ήταν και η γενέθλιος ημέρα της θεάς Αθηνάς. 



Κατά την ημέραν αυτήν, ο Αθηναϊκός λαός παρέδιδε στην θεά το χρυσοποίκιλτο πέπλο που είχαν υφάνει οι Αρρηφόρες και οι Εργαστίνες,νεαρά κορίτσια επιφανών οικογενειών στην υπηρεσία της θεάς.






3.Θησαυρός Ναβατίας.




Βρίσκεται στη  μέση  της ερήμου  και  σαν να αναδύεται  ένας γιγαντιαίος βράχος  που  κρύβει μια
ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΣ
ΒΡΑΧΟΣ
από  τις αρχαιότερες πόλεις στον  κόσμο  που  χτίστηκε  πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια,είναι η Mada'in Saleh. Τα  ερείπια  της αρχαίας  πόλη  της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνται  δεύτερα  σημαντικότερα του πολιτισμού πολιτισμού της Ναβατίας πίσω από την τουρίστρια Πέτρα, στην Ιορδανία.











Το  πιο  εντυπωσιακό  από αυτά τα ερείπια είναι το "μοναχικό κάστρο"  του Qasar al-Farid, ένας κανονικός  τάφος εντελώς απομονωμένος από την υπόλοιπη πόλη.  Εκτός από το μέγεθος του, το Qsar Al Farid ξεχωρίζει για τη διακόσμηση του. 



Ενώ  οι  περισσότερες  από τις προσόψεις  του Madain Saleh είναι διακοσμημένες με δύο κολώνες σε κάθε πλευρά της πρόσοψης αυτή διαθέτει  δύο στήλες Nabata  στο  κάτω  μέρος.Ο  τάφος έχει έχει μια επιγραφή που γράφει "Για τον Hyan bin Kuza και τους απογόνους του. "






4.Βρέθηκε νερό στα δείγματα της Σελήνης που έφερε στη Γη η Κίνα.





Στη φωτογραφία εικονίζεται το κινεζικό σκάφος που πραγματοποίησε τη συλλογή δειγμάτων  από
ΚΙΝΕΖΙΚΟ  ΣΚΑΦΟΣ
το σεληνιακό έδαφος.Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται νερό στην επιφάνεια το φεγγαριού.Ένα κινεζικό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στις  25  Ιουνίου  2024   σε  λιβάδια  στην  περιοχή  της  Εσωτερικής Μογγολίας  της Κίνας μεταφέροντας  τα  πρώτα  δείγματα  εδάφους (χώμα,  πετρώματα) από  την  αθέατη  πλευρά  της Σελήνης.Είναι η πρώτη   φορά  που  επιτυγχάνεται  κάτι  τέτοιο  και  η  μελέτη  τους  αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.










Όπως  έγινε γνωστό  στα δείγματα  εντοπίστηκε η παρουσία νερού γεγονός  πολύ σημαντικό αφού είναι  η  πρώτη  φορά  που  το υλικό  της  ζωής  βρέθηκε  σε υλικό  από  τη σεληνιακή  επιφάνεια. Σύμφωνα  με την  Κινεζική Ακαδημία Επιστημών βρέθηκαν στα δείγματα "ενυδατωμένα μόρια". Καταγραφές από ραντάρ  και άλλου είδους έμμεσες παρατηρήσεις  έχουν υποδείξει την παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος της Σελήνης κυρίως  σε περιοχές του Νότιου Πόλου της ενώ  κάποιες  μελέτες  κάνουν  λόγο  για ύπαρξη  παγωμένου νερού  και  στο  υπέδαφος σκοτεινών κρατήρων σε άλλες περιοχές του φυσικού μας δορυφόρου. Όμως ούτε οι επανδρωμένες αποστολές Apollo  των  ΗΠΑ ούτε  άλλοι ανιχνευτές  έχουν βρει ποτέ  απτές αποδείξεις της παρουσίας νερού στο φεγγάρι.




Η παρουσία  νερού  στη Σελήνη  έστω  και σε παγωμένη μορφή  θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την εδραίωση της ανθρώπινης παρουσίας εκεί. Αν  υπάρχει  νερό στο υπέδαφος του φεγγαριού και  βρεθεί τρόπος εξαγωγής  του θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κατανάλωση όσο και για επεξεργασία και αξιοποίηση του  σε άλλες χρήσεις. Το  οξυγόνο του νερού μπορεί χρησιμοποιηθεί για  να αναπνέουν οι άνθρωποι  στη Σελήνη  ενώ το υδρογόνο να χρησιμοποιηθεί  ως καύσιμο για τους πυραύλους και τα διαστημικά σκάφη.



5.Ο κρυμμένος θησαυρός διαμαντιών του Ερμή.



O κρυμμένος θησαυρός του Ερμή, 18 χιλιόμετρα  διαμαντιών κάτω από την επιφάνεια. Σύμφωνα
ΠΛΑΝΗΤΗΣ  ΕΡΜΗΣ
με νέα  έρευνα, τα  διαμάντια  θα μπορούσαν  να  έχουν σχηματιστεί πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο "νεογέννητος", τότε, πλανήτης διέθετε φλοιό από γραφίτη, που επέπλεε πάνω  από έναν βαθύ ωκεανό μάγματος.








Ενα  στρώμα διαμαντιών πάχους έως και 18 χιλιομέτρων είναι πιθανό να κρύβεται κάτω  από την επιφάνεια του Ερμή, του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος, που βρίσκεται πιο κοντά από όλους στον Ηλιο. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα διαμάντια θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο "νεογέννητος", τότε, πλανήτης διέθετε φλοιό από γραφίτη, που επέπλεε πάνω από έναν βαθύ ωκεανό μάγματος.


Μια ομάδα ερευνητών επιχείρησε να αναδημιουργήσει αυτές τις συνθήκες σε ένα πείραμα, με ένα μηχάνημα  που  ονομάζεται  πρέσα  αμονιού   και  χρησιμοποιείται   συνήθως  για τη  μελέτη  της συμπεριφοράς των υλικών υπό ακραία πίεση,αλλά και για την παραγωγή συνθετικών διαμαντιών. διαμαντιών.Αφού το δείγμα έλιωσε, οι επισ τήμονες εξέτασαν τις αλλαγές σε ηλεκτρονικό  μικρο- σκόπιο  και  παρατήρησαν  ότι ο γραφίτης είχε μετατραπεί  σε κρυστάλλους  διαμαντιού. Αυτός ο μηχανισμός, λένε οι ερευνητές, μπορεί όχι μόνο να μας δώσει  περισσότερες  πληροφορίες  για  τα μυστικά που κρύβονται  κάτω από την επιφάνεια  του  Ερμή, αλλά και για την πλανητική εξέλιξη και την εσωτερική δομή εξωπλανητών με παρόμοια.






6. Αστεροειδής πλησίασε τον Κρόνο.



Αστεροειδής  πλησίασε  τον  Κρόνο  και  αυτός  θύμωσε  και  τον στέλνει  σε  εξορία έξω  από  το 
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΒΡΑΧΟΣ

ηλιακό  μας  σύστημα. Ο πλανήτης εκτόξευσε κυριολεκτικά  το  δια- στημικό βράχο για να ταξιδέψει στο γαλαξία  μας. Είναι  γνωστό ότι οι βαρυτικές  αλληλεπιδράσεις των  διαστημικών  σωμάτων  μεταξύ τους προκαλούν πολλών ειδών κοσμικά φαινόμενα και αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις  κινητήριο  μοχλό της λειτουργίας  και  εξέλιξης του Σύμπαντος όπως για παράδειγμα οι συγκρούσεις γαλαξιών.







Στο επίπεδο των πλανητικών συστημάτων όπως το δικό μας τέτοιου είδους  βαρυτικές αλληλεπι - δράσεις ανασυνθέτουν  τη  μορφή και δομή τους  με πλανήτες  να μετακινούνται  από  την αρχική θέση  στην  οποία  σχηματίστηκαν  μέσα  στα  συστήματα  τους  ή  σε ορισμένες  περιπτώσεις  να υποχρεώνονται να τα εγκαταλείψουν  και να μετατρέπονται στους αποκαλούμενους "περιπλανώ - μενους"πλανήτες οι οποίοι κυκλοφορούν σε ελεύθερη τροχιά στο γαλαξία.Όπως είναι ευνόητο αν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να σπρώξουν ένα ολόκληρο πλανήτη όχι μόνο αλλάζοντας του θέση αλλά στέλνοντας  τον μακριά από το σύστημα  στο οποίο ανήκει μπορούν να μεταχειρι - στούν με ακόμη πιο "βίαιο" τρόπο ένα απλό διαστημικό βράχο.





Ερευνητική ομάδα ανέφαιρε  ότι εντόπισε  ένα αστεροειδή ο οποίος είχε την ατυχία να πλησιάσει σε  κοντινή  απόσταση τον Κρόνο  και ο άρχοντας των δαχτυλιδιών του ηλιακού  μας συστήματος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την βαρυτική του ισχύ όχι απλά για να απομακρύνει από κοντά του το διαστημικό βράχο αλλά για να τον… τιμωρήσει που τον ενόχλησε.Σύμφωνα με τους ερευνητές ο αστεροειδής  που  έλαβε  την  κωδική  ονομασία  A117uUD, πλησίασε  τον Κρόνο 2022 ο οποίος εκτόξευσε στην κυριολεξία τον αστεροειδή και τον στέλνει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.



Οι  ερευνητές  πραγματοποίησαν 142  παρατηρήσεις  του A117uUD με το ATLAS, ένα ρομποτικό σύστημα αστρονομικής έρευνας και ανίχνευσης μικρών σε μέγεθος αντικειμένων που πλησιάζουν τη Γη. Διαπίστωσαν ότι ο A117uUD κινείται με ταχύτητα 10,800 χλμ./ώρα σε μια πορεία που τον οδηγεί στην έξοδο του από το ηλιακό σύστημα. Είναι μόλις ο δεύτερος αστεροειδής που εντοπίζε - ται να βρίσκεται σε πορεία εξόδου από το ηλιακό μας σύστημα. 


Ο πρώτος είναι ο κομήτης C/1980 E1 (Bowell) που εντοπίστηκε να έχει αυτή την πορεία πριν από 44 χρόνια γεγονός που υποδεικνύει ότι ίσως πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο αν και υπάρχουν αμέτρητοι αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα και πολλοί εξ αυτών πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση κάποιους από τους πλανήτες η βαρύτητα των οποίων επηρεάζει την τροχιά τους.

Naftemporiki.gr





7.Ο πλανήτης όπως τον ξέραμε "αλλάζει"! Ο νέος ορισμός που προτείνουν οι επιστήμονες.



Στην παρούσα φάση, πλανήτης ορίζεται σαν ένα ουράνιο σώμα που περιστρέφεται γύρω από τον
ΟΥΡΑΝΙΟ  ΣΩΜΑ
Ήλιο. Ο  ισχύον  ορισμός  καθιερώθηκε   το  2006  από  την  Διεθνή Αστρονομική  Ένωση. Τώρα  όμως,  επιστήμονες   προτείνουν  νέο ορισμό, καθώς ο παλιός θεωρείται  ηλιοκεντρικός  και  προχυμένος, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα περισσότερα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα. 







Για αυτό, οι  επιστήμονες  υποστηρίζουν πως  χρειάζεται  νέος ορισμός  του πλανήτη, που  να μην δεσμεύεται από το Ηλιακό μας Σύστημα. Αυτός  είναι άλλωστε  και  ο  λόγος  που αναφερόμαστε στους πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, σαν εξωπλανήτες. Στο πλαίσιο του παρόντος ορισμού, πλανήτης είναι ένα ουράνιο σώμα που κινείται σε τροχιά  γύρω από τον Ήλιο  και είναι αρκετά μεγάλος ώστε η βαρύτητα να  του έχει δώσει σφαιρικό σχήμα, ενώ έχει  "καθαρίσει" την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο από άλλα αντικείμενα.



Ο παρών ορισμός αναφέρει συγκεκριμένα την τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας. Ξέρουνε τώρα για την ύπαρξη χιλιάδων πλανητών,  μα ο ορισμός  της IAU  αντιστοιχεί μόνο σε αυτούς στο Ηλιακό Σύστημα. Τώρα οι επιστήμονες προτείνουν έναν νέο ορισμό που μπορεί να ισχύει και για ουράνια σώματα σε τροχιά γύρω από οποιοδήποτε άστρο, απομεινάρι άστρου ή καφέ νάνο.Παράλληλα αν και  η  προϋπόθεση  της  κίνησης  γύρω  από  τον  Ήλιο  είναι  πολύ  συγκεκριμένη, τα  υπόλοιπα κριτήρια στον ορισμό της IAU, είναι αρκετά ασαφή.



Για παράδειγμα, λέγεται πως ένας πλανήτης έχει «καθαρίσει» την τροχιά του, χωρίς να αποσαφη - νίζεται τι σημαίνει αυτό. Ο προτεινόμενος νέος ορισμός περιέχει ποσοτικοποιημένα κριτήρια που μπορούν να εφαρμοστούν σε πλανήτες εντός και εκτός του Ηλιακού  Συστήματος . Βάσει το νέου ορισμού, πλανήτης είναι ένα ουράνιο σώμα που:

*Είναι σε τροχιά γύρω από ένα ή παραπάνω άστρα, καφέ νάνους ή απομεινάρια άστρων.

*Έχει μάζα άνω των 1023 κιλών.

*Έχει μικρότερη μάζα από 13 μάζες του Δία (2.5 X 1028 kg).

*Στην παρούσα φάση,  πλανήτης  ορίζεται  σαν ένα ουράνιο σώμα  που  περιστρέφεται γύρω από     τον  Ήλιο. Ο ισχύον ορισμός καθιερώθηκε το 2006 από την "Διεθνή  Αστρονομική  Ένωση". 



Τώρα όμως,  επιστήμονες προτείνουν  νέο ορισμό, καθώς ο παλιός θεωρείται ηλιοκεντρικός  και προχυμένος, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα περισσότερα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα. Για αυτό, οι επιστήμονες  με άρθρο τους  στο  Planetary Science Journal, υποστηρίζουν πως χρειάζεται  νέος ορισμός του πλανήτη, που να μην δεσμεύεται από το  Ηλιακό μας Σύστημα. Αυτός  είναι  άλλωστε  και  ο λόγος που  αναφερόμαστε  στους πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, σαν εξωπλανήτες.





8.Κάτι περίεργο παίζει στις πυραμίδες της Γκίζας.





Αρχαιολόγοι  ανακάλυψαν  κάτι  ιδιαίτερα  περίεργο  κάτω  από  ένα  βασιλικό  νεκροταφείo  στη   
Η ΜΕΓΑΛΗ  ΠΥΡΑΜΙΔΑ
ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ
Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας 4.500 ετών. Η πυραμίδα, που  είναι η μεγαλύτερη  της  Αιγύπτου, χτίστηκε  προς τιμήν του φαραώ Χέοπα. Η γειτονική αρχαία νεκρόπολή της περιέχει πολλά υπέργεια μνημεία μνημεία,  ή mastabas,  αφιερωμένα  στα  μέλη  της  οικογένειας  του φαραώ και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους.







Η  mastaba  είναι  ένα είδος  τάφου, με επίπεδη  οροφή και  ορθογώνια  δομή  στην επιφάνεια του εδάφους, κατασκευασμένη  από  ασβεστόλιθο  ή  λασπότουβλα. Οι  εν λόγω  επιφανειακοί  τάφοι έχουν κάθετα φρεάτια που συνδέονται με υπόγειους θαλάμους. Πολλοί από αυτούς τους mastabas είχαν ανασκαφεί τον 20ο αιώνα, ωστόσο μια κενή περιοχή στο ίδιο σημείο δεν εξετάστηκε.ο 2021 και το 2023, ερευνητές αποφάσισαν να σαρώσουν με ειδικό εξοπλισμό την περιοχή. 




Πιστεύουμε ότι βρήκαμε κάτι παράξενο.Έναν συνδυασμό μιας ρηχής κατασκευής που συνδέεται με μια βαθύτερη δομή αναφέρουν οι ερευνητές. Η δομή  αυτή σχήματος  L  έχει  μήκος σχεδόν 33 ποδιών και βρίσκεται 6.5 πόδια σε βάθος. Κάτω από αυτή, οι σαρώσεις δείχνουν μια ακόμη δομή, για την οποία δεν γνωρίζουν τι περιέχει.Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που πρέπει κάποια στιγμή να ανασκαφούν,ξεκλειδώνοντας τα μυστικά που περιβάλουν τις Πυραμίδες της Γκίζας.





9.Ελληνική Ιστορία και Προϊστορία. 





Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο σοφιστής  φιλόσοφος  Αντιφών έγραψε στο έργο  του "Περί αληθείας"  ότι o
ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ
χρόνος δεν αποτελεί  πραγματικότητα, αλλά  μια έννοια  ή  μέτρο. Ο Παρμενίδης (περίπου το 500 π.Χ.), ιδρυτής  της  Ελεατικής  σχολής, προχώρησε  ακόμη  περισσότερο, υποστηρίζοντας  ότι  ο  χρόνος, η κίνηση, και η αλλαγή είναι ψευδαισθήσεις. Η ιδέες  του Παρμενίδη έγιναν ευρύτερα γνωστές από το μαθητή  του Ζήνωνα  τον  Ελεάτη (περίπου το 495 – 430 π.Χ.), που έθεσε  τα  περίφημα παράδοξά του σχετικά με το χρόνο. 










Το 2015 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου Κώδικας Παρμενίδης που αποκαλύπτει ότι οι σύγχρονες κοσμοθεωρίες  περί  κοσμογονίας  και  περί  Σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης  και της Μεγάλης Εκρήξεως Big  Bang, στηρίζονται  στην θεωρία  του  Ελεάτη  φιλοσόφου  Παρμενίδη, που διατυ - πώθηκε πριν από 2.500 χρόνια στην  Αθήνα. Μέχρι τις αρχές   του 20ου αιώνα πιστεύαμε  πως το μήκος και ο χρόνος ήταν μεγέθη απόλυτα. Η αντίληψη αυτή άλλαξε με την ανάπτυξη της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας από τον Αϊνστάιν το 1905.



Η  ειδική σχετικότητα  στηρίζεται σε δύο αξιώματα,οι νόμοι  της φυσικής είναι οι ίδιοι για όλα τα αδρανειακά συστήματα  αναφοράς και  η ταχύτητα  του φωτός είναι σταθερή  και  ίδια σε όλα τα αδρανειακά  συστήματα  αναφοράς. Ο  χρόνος  και  ο  χώρος  είναι  σχετικοί  με  την κινητική σου κατάσταση. Δεν πρόκειται  για οφθαλμαπάτη, ούτε για  επιστημονική  φαντασία. Έτσι λειτουργεί το σύμπαν!


Όλα αυτά ακούγονται τρελά γιατί η ζωή τριγύρω κυλάει πολύ, πολύ πιο αργά από  το φως. Ακόμη και το γρήγορο όχημα  που μπορείς  να φανταστείς, δεν κινείται  παρά μόνο με ένα  μικροσκοπικό κλάσμα  της ταχύτητας του φωτός. Η  διαστολή  του χρόνου και  η συστολή  του μήκους γίνονται εμφανείς μόνο σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, επιτρέποντας μας να ζούμε την καθημερινότητα στην παρήγορη αγκαλιά της κλασικής φυσικής.





10.Σε βάθος 50 ποδιών εντός της Περιοχής 51 βρίσκεται ένα κρυμμένο λείψανο: ένας ιπτάμενος δίσκος 4.000 ετών. ‎



 



Μέσα  στο  εκτεταμένο  και   έρημο  έδαφος της  Νεβάδα  βρίσκεται  ένα  βασίλειο  καλυμμένο  με
IΠΤΑΜΕΝΟΣ  ΔΙΣΚΟΥ
4000  ΕΤΩΝ
μυστήριο και  γοητεία.Η  Περιοχή 51 φημισμένη  για  τη  συμμετοχή της σε απόρρητα στρατιωτικά εγχειρήματα και υποτιθέμενες  συνα - ντησες με εξωγήινες οντότητες, αυτή η παράνομη εγκατάσταση έχει παραμείνει το επίκεντρο των θεωρητικών συνωμοσίας και των UFO UFO. Πρόσφατες  μαρτυρίες  έχουν εμφανιστεί, που  προτείνουν την παρουσία  ενός  ιπτάμενου  δίσκου  4.000  ετών, κρυμμένο  σε  βάθος 50 ποδιών εντός των ορίων της Περιοχής 51.Σε αυτήν την αποστολή ξεκινάμε ένα ταξίδι για να ξετυλίξουμε το αίνιγμα γύρω από αυτό το αρχαίο λείψανο  και το πιθανές επιπτώσεις στην κατανόησή  μας για την ιστορία  και  τις αλληλεπιδράσεις  με όντα  πέρα ​​από  τον κόσμο μας.








Ο Μύθος της "Περιοχής 51": Φωλιασμένος  εντός  της  περιοχής  δοκιμών  και  εκπαίδευσης  της Νεβάδα, η περιοχή 51 παρέμεινε εστία εικασιών  και συνωμοσίας για γενιές. Αρχικά  ιδρύθηκε  τη δεκαετία του 1950  ως άκρως απόρρητο πεδίο δοκιμών για πειραματικά στρατιωτικά αεροσκάφη, η βάση έχει μετατραπεί σε εμβληματικό  σύμβολο  συνώνυμο  με  ιστορίες  εξωγήινης τεχνολογίας και  μυστικών  κυβερνητικών επιχειρήσεων. Οι  θρύλοι  των συντριβών UFO, οι κρυφές αυτοψίες από εξωγήινους και τα κρυμμένα υπόγεια συμπλέγματα έχουν πυροδοτήσει τη φαντασία τόσο των πιστών όσο και των σκεπτικιστών, συνθέτοντας μια αφήγηση που επιμένει στους αιώνες.




Η Ανακάλυψη του Αρχαίου Αντικειμένου: Σύμφωνα με αναφορές, η ύπαρξη του ιπτάμενου δίσκου 4.000 ετών  που ήταν θαμμένος  στην "Περιοχή 51" αποκαλύφθηκε  κατά  τη  διάρκεια  μυστικής ανασκαφής που διεξήχθη από κυβερνητικούς ερευνητές.Το τεχνούργημα που φέρεται να ανακαλύ- φθηκε σε βάθος 50 ποδιών κάτω από την επιφάνεια, λέγεται ότι μοιάζει με έναν κλασικό ιπτάμενο δίσκο, με περίπλοκα σύμβολα και ιερογλυφικά χαραγμένα στην επιφάνειά του. Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι το τεχνούργημα προϋπήρχε γνωστών ανθρώπινων πολιτισμών, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την προέλευση και τον σκοπό του.




Επιπτώσεις για την ανθρώπινη ιστορία:  Εάν επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη  ενός ιπτάμενου δίσκου 4.000 ετών στην Περιοχή 51 θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην κατανόησή  μας για την ανθρώπινη ιστορία και την πιθανότητα εξωγήινης επαφής. Η παρουσία  προηγμένης τεχνολογίας που  προηγείται  γνωστών  πολιτισμών  αμφισβητεί  τις συμβατικές  απόψεις  για  την ανθρώπινη ανάπτυξη  και εγείρει  την πιθανότητα οι αρχαίοι λαοί  να είχαν συναντήσεις  με όντα από άλλους κόσμους. Επιπλέον, τα  περίπλοκα  σύμβολα  και  τα ιερογλυφικά  που  κοσμούν  το  τεχνούργημα υποδηλώνουν ένα επίπεδο γνώσης και πολυπλοκότητας που ξεπερνά την τρέχουσα κατανόησή μας για τους αρχαίους πολιτισμούς.


Εκκλήσεις για Διαφάνεια και Αποκάλυψη: Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων, έχουν προκύψει εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια  και αποκάλυψη σχετικά με τις δραστηριότητες  που διεξά -   γονται στην περιοχή 51 και τη φύση των αντικειμένων  που στεγάζονται εντός των ορίων  της. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει για  πιθανές  αποδείξεις εξω - γήινης επαφής και τις επιπτώσεις  της για  την ανθρωπότητα. Επιπλέον, τονίζουν τη σημασία της ανεξάρτητης έρευνας και της επιστημονικής ανάλυσης για την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας και της σημασίας του αρχαίου αντικειμένου.



Καθώς συνεχίζουμε να ξετυλίγουμε τα μυστήρια της "Περιοχής 51" και  την υποτιθέμενη ανακά - λυψη ενός ιπτάμενου δίσκου 4.000 ετών θαμμένου στα βάθη  της, θυμόμαστε  τη διαρκή  γοητεία και τις εικασίες γύρω από την πιθανότητα εξωγήινης ζωής. Το αν το τεχνούργημα είναι πράγματι κατάλοιπο αρχαίας επαφής με όντα από άλλους κόσμους ή απλώς προϊόν ανθρώπινης  φαντασίας μένει να φανεί. Ωστόσο, η αναζήτηση απαντήσεων και η εξερεύνηση του αγνώστου συνεχίζουν να μας οδηγούν μπροστά, τροφοδοτώντας την περιέργειά μας  και διευρύνοντας την κατανόησή μας για το σύμπαν.






11.Πελεκάνος  Νεμπούλaς  IC 5070.




Το Νεφέλωμα  Πελεκάνου (γνωστό  και  ως  IC 5067/70) είναι μια περιοχή ορατή στον
ΝΕΦΕΛΩΜΑ
αστερισμό Cygnus, κοντά  στο  Deneb. Η ουρά  του κύκνου  και  το λαμπρότερο αστέρι του  ανήκει στο ίδιο  γιγαντιαίο μοριακό νέφος με το κοντινό Νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής και φωτογραφίζεται εύκολα.








Το νεφέλωμα μοιάζει με πελεκάνο, λόγω ενός σκοτεινού νεφελώματος που σηματοδοτεί τη βόρεια άκρη  του αντικειμένου,  κάνοντάς το να μοιάζει με ράμφος πελεκάνου. Από  αστρονομική  άποψη είναι  ένα νεφέλωμα  εκπομπής, πολύ μελετημένο  για  τα φαινόμενα  σχηματισμού  αστεριών που συμβαίνουν μέσα σε αυτό. Λόγω της ισχυρής δυναμικής των αερίων του, το νεφέλωμα θα αλλάξει σχήμα σχετικά γρήγορα.





12. Καταστροφές που συμβαίνουν τώρα στον πλανήτη μας.




Όλες οι φυσικές καταστροφές  που συμβαίνουν  τώρα στον  πλανήτη, οι οποίες  προέρχονται  από
Η.Α.Α.R.P.
εκρήξεις ηφαιστείων, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, έντονα καιρικά  φαινόμενα  κλπ,   οφείλονται  στο  γεγονός  ότι  η  δράση  του H.A.A.R.P. έχει σταματήσει και ο πλανήτης, ο οποίος είναι ζωντανή Οντότητα,προσπαθεί να ισορροπήσει. Και όχι όπως  πολλοί  υποθέ - τουν, ότι είναι αποτελέσματα κάποιας κλιματικής αλλαγής.











Παράλληλα οι τρύπες του Όζοντος έχουν κλείσει και οι ρύποι στα υψηλά  στρώματα της  ατμό - σφαιρας   εξαφανίζονται   μυστηριωδώς. Όλα  αυτά   οφείλονται  στην  δράση  των   Φωτεινών Δυνάμεων, οι οποίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την οικολογία του πλανήτη.





13.Οι φωτογραφίες MRO της NASA υποψιάζονται υπόγεια βάση στην άκρη του κρατήρα του Άρη.





Ο ερευνητής Jean Ward,ενώ ανέλυε μια εικόνα του Άρη που αποκτήθηκε από το Mars Reconnai -
orbiter της NASA στις 2 Μαρτίου 2010, ανακάλυψε μια ασυνήθιστη ανωμαλία στο Noachis Terra,
ΓΗ ΤΟΥ ΝΩΕ
μια περιοχή του  Άρη  βόρεια του  Asimov, γνωστή  και  ως "Γη του Νώε". 










Χρησιμοποιώντας  τα Gigapixel για να αναβαθμίσει την εικόνα για καλύτερη λεπτομέρεια,ο Ward παρατήρησε την ανωμαλία, μήκους περίπου 250  έως  300  μέτρων, που  μοιάζει  με  μια  τεχνητά  δημιουργημένη  δομή  με  πολλαπλές  ορθές  γωνίες.Ο  Ward  προτείνει ότι θα μπορούσε να περι - γράψει μια ανωμαλία σε σχήμα δεξαμενόπλοιου. 




Μερικοί  προτείνουν  ότι  η ανωμαλία  θα μπορούσε  να είναι μέρος ενός αρχαίου δρόμου με τοίχο και   μπορεί  να  είναι   μέρος   μιας  μεγαλύτερης  διαδρομής   που   έχει  καλυφθεί  εν  μέρει  από κατολισθήσεις ή άλλα φυσικά φαινόμενα, αλλά άλλοι λένε ότι είναι μόνο το τείχος  που ξεχωρίζει υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι θα μπορούσε να είναι το πάνω μέρος μιας υπόγειας  βάσης χτισμέ - νης στο μέσα στο χείλος ενός κρατήρα. 





Απλά  φανταστείτε  αν πρόκειται για  υπόγεια βάση του Άρη,η τοποθεσία θα ήταν κατάλληλη για να απογειωθούν ή να προσγειωθούν τα UFO σε επιφάνειες προσγείωσης μέσα στον κρατήρα, που συνδέονται  με  τη  βάση.   Αυτή  δεν  θα  ήταν  η  πρώτη  φορά  που  παρατηρήθηκαν   UFO   να κατεβαίνουν ή να απογειώνονται από κρατήρες. Όποια  και  αν  είναι  η προέλευσή  της,  αυτή  η ανωμαλία δεν φαίνεται να είναι φυσικός σχηματισμός. 





14.Ένα παράξενο και μυστικιστικό βουνό στα βάθη του Αμαζονίου. 




Στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Sierra del Divisor, Ucayali, βρίσκεται το Cerro El Cono,  κοντά
ΕΘΝΙΚΟ  ΠΑΡΚΟ
SIERRA
στην πόλη Pucallpa και  τον ποταμό Ucayali, βασικός  παραπόταμος του Αμαζονίου.Αυτό το καταφύγιο βιοποικιλότητας φιλοξενεί αρκε - τές απομονωμένες αυτόχθονες φυλές. 












Το βουνό, φημισμένο για  την  πυραμιδική  του μορφή, συμβολίζει το Φυσικό  Πάρκο και τιμάται από τους ιθαγενείς ως Apu των Άνδεων. Οι Apus θεωρούνται φύλακες, ενσαρκώνοντας τα  πνεύ - ματα των βουνών και των μοναχικών  βράχων με ανθρωπόμορφα  χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε αυτή η περίεργη κορυφή να είναι μια κρυφή πυραμίδα; 


Αυτή είναι η ενδιαφέρουσα ερώτηση για πολλούς ερευνητές και τυχοδιώκτες που μπορούν να την παρατηρήσουν μόνο από τον ουρανό λόγω της προστατευόμενης κατάστασης της περιοχής. Χωρίς να  επιτρέπεται  η  πρόσβαση  στο  έδαφος, το  μυστήριο  παραμένει. Εάν  ήταν  προ  Ισπανόφωνη πυραμίδα, θα ήταν η μεγαλύτερη της ηπείρου, ανεβαίνοντας στα εντυπωσιακά 490μ (1.608ft).






15. Αρχαίοι  εξωγήινοι  από  τον  Αρη.





Έχει  προταθεί  ότι αρχαίοι  εξωγήινοι θα  μπορούσαν να προέρχονται από  τον Άρη, τον γειτονικό
ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ
μας πλανήτη. Εάν αυτό ήταν αλήθεια και οι Αρειανοί επισκέπτονταν ποτέ τη Γη για να μεταδώσουν τη σοφία τους, οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες. 








Η φαντασία της φύσης του πολιτισμού τους ανοίγει έναν κόσμο πιθανοτήτων,  εγείροντας ερωτή - ματα σχετικά με την τεχνολογία, τον πολιτισμό  και τις αλληλεπιδράσεις  τους με τους προγόνους μας. Η αποκάλυψη  της επιρροής των Αρειανών στη Γη θα μπορούσε  να φέρει επανάσταση στην προοπτική μας για  την  εξερεύνηση  του διαστήματος, εμπνέοντας  νέους  δρόμους  έρευνας  και ανακάλυψης. 



Αναγνωρίζοντας  την  πιθανή  κληρονομιά  που  αφήνουν  οι εξωγήινοι  επισκέπτες, μπορούμε να ξανασκεφτούμε τη θέση μας στον κόσμο  και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε  περισσότερα για τους κοσμικούς γείτονές μας.






16. "Aρτεμίς" η ονομασία των νέων αποστολών της NASA προς την Σελήνη.




Η NASA, που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στο ηλιακό μας σύστημα και στην Σελήνη, επέλεξε
ΑΡΤΕΜΙΣ
να  ονομάσει  την  νέα αποστολή  της  στο  Φεγγάρι  με το όνομα της σεληνιακής  θεάς  και  αδελφής  του  Απόλλωνα,  προφανώς  για  να εξασφαλίσει   άδεια  πραγματοποίησης  των  αποστολών,  χωρίς  να χρειάζεται  να  σας  πω  από  ποιούς. Οι  ιθύνοντες  της   NASA, που μάλλον γνωρίζουν πως ο κλοιός προστασίας της Γαίας  απαρτίζεται από σκάφη, τα οποία είναι από τα πλέον προηγμένα σε ολόκληρο το σύμπαν. 









Το  πλέον  εξελιγμένο  σκάφος  που  βρίσκεται  στο ηλιακό  σύστημα "Απόλλων" είναι το μητρικό σκάφος "Φοίβος", το οποίο  μαζί  με  τα θυγατρικά "Άρτεμις" και "Λητώ" επιτηρούν την Γαία", φαίνονται  ιδιαίτερα  προσεκτικοί  στην συμπεριφορά  τους  στο διάστημα, μετά την απαγόρευση πτήσεων που τους επεβλήθη ύστερα από την καταστροφή στην Φουκουσίμα.



Προστάτιδα  της  πανίδος, κυβερνά  τον γαλαξία του Κενταύρου  (NGC-5128), ένας  από τους  13 Γαλαξίες της εξουσίας του ύπατου  των  θεών στο  σύμπαν "Αλκυών" και απεικονίζεται πάντοτε με το τόξο, ως ο πάνσοφος Κένταυρος.


https://www.nasa.gov/specials/artemis/





17.Προσοχή: Η Πυλη των Λιονταριών είναι ανοιχτή !!!




Σεβαστή  από  την  αρχαιότητα  για  τις  αστρολογικές  συμπτώσεις  της, αυτή η ημερομηνία στις 
ΑΝΟΙΓΜΑ  ΤΗΣ  ΠΥΛΗΣ
αρχές Αυγούστου σας ζητά να αφήσετε τις αυτοπεριοριστικές πεποι- θήσεις και να αγκαλιάσετε τις απερίγραπτες δυνατότητές  σας. Στην αστρολογία, η "Πύλη του Λιονταριού" θεωρείται  μια μυστικιστική ημέρα, ένα αποκορύφωμα των  κοσμικών ευθυγραμμίσεων μαζί  με τη   σοφία  και  τις  πεποιθήσεις  που  μεταφέρονται  από  αρχαίους πολιτισμούς.
      






Πραγματοποιούμενη  στις  8 Αυγούστου  κάθε  έτους, η "Πύλη  του Λιονταριού" είναι  η συμβολή δύο  ισχυρών κοσμικών  ενεργειών του  άστρου  Σείριου , που  έρχεται σε ευθυγράμμιση με τη Γη, και του Ήλιου που ασκεί την επιρροή του από  το ζώδιο  που κυβερνά  τον  Λέοντα. Η ημέρα αυτή θεωρείται  ένα  παράθυρο  ή  μια πύλη σε μια αυξημένη  συνείδηση  που  βρίσκεται  πέρα  από  τη συνήθη αντίληψή μας. Αν και η έννοια της εκδήλωσης έχει  κερδίσει  δημοτικότητα  τα τελευταία χρόνια, δημιουργούμε  τη  δική  μας  πραγματικότητα  που δεν  είναι  καθόλου καινούργια .

 
      


Η  Πύλη  του Λιονταριού  μας υπενθυμίζει  ότι  η δημιουργία  ή η εκδήλωση ξεκινά από μέσα μας. Προκύπτει  από  το αόρατο,  της  μορφής  της  σκέψης,  τη  ροή  της  ενέργειας, τη  δεξαμενή της φαντασίας, και επεκτείνεται μέχρι να γίνουμε εμείς οι ίδιοι αυτή η ενέργεια.Μέχρι που γινόμαστε τόσο γενναίοι και με πλήρη επίγνωση που ξεχειλίζει στο φυσικό και η φαντασία μας είναι πλέον η πραγματικότητά μας. Μέχρι  που αυτό  που είχαμε κρατήσει  ως πιθανότητα  τώρα  γίνεται  πολύ πραγματικό στη ζωή μας.

    

Η  Πύλη του Λιονταριού είναι μια πανέμορφη υπενθύμιση της μαγείας που ο καθένας μας κατέχει. κατέχει.Μας ζητά να κινηθούμε πέρα από  τους φόβους  που τρέφουμε γύρω  από την  αποτυχία ή την απογοήτευση, πέρα από τις περιορισμένες πεποιθήσεις για το τι είναι ή δεν είναι δυνατό: 

 *Να  είμαστε   τολμηροί  και  τολμηροί, να  αξιοποιήσουμε  τον  ενθουσιασμό  για   έχουμε  την          πολυτέλεια να επιθυμούμε. 
 

*Να πιστέψουμε στη δυνατότητα, υπενθυμίζοντάς μας ότι όλα όσα υπάρχουν ξεκίνησαν  κάποτε       ως μια απλή πιθανότητα  απλώς χρειάστηκε κάποιος να τα φέρει στον κόσμο. 
 

*Να θυμόμαστε τη δύναμη που διαθέτουμε επιλέγοντας να είμαστε, να πιστεύουμε και να δημιου-    ργούμε, και τον φυσικό μαγνητισμό που πηγάζει από αυτή την κατάσταση. 
 

*Ουσιαστίκα μας ζητάει να τονίσουμε αυτό το "Γεγονός".




18.Πόσοι πλανήτες σαν την Γη υπάρχουν; 



Περίπου  300  εκατομμύρια  και  αυτός ο αριθμός  περιορίζεται  μόνος  στο Γαλαξία μας. Γιατί αν
ΠΛΑΝΗΤΕΣ
ανοίξουμε τη  βεντάλια σε  ολόκληρο  το  Σύμπαν,  το  νούμερο  που προκύπτει  είναι  τόσο  μεγάλο  που  καθίσταται  τρομακτικό.  Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν η  NASA  και ο  οργανισμός αναζήτησης εξωγήινης ευφυίας, το γνωστό SETI.







Κατά μέσο όρο, κάθε  αστέρι  στον  Γαλαξί  πιθανότατα  φιλοξενεί  μεταξύ 0,4  και  0,9 βραχώδεις πλανήτες στην "κατοικήσιμη ζώνη" του, δηλαδή  στο σωστό εύρος τροχιακών αποστάσεων όπου το νερό θα μπορούσε  να υπάρχει σε υγρή  μορφή, σε σταθερή  βάση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης περίπου  το 7% των  200 δισεκατομμυρίων  άστρων  στον Γαλαξία  είναι "νάνοι" σαν τον Ήλιο,  οπότε  αυτό  πιθανότατα  εκτοξεύει  τις  πιθανότητες  να  υπάρχουν  κάποιες  εκατοντάδες εκατομμύρια Γαίες, κάπου εκεί έξω. Είναι  η  πρώτη  φορά  που  όλα  τα κομμάτια  υφιστάμενων γνώσεων έχουν συγκεντρωθεί  και  συνδυαστεί για  να  μας δώσουν  μια αξιόπιστη  μέτρηση  των δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών στον γαλαξία.Ένα απειροελάχιστο βήμα στο μακρύ ταξίδι για να μάθουμε αν είμαστε μόνοι στον κόσμο.




Στη νέα μελέτη, μια πολυπληθής  ομάδα ερευνητών  εξέτασε τις  παρατηρήσεις  του  διαστημικού τηλεσκοπίου  Kepler, από  το  2009  έως  το  2018. Το  διαστημικό  τηλεσκόπιο  υπήρξε  απίστευτα παραγωγικό, ανακαλύπτοντας  περισσότερους  από  2.800  εξωπλανήτες  μέχρι σήμερα, σχεδόν τα δύο, τρίτα όλων των γνωστών εξωγήινων κόσμων.Και ο κατάλογος συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς χιλιάδες "υποψήφιοι" περιμένουν για έλεγχο με περαιτέρω αναλύσεις και παρατηρήσεις.



Οι  ερευνητές  εξέτασαν  επίσης  δεδομένα  από  το  διαστημικό   σκάφος  Gaia   της  Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το  οποίο  χαρτογραφεί  με  ακρίβεια  ένα δισεκατομμύριο  αστέρια  του Γαλαξία.Η ομάδα χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να εκτιμήσει τα ποσοστά παρουσίας βραχώδεις πλανήτες στις κατοικήσιμες ζώνες αστεριών.Οι επιστήμονες όρισαν τους "βραχώδεις  πλανήτες" ως κόσμους με διάμετρο 0,5 έως 1,5 φορές της Γης και μητρικά άστρα με επιφανειακή θερμοκρασία μεταξύ 4.527 έως 6.027 βαθμούς Κελσίου.



Η κατοικήσιμη  ζώνη (ΚZ)  είναι  μια σαφώς  πιο πολύπλοκη  έννοια. Το  εάν ένας πλανήτης είναι κατοικήσιμος  εξαρτάται  από  το εύρος  και  τη  σύνθεση  της ατμόσφαιράς  του  και  το  επίπεδο δραστηριότητας   του  αστέρα  του,  μεταξύ άλλων. Έτσι  οι ερευνητές  της  NASA και  του SETI κατέληξαν σε μια "συντηρητική" και μια "αισιόδοξη" πρόβλεψη για την κατοικήσιμη ζώνη: 0,37 έως 0,60 πλανήτες ανά αστέρι για την πρώτη περίπτωση και 0,58  έως  0,88 πλανήτες  ανά αστέρι για τη δεύτερη.


Φυσικά  και  οι  δύο  προβλέψεις  εμπεριέχουν  μεγάλες  αβεβαιότητες.  Ωστόσο, η  αφθονία  των πιθανοτήτων υποδηλώνει ότι πλανήτες που δυνητικά μοιάζουν με τη Γη βρίσκονται παντού γύρω μας. Ίσως και εγγύτερα απ’ όσο φανταζόμαστε.







19.Κομήτης φωτογραφήθηκε να κάνει ζιγκ-ζαγκ στο διάστημα! Τι συμβαίνει;





Μπορεί να μην είναι τόσο  διάσημος  όσο  ο  κομήτης  Halley, όμως  φωτογραφήθηκε  να  κινείται
ΚΟΜΗΤΗΣ  OLBERS
περίεργα στο διάστημα, με την ουρά του να αλλάζει σχήμα κάνοντας ζιγκ ζαγκ, αντί για την αναμενόμενη ευθεία. Την παρατήρηση έκανε  ένας  αστροφωτογράφος  με έδρα  την   Καλιφόρνια.  Φωτογράφισε τον κομήτη Olbers να κάνει ζιγκ-ζαγκ στον νυχτερινό ουρανό. Κάθε φορά που έβλεπε τον κομήτη από το τηλεσκόπιό του και στην φωτο  είχε διαφορετική μορφή. Είναι  η  πρώτη  φορά  που μπορέσαμε  να παρακολουθήσουμε  τη συμπεριφορά  αυτού  του πλάσματος  με  τη σύγχρονη τεχνολογία και τι πλάσμα ήταν αυτός ο κομήτης.








Οι ειδικοί στους κομήτες λένε ότι ενώ η έντονη στροφή στην ουρά του Olbers μπορεί να φαίνεται περίεργη στο μέσο μάτι, όμως η αιτία της οδοντωτής εμφάνισής του  είναι  ένα  καλά  κατανοητό φαινόμενο.  Οι  κομήτες  είναι   τεράστιες  μπάλες  πάγου  και   βράχων  που  σχηματίστηκαν  στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα και απέμειναν από τις πρώτες μέρες του σχηματισμού των πλανητών, πριν  από  περίπου  4.6  δισεκατομμύρια  χρόνια,  σύμφωνα  με  τη   NASA.  Ο  πάγος  αρχίζει  να εξατμίζεται απευθείας, χωρίς να περάσει πρώτα στην  υγρή  του  υπόσταση. Αυτή  η  διαδικασία είναι   που  δημιουργεί  τις  χαρακτηριστικές  ουρές  των  κομητών,  που   είναι  ίχνη  αερίων  και συντριμμιών, μήπως εκατομμυρίων χιλιομέτρων.




Πριν από εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι θεωρούσαν τους κομήτες κακούς οιωνούς. Σήμερα, οι επιστήμονες γνωρίζουν  αυτά  τα  παγωμένα  σώματα  ως  χρονοκάψουλες  του  αρχαίου  ηλιακού συστήματος. Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι κομήτες έφεραν  νερό  και  οργανικές  ενώσεις ενώσεις,γνωστά και ως δομικά στοιχεία της ζωής,στην πρώιμη Γη. Μαζί  με τα ίχνη σκόνης τους, οι κομήτες σέρνουν επίσης πλάσμα,  μερικές  φορές  σε  γαλαζωπό  χρώμα,  στον  ουρανό. Η ουρά πλάσματος, που μοιάζει λίγο με την ουλή του κεραυνού  που  αποτελείται  από  μόρια  ιονισμένου αερίου.Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια επηρεάζονται εύκολα από τις αλλαγές στη δραστηριότητα του ήλιου. 




Η  ουρά  πλάσματος  του  κομήτη  Olbers  παίρνει  διαφορετική  μορφή   κάθε  βράδυ,  ο  οποίος απαθανάτισε αυτήν την εικόνα στις 4 Ιουλίου 2024. Συγκρίνει  τον  ηλιακό  άνεμο  με ένα ποτάμι που ρέει συνεχώς μακριά από τον ήλιο.Η ουρά ιόντων είναι βασικά πιασμένη σε αυτό το ποτάμι. Μια ευθεία ουρά τις περισσότερες φορές, αλλά  κάθε  τόσο, θα  έχετε  έναν  τέτοιο  λόξιγκα  στον ήλιο,αυτά τα γεγονότα εκτόξευσης στεφανιαίας μάζας, όπου  θα  στείλει  ένα  πολύ  μεγάλο ή πιο πυκνό μάτσο του  υλικού  προς  τα  έξω. Οι  στεφανιαίες   εκτοξεύσεις  μάζας  ή  το  πλάσμα  που εκτοξεύεται από το εξωτερικό στρώμα της  ατμόσφαιρας  του  ήλιου,  περιλαμβάνουν  τεράστιες ηλιακές εκρήξεις.




Μέσω ενός ηλιακού τηλεσκοπίου, η εκτίναξη μοιάζει με πίδακα αερίου που πετά στο διάστημα. Η NASA παρομοιάζει αυτές τις εκτοξεύσεις με οβίδες που εκτοξεύονται προς μία  μόνο  κατεύθυνση, επηρεάζοντας μόνο μια στοχευμένη περιοχή. Αν  αυτό  χτυπήσει  τον κομήτη, τότε  θα  προκαλέσει αναστάτωση σε αυτό το ωραίο ποτάμι που ρέει, σαν ένας βράχος  που  ξαφνικά  χαλαρώνει  και  η ροή του ποταμού ξαφνικά έγινε λίγο πιο γρήγορη, αλλά στιγμιαία,λένε οι επιστήμονες.Ο κομήτης Olbers φαίνεται να έχει μια ζιγκ-ζαγκ ουρά πλάσματος στις 29 Ιουλίου 2024. 



Αυτή τη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στην μέγιστη δραστηριότητά του, στον 11χρονο ηλιακό
ΝΕΦΟΣ ΤΟΥ  ΟΟRΤ
κύκλο και για αυτό το λόγο το μαγνητικό πεδίο είναι πιο χαοτικό. Ο κομήτης βιώνει αυτές τις αλλαγές  καθώς ταξιδεύει  στο  εσωτερικό  του  ηλιακού  συστήματος.  Για   αυτό  η  ουρά  του  προσπαθεί   να ευθυγραμμιστεί  εκ  νέου,  δίνοντας  αυτό το  αποτέλεσμα  του  ζιγκ-ζαγκ που  βλέπουνε  στις  φωτογραφίες, οι  μονες. Υπάρχουν  ακόμη   και   περιπτώσεις  που  ο  κομήτης  περνά  μέσα  από  μια   περιοχή όπου   το  μαγνητικό   πεδίο  αλλάζει   εντελώς   κατεύθυνση   ( που  ονομάζεται  τομέα), και η ουρά πλάσματος θα αποσυνδεθεί από τον κομήτη,  ακολουθούμενη από το σχηματισμός μιας νέας ουράς τις επόμενες μέρες.





Ο κομήτης, που ονομάστηκε επίσημα 13P/Olbers, πήρε το όνομά του από τον Γερμανό αστρονόμο Heinrich Olbers , ο οποίος τον  παρατήρησε  για  πρώτη  φορά  το  1815. Ο  κομήτης  εθεάθη  για τελευταία φορά από τη Γη το 1956.Ο κομήτης Όλμπερς  επιστρέφει τώρα  στο  λεγόμενο  "Νέφος του Όορτ", που πιστεύεται ότι είναι μια σφαίρα παγωμένων σωμάτων στην εξωτερική  άκρη του ηλιακού  συστήματος. Η πλησιέστερη  προσέγγιση  του κομήτη  Olbers  στον ήλιο   ήταν  στις  30 Ιουνίου 2024,  αλλά  τώρα  είναι  στο  δρόμο  της επιστροφής  προς το λεγόμενο  Νέφος Oort  στο εξωτερικό άκρο του ηλιακού συστήματος.



Ο πλανήτης όπως τον ξέραμε «αλλάζει»! Ο νέος ορισμός  που  προτείνουν  οι  επιστήμονες. Αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη ευκαιρία στη σύγχρονη εποχή που οι αστρονόμοι είχαν να  μελετήσουν τον κομήτη από κοντά και κατά τη διάρκεια  της  αιχμής  της δραστηριότητας, είπε  ο  Hsieh.  Οι αστρονόμοι θα μάθουν περισσότερα τους επόμενους μήνες καθώς θα ολοκληρώσουν τις αναλύσεις τους.Όλοι οι κομήτες είναι κάπως σαν διαφορετικά θηρία.Είναι  όλοι ξεχωριστοί, και  αυτό  είναι που τους κάνει διασκεδαστικούς στη μελέτη.

 



20. Φυσικές καταστροφές του πλανήτη μας.





Όλες  οι  φυσικές   καταστροφές  που  συμβαίνουν τώρα στον πλανήτη, οι οποίες προέρχονται από εκρήξεις  
H.A.A.R.P.
ηφαιστείων, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, έντονα και - ρικά  φαινόμενα,οφείλονται στο γεγονός ότι η δράση του H.A.A.R.P έχει σταματήσει  και ο πλανήτης, ο οποίος είναι ζωντανή oντότητας, προσπαθεί να ισορροπήσει.Και όχι όπως πολλοί υποθέτουν, ότι είναι αποτελέσματα κάποιας κλιματικής αλλαγής.





Παράλληλα οι τρύπες του Όζοντος έχουν κλείσει  και  οι  ρύποι  στα υψηλά στρώματα  της ατμό - σφαιρας εξαφανίζονται μυστηριωδώς.Όλα αυτά οφείλονται στην δράση των Φωτεινών Δυνάμεων οι οποίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την οικολογία του πλανήτη.

( Νίκος Καστανιάς )







21.Γαλαξιακή  Ομοσπονδιακή  Βάση των εξωγήινον. 




Υπάρχει  μια  μεγάλη  "Γαλαξιακή Ομοσπονδιακή Βάση" σε  αυτήν  την  περιοχή  και μερικά από τα
UFO MOTHERSHIP
 καλύτερα "Mητρικά   μας   σκάφη"  παρατηρούνται  σε  αυτό το βίντεο. Αυτά  τα υπέροχα  Crafts έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν συναντήσεις, ελεύθερο χρόνο  και επικοινωνία όλους τους  Γαλαξίες γαλαξίες κατά την πτήση ή όταν είναι ακίνητοι. 








Κάθε Mothership μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει εκατοντάδες επιβαίνοντες και μεγάλους στόλους που είναι ασφαλισμένοι μέσα και έτοιμοι να διασκορπιστούν Αυτά είναι ισχυρά μητρικά σκάφη που εχουν απεριόριστες  λειτουργίες και ικανότητες.

To video τραβήχτηκε πάνω από τον Καναδά,στις 14/5/24.  





22.Πυραμίδες της Γκίζας της Αιγύπτου.
 



Οι πυραμίδες  δεν είναι  μόνο αρχιτεκτονικά  θαύματα αλλά και αποθετήρια βαθιάς μαθηματικής
ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ
και γεωμετρικής γνώσης που συνεχίζουν να μας ιντριγκάρουν.  Μια συναρπαστική πτυχή είναι το πώς οι αναλογίες 3/4 και 3/1 φαίνονται να ενσωματώνονται στο σχεδιασμό και τις αναλογίες τους.











Κατά  τη μελέτη των πυραμίδων, ιδιαίτερα της  Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, διαπιστώνουμε ότι η  αναλογία  3/4  μπορεί  να  παρατηρηθεί με  διάφορους  τρόπους. Για παράδειγμα, αν λάβετε υπόψη το ύψος της πυραμίδας και  το μήκος της πλευράς της βάσης, μπορεί  να ανακαλύψετε ότι το πλάι της βάσης σχετίζεται με το ύψος της πυραμίδας σε αναλογία 3/4.Αυτή η σχέση αντανακλά μια αρμονία που επαναλαμβάνεται στη φύση και τα μαθηματικά, όπου  οι  αναλογίες  συχνά αντι - προσωπεύουν την ισορροπία μεταξύ διαφορετικών στοιχείων.





Ομοίως, η αναλογία  3/1 μπορεί να βρεθεί  στις γωνίες της πυραμίδας  και  το  ύψος σε   σχέση με ορισμένες  άλλες διαστάσεις. Η αναλογία 3/1, για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρηθεί στη  σχέση μεταξύ του συνολικού ύψους της πυραμίδας και του ύψους στο οποίο η επικλινή επιφάνεια τέμνει μια  φανταστική  οριζόντια  γραμμή  στο  εσωτερικό  της δομής. Αυτή  η σχέση  μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει  ορισμένες  γεωμετρικές  αρχές  σχετικά  με  την κατανομή των δυνάμεων και τη σταθερότητα της δομής.





Η ακρίβεια και η παρατηρησιμότητα των αναλογιών 3/4 και 3/1 στις πυραμίδες υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν μια βαθιά κατανόηση αυτών των αναλογιών και της σημασίας τους. Οι αριθμοί  τρία και  τέσσερα, καθώς  και  οι συνδυασμοί  τους, έχουν  συμβολικό  νόημα σε πολλούς πολιτισμούς, και η ακριβής διχασμότητά τους θα μπορούσε να αντανακλά μια επίγνωση  του  πώς αυτές οι σχέσεις λειτουργούν τόσο σε πρακτικά όσο και σε πνευματικά πλαίσια.



Έτσι, οι  πυραμίδες δεν  είναι  μόνο  αριστουργήματα  της  μηχανικής αλλά και εκδηλώσεις μιας βαθιάς μαθηματικής και γεωμετρικής κατανόησης. Οι αναλογίες 3/4 και 3/1 είναι παραδείγματα του  πώς αυτά  τα αρχαία μνημεία μπορούν να θεωρηθούν ως κωδικοποιημένες αναπαραστάσεις των καθολικών αληθειών,συνεχίζοντας να επηρεάζουν την κατανόηση των μαθηματικών και της αρχιτεκτονικής ακόμα και σήμερα.




23.Η βαθύτερη υποθαλάσσια γεώτρηση έφερε στο φως πετρώματα της αβύσσου που φωτίζουν τη ζωή στη Γη.



Οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους δείγματα μανδύα από τα έγκατα του πλανήτη.Επιστημονική
ΔΕΙΓΜΑΤΑ  ΜΑΝΔΥΑ

αποστολή   χρησιμοποίησε   ένα   σκάφος   με  εξοπλισμό γεώτρησης ωκεανού και κατάφερε να αποσπάσει τα βαθύτερα δείγματα  πετρω- μάτων που έχουν φτάσει ποτέ στα χέρια ειδικών από τον μανδύα της Γης.Το δείγματα προέρχονται από  βάθος 1.268 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας του Ατλαντικού και προσφέρουν ενδείξεις για το πιο μεγάλο στρώμα του πλανήτη μας.





Αυτό  το  δείγμα  κυλινδρικού  πυρήνα  σύμφωνα με  τους ερευνητές παρέχει πληροφορίες για τη σύνθεση του άνω μέρους του  μανδύα  και τις χημικές  διεργασίες  που συμβαίνουν όταν  αυτός ο βράχος  αλληλεπιδρά το  θαλασσινό  νερό σε μια σειρά θερμοκρασιών.Τέτοιες  διαδικασίες, είπαν μπορεί να υποστήριξαν την έλευση της ζωής στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.



Ο μανδύας, που περιλαμβάνει περισσότερο από το 80% του όγκου του πλανήτη, είναι ένα στρώμα πυριτικού  βράχου  που βρίσκεται ανάμεσα  στον  εξωτερικό  φλοιό της Γης  και  τον άγρια ​​ θερμό πυρήνα. Οι βράχοι του μανδύα  είναι γενικά απρόσιτοι  εκτός  από τις περιπτώσεις που εκτίθενται σε θέσεις του θαλάσσιου πυθμένα που απλώνονται μεταξύ των αργά κινούμενων πλακών μεγέθου ηπείρου που αποτελούν την επιφάνεια του πλανήτη.



Ένα  τέτοιο  μέρος  είναι  η  οροσειρά  της  Ατλαντίδας, ένα  υποβρύχιο  βουνό όπου ο βράχος του μανδύα  είναι εκτεθειμένος  στον πυθμένα της  θάλασσας. Βρίσκεται  στη  μέση  του  Ατλαντικού ακριβώς δυτικά της τεράστιας μεσοατλαντικής κορυφογραμμής που αποτελεί το όριο μεταξύ της βορειοαμερικανικής πλάκας και της ευρασιατικής και αφρικανικής πλάκας.



Κάθε  φορά  που  ερχόταν  στην  επιφάνεια  ένα  τμήμα  του  μανδύα  από  τη  γεώτρηση  η ομάδα μικροβιολογίας συνέλεγε δείγματα για καλλιέργεια βακτηρίων για να μελετήσει τις συνθήκες της ζωής σε αυτό το βαθύ υπόγειο θαλάσσιο οικοσύστημα.Απώτερος στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την κατανόησή  μας  για  την προέλευση της  ζωής  και  να καθορίσουμε τις δυνατότητες για ζωή πέρα ​​από τη Γη,αναφέρουν οι ερευνητές. 


( Naftemporiki.gr )






24.Εντοπίστηκε το αρχαιότερο ηλιακό ημερολόγιο που φωτίζει την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.





Στο εικονιζόμενο Gobekli Tepe  βρέθηκε το πανάρχαιο ηλιακό  ημερολόγιο. Μια ομάδα ερευνητών
ΠΑΝΑΡΧΕΙΟ  ΗΛΙΑΚΟ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το αρχαιότερο ηλιακό ημερολόγιο σε μια βραχογραφία  ηλικίας  12 χιλιάδων ετών. Το ημερολόγιο σκαλίστηκε από κυνηγούς,τροφοσυλλέκτες της "Λίθινης  Εποχής"σε μια κολόνα βράχου στο "Gobekli Tepe", ένα σύμπλεγμα δομών που μοιάζουν με ναούς που βρέθηκαν μεταξύ  των άνω ροών  των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη στη σημερινή νότια Τουρκία.










Τα αρχαιολογικά ευρήματα σε αυτή την περιοχή υποδεικνύουν ότι εκεί δημιουργήθηκε ο πρώτος οργανωμένος  ανθρώπινος  πολιτισμός  στον  πλανήτη. Η  ανακάλυψη  εκτός  της ιστορικής  του σημασίας μπορεί να έχει και αστρονομική αφού μπορεί να καταγράφονται δεδομένα που σχετιζο-νται  με  την  πτώση  ενός  κομήτη  ο  οποίος   μπορεί   να  έπαιξε  ρόλο  στην  εξέλιξη  αυτού  του πολιτισμού.  Πιο  συγκεκριμένα  οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα σμήνος θραυσμάτων από έναν διερχόμενο κομήτη που συνετρίβη στη Γη το 10.850 π.Χ. Υπάρχει  μια  θεωρία  ότι η σκόνη  που εκτοξεύτηκε από αυτές τις συγκρούσεις εμπόδισε τις ακτίνες  του Ήλιου  προκαλώντας μια  μίνι εποχή παγετώνων που διήρκεσε περισσότερα από 1.200 χρόνια.




Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το κυνήγι και η συλλογή τροφής δυσκόλεψαν  καθώς  οι  θερμό - κρασίες έπεσαν, συμβάλλοντας  στην εμφάνιση  της γεωργίας  και  στη  γέννηση  του πολιτισμού στην  ίδια  περιοχή, εύφορης  ημισέληνου,της Άνω Μεσοποταμίας. Φαίνεται  ότι  οι κάτοικοι του Gobekli Tepe ήταν οξυδερκείς παρατηρητές του ουρανού, κάτι που είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι ο κόσμος τους είχε καταστραφεί από ένα χτύπημα κομήτη. Αυτό το γεγονός μπορεί να πυροδό- τησε τον πολιτισμό εγκαινιάζοντας μια νέα θρησκεία και παρακινώντας τις εξελίξεις στη γεωργία για να αντιμετωπίσουν το ψυχρό κλίμα. 



Πιθανώς, οι προσπάθειές  τους να καταγράψουν αυτό  που είδαν  είναι τα πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη  της συγγραφής  χιλιετίες  αργότερα. Το  ότι  ένα χτύπημα  κομήτη  πυροδότησε  τη μίνι εποχή των παγετώνων, γνωστή ως "Younger Dryas", αμφισβητείται. Ωστόσο  οι ερευνητές  και η ομάδα του πιστεύουν ότι ένας άλλος πυλώνας στο Gobekli Tepe  θα μπορούσε  να ε ρμηνευθεί  ότι απεικονίζει τη βροχή των μετεωριτών Ταυρίδων, μια πιθανή πηγή των θραυσμάτων  του  κομήτη, διάρκειας 27 ημερών και που προέρχεται από την κατεύθυνση των αστερισμών του Υδροχόου και των Ιχθύων.




Οι  ερευνητές  εστίασαν  σε  μια  κολόνα  με  μια  σειρά  από  σκαλισμένα  σύμβολα  σε  σχήμα V. Υποστηρίζουν ότι κάθε V αντιπροσωπεύει μια μέρα. Αυτό τους επέτρεψε να δημιουργήσουν ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών,αποτελούμενο από 12 σεληνιακούς μήνες συν 11 επιπλέον ημέρες. Το θερινό ηλιοστάσιο εμφανίζεται ως  μια  ξεχωριστή,  ιδιαίτερη ημέρα,  που  αντιπροσωπεύεται από ένα V που φοριέται γύρω από το λαιμό ενός πλάσματος που μοιάζει με πτηνό.


Καθώς απεικονίζονται οι κύκλοι τόσο  της σελήνης όσο  και του ήλιου, τα σκαλίσματα μπορεί να αντιπροσωπεύουν το αρχαιότερο λεγόμενο σεληνιακό ημερολόγιο του κόσμου,με βάση τις φάσεις της   Σελήνης  και  τη  θέση του  Ήλιου.  Αν  η  ανακάλυψη  επιβεβαιωθεί  το  ημερολόγιο  αυτό προϋπήρχε άλλων γνωστών ημερολογίων αυτού του τύπου κατά πολλές χιλιάδες χρόνια.


( Naftemporiki.gr )





25.Ο τελευταίος χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Τι είπε η Πυθία και έγινε!





Το  Μαντείο  των  Δελφών, ο ομφαλός  της Γης εκείνης  της  εποχής,μέσω  της  Πυθίας έδινε άλλη
ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
διάσταση στα γεγονότα  που  διαδραματίζοντας  στην ελληνική  επι - κράτεια.Η  Πυθία, η πρωθιέρεια  του Απόλλωνα του μαντείου, αφού έπεφτε σε έκσταση, μετέφερε  τη  χρησμοδότηση του θεού  προς τον ενδιαφερόμενο Όλοι επιθυμούσαν να μάθουν τις θεϊκές διαθέσεις για τα σχέδιά τους.








Βασιλιάδες και  πολεμιστές  επιχειρούσαν να εξηγήσουν  τους  λακωνικούς, αινιγματικούς, διαφο - ρούμενους  και  τις  περισσότερες  φορές δυσνόητους  χρησμούς της Πυθίας. Η αποκωδικοποίησή τους θεωρούνταν υψίστης σημασίας για τα μελλούμενα του αρχαίου κόσμου. Με την μυστηριώδη της λαλιά,η ιέρειας έδινε μορφή καιυπόσταση σε εκστρατείες και πολιτικά γεγονότα που άλλαζαν τον τότε γνωστό κόσμο. Ποιος ήταν όμως, ο τελευταίος χρησμός του  Μαντείου  των  Δελφών και ποιος ο ρόλος τους στις εξελίξεις;



Πριν φτάσουμε  στην απάντηση, να  θυμηθούμε  πως ο  ρωμαίος  στρατηγός "Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας"  λεηλάτησε  τους Δελφούς κατά  τον Α’ Μιθριδατικό Πόλεμο το 86 π.Χ. Κάτι  που  έκανε και ο αυτοκράτορας Νέρωνας το 66 μ.Χ. Το Μαντείο των Δελφών είχε απωλέσει την αίγλη και τη δύναμή του. Οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί.Η απόκριση της Πυθίας στον τελευταίο της χρησμό, θα σήμανε και το τέλος,όχι μόνο του ιερού, αλλά και όλου του αρχαιοελληνικού κόσμου. 


Όπως μας τα παραδίδει ο χριστιανός ιστορικός της εποχής Φιλοστόργιος, η  Πυθία αποφάνθηκε: "Είπατε τω βασιλήι, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν ου μαντίδα δάφνην, ου παγάν λαλεούσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ". Δηλαδή, "πέστε του βασιλιά: γκρεμίστηκαν οι πλουμιστές αυλές εχάθη, δεν έχει ο Φοίβος πια καλύβι, ούτε προφητικιά  έχει  δάφνη  μήτε πηγή που να λαλά και το μελητικό νερό βουβάθη". (Σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη).



Η Πυθία προφήτευσε όχι μόνο το δικό της τέλος αλλά  και την  πτώση  όλων  των  παλαιών  θεών. Όσο για τον ίδιο τον Ιουλιανό, τον επόμενο χρόνο θα ήταν κι αυτός παρελθόν, καθώς σε   εχθοπρα- ξίες με τους Πέρσες το 363 μ.Χ.  θα τρυπιόταν  από το δόρυ άραβα στρατιώτη  και  θα  άφηνε  την τελευταία του πνοή στη σκηνή του. Μαζί του πέθανε και όλος ο παλιός ο κόσμος.Δεν τον σκότωσε πάντως ο Άγιος Μερκούριος, όπως ήθελε ο χριστιανικός μύθος.


Σ'αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως η νεότερη ιστορική έρευνα αμφισβητεί πάντως τη γνησιότητα της μαρτυρίας του Φιλοστόργιου,θεωρώντας τη χριστιανικό στρατήγημα είτε του ίδιου του ιστορικού του 4ου αιώνα μ.Χ.Το έργο του οποίου  δεν διασώζεται  εξάλλου, αναφέρεται απλώς αποσπασματικά σε μεταγενέστερες πηγές, είτε του βυζαντινού χρονογράφου  και  μοναχού Γεώργιου Κεδρηνού.






26.Τρία εφιαλτικά σενάρια κρατούν «ομήρους» τους δύο αστροναύτες της NASA στο Διάστημα.




Στο κέντρο της φωτογραφίας χωρίς στολές είναι οι  δύο  εγκλωβισμένοι  στο  Διεθνή  Διαστημικό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ
ΣΤΑΘΜΟ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ
Σταθμό αστροναύτες.Γιατί δεν δίνεται το πράσινο φως της επιστρο- φής τους από τον  ISS. Δύο  βετεράνοι αστροναύτες  της  NASA,  οι Βpouts Wouilmοr  και Sanι Wouοulιamς, αποτέλεσαν  το  πλήρωμα της  παρθενικής  επανδρωμένης  πτήσης  του  νέου διαστημοπλοίου "Starliner" που κατασκεύασε η Boeing για να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για λογαριασμό της NASA και αργότερα να και σε άλλες διαστημικές αποστολές.








Η αποστολή  σχεδιάστηκε  για  να γίνει  δοκιμή  του νέου  σκάφους  με πλήρωμα αφού είχαν γίνει προηγουμένως πετυχημένες δοκιμές του χωρίς παρουσία ανθρώπων σε αυτό. Οι δύο αστροναύτες θα πήγαιναν με το σκάφος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό  και μετά από παραμονή  οκτώ ημερών θα  επέστρεφαν με το Starliner στη Γη. Όμως κατά τη  διάρκεια της εκτόξευσης παρουσιάστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα (διαρροή ηλίου)  ύπαρξη των οποίων δεν οδήγησε στην ακύρωση της αποστολής. Στη διάρκεια της  πτήσης  τα προβλήματα  αυτά αυξήθηκαν  με αποτέλεσμα  όταν το σκάφος έφτασε στον "ISS"η NASA και η Boeing να αποφασίσουν το πλήρωμα να παραμείνει στο σταθμό μέχρις ότου διερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει.





Οι  μέρες περνούσαν  και οι ημερομηνίες  επιστροφής  των δύο αστροναυτών αναβάλλονταν η μια μετά την άλλη αφού το πρόβλημα παρέμενε άλυτο. Όμως η παρουσία  δύο επιπλέον ατόμων  στον ISS  και  μάλιστα  για  τόσο  μεγάλο  χρονικό  διάστημα  προκαλούσε  επιπλέον  προβλήματα  στη λειτουργία του σταθμού, στη τροφοδοσία του κλπ.Η  ενημέρωση  από την NASA  και τ ην Boeing ήταν  μέσω  διαρροών ή  κάποιων  δηλώσεων  που  κινούνταν  στο πλαίσιο ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και  είναι  θέμα λίγων ημερών  ή εβδομάδων  να δοθεί  το πράσινο φως  για  να μπουν ξανά στο Starliner οι δύο αστροναύτες και να επιστρέψουν στη Γη.



Καθώς οι μέρες περνούσαν γινόταν  σαφές ότι  η λύση   του  προβλήματος  αν  υπάρχει  βρίσκεται πολύ μακριά χρονικά με αποτέλεσμα  να ξεκινήσουν  οι συζητήσεις για αποστολής διάσωσης  των δύο  αστροναυτών  με  το διαστημικό  σκάφος  της  "Space  X", της  διαστημικής  εταιρείας  του "Εlon Μask", που  χρησιμοποιεί  τα  τελευταία  χρόνια  η  NASA  αφού  η αμερικανική υπηρεσία αποφάσισε  να  διακόψει  την  παραγωγή  δικών της  διαστημοπλοίων  και να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα.



Επειδή όμως  δεν ήθελε να εξαρτάται αποκλειστικά από την "Space X"  η NASA  προκήρυξε ένα δεύτερο διαγωνισμό με νικητή την Boeing. Όπως είναι ευνόητο αν η Space X κληθεί να διασώσει τους δύο αστροναύτες το πλήγμα για την Boeing σε όλα τα επίπεδα θα είναι ανυπολόγιστο αν όχι καταστροφικό τουλάχιστον για  τις διαστημικές  της  βλέψεις  την στιγμή  που αντιμετωπίζει  τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ιστορία της στην ασφάλεια των συμβατικών της αεροσκαφών.



Τα σενάρια: Οι ειδικοί όπως ο Rudin  Ridolf, διοικητής του τομέα Διαστημικών Συστημάτων του αμερικανικού στρατού εξηγούν τι είναι αυτό που φοβούνται η NASA και η Boeing και δεν βάζουν στο Starliner τους δύο αστροναύτες για να επιστρέψουν στη Γη. Υπάρχουν  τρία εξαιρετικά  ανή - συχητικά  ενδεχόμενα σε περίπτωση  που  το πρόβλημα  που  αντιμετωπίζει το σκάφος υφίσταται κατά τη διάρκεια της επιστροφής.



Το Starliner όπως όλα  τα διαστημικά  σκάφη  θα πρέπει  προκειμένου  να  επανέλθει  στη  Γη  να  εισέλθει  στη  γήινη  ατμόσφαιρα με  μια  πολύ συγκεκριμένη  γωνιακή  κλίση.  Εάν  εξαιτίας  του τεχνικού προβλήματος  η γωνία αυτή  δεν είναι  η σωστή, υπάρχουν τρία πιθανά  ενδεχόμενα  που όλα είναι απευκταία.Μπορεί το σκάφος μην είναι σε θέση να εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα και να μείνει κυριολεκτικά "κολλημένο"  στο Διάστημα  με  τα αποθέματα οξυγόνου και ενέργειας να μην ξεπερνούν τις 100 ώρες.



Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι  το σκάφος στη προσπάθεια του να εισέλθει  στην γήινη  ατμόσφαιρα αναπηδήσει κυριολεκτικά στην ατμόσφαιρα όπως αναπηδά ένα αντικείμενο σε τραμπολίνο και να επιστρέψει  στο  Διάστημα  υποχρεώνοντας  τη  NASA  να  ξεκινήσει  απεγνωσμένη   προσπάθεια εντοπισμού  του  σε  πρώτη  φάση  και  μια ακόμη  πιο  απεγνωσμένη  προσπάθεια  σωτηρίας  του πληρώματος. Το  τρίτο  και  χειρότερο  ενδεχόμενο  είναι  το σκάφος  να εισέλθει στη γήινη ατμό - σφαιρα αλλά  με τρόπο  τέτοιο  που  οι δυνάμεις  της τριβής  να είναι  πολύ  πιο  ισχυρές  από  τις αντοχές του και έτσι το σκάφος να καεί εξατμίζοντας κυριολεκτικά το πλήρωμα.



Όπως  είναι  όλα αυτά  τα ενδεχόμενα δεν  επιτρέπουν  κανενός  είδους  ρίσκα  και  έτσι  η  NASA γνωστοποίησε στους δύο αστροναύτες της  ότι εξετάζεται πλέον ένα σενάριο επιστροφής τους  το νέο έτος. Με  απλά  λόγια  τους είπαν  ότι  η αποστολή οκτώ  ημερών  για την οποία ξεκίνησαν θα μετατραπεί  σε αποστολή  οκτώ  μηνών σε ένα διαστημικό  θρίλερ  που θα έχει σίγουρα  και άλλα επεισόδια…

(Naftemporiki.gr)






27.Δείτε τους γιγάντιους οδικούς λαμπτήρες που θα φωτίζουν τη Σελήνη όταν επιστρέψει η ανθρωπότητα.





Εντυπωσιακό  πρότζεκτ  που  υπόσχεται να διευκολύνει την ανθρώπινη παρουσία  στο φεγγάρι. H
ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ  ΣΤΗΝ
ΣΕΛΗΝΗ
ανθρωπότητα  ετοιμάζεται  να επιστρέψει  μετά από μισό αιώνα στη Σελήνη  αυτή  τη  φορά  για  μόνιμη  εγκατάσταση. Στα  σχέδια  των μεγάλων διαστημικών υπηρεσιών και χωρών (ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία,  Ινδία   κ.α. )  είναι  η  δημιουργία  αρχικά  βάσεων  και  στη συνέχεια  διαφόρων  ειδών  εγκαταστάσεων  που  θα περιλαμβάνουν μόνιμους οικισμούς,κατασκευαστικές ζώνες, σιδηροδρομικά δίκτυα, καινοτόμους πυρηνικούς αντιδραστήρες κ.α. Αλλά για να φτιαχτούν όλα αυτά θα χρειαστεί να υπάρχουν εγκαταστάσεις φωτισμού.









Μια μέρα στο  φεγγάρι  διαρκεί όσο  περίπου δύο γήινες εβδομάδες  και οι παγωμένες σεληνιακές νύχτες δεν είναι μικρότερες. Αυτές οι μακριές,  σκοτεινές νύχτες έχουν ήδη αποδειχθεί καταστρο - φικές για τα σεληνιακά σκάφη που βασίζονται στο φως του Ήλιου για  ισχύ  και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους που θα ζουν στο φεγγάρι. Η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας  "Honeybee Robotics" προτείνει μια νέα λύση: τεράστιους σεληνιακούς λαμπτήρες  δρόμου  που  λειτουργούν  με  ηλιακή   ενέργεια.  Μεγαλύτεροι  από  το " Αγαλμα  της Ελευθερίας"και κάθε λαμπτήρας"LUNARSABER" θα είναι  κατά  πολύ  ψηλότερος  από  αυτούς που τοποθετημένοι στους δρόμους της Γης αφού θα έχουν ύψος 100 μέτρα.




Αυτοί οι τεράστιοι  πόλοι φωτός  έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν ηλιακή  ενέργεια  κατά τη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας  και  στη συνέχεια  να φωτίζουν τη  γύρω περιοχή   με  ισχυρούς προβολείς κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας  δύο  εβδομάδων  που  ακολουθεί. Το  μεγάλο ύψος των λαμπτήρων είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για να κοιτάξουμε πάνω από το χείλος των τεράστιων σεληνιακών κρατήρων, αλλά και για την ανύψωση επιστημονικού  εξοπλισμού,  όπως κάμερες και συσκευές επικοινωνίας, βάρους ως  και ενός τόνου ο οποίος θα είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη Σελήνη.

( Naftemporiki.gr )




10/8/24                                           ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ

                                                          ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ εα (ΠΖ)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.